Det ska inte vara lätt...
Både "himalayasalt" och vanligt bordssalt är bergsalt, alltså salt som bryts i gruvor, och saltgruvor är inte direkt kända för goda arbetsförhållanden. "Himalayasaltet" är inte rafinerat och innehåller (förhoppningsvis) inte antiklumpmedel som vanligt bordssalt gör. Mindre processning och mindre tillsatser=miljövänligare?
Den största saltgruvan i Himalaya ligger i Pakistan, så om saltet verkligen kommer från Himalaya så är det antagligen därifrån. Hur det ligger till med arbetsförhållandena i den gruvan vet inte jag. Men den är känd för att ha en väldigt vacker moske byggd av såna rosa saltstenar.
Havssalt är ju typ "torkat" havsvatten, så innehåller havsvattnet skit så gör väl saltet det också. Om det inte är rafinerat förståss, för då är det väl bara natriumklorid kvar tror jag. Men man äter ju fisk och sjögräs som också kommer från havet. Svårt att skydda sig mot miljögifter när de finns överallt...
Jod är är ett flyktigt ämne som dunstar lättare än vatten. Eftersom allt salt egentligen är torkat hav, så försvann joden tillsammans med vattnet, så om någon påstår att deras salt har naturligt jodinnehåll så ljuger dom. Salt innehåller bara jod om det är tillsatt. Dessutom, om joderat salt inte förvaras lufttätt så dunstar jodet, så om saltet är gammalt kan det hända att det inte finns något jod även om det står på burken.
Jod kan man däremot få i sig genom att äta fisk, skaldjur och sjögräs. Kelp innehåller mest.