Vet du om en modernare cementbruks skorsten klarar en kanalbrand bättre? Antar det. På vilket sätt tar skorstenen skada rent faktiskt av en sådan och är "kontrollerad urbränning" att sitta på taket med en hink vatten beredd att släcka efter en viss tid? Är allmänt nyfiken och ska inte pröva själv nu. 
Vad jag minns (har inte de gamla tidskriftsårgångarna tillgängliga just nu, jag har utlokaliserat dem till en bokhylla på en föreningslokal inne i stan) så finns det risk för sprickor i skorstenen oavsett vilken slags bruk den är murad med. Vid sotelden, då det plötsligt blir mycket hett inne i rökgången, så expanderar teglet längst in (värmeutvidgning), men längre ut där det inte blir så varmt expanderar det inte, alltså måste det bli glipor i fogarna ut mot kanten av skorstenen. Förmodligen lossnar flisor av bruk och annat och fyller ut sprickorna så de inte drar ihop sig helt när skorstenen kallnar efter sotelden, och då blir det istället glipor mellan tegel och bruk längst in närmast rökgången.
Man hade tydligen murat upp några provskorstenar och testat olika slags soteldar i, därvid konstaterade man dels att skorstenen blir några % längre när den är som hetast medan sotelden pågår, och dels att den sedan den kallnat fortfarande är något längre än innan sotelden. De skorstenar som klarade sig bäst var de som kunde röra sig fritt i längdled, med ett inre och ett yttre lager tegel med t ex glasullsmatta eller sand emellan.