Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kefir  (läst 102487 gånger)

Eulalia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #60 skrivet: 01 dec-07 kl 17:26 »
Soshila: mängden kefir blir ungefär samma som mängden mjölk du hällt på.
Grynen förökar sig så man får hela tiden öka mängden mjölk...eller måste man inte alls, man kan ju ta bort lite gryn då och då, skänka vidare, torka, äta upp eller vad man nu väljer att göra med överskottet.
Hursom har jag sparat kefir nu i ett par veckor för jag har inte varit sugen på att dricka i samma takt som jag producerar.

BlackAlex, din klient  :)

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
Re:Kefir
« Svar #61 skrivet: 02 dec-07 kl 12:09 »
Soshila, skicka ett privat medelande så kan vi ordna så jag skickar gryn till dig!
Jag har babylonsjukan!

 

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
Re:Kefir
« Svar #62 skrivet: 04 dec-07 kl 21:37 »
jag undrar också vad man mer kan göra på kefir!
tänkte baka en paj, mangold o spenat o kanske feta, men inte för att de spalar så stor roll. vad jag undrar e om man kan ha kefir i istället för mjölk?? man kan ju ha kesela o keso o cream fraish i pajen, men funkar kefir? e den "kokbar"?
någon som provat det eller liknande?
Jag har babylonsjukan!

televinken

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #63 skrivet: 05 dec-07 kl 18:38 »
Jag har för mycket kefir! ca 2-3 liter, som jag vill göra av mig nu, den håller förvisso ett tag men det kommer ju nytt hela tiden.

Efterlyser tips på goda kefirgrejer ni gjort o lyckats med.
Nån som gjort glass?

Nån liter ska jag ha i brödbaket strax.

Jag har gjort glass (eller något liknande) väldigt enkelt.
Mixa kefir, frysta blåbär och en skvätt honung. Ät direkt. Mums!

Eulalia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #64 skrivet: 05 dec-07 kl 18:47 »
tackar Televinken! ska definitivt testas, med hallon tror jag..

BlackAlex, jag har haft kefir i bröd, i fiskgratäng, i paj, som kallsås vid sidan om, både till mat och till efterrätter (ingefära, socker och lite vaniljsocker)..

Vill gärna ha fler tips..

Har nån gjort Lassi på kefir?

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
Re:Kefir
« Svar #65 skrivet: 11 dec-07 kl 21:22 »
Mottog ett litet paket med gryn i dag! Måste åka och handla mjölk det första jag gör imorgon så jag kan sätta igång!  :D

Tack BlackAlex!

mmmm lassi  :P

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
Re:Kefir
« Svar #66 skrivet: 14 dec-07 kl 09:42 »
Äsch, det började inte så bra  :-\ Min kefir har stått i rumstemperatur i 24h nu, men den är bara blaskig och smakar jäst. Tror jag tog för lite gryn och för mycket mjölk kanske. Hade ca 2 msk gryn och kaske 7 dl mjölk. Jaja, jag har läst många bra tips här, så det är bara att försöka igen!

Eulalia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #67 skrivet: 14 dec-07 kl 09:54 »
hej Soshila, ibland tar det några dagar för grynen att återhämta sig från resan och/eller att anpassa sig till sin nya miljö. Du kanske har en annan rumstemp, en annan slags mjölk, tillvägagångasättet är annorlunda än de är vana vid...ja det krävs helt enkelt att ni lär känna varann :)

Minska mjölkmängden till ca 2 koppar (5 dl?) till 2 skedar gryn..men inte mindre än så för att inte jästen ska ta överhand..och skölj den inte, vad du än gör. Det stör dem mer än man tror, speciellt i början när de har ett sjå att anpassa sig till sitt nya hem.


Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
Re:Kefir
« Svar #68 skrivet: 14 dec-07 kl 10:12 »
Hihi! Ok, jag ska ge dem lite tid!  ;D

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
Re:Kefir
« Svar #69 skrivet: 15 dec-07 kl 14:02 »
Ja, dom små stackarna har ju varit instängda utan syre o i annan temperatur på posten o sånt.
byta mjölk mellan var 12 till 24 timme. mina smakade mest jäst i början oxå. jag fick rätt på det genom att låta dom stå med ny mjölk i kylen ett tag först, innan jag satte ut dom. då kommer bakterierna igång innan jästen. men sen blir omgångarna olika även om man tycker man gjort lika dant. väder o smågrejer o slump tror jag.
hos mig har dom fått för det mesta icke homogeniserad söderåsen fetmjökl eller ekomellanmjölk.
som eulaila sa, dom behöver bara lite tid att komma igång (och kärlek  ;) )
Jag har babylonsjukan!

Soshila

  • Inlägg: 2468
    • Småland
    • Alchemilla Trädgårdshäxa
Re:Kefir
« Svar #70 skrivet: 15 dec-07 kl 14:26 »
Om man har gryn över som man har stående i lite mjölk, ska de då stå med eller utan lock  ???

G Frick

  • Inlägg: 128
Re:Kefir
« Svar #71 skrivet: 15 dec-07 kl 22:02 »
Någon som kan sända mig Kefir-gryn?
Det får bli min julklapp!
Maila mig på grnfrick@yahoo.se för detaljer om min adress mm

Eulalia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #72 skrivet: 16 dec-07 kl 23:11 »
Någon som kan sända mig Kefir-gryn?
Det får bli min julklapp!
Maila mig på grnfrick@yahoo.se för detaljer om min adress mm

har du fått svar G Frick?

Eulalia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #73 skrivet: 16 dec-07 kl 23:15 »
Om man har gryn över som man har stående i lite mjölk, ska de då stå med eller utan lock  ???

Jag har alltid haft dem utan lock, med bomullsduk över så de kan andas.
Men nu sist gjorde jag dem i kylskåp med ett lock som bara låg över, utan att skruvas åt, och det gick bra, då hade jag dem förvisso bara i två dagar innan jag silade ifrån mjölken. För längre förvaring skulle jag nog ha dem med duk i kylskåp, och lite extra mjölk.

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
Re:Kefir
« Svar #74 skrivet: 16 dec-07 kl 23:48 »
jag måste göra lite backupgryn. hur länge har ni förvarat dom med mjölk i kylen? hur länge kan man förvara dom med vatten i kylen? att torka dom funkar det?
Jag har babylonsjukan!

G Frick

  • Inlägg: 128
Re:Kefir
« Svar #75 skrivet: 17 dec-07 kl 17:19 »
Nej, ingen som vill hjälpa mig!?

Eulalia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #76 skrivet: 17 dec-07 kl 17:21 »
har du fått svar G Frick?

jag frågade faktist om du hade fått svar  :)
Sänd mig din adress i ett privat PM, så får du gryn nästa vecka.

G Frick

  • Inlägg: 128
Re:Kefir
« Svar #77 skrivet: 17 dec-07 kl 17:30 »
Eulalia!
Du är en pärla. Tack!
Jag har sänt info.

Eulalia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #78 skrivet: 17 dec-07 kl 18:21 »
beställningen är mottagen, var god lägg på luren  ;)
de kommer nästa vecka då..var beredd med burk o mjölk!

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:Kefir
« Svar #79 skrivet: 19 dec-07 kl 16:07 »
Jag försökte men lyckades inte så bra, fick tag på mjölkkefirgryn och det var en helt annan storlek och utseende på dem, de liksom klumpar ihop sig mer och är lättare att sila från mjölken.
Jag kan skicka om du vill ha.

Oooh, jag missade ditt erbjudande!  :-[
Vill hemskt gärna ha, om du har kvar nu?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

609 gäster, 2 användare
Hantverkaren, Fia06

* Forum

* Om tidningen Åter



- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser