Citat från FASS för veterinärer:
"Hos husdjur kan exponering ske vid förtäring av växter som innehåller s.k. cyanogena glykosider, d.v.s. cyanid bundet till sockermolekyler. Då de cyanogena glykosiderna når det sura maginnehållet frisätts cyanid. Cyanid kan även frisättas enzymatisk under inverkan av β-glykosidaser. Cyanogena glykosider finns i störst mängd i bittermandel och i stenfruktkärnor (körsbär, plommon), men många andra växter (t.ex. ärtväxter och lin) kan innehålla avsevärde halter. Cyanid finns normalt i kroppen som en del i vitamin B12 (cyanokobalamin), som bl.a. behövs för normal DNA-syntes.
Cyanid är toxiskt genom att det blockerar enzymer i andningskedjan (där det binder till Fe3+), vilket gör att utnyttjandet av syre i vävnaderna förhindras. En letal dos cyanid är för de flesta djurslag 2-4 mg/kg kroppsvikt. En bittermandel kan innehålla upp till 3 mg cyanid."
Jag tycker personligen det är onödigt att riskera att de får i sig det när man så lätt kan skrapa bort mandelmassan, men det är ju upp till var och en om man tycker det finns någon risk för sitt djur. Jag ger bara min åsikt.