Favoritdressingen här består av :
Dijonsenap
Olivolja
Pressad citron
Valfri vinäger
Salt
Krossad svartpeppar
Börja med att vispa ihop senapen med en lite del av oljan, tillsätt mer olja efterhand så att det blir en emulsion (tar man all olja på en gång blir det lätt "gryningt"). Fortsätt vispa, i med citronjuicen och vinägern sen salt och peppar.
Jag brukar skiva purjo eller charlottenlök fint-fint och låta den marinera en stund i dressingen. Sen blandar jag allt med hyvlad (med osthyvel) vitkål.
Dressingen är också god till fisk.
Hållbarheten borde vara rätt ok, beroende på hur mycket vinäger man har i. Håller säkert några veckor i kylen.
Om man lägger färska saker (t.ex. vitlök och chili) i olja så är hållbarheten begränsad, max en vecka eller två i kylen innan det är risk för bakterietillväxt. Det man kan göra är att marinera de färska sakerna i vinäger ett dygn och sen hälla på oljan, den sura miljön hindrar bakterierna att växa till sig.