Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Köttsnål mat för köttätare?  (läst 2505 gånger)

torpjens

  • Inlägg: 2266
  • Vi lever på naturens villkor
    • Södermanland
Köttsnål mat för köttätare?
« skrivet: 28 jan-19 kl 20:30 »
Tänkte dra ned på köttätandet, speciellt nötkött. Har försökt mig på vegetariska rätter men de faller mig inte i smaken. En av få köttsnåla rätter jag uppskattar är potatis- och purjolökssoppa med baconflingor i.


Vad har ni för recept där köttet är en krydda och smaksättare utan att vara huvudingrediensen?
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 10976
    • Östergötland
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #1 skrivet: 28 jan-19 kl 20:46 »
Köttfärssås och spagetti. Gör du den kryddstark och med mycket grädde så räcker den länge.

Likaså om du gör en god sås på någon köttbit så räcker det med en liten bit och resten potatis.

Grytor kan ofta börja som rena köttgrytor här, för att sedan gå över i grönsaksgryta med köttsmak.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1433
    • Ångermanland

torbjorn

  • Inlägg: 11870
    • Medelpad
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #3 skrivet: 28 jan-19 kl 21:35 »
Köttfärssåsen kan man dryga ut med ganska mycket havregrynsgröt innan det märks någon större skillnad på den.

När det gäller soppor så är kan man ju göra en grönsakssoppa och komplettera den med så mycket eller litet kött man tycker är lämpligt.

Fläskpannkaka, pizza, pyttipanna, nasi goreng mm är gamla välkända sätt att dryga ut kött respektive ta vara på rester.

Ett tips är att titta i kokböcker och receptsamlingar från krigsåren då kött var ransonerat i Sverige. T ex Husmoderns Köksalmanack, årgångar från 1940 till 1945.  Och för den delen kan man nog dra lärdom av menyförslag och recept från alla år innan Sverige gick med i EU och kött blev förhållandevis billigare än tidigare.

skogaliten

  • Inlägg: 1073
    • -
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #4 skrivet: 28 jan-19 kl 22:11 »
Tänkte dra ned på köttätandet, speciellt nötkött. Har försökt mig på vegetariska rätter men de faller mig inte i smaken. En av få köttsnåla rätter jag uppskattar är potatis- och purjolökssoppa med baconflingor i.


Vad har ni för recept där köttet är en krydda och smaksättare utan att vara huvudingrediensen?

Får jag bara fråga, om valet handlar om hälsa eller något annat?

För den här "anti-kött" trenden, är tyvärr inte så klimatsmart, som det påstås. Och drivs väldigt hårt i just Sverige, av djurrättsaktivister, som använder klimatargument, för att driva sin sak, som är att få slut på all djurhållning.
I argumentationen använder man tiltade fakta, s.k. cherrypicking, för att stödja sina teser.

Om man vad varje tillfälle när man planerar sin mathållning, funderar över vilka råvaror man använder, hur dessa har odlats eller fötts upp, transporterats och hanterats, så kan man komma en bra bit på vägen i att äta klimatsmart.
Kom ihåg att ris från översvämningsodlingar (=asien) är klimatmässigt problematiskt p.ga. höga metanutsläpp och har problem avseende höga arsenikhalter, samt att importerade baljväxter är problematiska därför att de områden där klimatet är som mest excellent för odling, är områden där miljöhotet av avskogning ( bl.a. Amazonas) och olämpliga odlingsmetoder (bl.a.  hög användning av bekämpningsmedel, jorderosion) och dessutom finns det ofta problem med hur småbönder hanteras av statsmakterna och cyniska storföretag.

Vill man rent allmänt ha mindre kött i maten, så kan man (nästan) välja vilka kokböcker som helst, som är utgivna före ungefär 1985. Mängden kött per portion är betydligt mindre, än den är i nyare kokböcker.

Till köttfärssåsen i en lasagne för fyra t.ex., så innehöll köttfärssåsen kanske 200-300 gram köttfärs, i nyare recept har jag sett exempel på upp till 600 gr köttfärs.

Då, berodde det på att kött var dyrt, ja all mat var i och för sig dyr på den tiden, utom morötter, potatis, lök, vitkål, palsternacka, kålrot m.m.
Den mesta av maten var producerad i Sverige.

Vill man göra snabba klipp på klimatområdet, så kan man t.ex. kraftigt reducera sitt resande med flyg (om man nu reser med flyg), och avstå från att köpa nya elektronikprylar, och nya kläder innan de gamla blivit utslitna. Man behöver ju inte byta mobiltelefon bara för att det kommer nya modeller, eller köpa nya kläder, för att det blir en ny säsong i modesvängen.

Det kött man köper, oavsett djurslag, ska komma från djur som har haft det bra, minimum är att den svenska djurskyddslagstiftningen har följts, och vad avser gräsätare, så är djur som värnar vår biologiska mångfald, genom att beta på naturbetesmarker, viktiga.
Sedan så kan man skippa flygimporterade grönsaker och frukter, och hellre välja frysta grönsaker än färska, förutom det som är i säsong, i vår del av världen.

Passa också på att stödja de svenska bönder som försöker odla bl.a. bönor av olika sorter, eller durumvete (pasta), genom att köpa dessa svenskproducerade produkter.
Ett fåtal områden i Sverige har ett klimat, och jordmån, som gör att dessa grödor alls går att odla.

Tjalve

  • Inlägg: 3199
    • Blekinge
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #5 skrivet: 28 jan-19 kl 22:55 »
Det är väl bara att minska på såglet och öka det andra på tallriken.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

malarmaster

  • Inlägg: 4326
    • Småland
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #6 skrivet: 28 jan-19 kl 23:50 »
nötkött är det mest miljöskadliga köttet. Men det beror på hur uppfödningen går till. fritt betande som t.ex på irland,sydamerika m.fl ger det väldigt lite påverkan på miljön. Minst miljöskadligt är kyckling,gris hamnar mitt emellan. Huruvida man sen skall ge sig in i debatt beror ju på .
Att äta mer grönsaker m.m kan ju ur miljösynpunkt vara bättre men även där går åsikterna isär. ekologisk odling ger fler miljöproblem än icke ekologisk enligt ny forskning. Veganer har sin syn på saken,vi andra ser det från en annan synpunkt. Vi kanske skulle sluta upp med uppfödning av nötkött och istället nöja oss med det nötkött som kommer ifrån de djur som slutar i mejeriproduktionen. Gå över till t.ex kyckling och jagade djur som vildsvin. För visst är det så att köttkonsumtionen är överdriven. I min barndom åts kött bara två till tre gånger i veckan. Fisk var stående andra dagar. Kanske mer naturligt då man växte upp vid kusten. Fisk o köttfria dagar förekom också. Soppor,Spenat med ägg,ärtsoppa med bara litet rimmat fläsk,stekt potatis med ägg,ibland med en liten bit korv. Kött var dyrt,föräldrarna hade begränsade löner.

grimbart

  • Inlägg: 4799
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #7 skrivet: 29 jan-19 kl 00:35 »
föd upp kaniner på ogräs så kan du äta närproducerat klimatsmart kött i stor mängd varje dag.. finns ingen anledning att minska köttätandet..
Fjäderfän och kaniner

skogaliten

  • Inlägg: 1073
    • -
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #8 skrivet: 29 jan-19 kl 01:06 »
 Halvt OT, får skapa en egen tråd om det krävs.
Skrivet av: malarmaster
« skrivet: Igår kl. 23:50 »

   nötkött är det mest miljöskadliga köttet. Men det beror på hur uppfödningen går till. fritt betande som t.ex på irland,sydamerika m.fl ger det väldigt lite påverkan på miljön. Minst miljöskadligt är kyckling,gris hamnar mitt emellan. Huruvida man sen skall ge sig in i debatt beror ju på .
Att äta mer grönsaker m.m kan ju ur miljösynpunkt vara bättre men även där går åsikterna isär. ekologisk odling ger fler miljöproblem än icke ekologisk enligt ny forskning. Veganer har sin syn på saken,vi andra ser det från en annan synpunkt. Vi kanske skulle sluta upp med uppfödning av nötkött och istället nöja oss med det nötkött som kommer ifrån de djur som slutar i mejeriproduktionen. Gå över till t.ex kyckling och jagade djur som vildsvin. För visst är det så att köttkonsumtionen är överdriven. I min barndom åts kött bara två till tre gånger i veckan. Fisk var stående andra dagar. Kanske mer naturligt då man växte upp vid kusten. Fisk o köttfria dagar förekom också. Soppor,Spenat med ägg,ärtsoppa med bara litet rimmat fläsk,stekt potatis med ägg,ibland med en liten bit korv. Kött var dyrt,föräldrarna hade begränsade löner.

