Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Protest mot profitörerna!  (läst 8086 gånger)

Maria C S

  • Inlägg: 3370
    • Småland
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #20 skrivet: 18 dec-12 kl 00:52 »
Är djuret dött, urtaget, flått, besiktigat och utan huvud så är väl 40 kr. rätt OK? Inte behöver man va utbildad obducent för att lära sig få en gris i hanterbara bitar? Sen har vi möjlighet att flå och ett rätt bra elektroniskt mikroskop, så dött och urtaget räcker rätt långt för oss............. Övning ger färdighet  ;D
Varför ska man betala för att bo på en planet som man är född på ?

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #21 skrivet: 18 dec-12 kl 07:21 »
Har man bra utrustning tar det inte lång tid att finstycka. Lite längre tid om man ska mala köttfärs också. Mest tidseffektivt är det såklart om man slaktar och styckar ganska mycket på en gång, eftersom förberedelser och städning tar ganska lång tid, och den tiden är i princip densamma om man slaktar och styckar en kanin eller en tupp, eller om man slaktar och styckar 12 lamm.

Det där med att folk bara kan tillaga de "fina" bitarna, och att de vill ha det förpackat i dyra vaccumpåsar, det är ett problem för småskaligheten. Antingen är vaccummaskinen skitdyr, och/eller så är påsarna man packar i skitdyra. Själv packar jag i vanliga fryspåsar, och trycker ut så mycket luft som möjligt. Det duger till många, men en del tycker att det är "äckligt", av någon outgrundlig anledning. Jag är säker på att om man tag prover i alla led och såg till livsmedelssäkerheten, så är det kött jag hanterar mycket säkrare än det som kommer från de flesta slakterier. Har varit inne i ett flertal godkända slakterier av olika storlek, och det är inte ALLS så hygieniskt som allmänheten tror. Min lilla lokal är bara godkänd för vilthantering (och för slakt för eget bruk då, mest slaktar jag ju vaktlar och överskottstuppar, om man ska se till antalet djur).

Vi borde lobba mer för att få sådana regler som det är i många EU-länder, dvs att man måste ha kunskap (ha gått en kurs eller på annat sätt blivit godkänd av myndigheterna) i livsmedelshantering, och ha en liten lokal som går att hålla hygieniskt (men som inte kostar 100 000-tals kronor och som ska besiktigas och betalas fettavskiljning osv för i princip lika mycket om man slaktar ett fåtal djur som om man vore scans stora slakteri). Om man uppfyllde de kraven, så skulle man få lov att slakta småskaligt, antingen ens egna djur eller liten legoslakt, upp till ett visst antal djur per år, utan att behöva besiktiga varenda djur före och efter slakt och betala en massa till olika myndigheter. Då vore det betydligt lättare att bedriva småskalig djurhållning som gav en liten lön för nedlagda arbetstimmar. I många EU-länder är det så, men vi hävdade inte att det var  tradition, vilket andra länder gjorde. Tänk om man kunde få slakta typ 30 grisar (självklart med trikinprov), 40 lamm, 50 gäss, 75 ankor, 150 överskottstuppar, eller några andra rimliga siffror, där man med sin kunskap garanterade kvaliteten, istället för med oändligt många dyra provtagningar, som i många fall inte tillför något alls (jag vet hur stora slakterier fuskar för att få godkända resultat, fast det egentligen är rejält snuskigt hos dem).

Men i Sverige ska vi skydda konsumenten till vansinne, på bekostnad av småskaligheten. Vi litar inte på varken konsumenten eller den småskalige djurhållarens/slaktarens kompetens eller omdöme. Så får vi den döende landsbygden och de fabriksmässigt uppfödda djuren vi förtjänar.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Existens!

  • Gäst
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #22 skrivet: 18 dec-12 kl 07:59 »
Är djuret dött, urtaget, flått, besiktigat och utan huvud så är väl 40 kr. rätt OK? Inte behöver man va utbildad obducent för att lära sig få en gris i hanterbara bitar? Sen har vi möjlighet att flå och ett rätt bra elektroniskt mikroskop, så dött och urtaget räcker rätt långt för oss............. Övning ger färdighet  ;D

Möjligen för ett vildsvin. Men för en vanlig gris är 40 kr för lite i det läget om alla ska tjäna vettigt med pengar.

Är det bara konsumenten som ska göra en bra affär?

Existens!

  • Gäst
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #23 skrivet: 18 dec-12 kl 08:05 »
Har.....

Jag håller med dig delvis, men vi lever inte i en värld där leverantören dikterar villkoren och tycker folk borde lära sig. Det är en svunnen tid. ( lever kvar lite i de bondeägada föreningarna, och så går dom ju som dom gör också )

Om det nu är så att de flesta inte kan stycka en gris, så får man ju sälja färdigstyckat. Inget konstigt med det, men se till att få betalt för det.
Samma sak med vacuum-packning. Visst kostar en maskin lite men man måste faktiskt vara beredd att satsa lite också. Dessutom ger det en kvalitetsökning på köttet som inte är att förakta, bland annat som mörning.

När det gäller kontrollerna så tycker jag inte det är några stora saker. Hamnar väl oftast runt 5000 per år, och blir mindre ju bättre man sköter sig. En klar förbättring mot tidigare.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #24 skrivet: 18 dec-12 kl 08:11 »
Visst kan man investera i en vaccummaskin, men priset för varje påse är ändå högt, och det vill sällan köparen betala för.

Och visst, kontrollerna är inte jättedyra, men tänk om du bara slaktar 50 tuppar om året, då är 100 kr per tupp svårt att lägga på priset...

Och det dyra är ju veterinärkontrollerna, vattenkontrollerna, fettömning osv.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Existens!

  • Gäst
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #25 skrivet: 18 dec-12 kl 08:14 »
10 kr/kg lägger min styckare på för vacuum packning.. och det är nog ingen som ifrågasätter. Han säljer det mesta så nu.

Är du verkligen uppdaterad på kostnaderna för kontrollerna? Mycket har gjorts och görs för att underlätta just den biten för de småskaliga.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #26 skrivet: 18 dec-12 kl 08:18 »
Troligen inte helt uppdaterad, eftersom jag inte har lokal och fettavskiljning som kan bli godkänd i nuläget. Och har ingen lust att investera 100' - 200' i en lokal för att ev lagligen kunna sälja lite vaktelkött och tuppkött, där ändå förtjänsten kommer att vara för liten för att täcka kostnaderna för lokalen.

Och det är stor skillnad när man slaktar små djur, det blir mindre påsar, men kostnaden per påse är i princip densamma. Ett påslag på 10 kr per vaktel för påsen kan lätt bli lite dyrt för kunden som ska bjuda på exklusiv förrätt på sitt stora kalas...
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #27 skrivet: 18 dec-12 kl 12:18 »
Möjligen för ett vildsvin. Men för en vanlig gris är 40 kr för lite i det läget om alla ska tjäna vettigt med pengar.

Är det bara konsumenten som ska göra en bra affär?
ALLA ska göra en bra affär! Om producenten får 16-20 kr/kg (siffror jag såg nånstans) och slaktaren inte klarar sig med 20-24 kr/kg, vart är vi då på väg? Kontrollanter och annat löst folk i all ära, men kunskap enligt Ieelinorak är viktigare. *anser*

Kurser i styckning borde väl va en liten inkomstkälla, det fanns i min barndom. *minns* Den som tycker det är äckligt vet jag inte vad vi ska göra med.........  >:D
En gris slaktad under bar himmel och upphängd på en loge vid rätt årstid kan väl inte va varken farlig eller äcklig? Eller ett hundratal tuppar  ???
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

Existens!

  • Gäst
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #28 skrivet: 18 dec-12 kl 12:40 »
Du kan inte bara glömma viktförlusterna.

Producenten får betalt för hela kroppen utom inälvor.

Om slakteriet betalar bonden 17 kr/kg så betalar en butik eller styckare runt 23 kr/kg för halvorna. Då blir priset efter styckning ca 32 kr enbart på grund av viktförlusten, och sen vill man ju ha några kronor för styckningen också. Och varje moment måste fördelas på färre kg.  Och sen kommer momsen på 12 % uppepå allt.


Vad gäller kontroller så har jag en annan uppfattning, och den är väl väl känd vid det här laget.

Om priset drivs upp av kostnaderna för kontrollerna, så har man nog väldigt dålig ordning på grejerna.

Jag skulle inte köpa kött av nån glad amatör som menar att han har kunskap, men vägrar få papper på det.  Folk är folk, och tänjer alltid på gränser. *det gick ju bra igår, då går det nog bra i morgon också* Till slut är det bara skit med alltihop.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #29 skrivet: 18 dec-12 kl 13:28 »
Nå, jag skrev ju inte att man inte skulle ha kunskapen på papper, tvärt om. Men har man en HACCP-utbildning eller motsvarande, om man har gått kurser och har dokumenterat kunskap i det man gör, så kanske inte kontroller för 1000-tals kronor varje år är nödvändiga? Jag anser i alla fall inte det. Självklart ska det finnas regler, självklart måste man kunna visa att man följer reglerna, men med rimliga krav på vilken lokal och vilken utrustning man behöver, så skulle man kunna klara sig med en initial kontroll när man startar verksamheten, och sedan bara om det finns misstanke om oegentligheter. Och jag anser att efterföljande kontroller då borde vara gratis om allt är i ordning, i likhet med djurskyddskontroller, åtminstone om man har en viss definierad maximal produktion.

Varför ska man tvinga alla att specialisera sig för att få verksamheten att gå ihop? Jag vill vara allkonstnär, varken min kropp eller mitt psyke tål att göra samma sak dagarna i ända. Om jag har dokumenterad kunskap om flera olika verksamheter, och följer rimliga regler, anpassade för att vara både säkra och rimliga för den mycket lilla producenten, varför skulle jag då inte kunna få plocka ihop mina arbetstimmar och min inkomst från flera olika verksamheter och få det att gå ihop? Ska avgifter och orimliga krav på lokaler och kontroller omöjliggöra den typen av företag/livsstil?

Jag vill kanske både sälja ägg, sälja kött där jag varit med från jord till bord, sälja grönsaker både naturella och förädlade, dito bär, honung, nötter osv. Med god kunskap och planering skulle allt detta gå att göra i ett grovkök/slungrum/slaktbod (givetvis separerat i tid och med iakttagande av god hygien) och ett vanligt hushållskök (givet att man inte har barn eller djur i köket, och givet att man håller den hygien som alla borde hålla, men som få ens förstår vikten av). Om reglerna var rimliga är jag övertygad om att det skulle gå att driva en sådan diverseverksamhet med sådan vinst att den gav en lön man kunde överleva på, på ett hyfsat normalt antal arbetade timmar. Jag är också övertygad om att produkterna kunde bli mycket bättre än de som Scan, Findus, Dafgårds m fl erbjuder.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Neon Knight

  • Inlägg: 933
    • -
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #30 skrivet: 18 dec-12 kl 13:33 »
Om hemslaktaren deltar i ett kontrollsystem motsvarande det för hemslungande biodlare skulle jag inte ha några betänkligheter mot att konsumera produkterna.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #31 skrivet: 18 dec-12 kl 13:34 »
Håller med dig i många stycken men mitt förtroende för ämbetsmän och krämare är utterst begränsat och måste va betydligt större för den jag ska handla kött av.

Mitt pris på 40 Kg var för halv eller kvarts (svart eller vitt, med eller utan bedövning) så vi ligger väl rätt nära i prissättningen också? Ligger jag inte lite över kanske?  :)

Citera
Varför ska man tvinga alla att specialisera sig för att få verksamheten att gå ihop?
Bl. a. därför att det är ett sådant samhälle vi har skapat, samma samhälle som står inför kollaps. Ännu större blir kollapsen om allmogen bryter sig loss, sticker upp, beter sig ohörsamt etc. mot ämbetsmän och politiker, så att dessa inte längre kan hålla ett stadigt grepp i nacken på pöbeln. Om den vilda massan inte längre fogligt låter sig ledas från vaggan och i graven. Hur skulle det se ut om vi börjar ifrågasätta det kapital som orättmätigt byggts upp av "dom smarta", om vi börjar nalla ur överhetens köttgrytor, tänka och handla alldeles själva?

*förundras än en gång över hur Existens räknar*  :o
« Senast ändrad: 18 dec-12 kl 13:54 av TiB »
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

vindensbonig

  • Gäst
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #32 skrivet: 18 dec-12 kl 14:01 »
Håller med dig i många stycken men mitt förtroende för ämbetsmän och krämare är utterst begränsat och måste va betydligt större för den jag ska handla kött av.

Mitt pris på 40 Kg var för halv eller kvarts (svart eller vitt, med eller utan bedövning) så vi ligger väl rätt nära i prissättningen också? Ligger jag inte lite över kanske?  :)
Bl. a. därför att det är ett sådant samhälle vi har skapat, samma samhälle som står inför kollaps. Ännu större blir kollapsen om allmogen bryter sig loss, sticker upp, beter sig ohörsamt etc. mot ämbetsmän och politiker, så att dessa inte längre kan hålla ett stadigt grepp i nacken på pöbeln. Om den vilda massan inte längre fogligt låter sig ledas från vaggan och i graven. Hur skulle det se ut om vi börjar ifrågasätta det kapital som orättmätigt byggts upp av "dom smarta", om vi börjar nalla ur överhetens köttgrytor, tänka och handla alldeles själva?


Såklart det är ju där för dom vill ha kontantlöst samhälle så att vi inte kan bryta oss ut .

Existens!

  • Gäst
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #33 skrivet: 18 dec-12 kl 16:33 »
Nå, jag skrev ju inte att man inte skulle ha kunskapen på papper, tvärt om. Men har man en HACCP-utbildning eller motsvarande, om man har gått kurser och har dokumenterat kunskap i det man gör, så kanske inte kontroller för 1000-tals kronor varje år är nödvändiga? Jag anser i alla fall inte det. Självklart ska det finnas regler, självklart måste man kunna visa att man följer reglerna, men med rimliga krav på vilken lokal och vilken utrustning man behöver, så skulle man kunna klara sig med en initial kontroll när man startar verksamheten, och sedan bara om det finns misstanke om oegentligheter. Och jag anser att efterföljande kontroller då borde vara gratis om allt är i ordning, i likhet med djurskyddskontroller, åtminstone om man har en viss definierad maximal produktion.

Varför ska man tvinga alla att specialisera sig för att få verksamheten att gå ihop? Jag vill vara allkonstnär, varken min kropp eller mitt psyke tål att göra samma sak dagarna i ända. Om jag har dokumenterad kunskap om flera olika verksamheter, och följer rimliga regler, anpassade för att vara både säkra och rimliga för den mycket lilla producenten, varför skulle jag då inte kunna få plocka ihop mina arbetstimmar och min inkomst från flera olika verksamheter och få det att gå ihop? Ska avgifter och orimliga krav på lokaler och kontroller omöjliggöra den typen av företag/livsstil?

Jag vill kanske både sälja ägg, sälja kött där jag varit med från jord till bord, sälja grönsaker både naturella och förädlade, dito bär, honung, nötter osv. Med god kunskap och planering skulle allt detta gå att göra i ett grovkök/slungrum/slaktbod (givetvis separerat i tid och med iakttagande av god hygien) och ett vanligt hushållskök (givet att man inte har barn eller djur i köket, och givet att man håller den hygien som alla borde hålla, men som få ens förstår vikten av). Om reglerna var rimliga är jag övertygad om att det skulle gå att driva en sådan diverseverksamhet med sådan vinst att den gav en lön man kunde överleva på, på ett hyfsat normalt antal arbetade timmar. Jag är också övertygad om att produkterna kunde bli mycket bättre än de som Scan, Findus, Dafgårds m fl erbjuder.

I stort är det ju så det nya systemet med kontroller är uppbyggt, även om det inte blir gratis efterkontroller. men när det inte är fasta priser utan timkostnad, så premieras ju den som har god ordning på både lokaler och papper, medan den som inte sköter sig får betala mer. Det tycker jag är ett helt ok system.

Och jag vet fortfarande inte vad som hindrar en från att ha olika verksamheter?

Förbereder man sig väl och följer det som man blir ombedd att göra, så får man inga stora problem.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #34 skrivet: 18 dec-12 kl 16:48 »
vet inte om man vågar sticka in med en fråga här men är vildsvinsköttet testat för trikiner?
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #35 skrivet: 18 dec-12 kl 17:52 »
vet inte om man vågar sticka in med en fråga här men är vildsvinsköttet testat för trikiner?

Klart man vågar! Jägaren köper en påse för knappt 150 spänn, stoppar i prov från valda delar och skickar in ett prov. Svaret kommer efter 2 dagar om jag minns rätt.
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #36 skrivet: 18 dec-12 kl 18:17 »
Och jag vet fortfarande inte vad som hindrar en från att ha olika verksamheter?
Det som hindrar är att det är lite olika regler för olika verksamheter, så det är svårt att uppfylla alla med samma utrustning. Det blir alltså för dyrt att vara godkänd för flera olika typer av verksamhet, det premieras, i min mening, att vara hyfsat storskalig, och det gillar inte jag.

Självklart kan och får man ha flera olika verksamheter, det bara kostar mer än man rimligen kan dra in på den omfattningen som jag skulle vilja ha på olika verksamheter.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Maria C S

  • Inlägg: 3370
    • Småland
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #37 skrivet: 18 dec-12 kl 22:18 »
Klart man vågar! Jägaren köper en påse för knappt 150 spänn, stoppar i prov från valda delar och skickar in ett prov. Svaret kommer efter 2 dagar om jag minns rätt.


Vill tillägga att dom sänder huvud hjärta eller blod för annan undersökning som i princip betalar tillbaka kostnaderna för trikinprovet.

http://www.jaktojagare.se/blodprov-pa-vildsvin-finansierar-trikinprover

Varför ska man betala för att bo på en planet som man är född på ?

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #38 skrivet: 18 dec-12 kl 22:35 »
ok tack för svaren, det var lärorikt-aldrig känt till detta innan, det var en vän som läste tråden och frågan var egentligen från henne -jag äter inte kött  :-[
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Protest mot profitörerna!
« Svar #39 skrivet: 19 dec-12 kl 12:21 »
Samtalet jag började tråden med, det hade jag med min handlare igår. Referat finns i annan tråd. Det blev lugnt och stilla då vi för längesen gått de hårda dusterna.  o:) 

Så Maria behövde inte gå iväg och låtsas höra ihop med någon annan karl för att jag levde rövare ;D
Hon kunde lugnt cirkulera runt oss och vet ni vad hon hittade? Jo, GRISFÖTTER! Tack, Jocke på ICA i Hovmantorp för en välsorterad affär och tack för att jag får mina aladåbade grisfötter till jul!
Tack även för tipsen om av vilka jag kan köpa vildsvinskött av.
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1804 gäster, 2 användare
Erik Forsman, Be

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser