Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Aronia bär  (läst 12313 gånger)

snowbird

 • Inlägg: 115
 • Taget för 1 vecka sen
  • Lappland
Aronia bär
« skrivet: 15 nov-14 kl 12:58 »
Hej.Jag har plockat 40 liter av ett bär som jag tror är Aronia bär !Jag tog med en kvist till bondens marknad och frågade om detta är Aronia bär och dom sa*ja det ser det ut som* och jag har frågat massor med folk.Nu undrar jag om nån vet om det finns en liknande buske som liknar Aronia och är giftig ?Har smakat på bäret och det smakar strävt men inte illa.Vill gärna veta detta innan jag trycker i mej en hel portion av bären.Har även talat med giftcentarlen där de säger att ett enda bär kan ej orsaka förgiftning men dom känner inte till Aronia bäret alls !!Synd ! Hoppas att nån här kan tala om för mej om det finns en giftig släkting ?! Tack

malarmaster

 • Inlägg: 4101
  • Småland
SV: Aronia bär
« Svar #1 skrivet: 15 nov-14 kl 13:47 »
aroniabär är inte goda,rätt smaklösa så varför skulle du äta dem som blåbär?
min vännina gör marmelad på dem,blandat med andra bär så det blir smak. Den odlas väl näppeligen som bärbuske utan mer som prydnad.
bären användes förr och skulle kunna göra det även idag som färgämne i livsmedel.Ryssland som har en bättre variant som ger bruna bär används till sylt och vinframställning.
hittar inget i min litteratur om andra liknande bär som är giftiga och skulle kunna förväxlas.smaklig måltid... Ulf

Anders S

 • Inlägg: 6297
  • -
  • Fröodling.se
SV: Aronia bär
« Svar #2 skrivet: 15 nov-14 kl 19:11 »
Jag har smakat på Aronia en gång. Det var färska bär och de var saftiga och goda. Kanske var det någon ny förädling. Den var i alla fall inte främst avsedda som prydnadsväxt utan som bärbuske.

Det finns en hel del på nätet. Skriv bara in Aronia i Google. Hitta t.ex. detta:

http://www.skogsskafferiet.se/aronia/
Där står det bl.a. om förväxlingsrisker.

Vidare:
http://www.blomsterlandet.se/Tips-och-artiklar/Tips-och-artiklar/Tradgard/Barbuskar/Ovriga-bar/Aronia-vacker-och-nyttig/

http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/SiteCollectionDocuments/sv/lantbruk-och-landsbygd/lantbruk/ekologiskt-lantbruk/Aronia.pdf

o.s.v.

Ett svart får

 • Inlägg: 8412
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #3 skrivet: 15 nov-14 kl 20:11 »
Nu undrar jag om nån vet om det finns en liknande buske som liknar Aronia och är giftig ?
Nej, jag kan inte komma på något.

Nina K

 • Inlägg: 1033
  • Skåne
SV: Aronia bär
« Svar #4 skrivet: 15 nov-14 kl 23:44 »
Prova mina första i år och tyckte de var som sträv smakande blåbär. Min mamma koka marmelad av dem och sicken skillnad på smaken.

Smajsan

 • Inlägg: 1737
  • -
SV: Aronia bär
« Svar #5 skrivet: 16 nov-14 kl 11:06 »
Aroniabären smakar mindre strävt efter någon frostnatt. Men tycker själv att strävheten finns kvar men blir lite mindre efter frost.
Aronia är väll väldigt nyttiga?
Jag är helt borta. Ska gå och hitta mig själv. Om jag skulle dyka upp innan jag kommer tillbaka, så snälla, be mig att stanna kvar och vänta.

Helisa

 • Inlägg: 3
  • Västergötland
SV: Aronia bär
« Svar #6 skrivet: 30 nov-14 kl 10:42 »
Aronia är ett riktigt hälsobär med massor av nyttiga antioxidanter. Kan användas till marmelad.juice,ätas färska eller bara frysa in och ta fram lite åt gången och lägga på gröten el. dyl. Lättodlad och vacker i bladverk på hösten. Har man den som enbart prydnad sluta med det! Bären är alldeles för nyttiga för det,så ät allt ni kan ;D Det finns ingen liknande buske heller mig veterligen som kan förväxlas med aronia och som skulle vara giftig. Som du beskriver smaken kan det inte vara annat än aronia

NiklasTyreso

 • Inlägg: 38
  • Uppland
SV: Aronia bär
« Svar #7 skrivet: 16 dec-14 kl 11:41 »

Aroniabär, mixade till mos, använder jag i degen när jag bakar bröd. Sockret i dem gör att degen jäser bra och färgämnena ger en intressant rosa färg på limporna!

Hälsosamt:
__________________________________________________________
Folia Med (Plovdiv). 2006;48(2):11-7.

Current knowledge of Aronia melanocarpa as a medicinal plant.
Valcheva-Kuzmanova SV1, Belcheva A.


Abstract
Aronia melanocarpa, native to eastern North America, has become popular in Eastern Europe and Russia. Aronia melanocarpa fruits are one of the richest plant sources of phenolic substances, mainly anthocyanins--glycosides of cyanidin. Anthocyanins are water soluble pigments accounting for the dark blue and even black color of the fruits. Administered orally they can be absorbed as intact glycosides. Aronia melanocarpa fruit juice and anthocyanins derived from the fruits have been studied intensively for the last 15 years. Most of the effects of Aronia melanocarpa anthocyanins are due to their high antioxidative activity. Our investigations have demonstrated a remarkable hepatoprotective, a very good gastroprotective and a pronounced anti-inflammatory effect of Aronia melanocarpa fruit juice in rats as well as a bacteriostatic activity in vitro against Staphylococcus aureus and Escherichia coli and an antiviral activity against type A influenza virus. Research of other authors has demonstrated that Aronia melanocarpa anthocyanins can normalize the carbohydrate metabolism in diabetic patients and in streptozotocin-diabetic rats, have an in vitro antimutagenic activity and exhibit a distinct immunomodulatory activity in human lymphocyte cultures and in patients with breast cancer, suppress the growth of human HT-29 colon cancer cells, inhibit the N-nitrosamine formation in rats and decrease the toxicity and cumulation of cadmium in liver and kidneys. Currently, there are no data in literature about any unwanted and toxic effects of Aronia melanocarpa fruits, juice and extracts.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17408071

__________________________________________________________
Klok gubbe i medelåldern. Gör egna naturmediciner och kompletterar med läsningar.

grimbart

 • Inlägg: 4784
 • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
  • Västergötland
SV: Aronia bär
« Svar #8 skrivet: 16 dec-14 kl 13:01 »
Gott att koka saft på...sylt på aronia är gott om man blandar i plommon vid koket, men även ren aronia sylt ä mums, frysta bär funkar till smoothies.. Eller några bär i filen. Och som sagts tidigare så innehåller bären massor av nyttigheter...antioxidanter mm.
Fjäderfän och kaniner

Znibban

 • Inlägg: 1284
  • Skåne
SV: Aronia bär
« Svar #9 skrivet: 16 dec-14 kl 15:13 »
"Sverige skönaste gårdar", igår var det en gård med Aroniabärodling som visade upp sin produkt. Det går på tv4 kan säkert ses på svtplay. Det var intressant. Det blev två olika recept.

vibyggerensmedja

 • Inlägg: 5
 • https://www.facebook.com/vibyggerensmedja
  • Västergötland
  • Vi bygger en smedja!
SV: Aronia bär
« Svar #10 skrivet: 19 dec-14 kl 11:05 »
Jag har en förvuxen häck med aronia. Ett riktigt superbär! Plockar 10 liter på 20 minuter, plockar man vid rätt tidpunkt drar man av dem nävevis och så behöver de inte ens rensas.

MEN!  torka dem och ha dem i muslin! då smakar de precis som russin, den sträva smaken försvinner och de är bara ett sött tuggmotstånd, de gör jag med alla mina bär.
Mer projekt åt folket!

knöcklan

 • Inlägg: 5147
 • Strö salt på stjärtfjädrarna
  • Dalarna
SV: Aronia bär
« Svar #11 skrivet: 05 okt-16 kl 12:19 »
Jag har en häck med 4 Aroniabuskar. Sedan har jag köpt ytterligare plantor ca 10 st (Odla Nu).  På de fyra i häcken fick jag nästan inga bär alls iår.  En annan "Viking" buske gav rikligt. De fyra i häcken beskar jag rejält förra hösten.  Är det anledning till att de gav få bär?   De senaste inköpta plantorna är inte så höga än.  Skall jag förekomma och kapa huvudstammen redan i år så att de grenar ut sig iställt för att växa på höjden.  Och vad kan jag göra för att få bär på de i häcken?« Senast ändrad: 05 okt-16 kl 12:26 av knöcklan »
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3009
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Aronia bär
« Svar #12 skrivet: 05 okt-16 kl 12:37 »
Det finns en buske som likar aronia, men jag kommer tyvärr inte ihåg vad den heter, men den är populär som trädgårdsväxt, bären och bladen ser nästan identiska ut men busken är lägre och har ett mer spretigt växtsätt.

Gissar att de är nära släkt med varandra, denna buske är inte giftig men bären är oätliga i den bemärkelsen att de är smaklösa och har en oaptitlig konsistens.
(Står två sådana vid entren till mina föräldrars hus som farsan fick från en plantskola för länge sedan då de gallrade ur inför hösten. De ser nästan men inte helt ut som aronia, bären smakar heller inte lika när jag jämfört och är litet lösare i fruktköttet. Bären sitter heller inte på samma sätt som de gör på aroniabuskarna utan är glest utspridda efter grenarna (Äkta aroniabär sitter i stora klasar).)

Äkta Aroniabär är närmast oätliga färska, de har en sträv sur smak, men vår käre Gilbert här tipsade om att man kan frysa bären så ändrar de smak, någonting jag tänkte prova att göra i år.

Jag brukar koka gelé av saft från dem.

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

tropfrog

 • Inlägg: 1813
  • Västergötland
SV: Aronia bär
« Svar #13 skrivet: 06 okt-16 kl 18:55 »
En kompis har ett litet träd som jag misstänker är en uppstammad arronia. Problemet är att den är 2,5 till 3 meter hög, det stämmer inte med arronia. Han hade själv fått för sig att det är prakthäggmispel. Men den har stora bär som sitter i klasar, vilket stämmer bättre med arronia.

Kan en uppstammad arronia bli så hög? Finns det något annat träd som kan tänkas förväxlas med uppstammad arronia?

Det finns en Sören massa bär, jag skulle gärna vilja ta hand om dem.

Mvh
Magnus

Ett svart får

 • Inlägg: 8412
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #14 skrivet: 06 okt-16 kl 19:36 »
En kompis har ett litet träd som jag misstänker är en uppstammad arronia. Problemet är att den är 2,5 till 3 meter hög, det stämmer inte med arronia. Han hade själv fått för sig att det är prakthäggmispel. Men den har stora bär som sitter i klasar, vilket stämmer bättre med arronia.

Kan en uppstammad arronia bli så hög? Finns det något annat träd som kan tänkas förväxlas med uppstammad arronia?

Det finns en Sören massa bär, jag skulle gärna vilja ta hand om dem.

Mvh
Magnus
Vilken färg är bären? Aronian med svarta bär blir inte så stor i alla fall.

Ett svart får

 • Inlägg: 8412
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #15 skrivet: 06 okt-16 kl 19:38 »
Det finns en buske som likar aronia, men jag kommer tyvärr inte ihåg vad den heter, men den är populär som trädgårdsväxt, bären och bladen ser nästan identiska ut men busken är lägre och har ett mer spretigt växtsätt.

Gissar att de är nära släkt med varandra, denna buske är inte giftig men bären är oätliga i den bemärkelsen att de är smaklösa och har en oaptitlig konsistens.
(Står två sådana vid entren till mina föräldrars hus som farsan fick från en plantskola för länge sedan då de gallrade ur inför hösten. De ser nästan men inte helt ut som aronia, bären smakar heller inte lika när jag jämfört och är litet lösare i fruktköttet. Bären sitter heller inte på samma sätt som de gör på aroniabuskarna utan är glest utspridda efter grenarna (Äkta aroniabär sitter i stora klasar).)

Äkta Aroniabär är närmast oätliga färska, de har en sträv sur smak, men vår käre Gilbert här tipsade om att man kan frysa bären så ändrar de smak, någonting jag tänkte prova att göra i år.

Jag brukar koka gelé av saft från dem.
Du tänker nog på liguster, den är i sådana fall inte släkt med aronia även om de har vissa likheter.

tropfrog

 • Inlägg: 1813
  • Västergötland
SV: Aronia bär
« Svar #16 skrivet: 07 okt-16 kl 07:48 »
Bären är svarta. Både blommor och blad stämmer bra överens med både häggmispel och arronia. Men bären är stora och sitter i klasar, vilket tyder på arronia. Trädet står i mycket skyddat läge mellan hus och berg, men med god tillgång på ljus.

Liguster har väl mycket mindre blad?

Vågar man smaka på bären för att känna igen dem på det sättet?
MVH
Magnus

Ett svart får

 • Inlägg: 8412
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #17 skrivet: 07 okt-16 kl 08:30 »
Det finns nog inget som ser ut som aronia och är giftigt. Och i princip inga svenska bär är så giftiga att man blir sjuk av ett enda.

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3009
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Aronia bär
« Svar #18 skrivet: 07 okt-16 kl 18:46 »
Liguster är det absolut inte.  :)

Aronia kan bli ganska hög, några av våra buskar har pinnar som är säkert 3-4 meter höga om de växer på rätt ställe, den har dock inte så grov stam som tex häggmispel och andra kan ha då den är en buske.

Edit, men uppstammad Aronia låter ju enormt stort dock, som fåret säger...

« Senast ändrad: 07 okt-16 kl 18:51 av mizzarrogh »
Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

Ett svart får

 • Inlägg: 8412
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #19 skrivet: 07 okt-16 kl 19:13 »
Ta en bild och lägg in, med närbild på löv och bär

Bianca Castafiore

 • Inlägg: 3009
 • Är ett Mufflonfår
  • Hälsingland
SV: Aronia bär
« Svar #20 skrivet: 07 okt-16 kl 20:41 »
Det skall jag göra så snart jag har en kamera... (har inge som funkar på mobilen...).  :)

Känns som det måste vara en ganska vanlig trädgårdsväxt...

Liguster liknar vad jag minns med små vindruveklasar och har blommor som sitter i en spetsig kvast litet som en syrenblomma, men med flera små blommor har jag för mig... (Tror de tär för kallt att odla liguster häruppe, annars hade jag velat ha i trädgården)  :)

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.
Led and fists are ment to fly...
Support the Yellow Vests, Sweden shall burn until we got equal rights for the people!

knöcklan

 • Inlägg: 5147
 • Strö salt på stjärtfjädrarna
  • Dalarna
SV: Aronia bär
« Svar #21 skrivet: 08 okt-16 kl 11:24 »
En kompis har ett litet träd som jag misstänker är en uppstammad arronia. Problemet är att den är 2,5 till 3 meter hög, det stämmer inte med arronia. Han hade själv fått för sig att det är prakthäggmispel. Men den har stora bär som sitter i klasar, vilket stämmer bättre med arronia.

Kan en uppstammad arronia bli så hög? Finns det något annat träd som kan tänkas förväxlas med uppstammad arronia?

Det finns en Sören massa bär, jag skulle gärna vilja ta hand om dem.

Mvh
Magnus
Nån gång för årtionden sen fanns en trädgårdsmästare här i vår förening.  Den tomten hen( ;)) förfogade har en liten häck kvar. På en annan tomt kanske hens kompis finns också en liten häck.  Nuvarande  ägaren på den senare har de senaste två åren låtit bli att klippa ner den. Jag gick alldeles nyss ut och mätte. 2.80 cm hög är den.  Något annat mysko med den är att plantorna mot sjön där det blåser mest är utan bär. Men det är gott om bärklasar i skyddat läge mot huset?  Är det förklaringen till att min häck inte har bär att det varit för mycket blåst vid  polleneringen?

I de här trakterna har Aronia varit ett okänt begrepp.  På fd trädgårdsmästarens tomt finns också en flerårig rosa stockros. Den växer mot husets gavel i skyddat läge mot Aroniahäcken.  Vidare på den här tomten är den trevligt arrangerad (i mina ögon).  En kant med slaggstenar.  Några höga träd i grupp ut mot stora vägen. 

Man vet aldrig hur länge såna här tomter får vara ifred. Tids nog kommer någon marodör som röjer för enkel gräsklippning.   
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

knöcklan

 • Inlägg: 5147
 • Strö salt på stjärtfjädrarna
  • Dalarna
SV: Aronia bär
« Svar #22 skrivet: 08 okt-16 kl 11:51 »
Bären är svarta. Både blommor och blad stämmer bra överens med både häggmispel och arronia. Men bären är stora och sitter i klasar, vilket tyder på arronia. Trädet står i mycket skyddat läge mellan hus och berg, men med god tillgång på ljus.

Liguster har väl mycket mindre blad?

Vågar man smaka på bären för att känna igen dem på det sättet?
MVH Magnus
Aroniabär smakar likt slånbär, beskt.  Och smaken är ju individuell jag tar gärna några bär rakt av från busken.  Inte konstigt att man blivit  så besk att man inte längre  passar i vanliga sammanhang   :-[

Uppe i byn finns ytterligare en lång aroniahäck.  Nuvarande ägaren får besök av en kompis varje höst som fyller sina hinkar med bären.  Nu har jag gett honom en burk sylt så kanske han själv tar hand om sina bär.   I samtal om bären i våras visade det sig att vi hade ett gemensamt intresse i björksav.  Så vi tappade björksav  på Sveaskogs björkar när löven var små som musöron.  Sen dess har jag medicinerat björksav.  Kanske är den drogen anledning till att jag mitt onda vänstra knä inte gjort sig tillkänna på hela sommaren?
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

knöcklan

 • Inlägg: 5147
 • Strö salt på stjärtfjädrarna
  • Dalarna
SV: Aronia bär
« Svar #23 skrivet: 09 okt-16 kl 09:01 »
Frågan om varför det blev så få bär på mina aroniabuskar kvarstår.  Nån som  vet eller tror nåt?
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

Ett svart får

 • Inlägg: 8412
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #24 skrivet: 09 okt-16 kl 09:58 »
Frågan om varför det blev så få bär på mina aroniabuskar kvarstår.  Nån som  vet eller tror nåt?
Förmodligen dålig pollinering ja. Bina och humlorna kanske inte tycker om blåsten.

knöcklan

 • Inlägg: 5147
 • Strö salt på stjärtfjädrarna
  • Dalarna
SV: Aronia bär
« Svar #25 skrivet: 09 okt-16 kl 10:32 »
Förmodligen dålig pollinering ja. Bina och humlorna kanske inte tycker om blåsten.
Det blåser ju så in i ....... nu antagligen pg av klimatförändringar.  I häcken med 4 buskar har jag aldrig fått bär på den yttersta och undrat varför. Det är ju samma sort på alla fyra inköpt vid samma tillfälle.  Men därtill grannens häck där det fanns bär in mot huset mera skyddat än den andra ändan, som vetter ut mot kalla vindar rakt på öppet från sjön.

Antagligen om det är blåsten så har vi en påtaglig negativ klimatsituation som kommer att beröra oss alla.  Men i år har det varit så mycket hallon och äpplen.  Deras blomning borde också vara utsatt för samma blåst  ???
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

Ett svart får

 • Inlägg: 8412
  • Bohuslän
SV: Aronia bär
« Svar #26 skrivet: 09 okt-16 kl 11:17 »
I år var det väldigt varmt under tiden då många växter blommade, det är därför det varit så mycket frukt och bär i år. Vissa år förstörs blommor av sen vårfrost och det slår ju hårdare mot utsatta lägen.

knöcklan

 • Inlägg: 5147
 • Strö salt på stjärtfjädrarna
  • Dalarna
SV: Aronia bär
« Svar #27 skrivet: 10 okt-16 kl 09:45 »
Utsatta lägen borde vara lika för alla buskar oberoende om det är hallon, äpplen eller aronia.  Kanske eller troligen har vi en ny situation hur tex  hårdare blåst pga klimatförändringar förändrar förutsättningarna för växter och insekter och i förlängningen allt levande.
Vem lägger upp en sån tråd ?
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

snowbird

 • Inlägg: 115
 • Taget för 1 vecka sen
  • Lappland
SV: Aronia bär
« Svar #28 skrivet: 08 jan-17 kl 02:59 »
God Fortsättning och Stort Tack till er alla som svarat mej på min fråga angående Aronia.Jag frös in bären och jag har använt  dom i smoothie och jag lever fortfarande och har inte blivit sjuk av dem.Roligt att veta att jag kan torka dom och att de blir söta av detta.Ska prova det en annan gång,ha de

Tångräkan

 • Inlägg: 864
  • Åland
SV: Aronia bär
« Svar #29 skrivet: 01 nov-19 kl 03:53 »
En kompis har ett litet träd som jag misstänker är en uppstammad arronia. Problemet är att den är 2,5 till 3 meter hög, det stämmer inte med arronia. Han hade själv fått för sig att det är prakthäggmispel. Men den har stora bär som sitter i klasar, vilket stämmer bättre med arronia.

Kan en uppstammad arronia bli så hög? Finns det något annat träd som kan tänkas förväxlas med uppstammad arronia?

Det finns en Sören massa bär, jag skulle gärna vilja ta hand om dem.

Mvh
Magnus

Gammal tråd man jag kan inte hålla mig. Det är troligen bärhäggmispel eller Saskatoon som den också kallas. Viktig och härdig bärbuske från Kanada med vacker blomning, supernyttiga bär och väldigt omtyckt av fåglar. Den kan även köpas här nu (åtminstone i Finland). Jag har precis planterat fem buskar och väntar med spänning på hur de ska ta sig.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

Tångräkan

 • Inlägg: 864
  • Åland
SV: Aronia bär
« Svar #30 skrivet: 01 nov-19 kl 03:55 »
Jag har en häck med 4 Aroniabuskar. Sedan har jag köpt ytterligare plantor ca 10 st (Odla Nu).  På de fyra i häcken fick jag nästan inga bär alls iår.  En annan "Viking" buske gav rikligt. De fyra i häcken beskar jag rejält förra hösten.  Är det anledning till att de gav få bär?   De senaste inköpta plantorna är inte så höga än.  Skall jag förekomma och kapa huvudstammen redan i år så att de grenar ut sig iställt för att växa på höjden.  Och vad kan jag göra för att få bär på de i häcken?

Som sagt, gammal tråd men intressant ämne. Jag tror inte att man ska beskära aronian om mna vill ha bär. Minns att vi hade en jättefin aroniahäck när jag var barn men den beskars varje år och hade nästan aldrig några bär. De buskar jag har sett med bär på har varit friväxande.
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

grimbart

 • Inlägg: 4784
 • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
  • Västergötland
SV: Aronia bär
« Svar #31 skrivet: 02 nov-19 kl 06:36 »
 låt busken växa fritt men klipp ner den nästan helt vart fjärde år har jag hört..
Fjäderfän och kaniner


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Som vanligt ett mångfacetterat och informativt nummer om mycket som hör självhushållningen till.
/Håkan

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser