Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kefir  (läst 102555 gånger)

robinason

  • Inlägg: 32
Re:Kefir
« Svar #80 skrivet: 09 jan-08 kl 15:17 »
Hej alla kefirälskare!

Ser att det har hänt en del här sedan jag var inne och kollade senast. Jag har gjort en efterlysning utav gryn om det finns någon som har.... Ser att det verkar ha funnits gryn att tillgå efter min förfrågan, men jag har kanske inte hållt mig framme ordentligt :(

Hur är det nu? Någon vänlig själ som vill dela med sig?

/Robert


Eulalia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #81 skrivet: 09 jan-08 kl 15:30 »
javisst, jag kan bistå! skicka bara PM:)
Eftersom jag har varit lite för "belastad" som provider på senare tid, så börjar jag ta emot porto också, för det börjar bli lite dyrt att distribuera kefirgryn över hela riket och beyond..  :-[

Mirami

  • Inlägg: 450
Re:Kefir
« Svar #82 skrivet: 15 jan-08 kl 18:16 »
Håller på att "lära känna" min Kefir!
Hjälp va mycket att hålla reda på..

Har läst lite i den här tråden..men undrar
Vad ska jag göra med min Kefir om jag vill ta en paus ett ta?
När jag åker bort eller tröttnar på den under en period?
Om den jäser...blir man sjuk av den då?
Hur länge ska jag ha min Kefir innan jag kan dela med mej
av den?
Hur länge håller sig färdig Kefir i kylen?

Mirami

  • Inlägg: 450
Re:Kefir
« Svar #83 skrivet: 17 jan-08 kl 00:02 »
Fler frågor...

När min Kefir hade stått å mojsat i 48
timmar så silade jag av den..
Grymt sur :P...å nästan helt flytande..
lite tjockare partier som flöt runt, ungefär
som yoghurten jag ätit i Indien?
Nu slog jag på lite mindre mjölk...
ååååh...åter denna väntan...:)

Kan jag ha gjort ngt fel...eller tar det ngr g
för Kefiren att bli tjockare...(återhämta sig efter flytt å så?)
Jag hade föreställt mej en krämigare konsistens..ju!

Eulalia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #84 skrivet: 17 jan-08 kl 22:27 »
hallå alla kefiraner, var håller ni hus? har trillat av pinnen av för mycket goda bakterier?

Ok Mirami, här kommer mina svar:
När du vill ta en paus på säg omkring 2 veckor, så kan de vila i kylskåpet i en mix av vatten o mjölk 50/50

När du vill ta en ännu längre paus, så kan du testa att torka grynen i ugnen: tvätta i kokt avsvalnat vatten, lägg ut på ren kökshanduk och skaka runt dem lite så de vattnar av sig, torka lite i rumstemp och sen på svag svag ugnsvärme, gärna med luckan öppen.
När de är torra stoppar du ner dem i papppåse eller glasburk med pulvermjölk, förvara i kylskåp. Detta har jag testat men det var skitsvårt att få igång dem igen.

Bättre metod när man vill vila en odefinerad tid är att adoptera bort dem och sen be att få lite när du är sugen igen :-)

Du säger att den är grymt sur: prova att låta den fermentera bara 24 timmar...eller mindre. Smaka av och sila när du tycker att den smakar gott. Den är ok i alla stadier, men helst ska den ju inte vara mjölkig. MEN man kan faktist låta fermentera 6 timmar, sila och låta efterfermentera några timmar till, utan gryn, för att få den tjock men inte alltför sur.

Jo, kefiren i sin ursprungsform är faktist rätt rinnig! Min kefir har blivit tjockare efterhand. Men jag har hört att de som fått av mig tycker det tar lite tid att fermentera...vet ej om det beror på att den reser i plastpåse, utan syre...När jag testat att ha kefirgryn i påse ett par dagar och sen satt igång den, så har jag inte tyckt att det tar längre tid...den är lite annorlunda några gånger men inte så att jag höjer på ögonbrynen..

För tjockare konsistens, prova fetare mjölk ett tag.

Detta är ju en levande organism, så visst har den sina humörsvängar.

Du kan dela med dig så snart du tycker att du har för mycket! När du är tvungen att producera mer än vad du gör av med.

Färdig kefir kan lagras i kylskåp jättelänge! Den är ju godast färsk, eller kanske tom ett par dagar gammal. Men helt drickbar efter 1-2 veckor. Helt otroligt! Den håller längre än så, men tappar i smak osv, såklart.


Vad menar du med att den jäser? den fermenterar ju hela tiden, men jäser?


Mirami

  • Inlägg: 450
Re:Kefir
« Svar #85 skrivet: 18 jan-08 kl 13:16 »
Tack för alla svar :D Eulalia!

Den här andra g så blev Kefiren krämigare å mindre sur ;D
Vad jag menar med att den jäser vet jag inte ???
Läste i ngn tråd att ngn haft problem med att den jäst...och
blivit möglig....tror jag...hm

Men nu känns det som om jag har allt under kontroll:):):)
Förutom....
Har ni er Kefir...(den färdiga) i burk med lock i kylen?
Eller ska jag förvara den under duk i kylen?

Moumolia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #86 skrivet: 22 jan-08 kl 20:56 »
jag trattar min 3L sats i 0.5L petflaskor varje söndag och samtidigt fixar jag till ny sats. suger i mig en flarra om dagen
(söndagen är mjölkproduktfri dag i mitt hus)

robinason

  • Inlägg: 32
Re:Kefir
« Svar #87 skrivet: 23 jan-08 kl 07:15 »
Hej!

Blev nyviken när du säger att du trattar upp din kefir en gång i veckan. Låter du den alltså fermentera en hel vecka?

Jag komme vara borta från idag till på tisdag, alltså nästan en vecka. Ställde in mina gryn i mjölkburken i kyulskåpet igår. Vad tycker ni andra som är vana vid kefir om det? Kanske kunde låtit dom stå framme?

Mirami

  • Inlägg: 450
Re:Kefir
« Svar #88 skrivet: 23 jan-08 kl 11:37 »
jag trattar min 3L sats i 0.5L petflaskor varje söndag och samtidigt fixar jag till ny sats. suger i mig en flarra om dagen
(söndagen är mjölkproduktfri dag i mitt hus)


Vilken rutin du fått till Moumolia...men även för mej verkar det
som att du fermenterar en sats från söndag till söndag.... ???
Jag ska också slå upp min Kefir på flaskor:)

Moumolia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #89 skrivet: 23 jan-08 kl 21:00 »
Vilken rutin du fått till Moumolia...men även för mej verkar det
som att du fermenterar en sats från söndag till söndag.... ???
Jag ska också slå upp min Kefir på flaskor:)

söndag till söndag stämmer bra, surt och tjockt blir det och satsen brukar dela sig 2ggr men det är bara vispa runt vasslet igen

grynen verkar trivas allafall

Mirami

  • Inlägg: 450
Re:Kefir
« Svar #90 skrivet: 24 jan-08 kl 07:46 »
söndag till söndag stämmer bra, surt och tjockt blir det och satsen brukar dela sig 2ggr men det är bara vispa runt vasslet igen

grynen verkar trivas allafall

Suuurt :P....förstår att du lär ha en vilodag i veckan ;D
Ska tänka på dej om jag fermenterat min för länge ngn g...

Men....gillar du det sura...eller tror/vet du att den blir nyttigare
om den får stå så länge....

Moumolia

  • Gäst
Re:Kefir
« Svar #91 skrivet: 24 jan-08 kl 21:43 »
Suuurt :P....förstår att du lär ha en vilodag i veckan ;D
Ska tänka på dej om jag fermenterat min för länge ngn g...

Men....gillar du det sura...eller tror/vet du att den blir nyttigare
om den får stå så länge....

gillar surt, nyttigheten vet jag inget om utom hörsägen jag läst på nätet

lycka till med din fermentering

bea

  • Inlägg: 790
Re:Kefir
« Svar #92 skrivet: 26 jan-08 kl 17:18 »
ååå blir så sugen på att testa detta!!
Finns det någon som kan skicka mig lite gryn,samt en nybörjar beskrivning så vore jag tacksamm ,självklart mot ersättning!!
Skulle även vilja veta om man inte alls kan göra kefir på pastöriserad mjölk?

Mvh Bea

Tida

  • Inlägg: 6
SV: Kefir
« Svar #93 skrivet: 19 feb-08 kl 20:59 »
Har försökt hitta vad kefir egentligen innehåller, men inte lyckats så bra... Stämmer det att det innehåller en jästkultur? Jag är rekomenderad att äta mjölksyrade produkter, men inte produkter med mycket jäst, (på grund av en svamp-infektion i kroppen) Vad tror ni, är det olämpligt för mig att äta kefir då?

MystL

  • Inlägg: 27
    • -
SV: Kefir
« Svar #94 skrivet: 17 mar-08 kl 19:44 »
Hej alla kefirälskare.
Är det någon som vill skicka några gryn helt till Norge? Kan ev. betala porto.

Kram
surrender

lantidyllen

  • Inlägg: 56
SV: Kefir
« Svar #95 skrivet: 19 mar-08 kl 01:22 »
Hej alla!

Detta med kefir låter jättespännande...

Skulle någon kunna tänka sig skicka lite kefirfrön till mig?
Och kanske få en liten gåva som tack..
(eftersom de tydligen inte skall köpas..)

Med vänliga hälsningar Lena

emmis mamma

  • Inlägg: 39
SV: Re:Kefir
« Svar #96 skrivet: 23 mar-08 kl 17:53 »
Hej, har du mycket kefir kanske vill du skicka lite till mig??? 

Katica

  • Gäst
SV: Kefir
« Svar #97 skrivet: 31 mar-08 kl 21:18 »
Hej snälla kefir-älskare, jag undrar om någon kan erbjuda kefirgryn åt mig och min kompis på skolan - vi blev sugna på att göra egen kefir hemma!

Tack för donationen i förhand! (Vi betalar gärna om det har sitt pris också :) )

Katica

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: Re:Kefir
« Svar #98 skrivet: 31 mar-08 kl 22:34 »
ååå blir så sugen på att testa detta!!
Finns det någon som kan skicka mig lite gryn,samt en nybörjar beskrivning så vore jag tacksamm ,självklart mot ersättning!!
Skulle även vilja veta om man inte alls kan göra kefir på pastöriserad mjölk?

Mvh Bea

Jag kan dela med mig av mina, och du verkar vara först i kön.  :) Skicka ett pm med namn och adress!

lille john

  • Inlägg: 19
    • Småland
SV: Kefir
« Svar #99 skrivet: 13 apr-08 kl 21:26 »
hej hej, jag är ny här, och vet inte så mycket men blev grymt sugen på att göra kefir. har du lite gryn till mig också?
mvh


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

444 gäster, 1 användare
LarryGeano

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser