Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Pris på kött?  (läst 12512 gånger)

Eufemia

  • Inlägg: 446
    • Skåne
    • Naturlig Dressyr
Pris på kött?
« skrivet: 16 aug-13 kl 09:57 »
Tänkte höra hur mycket ni tar för köttet när ni säljer till privatpersoner??
Lammen slaktas hos ett lokalt slakteri som tar 350:- för det. Då standardstyckas det men man får paketera själv.
Brinner för Naturlig Dressyr och Natural horsemanship. Uppfödare av Brittisk Korthår. Kindahöns och ryafår!

javill

  • Inlägg: 11656
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Pris på kött?
« Svar #1 skrivet: 16 aug-13 kl 10:37 »
Vi tar 85:-/kg, slaktvikt styckat halvt eller helt i låda. Slakt och styckning kostar 425:-.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

1640

  • Inlägg: 4
    • -
SV: Pris på kött?
« Svar #2 skrivet: 16 aug-13 kl 21:10 »
jag gjorde en kalkyl på detta för ett tag sen som jag tyvärr inte hittar just nu.
vet iaf att jag kom fram till   tt köttet skulle behöva kosta ca 85kr /kg ex moms (106 inklusive moms )för att betala för tackornas foder, strö  och kraft. byggnader bagge stängsel rekrytering  m.m fanns det inget över till enligt min kalkyl.

lite intressant så skilde det 3 kr i förtjänst mellan höstlamm skickade till slakt och lamm sålda till konsument enligt mina beräkningar. då tillkommer ju en del extra arbete när man ska sälja till konsument.
som jag ser det är det bara lamm som är för dåliga för att gå till slakteriet som är lönsamma att sälja till konsument.
sen är ju inte kanske pengarna allt man får ju väga in sitt eget intresse och engagemang också.


javill

  • Inlägg: 11656
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Pris på kött?
« Svar #3 skrivet: 16 aug-13 kl 21:24 »
jag gjorde en kalkyl på detta för ett tag sen som jag tyvärr inte hittar just nu.
vet iaf att jag kom fram till   tt köttet skulle behöva kosta ca 85kr /kg ex moms (106 inklusive moms )

Tänk på att momsen på mat är 12%.  :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

1640

  • Inlägg: 4
    • -
SV: Pris på kött?
« Svar #4 skrivet: 16 aug-13 kl 21:31 »
givetvis tänkte jag ju inte på det :) 85 + moms =95 kr

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Pris på kött?
« Svar #5 skrivet: 16 aug-13 kl 21:48 »
Tänk på att momsen på mat är 12%.  :)
Fast slakterierna betalar 25% moms så vad man tar hemma borde bero på hur väl styckat det är.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

PeterHalmstad

  • Inlägg: 123
    • Halland
SV: Pris på kött?
« Svar #6 skrivet: 17 aug-13 kl 20:56 »
Vi betalar mer än du för slakt och styckning men får det fint packeterat i låda. Förra året tog vi 95-105 kr/kg beroende på styckning. Min erfarenhet är att det inte är svårt att hitta kunder. Och med en mindre besättning har vi ändå inte lönsamhet på det. Jag tycker inte man skall vara rädd för att ta betalt, det är ett väldigt fint livsmedel vi säljer.
Vi har Gotlandsfår och två Border Collies på vår lilla Halländska gård.

Ville78

  • Inlägg: 39
    • Uppland
SV: Pris på kött?
« Svar #7 skrivet: 18 aug-13 kl 06:28 »
Hmm, det här med prissättning verkar knepigt!!!

Har inte får ännu, med tänker skaffa och förbereder mig som bäst genom att läsa på och planera. Har kollar runt på diverse gårdars hemsidor m m i området jag bor (Uppland). Priserna varierar mellan 80-195 kr/ kg, vilket ju är en ju är en rejäl skillnad i pris. I och för sig skiljer det i hur pass fin styckat köttet är och paketeringen av det, men ändå det är 100% skillnad i pris.

Det jag inte riktigt fattar är vad man utgår från när man kommer fram till sitt kg pris. Känslan jag får är att priset sätts lite på känn utan att man funderar över produktionskostnader och vad som skulle kunna gå att ta betalt, men det kanske är helt fel. Så min fråga är vad fått er att sätta just ert pris.

Hittade den här rapporten på nätet från Slu om alternativa säljkanaler för lamm och nöt kött, bl a köttlådor direkt till konsument:http://pub.epsilon.slu.se/9356/7/isgren_et_al_121218.pdf

 
Får samma känsla av den, priserna sätts lite på känsla och dessutom ligger ju priserna under butikspriserna och att det finns ett utrymme för att ta ut ett högre pris. Nej, jag blir inte riktigt klok på detta.

Johaniskogen

  • Inlägg: 11
    • Småland
SV: Pris på kött?
« Svar #8 skrivet: 19 aug-13 kl 09:06 »
När man har fått upp vanan för slaktdjuren så vet man att priset varierar beroende på kvaliteten på just det djuret. Säljer man tio djur så är ju alla tio inte exakt likadana,, sä tänker iaf jag. Kanske har fel

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14914
    • Östergötland
SV: Pris på kött?
« Svar #9 skrivet: 19 aug-13 kl 10:21 »
Om du skall få upp priset måste du leverera något som är värt att betala extra för. Om det sedan är en snygg förpackning, en service som leverans till dörren eller djur uppfödda på speciellt foder sista veckorna, eller något annat, så krävs något för att kunden skall vilja köpa ditt kött dyrare än butikens Svenska kött. Från en butik han ändå besöker för andra matvaror. I en storstadsregion kan det kanske räcka med att köttet kommer från en liten känd besättning.

Existens

  • Gäst
SV: Pris på kött?
« Svar #10 skrivet: 19 aug-13 kl 10:48 »
Fast slakterierna betalar 25% moms så vad man tar hemma borde bero på hur väl styckat det är.

Nej, slakterierna betalar av nån konstig anledning som om det är livdjur ( vilket det iofs är när det kommer dit).  Och det lär dom vilja fortsätta med eftersom dom slipper betala in så mycket moms på det sättet.
Säljer man kött själv så är det alltid 12% moms, om det är mat till människor förstås.

När det gäller prissättning så tar man ju det som det går att få.  Det är ju ingen vits att ta 190 kr/kg och inte sälja nåt.
För mig gick smärtgränsen för finstyckad gris vid runt 55 kr/kg, däröver så försvann för många kunder.

Ville78

  • Inlägg: 39
    • Uppland
SV: Pris på kött?
« Svar #11 skrivet: 19 aug-13 kl 19:25 »
Nej, jag fattar ändå inte resonemangen runt prissättning av kött. Visst jag är med på att det inte går att ta ute vilket pris som helst och att det finns en smärtgräns. Likaså att det handlar om att ge ett mervärde till skillnad från det svenska kött som säljs i butik.

Det jag inte fattar är varför man säljer till ett pris som inte ger täckning för de utgifter man har som flera skriver om lite här och där på forumet. Är inte det att bita sig själv lite svansen? Som jag tänker är det i sig ett mervärde i att köpa kött från en liten producent, som t ex de som finns här på forumet. De gillar vad de pysslar med, kan sina saker och kan hålla bättre koll på lammen jämfört med stora producenter, som i sin tur borde borga för hög kvalitet på köttet.

Är det inte det man som liten producent borde framhålla. Möjligheten att hålla en hög kvalitet på köttet genom god djurhållning,  genomtänkt avel och foderhållning m m. Att det man ägnar sig åt är ett gott hantverk jämfört med storgårdarna. Lite som att en stol från en skicklig möbelsnickare kostar mer än en från Ikea.

Om man ser det så och dessutom kollar på rapporten från SLU där man framhåller att gårdar som säljer lammlådor ligger lägst i sina priser och att det borde finnas ett utrymme för att höja priset. Är det inte då att nedvärdera sitt kunnande och arbete? Liksom att åta de stora jättarna bestämma priset och inte framhålla och ta betalt för det mervärde man som liten producent kan ge?

Men jag kanske är helt ute och cyklar. Har  ju ingen egen praktisk erfarenhet som sagt


vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Pris på kött?
« Svar #12 skrivet: 19 aug-13 kl 20:10 »
Nu tror jag nog att du nedvärderar "storgårdarnas" verksamhet. De är ofta mycket kunniga på det de gör (annars lönar sig inte verksamheten).
De ägnar sig i allra högsta grad åt att "hålla en hög kvalitet på köttet genom god djurhållning,  genomtänkt avel och foderhållning m m".
"Att det man ägnar sig åt är ett gott hantverk jämfört med storgårdarna" är inte alltid givet. "Storgårdarna" har superkoll på foderstater, avelsmaterialet och slaktkropparna som de producerar. De måste också ha superkoll på hälsan på sina djur - annars försvinner vinsten i arbetet!!

Jag tror att "smågårdarna" istället kan göra reklam för att de håller utrotningshotade raser (som inte ger lika bra slaktkroppar, i och för sig) och att man håller naturbetesmark öppen med hjälp av fåren!! (som inte heller ger så där speciellt bra slaktkroppar, heller).
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14914
    • Östergötland
SV: Pris på kött?
« Svar #13 skrivet: 19 aug-13 kl 20:16 »
Det är svårt att säga om du har bättre kött för att du väljer att ta återtag på dina lamm och sälja dem själv. Dina fårfarmarkollegor som inte tar tillbaks köttet kan vara lika små och noga med djurhållningen, men saknar den affärsmässiga ådran.

Dessutom har du svårt att tävla med den tillgänglighet som varor i en butik som kunden ändå besöker har.

Men om alla som säljer själva enades om ett högre pris och en lyxstämpel, så skulle det kanske gå. Men jag tror ändå du måste ha något mer som gör att kunden väljer att betala mer för ditt kött.

Ville78

  • Inlägg: 39
    • Uppland
SV: Pris på kött?
« Svar #14 skrivet: 19 aug-13 kl 21:17 »
Nää, menade inte att nedvärdera storgårdarna så. Var väl kanske en taskig liknelse att jämföra dem med IKEA.
Däremot tycker jag att det borde vara lättare att hålla en hög kvalitet med liten besättning då det är mindre djur att hålla koll på.

Självklart har det inte heller att göra med om jag tar återtag eller ej hur kvaliteten är på köttet. Var inte så jag menade utan det jag vill åt är att jag tycker det är att bita sig själv i svansen om man säljer kött till ett pris som ger minus eller knappt däröver.

Jag tror att det finns plats för både stora och små gårdar, de kompletterar varandra. Men att man som lite kanske måste hitta en alternativ nisch för att få lönsamhet. Som t ex köttlådor och då tror jag man skall framhålla sin kvalitet och jobba för den för att kunna ta ut ett högre pris. Tror att det finns en grupp som vill betala för detta och är intresserade av hur djuren föds upp etc. Det är dem man måste försöka hitta och jobba emot. Likväl som det finns en grupp som bara vill ha lågt pris och köper de billigaste. Dem kan varken små eller stora bönder i Sverige tillfredsställa. 

Att små gårdar skulle kunna profilera sig med med naturbeten och utrotningshotade raser, kanske kan gå. Sett några som jobbar så när jag surfar runt. Problemet med en sådan lösning är ju att det är samma slakt och styckpris oavsett storlek på slaktkroppen och då rusar ju priset iväg om man skall få ekonomi på det hela. Risken är väl då att det brakar i väg så att det inte går att få några köpare alls.

Existens

  • Gäst
SV: Pris på kött?
« Svar #15 skrivet: 20 aug-13 kl 14:25 »
Men jag kanske är helt ute och cyklar. Har  ju ingen egen praktisk erfarenhet som sagt

Nej, det blir nog lättare att förstå när/om du får egen erfarenhet  :)

Det går ju såklart att sälja ett antal lådor kött till höga priser som ger både täckning för kostnader och vinst, men ska du sälja så många lådor per år så det blir nåt att leva på eller ta ut en lön, då är det så många som måste säljas, att det blir svårare att hitta tillräckligt många kunder.
Det är trots allt rätt många som säger att dom vill betala mer, men som sen inte gör det när det kommer till kritan.
Sen är det också många som tycker att kött i låda är att betrakta som en slags grossisthandel, och därmed ska vara billigt.
Då kan det nog vara mer lönt att förädla produkterna vidare så man kommer ifrån kötthögen så att säga.  Men då krävs det kunskap och att man verkligen får fram nåt som tilltalar folk.

Så istället för att fundera på allt detta, så väljer man att sälja köttet till ett pris som ger täckning för kostnaderna, och knappt mycket mer.  Det är ju trots allt det som är det vanliga inom lantbruk. Vinst finns sällan med i kalkylerna.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Pris på kött?
« Svar #16 skrivet: 20 aug-13 kl 15:58 »
I många brancher är nyckeln till framgång att hålla uppe kompetensen vilket är lättast om man har en viss storlek på verksamheten. En annan nyckel är att hålla ner kostnaderna gent emot konkurrenterna.

Inte fan kan jag ta mer betalt för att jag jobbar själv, trots att jag har koll på varje kund, varje kompressoranläggning och varje maskins egenheter! Spelar ingen roll hur många timmar jag jobbar. Där emot måste jag ha effektivare maskiner, jobba utanför produktionstid, hålla fasta priser på ett sätt som de stora i branchen inte klarar. Jag får slåss med andra medel, att anse sig vara unik hjälper inte.

Kanske är det DÄR som så många små gårdsbutiker går i väggen, de anser sig va mer unika eller bättre på annat sätt och saltar sitt pris av den anledningen? Å andra sidan behöver de ju inte ha mer än ett par kor eller 8 tackorså har de så mycke kött de kan omsätta. Och hur ska de då få rutin på skötsel och omsorg?

Så kanske man inte kan börja ena året och räkna med att ha lärt sig så mycke till nästa, att man kan konkurrera med någon som har 30 års erfarenhet. Och man måste upp i en viss volym för att få lönsamhet men inte så stor att storleken hämmar skötseln. Grundläggande är att verksamheten är anpassad efter gårdens egna förutsättningar, inte efter grannens eller granngårdens. Eller drömmar om hur man VILL det ska va.
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

Existens

  • Gäst
SV: Pris på kött?
« Svar #17 skrivet: 20 aug-13 kl 16:16 »
Generellt är det ju också så att jordbruk inte är en bransch med snabba pengar.  Det är att år ut och år in traggla på med det man håller på med, som till slut ger pengar på banken. Under förutsättning då att det inte går helt med förlust.
Man ser ju på gamla gårdar som gått i släkten i generationer och man hållit på med t.ex en mjölkproduktion stabilt år ut och år in och gården så småningom är betald, att där finns det pengar över.
Men det räcker ju med att en i kedjan har valt att skaffa fler barn under de senaste 20 åren, så kan det gå åt skogen när nya markvärden gör att man måste ta upp stora lån för att lösa ut syskon.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Pris på kött?
« Svar #18 skrivet: 20 aug-13 kl 16:28 »
För en gång skull tycker jag som Existens.  ;D

Traggla på är rätt uttryck. Det gäller det mesta man ger sig på. Jag vet hur många som helst som skurit guld i sina företag och vips, så har de näringsförbud och får låna hustruns kreditkort, bil etc.
Så gift dej rikt, helst med nån som inte har alla hönsen hemma men skaffa för Bövfelen inte en massa barn!
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

Ville78

  • Inlägg: 39
    • Uppland
SV: Pris på kött?
« Svar #19 skrivet: 20 aug-13 kl 18:29 »
Shiit! Då har jag gjort fel och satt en skock barn till världen, gift mig fattig och sitter på en släktgård med renoveringsbehov och lån. ;D

Jo att jordbruk är ett tragglande och att man knappast väljer det för att göra snabba pengar. Likaså att det kan gå upp och ner med var man tar in från år till år beroende på skördar, hur väl lamningar går eller vad man nu har för inriktning.

Det är väl det TiB skrev om "kompetens är nyckeln till framgång" och att det är lättast nå den vid en viss storlek på företaget och hålla nere kostnaderna så mycket det går, som jag är ute efter fast förklarar uselt. Det är det jag tycker att det borde gå att sälja alltså den kompetens man bygger upp efter ex antal år förstås.

Läste i senaste Land om en gård som var inriktad på nötkött och hade enbart naturbeten, skipade kraftfoder och hade en djäkla koll på sina djur. . Hade det motigt i början, men nu hade flera fått upp ögonen för deras kött och den kvalitet den höll.

Likaså finns det ett företag här i Uppsala trakten där jag bor som pysslar jordgubbsodling och tar ca; 10 kr mer en alla andra litern för sina gubbar. De säljer av sina gubbar utan problem och visst det är otroligt goda.

Det är det jag menar, ta betalt för kompetens och kvalitet och inte något unik snack. Sen är jag inte så naiv att jag tror att om jag skulle skaffa får i vår så kommer jag ha nåt dit till näst kommande vår. Det kommer så klart ta en massa år för att bygga upp en sådan verksamhet och då gäller det väl att hitta en väg dit utan för stora förluster eller om man har tur nå ett +/- noll resultat.

Det som jag inte fattar är de som verkar köra på med en verksamhet trots att de klagar på att de går med förlust år efter år. Visst de kan man göra om man pysslar med en hobby verksamhet eller bygger upp en verksamhet under några år. Inte kan man köra så i ett företag, då lär man få lägga om sin verksamhet.

En intressant fråga är vad skulle ni säga att var ligger volymen för lammuppfödning utan att skötseln hämmas. Inser att det egentligen är en nästa omöjlig fråga att svara på då det beror på förutsättningar som gård, maskinpark e tc. Men ändå rent hypotetiskt.





 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1195 gäster, 5 användare (1 dolda)
Själv är bäste dräng, matematiker, kex, Erik Forsman

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser