Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Julbordet  (läst 2830 gånger)

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
Julbordet
« skrivet: 09 dec-06 kl 15:48 »
Vad har ni på julbordet? Vad kan ni inte klara er utan?

Ett måste för mig någon dag under julen är stekt, varm leverpastej med skivade rödbetor, precis som de har i Danmark!

Så har vi förstås det vanliga: skinka, brunkål, rödkål, köttbullar, prinskorv, 3 sorters hembakt bröd, knäckebröd, löksill, Janssons frestelse, potatisgratäng till de som inte gillar janssons, ägghalvor, lax, rödbetssallad, grönkålssallad, julmust, öl, snaps, ris á la malta, lös, hemlagad jordgubbssylt. Det mesta är faktiskt hemlagat!
MVH Rosita zon 1

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Julbordet
« Svar #1 skrivet: 09 dec-06 kl 16:27 »
Vad kan ni inte klara er utan?

Jag firar inte jul. Men en vinter utan grönkål åtminstånne en gång under helgerna skulle kännas......tokigt  :-[ Men det är nog det enda.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Julbordet
« Svar #2 skrivet: 09 dec-06 kl 16:51 »
Hej!

Vi har sedan 1975 bruna bönor på julbordet, det kan inte min hustru klara sig utan.

Edgar

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Julbordet
« Svar #3 skrivet: 09 dec-06 kl 17:48 »
Dopp i grytan! Doppspadet skall bestå av kokvattnet från rullsyltan och vätskan från skinkan, som görs i ugn. I detta doppas Gene tunnbröd.

Av detta följer att det också finns rullsylta och skinka på bordet, men på grund av doppfrossandet orkas dessa knappt med förrän påföljande dag.

Ett år råkade jag ta fel gryta när potatisen skulle hällas av och slog ut halva doppspadet innan jag insåg vad som försiggick. Det höll på att bli ett svältens år vid julbordet.

vattuvarg

  • Inlägg: 1497
  • Lager på lager på lager...
    • Lappland
    • vattuvargs blog
Re:Julbordet
« Svar #4 skrivet: 09 dec-06 kl 19:00 »
Rödkål och samstekta prinskorvsköttbullar (prinskorvar, med klippta ändar ni vet , och vanliga köttbullar stekta i samma stora stekgryta). Mysko hur vissa av julbordets rätter hamnar på ens bord.

Hursomhelst har grönsakerna och frukterna blivit viktigare än skinkan de senaste åren. Har aldrig varit någon större köttätare ändå. ...och allt mer av julbordet levereras av vänner och bekanta och bekantas bekanta. Med lite tur blir nästa års julbord helt lokalproducerat, utom kanske sillen...

Ångkokt mandelpotatis måste också finnas på julbordet, liksom Zeunerts julmust.
Varje mänskligt samhälle ska bedömas efter hur väl det tar hand om de svaga.
vattuvargs.blogspot.se

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
Re:Julbordet
« Svar #5 skrivet: 09 dec-06 kl 19:30 »
Vad kul att läsa att fler äter  brunabönor i julhelgen.
I min barndom åt vi alltid bruna bönor och revbenspjäll
på juldagen.
Jag gör så fortfarande.
Jag har varit hos någon som på julen
som har kanel i brunabönorna det var inte alls dumt.



Julen är till för allas smaker!
Hedemorahöns

Varg-älva

  • Inlägg: 1303
    • Finland
Re:Julbordet
« Svar #6 skrivet: 09 dec-06 kl 19:56 »
Till julen måste det finnas kålrotslåda!!!

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
Re:Julbordet
« Svar #7 skrivet: 09 dec-06 kl 22:49 »
Någon skrev att sillen inte var lokalproducerad. Här i Bohuslän är den det. På en pytteliten ö som heter Klädesholmen utanför Tjörn finns flera konservfabriker, jag räknade till 5 i lokaldelen. Man undrar hur de får plats!?

Edgar

sprithitler

  • Inlägg: 1059
    • Swedish survivalist.
Re:Julbordet
« Svar #8 skrivet: 10 dec-06 kl 01:48 »
På Julbordet på GH-nations luccegasque i fredags fanns en grönpeppargravad Ren som jag gärna ser på fler julbord.
Matpornografi.
Vad skulle du göra?
Om du inte var rädd.
 I touch the fire and it freezes me, I look into it and its black. Why cant i feel, my skin should crack and peel, I want the fire back.  vapenlobbyn.egetforum.se sprithitler.blogg.se

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
Re:Julbordet
« Svar #9 skrivet: 17 dec-06 kl 19:04 »
vattuvarg: vilka grönsaker har ni på julbordet? Jag tycker alltid att det fattas grönsaker, men vad passar till skinka, köttbullar, prinskorv o s v?
MVH Rosita zon 1

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
Re:Julbordet
« Svar #10 skrivet: 17 dec-06 kl 19:37 »
vattuvarg: vilka grönsaker har ni på julbordet? Jag tycker alltid att det fattas grönsaker, men vad passar till skinka, köttbullar, prinskorv o s v?

Kål av diverse slag, såklart. Och så brukar vi göra en palsternacksgratäng: man mosar kokt palsternacka med en rejäl smörklick och blandar i riven cheddarost, grädda i ugn tills det har fin färg på ytan.

Men jag skulle oxå vilja ha in mer färskt grönt, någon god sallad eller nåt. Fast det blir liksom aldrig av.

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:Julbordet
« Svar #11 skrivet: 17 dec-06 kl 20:48 »
Min finska påbrå kräver morots-, kålrots o leverlåda. O gratäng på brysselkål o så det svenska brukar vi ha som finns på alla festbord korv, köttbullar,sill.. osv.
Gubben är mycket för julhusmanskost i form av sylta, dopp igrytan, julkorv
Jaa..när man tänker efter såär vårt julbord ganska omfattande..

AAh, inte att glömma lutfisken!! Fast dn brukar vi ha vid ett separat tillfälle, typ lunch.
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

626 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Makalöst mysig och lärorik tidning för en som tycker om återbruk och självhushållning!
/ PW

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser