Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Snustillverkning  (läst 8771 gånger)

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
Snustillverkning
« skrivet: 19 jul-15 kl 10:16 »
Startar ny tråd här som avknoppning på tråden Tobaksodling (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=153621.0).
Jag skulle vilja ha lite tips om hur man bäst tillverkar snus av hemodlad tobak. Blir tråden informativ ska jag försöka sammanfatta den till handboken.
Efter att tobaken torkat så har jag fattat det såhär, kom gärna med korrigeringar om jag missuppfattat eller om något kan göras på alternativt sätt.

Tobaken strimlas
t.ex en kaffekvarn kan användas.
- Funkar elektrisk?
- Någon som har en bra lösning på hur det görs snabbare/effektivare om man tänkt göra mycket?
- Ju finare tobaken mals desto mer lättknådat blir snuset

Baka snuset
- Tobakspulvret blandas med vatten, salt och pottaska (hur stora delar? nåt mer som behövs?)
- Snuset bakas på låg värme (ca 70 grader?) i ca fem dygn, antingen i ugn eller i riskokare (verkar vara att föredra). Längre tid ger mörkare rostning?

Snuset kan lagras i kylskåp, hur länge?
Snuset kan frysas (eller hur?)

Smaksättning
Det finns aromer att köpa, som kan blandas i (antagligen innan det bakas?), men det bör också gå att göra egna essenser, eller hur?
Jag tänker att enbär är enkelt att hitta och bör ge en god smak, men vet inte när de ska plockas och hur det ska förberedas isåfall.

Pottaska är kaliumkarbonat och kan tillverkas med aska från lövträ. Askan rörs ut i vatten och står i upp till ett dygn. Sedan silas den i typ kaffefilter. Avkoket är det som används, vattnet avdunstas och efter det glödgas pottaskan för att bli av med en del föroreningar.
Låter rätt omständligt, nån som prövat?
Kanske behöver man inte vara så rädd för föroreningar, då skulle man kunna låta bli att avdunsta vattnet efter att det silats, vi ska ju ändå ha vatten när vi bakar. (svårt med doseringen dock). Förslag? För krångligt för att lägga energi på?

Som sagt, en start för att samla fakta. Allt som står här är mer eller mindre gissningar, så kritik är mer än välkommet!

Peter81

  • Inlägg: 115
    • Södermanland
SV: Snustillverkning
« Svar #1 skrivet: 19 jul-15 kl 12:26 »
Hörde att Stefan Sundström bakar snuset under längre tid i en elektrisk kylbox med varmhållningsfunktion.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Snustillverkning
« Svar #2 skrivet: 19 jul-15 kl 17:27 »
Trubaduren, linodlaren, mykologen och snusfabrikören Bengt Sändh har skrivit en bok om snus som jag läst igenom några gånger. Finns förmodligen på bibliotek.

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #3 skrivet: 19 aug-15 kl 15:59 »
Händer inte mycket här vilket är synd
Vi är många små snusfabrikanter
Som sitter inne på olika tekniker
O konster som gör snuset bättre som vi borde dela med oss utav.
Tex. Jag får fan aldrig till det med
Att försöka få d smaka general
Visst det finns oljor o köpa men det kommer aldrig i närheten, blir bara beska smaker ,  handlar naturligtvis också om dom alla tobaksarterna som finns i det snuset. också en grej
Vilka typer utav tobak  och blandningar av tobak gör det perfekta snuset. Generellt är det rena tobaks snuset som är den perfekta  prisen enligt mig , men det är gott och bryta med
Kom igen fabrikanter dela med er

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #4 skrivet: 19 aug-15 kl 16:36 »
Jag har tyvärr inga tekniker att dela med mej av ännu, eftersom jag knappt har börjat skörda min första tobakssäsong.
Men jag inser redan nu att massan finns i stammen, och i flera trådar har det diskuterats att använda stammen också. Några verkar gilla det, andra är mer skeptiska.
Nånstans läste jag att stammen enklast finfördelas "rå", innan den torkats, och att grönmassan sen torkas (hur ser jag inte riktigt framför mej, lär ju vara mögelvänligt?).

Funkar det så blir det ju busenkelt att göra fulsnus, sniglarna kan få snaska blad bäst de vill.
Min ambition är att med så liten arbetsinsats som möjligt producera tillräckligt för eget snusbehov och kanske också göra lite piptobak.
Ska leta rätt på en billig matberedare på nån loppis och testa att riva stammen med den med nån rivskiva, sen kanske man kan köra grönmassan med knivinsatsen för att finfördela ytterligare.

Återkommer när jag vet på vilket sätt det sket sig, om nån har fallgropar att varna mej för är det ett bra läge nu...

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #5 skrivet: 21 aug-15 kl 07:38 »
Jo d sant finns mycket att hämta på stammen, tror också det är enklast att dela den när den är färsk, blir segt som trä annars , personligen är jag mest ute efter laminan en del stjälk med förstås men blandar Max 20-25% stjälk i. Har gjort  en jäkla massa snussater utav köpt råtobak det är bara dålig virginia och burley och en massa stjälkmjöl man betalar för dessutom dyrt jämfört med vad det egentligen kostar,men att odla upp sina egna plantor och göra snus på
Är det mest goda snus jag varit med om ,
Går inte att köpa.
Jag ska också ge mig på att andvända stammen till en del iår,
Tror det kommer att gå bra o torka delat  ute i solen så att man slipper mögel. Annars hur går det för dina plantor 20%bonde.

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #6 skrivet: 21 aug-15 kl 09:34 »
Jorå, det rullar på tycker jag. Sniglarna är det största problemet, men jag har ju inte direkt rensat... Nu på slutet har de utomhus faktiskt gått bäst, men jag tycker de mognar dåligt allihop. Körde en planta i matberedare igår, bifogar bilder på hur det blev.
Lite osäker på hur jag ska få det brunt bara, men jag får väl testa det. Lurar på att sprida ut det på plast inne på logen, kanske blir bäst?

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #7 skrivet: 21 aug-15 kl 12:02 »
Ok sniglar har jag peppar peppar klarat mig ifrån iår inte en enda ,
Tror om du först låter den värsta saften få torka kanske en dag i solen
Sen lägger det som du sa på logen.
Låt vara nån vecka , ska börja bruna till sig då men börjar det torka grönt så spraya måttligt med vatten,
 Jävla smidig kvarn du har vad är det för modell o märke

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #8 skrivet: 21 aug-15 kl 12:32 »
Bra tips, så ska jag göra. Maskinen är nån gammal Electrolux som min fru nosat rätt på på loppisar.  Tydligen en klassiker som är grym. Kan ta reda på mer om du vill.

Hvile

  • Inlägg: 24
SV: Snustillverkning
« Svar #9 skrivet: 21 aug-15 kl 12:39 »
Ja gärna  ska se om jag kan hitta den modellen.

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #10 skrivet: 22 aug-15 kl 08:17 »
Verkar inte ha nåt modellnamn direkt. Electrolux assistent står det bara. Det tillbehöret som jag körde tobaken med verkar heta grönsaksskärare. Kollade snabbt på blocket och det finns en bunt där, men inte alla verkar ha den insatsen/ tillbehöret.

Balder

  • Inlägg: 77
    • Halland
SV: Snustillverkning
« Svar #11 skrivet: 23 aug-15 kl 00:21 »
Verkar som du är rätt på banan där kör själv med 3st elektrolux med köttkvarnar hittade på loppis.Samma som du har men med en köttkvarn.Min fru hade loppis här på gården för ett tag sen och där var en gubbe som hade varit med sin FarFar och skördat tobak  på Österlen på 30talet och han berättade att tobaksbönderna lämnade bladen till kompaniet  och sparade stammarna och tillochmed rotknölarna att tillverka snus av.Själv kör jag stammarna igenom en kompostkvarn från biltema och sen kör jag mina Elektroluxkvarnar

« Senast ändrad: 23 aug-15 kl 10:48 av Balder »

 

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #12 skrivet: 24 aug-15 kl 10:44 »
Tack för info Balder!
Vore ju såklart guld om det funkar bra med stammar som snus, funkade smidigt och gick snabbt att riva det i maskinen, blev nog två liter på en stam som redan torkat ner till ca 1 liter efter ett par dar i solen.
Ska testa att köra det genom en kaffekvarn när det torkat lite mer.
Kommer nog behöva fermenteras en smula extra kan jag tänka mej, kom gärna med förslag på hur det kan göras på bra sätt. Köra extra länge när det bakas i snusugn kanske kan duga?
Kör du stammarna genom kompostkvarnen färska eller låter du dem torka först? Fermenteras de isåfall av att få torka innan de kvarnas?

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Snustillverkning
« Svar #13 skrivet: 25 aug-15 kl 01:12 »
...Jag har sett på det amerikanska forumet någon som hackat gröna blad och torkat det i solen så massan blivit brun...Borde ju fungera här också om man har soligt väder ett tag...

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #14 skrivet: 25 aug-15 kl 08:51 »
Intressant tips!
Jag torkade typ hälften rätt grov stam (den ljusare halvan på bilden jag la upp) och hälften blad och tunnare stjälkar (tjuvar) som blev grönare. Allt blandat nu, och de grövre bitarna är mycket ljusare fortfarande.
De var också torrare från början, så det blev mest torra massor från de bitarna tror jag.
Amerikanerna lär ju dessutom ha gjort röktobak av det? Om de fick fermenteringen att lyckas borde det ju vara hur lugnt som helst att få till snus på det?

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Snustillverkning
« Svar #15 skrivet: 27 aug-15 kl 02:39 »
Klarar du av att mala stambitarna fint efter dom torkat så borde det bli nice ...

Balder

  • Inlägg: 77
    • Halland
SV: Snustillverkning
« Svar #16 skrivet: 27 aug-15 kl 09:31 »
Har gjort snus på endast stam där jag rök torkade grön stam i röken,smakade bra men var något nikotin svag,blev bättre när jag blandade i lite blad 

20%bonde

  • Inlägg: 123
    • Uppland
SV: Snustillverkning
« Svar #17 skrivet: 03 sep-15 kl 22:40 »
Snopet om det blir svagt. Jag läste nånstans att stammarna var starkare, men sen nån annan stans att de är svagare. Vilken sorts tobak odlade du, som alltså hade nikotinsvaga stammar? Kanske funkar det bättre med en starkare sort.

Balder

  • Inlägg: 77
    • Halland
SV: Snustillverkning
« Svar #18 skrivet: 05 sep-15 kl 17:50 »
Tack för info Balder!
Vore ju såklart guld om det funkar bra med stammar som snus, funkade smidigt och gick snabbt att riva det i maskinen, blev nog två liter på en stam som redan torkat ner till ca 1 liter efter ett par dar i solen.
Ska testa att köra det genom en kaffekvarn när det torkat lite mer.
Kommer nog behöva fermenteras en smula extra kan jag tänka mej, kom gärna med förslag på hur det kan göras på bra sätt. Köra extra länge när det bakas i snusugn kanske kan duga?
Kör du stammarna genom kompostkvarnen färska eller låter du dem torka först? Fermenteras de isåfall av att få torka innan de kvarnas?
Jag kör dom igenom kompostkvarnen färska sen låter jag dom torka i backar ett par veckor rör om så det inte möglar inte för tjocka lager,har inte testat att torka i solljus är rädd för att det skall torka grönt,har ochså torkat dom i röken ett dygn ungefär.Sen kör jag dom i köttkvarnen 2ggr sen en vecka i snusugnen sen blandar jag upp det med ca 1 på 4 med snus på blad får en lagom konsistens.Har testat kaffe kvar passade inte mej ett tips är att leta upp en handvevad köttkvarn typ Huskvarna no 10 på loppis går att hitta under hundringen eller tradera,men det bästa är en köttkvarnstillsats till hushållsassistenten så slipper man slita

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Snustillverkning
« Svar #19 skrivet: 05 sep-15 kl 20:59 »
...Kör man Lurkers metod med kruttorra blad sedan rivvals på assistenten och efter det går det bra att ytterligare finköra i en kaffekvarn om så önskas...Kör man med köttkvarn får man sätta klämringen lite lösare an normalt så fungerar det hyggligt...Min erfarenhet...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

418 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser