Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Havregryn  (läst 2369 gånger)

Oskar 123

  • Inlägg: 466
    • Dalsland
Havregryn
« skrivet: 12 aug-15 kl 01:44 »
Hur gör man havregryn?
Bor på en liten gård i Dalsland med familjen. Har gotlandsfår, gäss, hund, katter och höns av diverse raser.

Gröfre Slissing

  • Inlägg: 1644
    • -
SV: Havregryn
« Svar #1 skrivet: 16 okt-15 kl 21:39 »
Hej!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Havregryn

Hoppas att det duger!
Hälsning!
G S
"Klar låg himlen över viken; solen stekte hett.." ("Vackert väder") (Fröding)
"Tjock låg oljan över viken; ingen stekte fläsk..("Gulfkriget")(Henric Pllebsen)

 

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Havregryn
« Svar #2 skrivet: 16 okt-15 kl 23:35 »
Kommentar till Wikipediaartikeln: I stort sett OK, men ångning är inte nödvändig. Den görs för att göra grynen mer lättkokta, men har vissa hälsomässiga nackdelar. Vilka kommer jag inte ihåg. Dock kanske det ska heta havreflingor om de inte har ångats?

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Havregryn
« Svar #3 skrivet: 17 okt-15 kl 05:36 »
Det finns ett fettnedbrytande enzym (lipas) i havre som man vill inaktivera med ångningen, annars härsknar de mycket fortare

DOI: 10.1006/jcrs.1993.1023

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: Havregryn
« Svar #4 skrivet: 17 okt-15 kl 11:29 »
Fettnedbrytande enzym låter som något bra  ;D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

696 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser