Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Aronia bär  (läst 12604 gånger)

snowbird

 • Inlägg: 115
 • Taget för 1 vecka sen
  • Lappland
Aronia bär
« skrivet: 15 nov-14 kl 12:58 »
Hej.Jag har plockat 40 liter av ett bär som jag tror är Aronia bär !Jag tog med en kvist till bondens marknad och frågade om detta är Aronia bär och dom sa*ja det ser det ut som* och jag har frågat massor med folk.Nu undrar jag om nån vet om det finns en liknande buske som liknar Aronia och är giftig ?Har smakat på bäret och det smakar strävt men inte illa.Vill gärna veta detta innan jag trycker i mej en hel portion av bären.Har även talat med giftcentarlen där de säger att ett enda bär kan ej orsaka förgiftning men dom känner inte till Aronia bäret alls !!Synd ! Hoppas att nån här kan tala om för mej om det finns en giftig släkting ?! Tack

malarmaster

 • Inlägg: 4145
  • Småland
SV: Aronia bär
« Svar #1 skrivet: 15 nov-14 kl 13:47 »
aroniabär är inte goda,rätt smaklösa så varför skulle du äta dem som blåbär?
min vännina gör marmelad på dem,blandat med andra bär så det blir smak. Den odlas väl näppeligen som bärbuske utan mer som prydnad.
bären användes förr och skulle kunna göra det även idag som färgämne i livsmedel.Ryssland som har en bättre variant som ger bruna bär används till sylt och vinframställning.
hittar inget i min litteratur om andra liknande bär som är giftiga och skulle kunna förväxlas.smaklig måltid... Ulf

Anders S

 • Inlägg: 6297
  • -
  • Fröodling.se
SV: Aronia bär
« Svar #2 skrivet: 15 nov-14 kl 19:11 »
Jag har smakat på Aronia en gång. Det var färska bär och de var saftiga och goda. Kanske var det någon ny förädling. Den var i alla fall inte främst avsedda som prydnadsväxt utan som bärbuske.

Det finns en hel del på nätet. Skriv bara in Aronia i Google. Hitta t.ex. detta:

http://www.skogsskafferiet.se/aronia/
Där står det bl.a. om förväxlingsrisker.

Vidare:
http://www.blomsterlandet.se/Tips-och-artiklar/Tips-och-artiklar/Tradgard/Barbuskar/Ovriga-bar/Aronia-vacker-och-nyttig/

http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/SiteCollectionDocuments/sv/lantbruk-och-landsbygd/lantbruk/ekologiskt-lantbruk/Aronia.pdf

o.s.v.

Ett svart får

 • Inlägg: 8506
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #3 skrivet: 15 nov-14 kl 20:11 »
Nu undrar jag om nån vet om det finns en liknande buske som liknar Aronia och är giftig ?
Nej, jag kan inte komma på något.

Nina K

 • Inlägg: 1033
  • Skåne
SV: Aronia bär
« Svar #4 skrivet: 15 nov-14 kl 23:44 »
Prova mina första i år och tyckte de var som sträv smakande blåbär. Min mamma koka marmelad av dem och sicken skillnad på smaken.

Smajsan

 • Inlägg: 1737
  • -
SV: Aronia bär
« Svar #5 skrivet: 16 nov-14 kl 11:06 »
Aroniabären smakar mindre strävt efter någon frostnatt. Men tycker själv att strävheten finns kvar men blir lite mindre efter frost.
Aronia är väll väldigt nyttiga?
Jag är helt borta. Ska gå och hitta mig själv. Om jag skulle dyka upp innan jag kommer tillbaka, så snälla, be mig att stanna kvar och vänta.

Helisa

 • Inlägg: 3
  • Västergötland
SV: Aronia bär
« Svar #6 skrivet: 30 nov-14 kl 10:42 »
Aronia är ett riktigt hälsobär med massor av nyttiga antioxidanter. Kan användas till marmelad.juice,ätas färska eller bara frysa in och ta fram lite åt gången och lägga på gröten el. dyl. Lättodlad och vacker i bladverk på hösten. Har man den som enbart prydnad sluta med det! Bären är alldeles för nyttiga för det,så ät allt ni kan ;D Det finns ingen liknande buske heller mig veterligen som kan förväxlas med aronia och som skulle vara giftig. Som du beskriver smaken kan det inte vara annat än aronia

NiklasTyreso

 • Inlägg: 38
  • Uppland
SV: Aronia bär
« Svar #7 skrivet: 16 dec-14 kl 11:41 »

Aroniabär, mixade till mos, använder jag i degen när jag bakar bröd. Sockret i dem gör att degen jäser bra och färgämnena ger en intressant rosa färg på limporna!

Hälsosamt:
__________________________________________________________
Folia Med (Plovdiv). 2006;48(2):11-7.

Current knowledge of Aronia melanocarpa as a medicinal plant.
Valcheva-Kuzmanova SV1, Belcheva A.


Abstract
Aronia melanocarpa, native to eastern North America, has become popular in Eastern Europe and Russia. Aronia melanocarpa fruits are one of the richest plant sources of phenolic substances, mainly anthocyanins--glycosides of cyanidin. Anthocyanins are water soluble pigments accounting for the dark blue and even black color of the fruits. Administered orally they can be absorbed as intact glycosides. Aronia melanocarpa fruit juice and anthocyanins derived from the fruits have been studied intensively for the last 15 years. Most of the effects of Aronia melanocarpa anthocyanins are due to their high antioxidative activity. Our investigations have demonstrated a remarkable hepatoprotective, a very good gastroprotective and a pronounced anti-inflammatory effect of Aronia melanocarpa fruit juice in rats as well as a bacteriostatic activity in vitro against Staphylococcus aureus and Escherichia coli and an antiviral activity against type A influenza virus. Research of other authors has demonstrated that Aronia melanocarpa anthocyanins can normalize the carbohydrate metabolism in diabetic patients and in streptozotocin-diabetic rats, have an in vitro antimutagenic activity and exhibit a distinct immunomodulatory activity in human lymphocyte cultures and in patients with breast cancer, suppress the growth of human HT-29 colon cancer cells, inhibit the N-nitrosamine formation in rats and decrease the toxicity and cumulation of cadmium in liver and kidneys. Currently, there are no data in literature about any unwanted and toxic effects of Aronia melanocarpa fruits, juice and extracts.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17408071

__________________________________________________________
Klok gubbe i medelåldern. Gör egna naturmediciner och kompletterar med läsningar.

grimbart

 • Inlägg: 4788
 • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
  • Västergötland
SV: Aronia bär
« Svar #8 skrivet: 16 dec-14 kl 13:01 »
Gott att koka saft på...sylt på aronia är gott om man blandar i plommon vid koket, men även ren aronia sylt ä mums, frysta bär funkar till smoothies.. Eller några bär i filen. Och som sagts tidigare så innehåller bären massor av nyttigheter...antioxidanter mm.
Fjäderfän och kaniner

Znibban

 • Inlägg: 1284
  • Skåne
SV: Aronia bär
« Svar #9 skrivet: 16 dec-14 kl 15:13 »
"Sverige skönaste gårdar", igår var det en gård med Aroniabärodling som visade upp sin produkt. Det går på tv4 kan säkert ses på svtplay. Det var intressant. Det blev två olika recept.

vibyggerensmedja

 • Inlägg: 5
 • https://www.facebook.com/vibyggerensmedja
  • Västergötland
  • Vi bygger en smedja!
SV: Aronia bär
« Svar #10 skrivet: 19 dec-14 kl 11:05 »
Jag har en förvuxen häck med aronia. Ett riktigt superbär! Plockar 10 liter på 20 minuter, plockar man vid rätt tidpunkt drar man av dem nävevis och så behöver de inte ens rensas.

MEN!  torka dem och ha dem i muslin! då smakar de precis som russin, den sträva smaken försvinner och de är bara ett sött tuggmotstånd, de gör jag med alla mina bär.
Mer projekt åt folket!

knöcklan

 • Inlägg: 5147
 • Strö salt på stjärtfjädrarna
  • Dalarna
SV: Aronia bär
« Svar #11 skrivet: 05 okt-16 kl 12:19 »
Jag har en häck med 4 Aroniabuskar. Sedan har jag köpt ytterligare plantor ca 10 st (Odla Nu).  På de fyra i häcken fick jag nästan inga bär alls iår.  En annan "Viking" buske gav rikligt. De fyra i häcken beskar jag rejält förra hösten.  Är det anledning till att de gav få bär?   De senaste inköpta plantorna är inte så höga än.  Skall jag förekomma och kapa huvudstammen redan i år så att de grenar ut sig iställt för att växa på höjden.  Och vad kan jag göra för att få bär på de i häcken?« Senast ändrad: 05 okt-16 kl 12:26 av knöcklan »
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3009
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Aronia bär
« Svar #12 skrivet: 05 okt-16 kl 12:37 »
Det finns en buske som likar aronia, men jag kommer tyvärr inte ihåg vad den heter, men den är populär som trädgårdsväxt, bären och bladen ser nästan identiska ut men busken är lägre och har ett mer spretigt växtsätt.

Gissar att de är nära släkt med varandra, denna buske är inte giftig men bären är oätliga i den bemärkelsen att de är smaklösa och har en oaptitlig konsistens.
(Står två sådana vid entren till mina föräldrars hus som farsan fick från en plantskola för länge sedan då de gallrade ur inför hösten. De ser nästan men inte helt ut som aronia, bären smakar heller inte lika när jag jämfört och är litet lösare i fruktköttet. Bären sitter heller inte på samma sätt som de gör på aroniabuskarna utan är glest utspridda efter grenarna (Äkta aroniabär sitter i stora klasar).)

Äkta Aroniabär är närmast oätliga färska, de har en sträv sur smak, men vår käre Gilbert här tipsade om att man kan frysa bären så ändrar de smak, någonting jag tänkte prova att göra i år.

Jag brukar koka gelé av saft från dem.

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

tropfrog

 • Inlägg: 1813
  • Västergötland
SV: Aronia bär
« Svar #13 skrivet: 06 okt-16 kl 18:55 »
En kompis har ett litet träd som jag misstänker är en uppstammad arronia. Problemet är att den är 2,5 till 3 meter hög, det stämmer inte med arronia. Han hade själv fått för sig att det är prakthäggmispel. Men den har stora bär som sitter i klasar, vilket stämmer bättre med arronia.

Kan en uppstammad arronia bli så hög? Finns det något annat träd som kan tänkas förväxlas med uppstammad arronia?

Det finns en Sören massa bär, jag skulle gärna vilja ta hand om dem.

Mvh
Magnus

Ett svart får

 • Inlägg: 8506
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #14 skrivet: 06 okt-16 kl 19:36 »
En kompis har ett litet träd som jag misstänker är en uppstammad arronia. Problemet är att den är 2,5 till 3 meter hög, det stämmer inte med arronia. Han hade själv fått för sig att det är prakthäggmispel. Men den har stora bär som sitter i klasar, vilket stämmer bättre med arronia.

Kan en uppstammad arronia bli så hög? Finns det något annat träd som kan tänkas förväxlas med uppstammad arronia?

Det finns en Sören massa bär, jag skulle gärna vilja ta hand om dem.

Mvh
Magnus
Vilken färg är bären? Aronian med svarta bär blir inte så stor i alla fall.

Ett svart får

 • Inlägg: 8506
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #15 skrivet: 06 okt-16 kl 19:38 »
Det finns en buske som likar aronia, men jag kommer tyvärr inte ihåg vad den heter, men den är populär som trädgårdsväxt, bären och bladen ser nästan identiska ut men busken är lägre och har ett mer spretigt växtsätt.

Gissar att de är nära släkt med varandra, denna buske är inte giftig men bären är oätliga i den bemärkelsen att de är smaklösa och har en oaptitlig konsistens.
(Står två sådana vid entren till mina föräldrars hus som farsan fick från en plantskola för länge sedan då de gallrade ur inför hösten. De ser nästan men inte helt ut som aronia, bären smakar heller inte lika när jag jämfört och är litet lösare i fruktköttet. Bären sitter heller inte på samma sätt som de gör på aroniabuskarna utan är glest utspridda efter grenarna (Äkta aroniabär sitter i stora klasar).)

Äkta Aroniabär är närmast oätliga färska, de har en sträv sur smak, men vår käre Gilbert här tipsade om att man kan frysa bären så ändrar de smak, någonting jag tänkte prova att göra i år.

Jag brukar koka gelé av saft från dem.
Du tänker nog på liguster, den är i sådana fall inte släkt med aronia även om de har vissa likheter.

tropfrog

 • Inlägg: 1813
  • Västergötland
SV: Aronia bär
« Svar #16 skrivet: 07 okt-16 kl 07:48 »
Bären är svarta. Både blommor och blad stämmer bra överens med både häggmispel och arronia. Men bären är stora och sitter i klasar, vilket tyder på arronia. Trädet står i mycket skyddat läge mellan hus och berg, men med god tillgång på ljus.

Liguster har väl mycket mindre blad?

Vågar man smaka på bären för att känna igen dem på det sättet?
MVH
Magnus

Ett svart får

 • Inlägg: 8506
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #17 skrivet: 07 okt-16 kl 08:30 »
Det finns nog inget som ser ut som aronia och är giftigt. Och i princip inga svenska bär är så giftiga att man blir sjuk av ett enda.

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3009
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Aronia bär
« Svar #18 skrivet: 07 okt-16 kl 18:46 »
Liguster är det absolut inte.  :)

Aronia kan bli ganska hög, några av våra buskar har pinnar som är säkert 3-4 meter höga om de växer på rätt ställe, den har dock inte så grov stam som tex häggmispel och andra kan ha då den är en buske.

Edit, men uppstammad Aronia låter ju enormt stort dock, som fåret säger...

« Senast ändrad: 07 okt-16 kl 18:51 av mizzarrogh »
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

Ett svart får

 • Inlägg: 8506
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #19 skrivet: 07 okt-16 kl 19:13 »
Ta en bild och lägg in, med närbild på löv och bär


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

455 gäster, 10 användare (2 dolda)
alternaiv, Stengrim, tomasruukel, Cibi56, LimJans, skogstomten, Rosanne, grimbart

* Forum

* Om tidningen Åter- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser