Startar ny tråd här som avknoppning på tråden
Tobaksodling (
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=153621.0).
Jag skulle vilja ha lite tips om hur man bäst tillverkar snus av hemodlad tobak. Blir tråden informativ ska jag försöka sammanfatta den till handboken.
Efter att tobaken torkat så har jag fattat det såhär, kom gärna med korrigeringar om jag missuppfattat eller om något kan göras på alternativt sätt.
Tobaken strimlast.ex en kaffekvarn kan användas.
- Funkar elektrisk?
- Någon som har en bra lösning på hur det görs snabbare/effektivare om man tänkt göra mycket?
- Ju finare tobaken mals desto mer lättknådat blir snuset
Baka snuset- Tobakspulvret blandas med vatten, salt och pottaska (hur stora delar? nåt mer som behövs?)
- Snuset bakas på låg värme (ca 70 grader?) i ca fem dygn, antingen i ugn eller i riskokare (verkar vara att föredra). Längre tid ger mörkare rostning?
Snuset kan lagras i kylskåp, hur länge?
Snuset kan frysas (eller hur?)
SmaksättningDet finns aromer att köpa, som kan blandas i (antagligen innan det bakas?), men det bör också gå att göra egna essenser, eller hur?
Jag tänker att enbär är enkelt att hitta och bör ge en god smak, men vet inte när de ska plockas och hur det ska förberedas isåfall.
Pottaska är kaliumkarbonat och kan tillverkas med aska från lövträ. Askan rörs ut i vatten och står i upp till ett dygn. Sedan silas den i typ kaffefilter. Avkoket är det som används, vattnet avdunstas och efter det glödgas pottaskan för att bli av med en del föroreningar.
Låter rätt omständligt, nån som prövat?
Kanske behöver man inte vara så rädd för föroreningar, då skulle man kunna låta bli att avdunsta vattnet efter att det silats, vi ska ju ändå ha vatten när vi bakar. (svårt med doseringen dock). Förslag? För krångligt för att lägga energi på?
Som sagt, en start för att samla fakta. Allt som står här är mer eller mindre gissningar, så kritik är mer än välkommet!