Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Salt utan eller med jod?  (läst 22626 gånger)

hustran

  • Inlägg: 1803
Salt utan eller med jod?
« skrivet: 27 sep-13 kl 16:41 »
Råkade få en förpackning salt utan jod senast. Vad är skillnaden? när jag syrade grönsaker så skulle saltet vara utan jod......men som vanligt "kökssalt" är det negativt att använda ojodat salt? ??? ???

Broberg

  • Gäst
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #1 skrivet: 27 sep-13 kl 17:52 »
Nej, du lär få i dig det på annat sätt, ändå.

http://matkalkyl.se/naringsamnen53.php

Lise

  • Inlägg: 355
    • Värmland
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #2 skrivet: 27 sep-13 kl 18:09 »
Om du skulle vilja salta in saker för långtidsförvaring (t.ex. som man gjorde med kött o fisk förr och vissa envisa typer utan frys gör nu med) då bör det vara utan jod eftersom jod ska kunna ge viss besk smak.  Men om det bara går åt i vanlig matlagning spelar det knappast någon roll.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #3 skrivet: 28 sep-13 kl 11:21 »
Om du skulle vilja salta in saker för långtidsförvaring (t.ex. som man gjorde med kött o fisk förr och vissa envisa typer utan frys gör nu med) då bör det vara utan jod eftersom jod ska kunna ge viss besk smak.  Men om det bara går åt i vanlig matlagning spelar det knappast någon roll.

Såg nånstans att jodhalten i joderat salt ligger på 10 mg/kg. Kan den lilla mängden verkligen påverka smaken?

Lise

  • Inlägg: 355
    • Värmland
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #4 skrivet: 28 sep-13 kl 12:41 »
Har inte provat, bara läst det.

mmeo

  • Inlägg: 667
    • Östergötland
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #5 skrivet: 29 sep-13 kl 17:17 »
Jod är väl bakteriedödande och det är därför man ska undvika salt med jod när man mjölksyrar.

Gilbert

  • Gäst
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #6 skrivet: 29 okt-13 kl 18:39 »
Falksalt kvarnsalt innehåller inget jod och är enkelt att använda.

http://www.alternativ.nu/index.php?action=media;sa=media;in=8082

Karlsdotter

  • Inlägg: 1497
    • Ångermanland
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #7 skrivet: 29 okt-13 kl 21:17 »
Jod är väl bakteriedödande och det är därför man ska undvika salt med jod när man mjölksyrar.

Salt är väl bakteriedödande det med ?
Så inte har det med bakteriedödande verkan att göra .

Däremot då man gör ost så opåverkas mognaden av osten om det finns jod eller inte i saltet . Mognaden fördröjs med jod i saltet , så tror att det är liknande med mjölksyrat att jäsningen inte kommer igång rätt .

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #8 skrivet: 29 okt-13 kl 21:21 »
Salt är väl bakteriedödande det med ?
Så inte har det med bakteriedödande verkan att göra .

Däremot då man gör ost så opåverkas mognaden av osten om det finns jod eller inte i saltet . Mognaden fördröjs med jod i saltet , så tror att det är liknande med mjölksyrat att jäsningen inte kommer igång rätt .

Saltet är inte bakteriedödande i den mängden man har när man mjölksyrar ;)
If we don't take care of the earth, earth will take care of us

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14981
    • Östergötland
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #9 skrivet: 29 okt-13 kl 21:37 »
Antar att det är natrium eller kaliumjodid man stoppar i bordsaltet, alltså inte som i jodopax rent jod. Då blir det bakteriedödande.

Det är på samma sätt med själva bordsaltet, NaCl, det innehåller det kraftigt bakteriedödande kloret, men som tur är har det redan reagerat med natrium.

Linkan

  • Inlägg: 58
    • Västmanland
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #10 skrivet: 30 okt-13 kl 05:24 »
Det "vanliga" bordssaltet är en hälso fara, köp havssalt eller himalaya salt som är naturliga salter med viktiga spårmineraler i.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #11 skrivet: 30 okt-13 kl 05:35 »
Nej, du lär få i dig det på annat sätt, ändå.

http://matkalkyl.se/naringsamnen53.php


Är det en gissning från din sida? Faktum är ju att en stor del av befolkningen har underskott av jod, och att många får problem med det. Sedan finns det väl flera sätt att rätta till det

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6054876

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #12 skrivet: 30 okt-13 kl 06:05 »
Det "vanliga" bordssaltet är en hälso fara, köp havssalt eller himalaya salt som är naturliga salter med viktiga spårmineraler i.


Himalayasalt = vägsalt

http://www.vof.se/folkvett/ar-2007/nr-3/himalayasalt/
http://skepsis.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=152

Karlsdotter

  • Inlägg: 1497
    • Ångermanland
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #13 skrivet: 30 okt-13 kl 08:34 »
Saltet är inte bakteriedödande i den mängden man har när man mjölksyrar ;)

Nä och det är inte jodet heller som finns i saltet i de mängderna  ;)

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14981
    • Östergötland
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #14 skrivet: 30 okt-13 kl 08:56 »
Det "vanliga" bordssaltet är en hälso fara, köp havssalt eller himalaya salt som är naturliga salter med viktiga spårmineraler i.
Med tanke på att haven används som soptipp för allt från hushållssopor till atomavfall så vete sjutton :(

 

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #15 skrivet: 30 okt-13 kl 10:26 »
Det ska inte vara lätt...

Både "himalayasalt" och vanligt bordssalt är bergsalt, alltså salt som bryts i gruvor, och saltgruvor är inte direkt kända för goda arbetsförhållanden. "Himalayasaltet" är inte rafinerat och innehåller (förhoppningsvis) inte antiklumpmedel som vanligt bordssalt gör. Mindre processning och mindre tillsatser=miljövänligare?

Den största saltgruvan i Himalaya ligger i Pakistan, så om saltet verkligen kommer från Himalaya så är det antagligen därifrån. Hur det ligger till med arbetsförhållandena i den gruvan vet inte jag. Men den är känd för att ha en väldigt vacker moske byggd av såna rosa saltstenar.

Havssalt är ju typ "torkat" havsvatten, så innehåller havsvattnet skit så gör väl saltet det också. Om det inte är rafinerat förståss, för då är det väl bara natriumklorid kvar tror jag. Men man äter ju fisk och sjögräs som också kommer från havet. Svårt att skydda sig mot miljögifter när de finns överallt...

Jod är är ett flyktigt ämne som dunstar lättare än vatten. Eftersom allt salt egentligen är torkat hav, så försvann joden tillsammans med vattnet, så om någon påstår att deras salt har naturligt jodinnehåll så ljuger dom. Salt innehåller bara jod om det är tillsatt. Dessutom, om joderat salt inte förvaras lufttätt så dunstar jodet, så om saltet är gammalt kan det hända att det inte finns något jod även om det står på burken.

Jod kan man däremot få i sig genom att äta fisk, skaldjur och sjögräs. Kelp innehåller mest.
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14981
    • Östergötland
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #16 skrivet: 30 okt-13 kl 10:33 »
Inte dunstar jod? Jod i havsvatten förekommer väl i saltform och lär knappast avdunsta.

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #17 skrivet: 30 okt-13 kl 10:35 »
Appropå skit i haven. Det är helt normal praksis för skeppstrafik att bara hiva soporna över bord. Det gör de allra flesta. Hur de gör på oljeplattformar och liknande vet jag inte. Inte vet jag heller hur "mycket" skit som hivas ut jämfört med hur mycket hav som finns. Är det så att man tänker att haven är så stora att vad man än kastar i så blir koncentrationerna av gifter så små att det inte gör något?
Men i Norge tror jag det är det ok för båtägare att tömma sina septiktankar rakt ut i vattnet, så länge dom är mer än 200 m från närmsta strand. Det är förbjudet att göra så i Sverige om jag har förstått rätt.
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #18 skrivet: 30 okt-13 kl 10:51 »
Inte dunstar jod? Jod i havsvatten förekommer väl i saltform och lär knappast avdunsta.


Har läst många platser att det gör det. Kommer tyvärr inte ihåg exakt var. Det jag hittar nu i farten är den här diskussionen: http://boards.straightdope.com/sdmb/showthread.php?t=575514 där en person länkar till den här artikeln: http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/es0719071
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14981
    • Östergötland
SV: Salt utan eller med jod?
« Svar #19 skrivet: 30 okt-13 kl 10:58 »
Det är väl så i Sverige också. Du får inte tömma i hamnar, och du bör tömma i större fjärdar och utomskärs. Härligast är väl den gamla reklamfilmen från 70-talet där naturvårdsverket lär båtfolket att man skall stoppa en sten i sop-påsen och dumpa den där det är djupt.

Vi ligger visserligen före många andra länder i synen på havet som soptipp, men det beror väl på att östersjön inte är tillräckligt stor.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

613 gäster, 2 användare (1 dolda)
beekeepern

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser