Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fetaost  (läst 12815 gånger)

signe

  • Inlägg: 498
Fetaost
« skrivet: 12 jan-07 kl 15:05 »
Jag har en tacka (med ett lamm) som har för mycket mjölk så jag har börjat mjölka. Är det någon som har ett recept på hur man gör fetaost? Det vore roligt att prova. Jag har gjort annan ost tidigare men inte fetaost.

Styvmorsviol

  • Inlägg: 50
    • Uppland
Re:Fetaost
« Svar #1 skrivet: 12 jan-07 kl 18:42 »
Har gjort feta enligt följande:

Mjölk 30-32 grader C.
Tillsätt 2% syra (både mesofil och thermofil) och låt förmogna i 30 min.
Tillsätt sedan löpe (som för vanlig ost) och låt löpa i 30 - 40 min.
Bryt sedan osten i 1 till 1,5cm kuber.
Rör sedan några minuter, låt vila 30 min, rör några minuter igen och låt vila 30 minuter igen.

Rör i några minuter igen, formsätt sedan i formar med ostduk. Flödig formning med mycket vassle i formen för att osten ska bli så tät som möjligt.
Låt sedan osten självpressa i rumstemp till dagen efter, vänd dem 2 - 3ggr under första dagen.
Salta sedan osten i 9% saltlösning och lagra den i saltlaken, 5 - 12 grader C i 5 dagar. Sedan är den klar att ätas.

signe

  • Inlägg: 498
Re:Fetaost
« Svar #2 skrivet: 12 jan-07 kl 19:24 »
Tack för svar! Ska jag hålla temperaturen 30-32 grader även under tiden mjölken löper och omrörningen? Eller kan jag slå av värmen när jag tillsätter löpen?

Ajon

  • Inlägg: 112
    • -
Re:Fetaost
« Svar #3 skrivet: 12 jan-07 kl 19:50 »
Det brukar hålla sig runt den temperaturen av sig självt, behöver inte värmas. Fungerar absolut bäst om man gör satser på minst 15 liter. Lättare med temperaturerna.
Vi bor utanför Valdemarsvik, har två barn och hund, katter, Gotlandskaniner, Kindahöns, Svensk blå anka, fjällkor, linderödsvin, nordsvenska brukshästar som skötter jord- och skogsbruket. Odlar fett med grönsaker. Tror på den svarta fanan.

signe

  • Inlägg: 498
Re:Fetaost
« Svar #4 skrivet: 13 jan-07 kl 11:17 »
Några 15 liter kan jag knappast spara ihop till från en enda tacka. Jag tar ju inte all hennes mjölk. Men jag ska försöka ändå med en mindre mängd.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Fetaost
« Svar #5 skrivet: 13 jan-07 kl 16:47 »
Signe, när jag gjorde "geta" från bara en gets mjölk. Då hade jag en rostfri hink m. lock i frysboxen som jag samlade mjölken i tills jag fick ihop 10 liter. Nu vet inte jag ifall fårmjölk uppför sig lika som getmjölk när den har varit fryst, men det kan kanske vara värt ett försök.

Termophila och mesophila kulturer är kulturer som trivs i olika temperaturer. Men kort sagt så kan du använda yogurt = termophil och filmjölk = mesophil.

Hos mig, ställer jag min gryta på ett korkunderlägg bredvid vedspisen så håller den temperaturen exakt under löpningen. Jag eftervärmer efter brytningen till 40C och rör mer än beskrivet här tidigare. Sen hänger jag ostmassan i en ostduk och när den är så pass fast att den hänger ihop så vänder jag klumpen lite då och då i duken så den får fin form runt om. När osten är avrunnen och har stått svalt över natten, skivar jag den i 3-4 cm skivor lägger den i laken i minst 4 dagar. Dom få ggr. jag inte mumsat i mig allt på en gång så tycker den har varit bäst efter 14 dagar.

9% saltlake är gott och fungerar bra. Men man kan också lägga osten i en mättad saltlake om man vill lagra den i t.ex. jordkällaren en längre tid. Lägg ett fat över så osten inte tittar upp över ytan. När man vill ha  så fiskar man upp det man behöver och lägger i kallt friskt vatten kvällen innan, för att laka ur den lite.

Min sommarfavorit är skivad geta varvad med tomat på en tallrik med nymalen svartpeppar, basilika och ringlad olivolja över. Så "diskar" jag tallriken med en brödbit. Kirskål och getapaj är mums! Eller att bara snabbt krama sönder lite geta över en omelett innan man viker ihop den över tallriken.

Lycka till!

hönstanten

  • Gäst
Re:Fetaost
« Svar #6 skrivet: 25 jan-07 kl 14:22 »
Signe, när jag gjorde "geta" från bara en gets mjölk.
hahahaha...vilket bra namn! Själv säger jag fetaost av getmjölk...NU vet jag vad det heter! Tack Gruff :-D

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Fetaost
« Svar #7 skrivet: 25 jan-07 kl 14:52 »
F, för fårmjölk och g, för getmjölk. Så logiskt så  ;) Fast, jag har snott det från getgårdarna som ändrade namnet när EU bestämde att man bara fick kalla feta av fårmjölk för feta. Det tvingade fram en hel massa tossiga namn. Kubost t.ex. säger ju ingenting om själva osten. Förutom att den är skuren i.....öh......kuber? Feta vet folk i alla fall vad det är och geta man man då gissa sig till, vad det innehåller.

 

hönstanten

  • Gäst
Re:Fetaost
« Svar #8 skrivet: 29 jan-07 kl 12:06 »
Men i butiker säljs ju feta som inte innehåller ett spår av fårost...eller är det också borttaget nu?

signe

  • Inlägg: 498
Re:Fetaost
« Svar #9 skrivet: 29 jan-07 kl 13:14 »
Då börjar det bli dags för mig att smaka på min egentillverkade feta-ost. Jag tycker iofs att det vore bra om feta bara stod för äkta vara. Kovarianten som säljs i affären smakar nada.
Bra tips att frysa in mjölken allt eftersom. Det gör jag ju med reservmjölk till ev flasklamm.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Fetaost
« Svar #10 skrivet: 31 jan-07 kl 01:38 »
Signe, den fårmjölken du fryser som reserv. Tinar den bra sen? Jag menar, ser den ut som den gjorde innan du fryste den?

Ursus

  • Inlägg: 323
    • Jämtland
Re:Fetaost
« Svar #11 skrivet: 31 jan-07 kl 20:11 »
Apropå användandet av namnet feta, så är namnet skyddat av EU med en s.k "skyddad ursprungsbeteckning (SUB)", vilket innebär en "produkt vars produktion, bearbetning och beredning måste äga rum inom ett bestämt geografiskt område och präglas av en erkänd och befäst sakkunskap."

Med andra ord, namnet feta får bara användas om osten tillverkats i Grekland. Jag har till och med för mig att man inte ens får använda namn som påminner om det skyddade namnet, så Geta, eller Fäta, eller ost av Feta-typ är inte tilllåtet ... Lyckligtvis så har väl detta bara någon praktisk betydelse om man tänker sälja sin ost, tillverkar man för eget bruk kan man ju kalla osten vad man vill.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Fetaost
« Svar #12 skrivet: 02 feb-07 kl 13:38 »
Jag har ett recept på fårfärskost i vitlöksolja, den typen man gör med avdroppad yoghurt. Det lät så läckert att jag absolut ville göra den. Eftersom jag inte har sett fåryoghurt någonstans tänkte jag testa med getyoghurt. D v s jag köpte H-getmjölk och försökte göra yoghurt på det vanliga sättet (dock fuskade jag genom att använda koyoghurt som starter). Okej, mjölken bleven aning syrad, men inte på långa vägar så yoghurtsfast att det gick att låta den droppa av. Är det någon som vet om getmjölk fungerar annorlunda än komjölk när det gäller syrning?

Förresten hade jag väntat mig en mycket strävare smak på mjölken. Den här ekogetmjölken (säljs för komjölksallergiker) smakade dock ganska "vanligt".

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
Re:Fetaost
« Svar #13 skrivet: 12 feb-07 kl 23:24 »
Min sommarfavorit är skivad geta varvad med tomat på en tallrik med nymalen svartpeppar, basilika och ringlad olivolja över. Så "diskar" jag tallriken med en brödbit.

You make me feel like it's summer already! Yummy!
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Fetaost
« Svar #14 skrivet: 12 feb-07 kl 23:51 »
Och efter tio minuter springer man ner i källaren och hämtar en skiva till. Jag "försöker" se till att jag alltid har så det räcker. Men lyckas inte alltid :)

Dollar

  • Inlägg: 463
    • Västerbotten
Re:Fetaost
« Svar #15 skrivet: 20 aug-07 kl 10:37 »
Nu hade jag tänkt göra feta för första gången och det av komjölk. Min fråga är måste man lägga den i saltlake? eller kan man lägga den direkt i olja? Hur gör man då? Kryddar oljan med det man vill ha och sedan bara lägga i osten eller? Och när är den färdig för att ätas då? ???
25 Tackor av Texel/Dorset, 15 Lantras Getter,Löpankor, 50 tjurar, Jämthund,Border Collie,  Welsh Corgi Cardigan,Luzernstövare, hästar,kaniner, Katter och massa dammråttor...

Dollar

  • Inlägg: 463
    • Västerbotten
Re:Fetaost
« Svar #16 skrivet: 03 sep-07 kl 15:32 »
Eftersom ingen har svarat så får jag väl svara själv på min egen fråga. Jag gjorde feta och la den i saltlake i ett dygn därefter i olja med kryddor och dylikt!  ;D
25 Tackor av Texel/Dorset, 15 Lantras Getter,Löpankor, 50 tjurar, Jämthund,Border Collie,  Welsh Corgi Cardigan,Luzernstövare, hästar,kaniner, Katter och massa dammråttor...

amarantus

  • Gäst
Re:Fetaost
« Svar #17 skrivet: 03 sep-07 kl 17:40 »
Oj oj vad jag blir nyfiken på hur du gått till väga och hur smaken blev :)

Va duktiga ni är här "avundsjuk"....

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Fetaost
« Svar #18 skrivet: 04 sep-07 kl 15:36 »
När jag har gjort inlagd feta så har jag låtit den ligga i laken tills den blivit "feta" i alla fall. D.v.s. typ i 4 dagar först, så att det elastiska gått ur osten och den blivit mer "smulig" i konsistensen.

Seiram

  • Inlägg: 271
  • Kölhalare
    • -
    • Nya stickerian
Re:Fetaost
« Svar #19 skrivet: 04 sep-07 kl 17:06 »
Vilken koncentration har du i saltvattnet, Gruff? I min bok står det att man ska ha 'så mkt salt att osten flyter', men då blir det så salt att osten löses upp!!!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

593 gäster, 5 användare (3 dolda)
Anna58, Fia06

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser