BJÖRNBÄRSGELE`

1/2 kilo fasta äpplen(även fallfrukt)
1 1/4 kilo björnbär
6dl vatten
1kilo socker.
skär äpplena i bitar utan att skala eller kärna ur dem.
Blanda dem i en gryta med björnbär och vatten.
Låt koka upp och låt sedan koka tills frukten blivit mjuk.
Krossa äppelbitar och björnbären med hjälp av en träsked
mot grytans kanter och låt fruktmassan självrinna genom saftsil.
Gör pektinprovet.Det ska bildas en fast klump.
Häll upp saften i en gryta och tillsätt sockret.
koka upp långsamt,rör tills sockret löst sig, och låt det sedan bubbelkoka ordentligt tills det tjocknar.Rör om då och då.
Häll upp på varma, steriliserade geleglas eller burkar.
Förslut medans burkarna är varma.
Ger 1,5 kg gele`
tips!
om man ökar mängden äpple(som innehåller det mesta pektinet)
kan man även öka sockermängden för att få mer gele.
Björnbären kan även bytas ut mot mogna fläderbär.
Ta då lika delar äpple och fläder.