Att ekologisk odling skulle ge mer miljöproblem, än s.k. konventionell odling, enligt ny forskning, har du en källa på det? För det är väl inte det där stolle-provet till pressmeddelande från en veganaktivist på Chalmers, som du tänker på?
Den forskningen handlade egentligen inte alls ens om Eko-odling vs konventinell odling, utan var egentligen en presentation av ny mätmetod för att mäta hur mycket koldioxid som lagras i olika typer av mark, och framförallt om huruvida skogsmark lagrade mer koldioxid än åkermark, och så drog man ut det till något slags brännvinsadvokatyr, där man fick det till att eko-odling var sämre för klimatet, om man hugger ner skog för att skapa mer åkermark, eftersom skördarna är något lägre i eko-odling.
Att skördarna är något lägre är iofs sant, men premissen, att vi i Sverige skulle börja hugga ner stora mängder skog, för att skapa massiva mängder åkermark, är felaktig.

Här är ett exempel på artikeln med rubriken "Ekologiskt är dåligt för klimatet", som också innehåller en rättelse av slutsatsen i rubriken: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7110769

Förutom ovanstående:
Det finns ett antal debattörer, vissa av dem är, eller har varit, forskare på bl.a. SLU, som är avogt inställda till ekologisk odling, och som ägnar sig åt smutskastning av denna är känt sedan flera decennier. De brukar se till att få några debattartiklar publicerade lite då och då, och framhäver oftast två saker som negativt med eko-odling:
1: De lägre skördarna per hektar för många grödor (de brukar noggrant använda worst-case exempel).
2: Inställningen hos många certifieringsorgan för eko-odling, att GMO ska undvikas. De är stora entusiaster av GMO, och anser att den förädlingstekniken kommer att lösa alla problem.

Debattörerna brukar bl.a. undvika att nämna att odlingsjorden i eko-odling har högre mullhalt (och därmed mindre problem med jorderosion), större andel s.k. permanenta gräsmarker, ett rikare mikroliv i jorden, samt att det finns en större biologisk mångfald runt odlingarna.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 10976
    • Östergötland
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #9 skrivet: 29 jan-19 kl 09:40 »
föd upp kaniner på ogräs så kan du äta närproducerat klimatsmart kött i stor mängd varje dag.. finns ingen anledning att minska köttätandet..
:)

Skulle jag optimera vårt köttätande, så fick det bli så. Men så länge vargen inte brer ut sig här eller djuraktivisterna helt har tagit över myndighetkontrollen så är får ett relativt enkelt sätt att kombinera köttproduktion och landskapsvård. Ett par nöt som får växa till under betessäsongen är inte dumt det heller. Gris är det så gott om i skogen, men att ha ett par som bökar upp kontrollerat är inte så tokigt det heller. Höns kräver (i alla fall här) inköp av foder, men har man inte så många( ::)) så blir det ett bra komplement.

För det mesta är djuren här till nöje eller nytta på annat sätt, och köttet blir ett plus.

DennisCA

  • Inlägg: 1767
    • Finland
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #10 skrivet: 29 jan-19 kl 11:00 »
Här i affärerna har jag nu börjat hitta fläskfärs som är 25% morötter. Intressant kombination och metod att dra ner på köttet, plus om det är billigare också. Gjorde en gryta på det, blev bra.

torbjorn

  • Inlägg: 11870
    • Medelpad
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #11 skrivet: 29 jan-19 kl 11:20 »
 (:) Får jag be alla deltagare i tråden att hålla sig till ämnet, nämligen receptförslag.  Annars finns det risk att tråden urartar till politik, samhällsdiskussioner och liknande ämnen som inte är önskvärda på detta forum.

Alexn72

  • Inlägg: 1429
    • Skåne
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #12 skrivet: 29 jan-19 kl 11:31 »
Ompf är en produkt som är väldigt lik kött

karsan

  • Inlägg: 1781
    • Södermanland
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #13 skrivet: 29 jan-19 kl 12:10 »
I grytor och färsrätter kan man förstärka köttsmaken med köttbuljongtärningar.  Läste att tillverkarna fått kritik för att de är så lite kött i framställningen av buljongtärningar, men i detta fall är det ju ett plus!

TW

  • Inlägg: 2661
    • Finland
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #14 skrivet: 29 jan-19 kl 12:26 »
Man kan själv blanda antingen rivna morötter eller vita bönor i köttfärssås. Det brukar vi göra ibland.

Framför allt handlar köttsnål mat om ett annat sätt att äta.
Hos oss har vi alltid hållit fast vid de köttmängder som var normala då mamma var ung. Gissningsvis 2/3 av nutidens köttportioner. Som en naturlig följd äter vi betydligt mer potatis och andra rotsaker än andra gör nu för tiden.

Var och en tar sin köttbit på tallriken och äter av den tillsammans med potatis...... och tar den slut innan man är mätt så får man fortsätta att äta potatis utan såvel tills man är mätt.
Då vi har köttfärslimpa eller kalops eller köttfärssås eller någon gryta så kommer vi överens om hur många dagar den skall räcka till och så tar var och en sin ranson.

Gryträtter är förresten relativt köttsnåla. Med mycket lök och grönsaker blir volymen stor så en liten bit kött räcker som såvål till mycket potatis.
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Jakobn

  • Inlägg: 596
    • Skåne
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #15 skrivet: 29 jan-19 kl 17:37 »
Hel korn är ett utmärkt sätt att dryga ut köttfärsrätter som köttfärslimpa, köttfärsås mm.

Potatisblomma

  • Inlägg: 2406
    • Södermanland
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #16 skrivet: 29 jan-19 kl 22:59 »
Gratänger är bra, tex lite bacon eller korv med pupma/squasch/palsternacka/morot/potatis/lök/kantareller/broccoli/vitkål eller vad man har. Riv eller skiva det du gillar, i med lite bacon och på med grädde och strö ost över :)

Köttfärsås och köttgrytor kan drygas ut med allt ovanståend plus exempelvis bönor, som någon nämnde.

Jag gör korvstroganoff med mixad squash och krossad tomat. Då behövs inte så mycket korv.

Nässelsoppa med en hackad korv (stark smakrik) i, är super gott!

Grönsås = stuvad spenat/mangold, lite skinka och en smält grönmögelost, smakar mums tll pasta.

Gillar du isterband så kan du skiva dem och varva i en vanlig potatisgratäng. Vips har du en helrätt av två isterband, som räcker till 5 personer (vilket är mitt hushåll).
Landsflykting i storstan...

Nina W

  • Inlägg: 3527
    • Värmland
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #17 skrivet: 30 jan-19 kl 02:31 »
Jag gillar att göra "varm potatissallad". Koka potatis med skal. Under tiden den kokar så finhacka lite rökt kött, rödlök, syrligt äpple och vad du tycker passar. Om du vill kan du ta adouki-bönor eller kikärtor också. Skala potatisen och blanda ned lite oljedressing. Mums.

Dwrgi

  • Inlägg: 52
    • Övriga världen
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #18 skrivet: 30 jan-19 kl 09:12 »
Ett enkelt tips är att dryga ut köttfärsen i köttfärssås med rivna morötter och röda linser. Även en burk vita bönor kan vara gott. Röda linser är bra för de kokar sönder så om man inte är van vid linser så slipper man tugga dem.

Andra färsrätter och grytor kan drygas ut på liknande sätt med till exempel stekt svamp eller mer rotfrukter utan att man "förlorar" smaken av kött.

Sen kan man ju som andra sagt ändra på hur man ser på tallriksupplägget. Njut (då menar jag verkligen tänk på vad du äter istället för att bara skyffla in maten) av en mindre köttbit och ät mer av tillbehören för att mätta.

Äggrätter kan vara en annan variant där kött inte behövs alls (matpaj, ugnspankaka, omelett etc). Jag gillar även Janssons frestelse med kokt ägg och liknande, mättande, gott och inget kött, bara lite ansjovis och ägg.

Rent vegetariska rätter är ofta uppbyggda liter annorlunda mot kötträtter och det krävs ibland att man kommer på det innan det blir bra. Istället för en central ingrediens med tuggmotstånd så har antingen mer finfördelade ingredienser eller flera olika små rätter som tillsammans bygger upp helheten. Inget fel i det bara en vanesak.

Lättast kanske att börja lite nätt med "mexikanskt-inspirerat": tortilla , ris, massa olika grönsaker (sallad, paprika, majs, avokado, rödlök etc), lite bönor och så lite stekt kyckling. Eller mer närodlat med en mustig fiskgryta med mest rotfrukter och purjolök och lite vit fisk.

Postat med Alternativ.nu´s app


Skogsvilde

  • Inlägg: 13419
  • Villkorligt frigiven...
    • -
SV: Köttsnål mat för köttätare?
« Svar #19 skrivet: 30 jan-19 kl 10:08 »
Jag läste om hur dom gör på Jamaica.
Oavsett hur mycket folk som ska äta så köper man bara en lycklig som man gör en gryta på.
I denna har man i mängder av olika slags grönsaker och det blir rejäla mängder.
Det är något som jag gör hela tiden.
Vi slantar morotskörden och förväller och packar dom i påsar. Alla i en lagom mängd för att vara anpassade till mängden kött.
Har alltid i mycket lök.
Vi är storkonsumenter på lök tack vare detta.
if you don't like me and still watch, you are a fan!

https://d.facebook.com/jackesjodin.se/videos/186201262388377/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser