Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Artikel: Inkokning  (läst 71256 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Inkokning
« Svar #20 skrivet: 04 feb-07 kl 11:30 »
Dom dyker upp ibland i second hand-butiker. Håller också utkik efter en!
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Magda

  • Inlägg: 700
  • Västerbottens kustland
    • Västerbotten
    • Fru Magdas
Re:Inkokning
« Svar #21 skrivet: 04 feb-07 kl 13:31 »
Vilken fantastiskt inspirerande artikel. Jag har i höst erfarit ett problemmed frysning, frysen pajade i början av oktober!!!! När den var sprängfylld med godsaker! Åkerbär, hjortron, hallon, jordgubbar, älgkött, grönskaker..... Nu till hösten blir det inkokning.

Jag har faktiskt haft problem med möglande sylt å saft så detta är väl det bästa alternativet.
Fru Magda bor på en gård i Västerbottens kustland med make och tre barn. Lite djur och stora odlingar. Odlar för avsalu med start sommaren 2012. Bloggar på http://blog.frumagdas.se Följ mig gärna på facebook, http://www.facebook.com/frumagdas

Jordefamn

  • Inlägg: 397
    • Skåne
Re:Inkokning
« Svar #22 skrivet: 22 maj-07 kl 16:17 »
Vilken fullständigt lysande tråd!
Tusen tack! Jag förstår inte att jag inte visste om att detta fanns, även fast min mormor hade ett par sådana burkar. När jag byggt mig ett bo ska jag ta upp detta (eftersom jag inte ska ha kyl o frys), så jag får försöka samla lite burkar tills dess.
Tack för en otroligt välberättad och välillustrerad förklaring! :D

JGR

  • Inlägg: 38
    • Skåne
Re:Inkokning
« Svar #23 skrivet: 02 sep-07 kl 21:41 »
Bär & frukt "kokar" vi in i 20minuter på 80grader.
(Hittade tid & temperatur i en gammal inkokningsbok från 1930-talet)
Man får ett rejält vakum på sina burkar.
Dessutom använder vi vanliga burkar med plåtlock. I alla fall till äpplemos, hjortronsylt och annat sånt.
Det gäller att man skruvar på locket ordentligt.

När jag läste inkokningsboken kom jag på att det är så dom får vakum på sina burkar i felix-fabriken i Eslöv.
Jag var på studiebesök där en gång i slutet på 1980-talet.

Tack Petter för en bra och inspirerande artikel.

/ Johan

Ps. Någon som provat koka in lasagne, alltså färdiglagad sådan.
      Den borde ju inte behöva koka så länge i burken?

Musseron

  • Inlägg: 131
Re:Inkokning
« Svar #24 skrivet: 23 jan-08 kl 11:22 »
Jag efterlyser en bild på allt som ska finnas med till en inkokningsapparat, det blir lite enklare att hålla utkik på loppis o secondhand då. Jag har nämligen ingen aning om de ev delar som behöver finnas. Jag förstår att det naturligtvis finns flera fabrikat, men ändå... :-[
Blivande hönsägare, ett litet -ombyggnadsprojekt bort. Skulle gärna ha  Hedemora, Jersey Jätte, Norska Jär, Maran, Orpington och Grönvärpare.

Jordefamn

  • Inlägg: 397
    • Skåne
Re:Inkokning
« Svar #25 skrivet: 23 jan-08 kl 12:32 »
Min inkokningsapparat fick jag av min farmor (dessutom burkar, ska få en spinnrock med, de har ett stort loft! :)) och den är helt enkelt en stor kastrull (ungefär som en saftmaja, fast lite högre) med ett hål i locket för att sätta i termometer. Ingen innerställning alls. Farmor sa att hon kokat in i den utan innerställning. Är det inte risk för att glasburkarna spricker om de står på botten, och hur får man ut vattnet utan att välta alla burkarna?  ???
Det går ju att fiska upp burkarna med tång, förstås, men det kanske också finns innerställningar att köpa?

Bild:
« Senast ändrad: 23 jan-08 kl 12:43 av Jordefamn »

sivan48

  • Inlägg: 516
    • Uppland
Re:Inkokning
« Svar #26 skrivet: 23 jan-08 kl 12:52 »
Antar att du menar en ursprunglig,komplett apparat?
Den kan du se på denna sida:
http://bokrister.tekproj.bth.se/prylar/konservering.php

Men som redan sagts,om du har det som Jordefamn beskrev;
en stor kastrull ,rätt burkar o redskap,kanske en handduk i kastrullen
och rätt temperatur vid konserveringen,behöver du inte en komplett konserveringapparat...

Musseron

  • Inlägg: 131
Re:Inkokning
« Svar #27 skrivet: 23 jan-08 kl 14:34 »
Antar att du menar en ursprunglig,komplett apparat?
Den kan du se på denna sida:
http://bokrister.tekproj.bth.se/prylar/konservering.php

Men som redan sagts,om du har det som Jordefamn beskrev;
en stor kastrull ,rätt burkar o redskap,kanske en handduk i kastrullen
och rätt temperatur vid konserveringen,behöver du inte en komplett konserveringapparat...


Toppen ;D Då ska jag ge mig kast med inkokning när skördarna av bönor tas in i höst! Saftmaja verkar ju enklare att hitta... åh nu känns vintern genast lite för lång...
Blivande hönsägare, ett litet -ombyggnadsprojekt bort. Skulle gärna ha  Hedemora, Jersey Jätte, Norska Jär, Maran, Orpington och Grönvärpare.

hustigern

  • Inlägg: 181
    • Östergötland
Re:Inkokning
« Svar #28 skrivet: 23 jan-08 kl 17:28 »
Jag använder också "vanliga" burkar med plåtlock. När jag har flera burkar i olika storlek brukar jag ställa dem i ugnen för konservering. Då behöver jag inte fundera på om det kommer in vatten i någon burk pga för löst åtskruvat lock.

Överbliven soppa (inkokad i kastrull med disktrasa i botten) är suveränt! Tycker att fryst mat tappar i smak - förutom risken med strömavbrott. Nästa projekt är grytor!

/Anneli
Blommehöns (genbank), ölandsgäss (genbank), fjording, får, katter och kaniner... och papegojor

crb

  • Inlägg: 2
SV: Inkokning
« Svar #29 skrivet: 25 feb-08 kl 18:44 »
De finns en butik i stockholm som heter Kuntze, dom är specialister på packningar av alla de slag.
Pröva att söka på nätet, man vet ju aldrig

äppelmos på min nos

  • Inlägg: 110
SV: Inkokning
« Svar #30 skrivet: 11 apr-08 kl 22:12 »
Det finns en termostatstyrd vaxsmältare av märket kochstar hos Töreboda biredskap. Man kan se bild på www.biredskapsfabriken.se. Kan man använda en sån till inkokning måntro?
Världen behöver fler rumpnissar!

Frances

  • Inlägg: 7909
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Inkokning
« Svar #31 skrivet: 12 aug-08 kl 14:23 »
Citera
De nya burkar som tillverkas i dag har ofta glaslocket fastsatt i en bygel på burken. Dessa burkar kostar på tok för mycket för att överhuvudtaget tänka på

Men det går att koka in med dom också..? Trots att dom kostar..eller...? :)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Petter B

  • Administratör
  • Inlägg: 3621
    • Västergötland
SV: Inkokning
« Svar #32 skrivet: 12 aug-08 kl 15:18 »
Men det går att koka in med dom också..? Trots att dom kostar..eller...? :)

Har inte provat själv, men kan inte tänka mig annat.
Du kan ju extrakolla så det pyser ut små luftbubblor när burken börjar bli varm.

Frances

  • Inlägg: 7909
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Inkokning
« Svar #33 skrivet: 12 aug-08 kl 15:20 »
Då kan ju jag prova då. Megakok på äppelmos på gång..
Återkommer med resultatet!
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Nettus

  • Inlägg: 2675
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Inkokning
« Svar #34 skrivet: 13 aug-08 kl 11:20 »
Men det går att koka in med dom också..? Trots att dom kostar..eller...? :)
Det finns billiga på IKEA! Tror det var ½-2 liter för 10-20:-
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Frances

  • Inlägg: 7909
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Inkokning
« Svar #35 skrivet: 15 aug-08 kl 13:02 »
Hittade detta när jag googlade:

Skruva på locken löst och ställ dem i en kastrull, fyll på med vatten (vid sidan av burkarna) till 3/4 av burkarnas höjd. För att undvika konstigheter med luftbubblor mellan kastrullbotten och burkarna kan man lägga en handduk i botten. Låt vattnet sjuda upp och håll vattnet sjudande (90 grader) i 20 minuter. Locken ska då sugas fast. De som inte gjort det kan antingen sjudas om eller ätas upp direkt som färskvara.


Kokar nu mina burkar med "fast" lock.. får se hur det går.. Hmm..undar hur man vet om det blev bra??? Än har jag inte sett några bubblor.. ska man knäppa upp spännet o se om locket sitter kvar kanske??
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Frances

  • Inlägg: 7909
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Inkokning
« Svar #36 skrivet: 17 aug-08 kl 23:52 »
Kan rapportera att det funkade med lock med fast bygel.  :) Fast det är svårt att veta.. provöppnade inte alla.....
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Petter B

  • Administratör
  • Inlägg: 3621
    • Västergötland
SV: Inkokning
« Svar #37 skrivet: 18 aug-08 kl 06:17 »
Kan rapportera att det funkade med lock med fast bygel.  :) Fast det är svårt att veta.. provöppnade inte alla.....

Roligt att det funkade bra.
Jag tycker du ska knäppa av bygeln på alla och testa. Har det blivit vakuum i burken så ska locket hållas kvar ändå. Jag brukar kolla genom att dra i glaslocket på burkarna när de svalnat och innan jag ställer ner dem i källaren. Om en gummiring är otät är det bättre att få veta det nu än när innehållet möglat om ett par månader.

Frances

  • Inlägg: 7909
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Inkokning
« Svar #38 skrivet: 18 aug-08 kl 11:29 »
Jag kanske borde göra det.. Hur "hårt" sitter locket egentligen om det är som det ska?

Det är lite otervligt att öppna dom eftersom själva bygeln som locket sitter i är konstruerat så att det "spänner upp" locket om man inte håller emot...Ganska hård fjädring i den alltså..
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Musseron

  • Inlägg: 131
SV: Inkokning
« Svar #39 skrivet: 18 aug-08 kl 22:17 »
Nu har jag till min lycka hittat en apparat i ett av uthusen!!! Men det är bara ett hål där termometern ska sitta... behöver det sluta tätt om jag sätter dit en ny temp som är tunnare? Kanske korkad fråga men... ska tempen gå ner i vattnet?

Frances: Du som använt sådana burkar m fast bygel... spännde du bygeln redan innan du ställde ner dem i grytan? Tänkte på mina såna burkar, de fjädrar upp av sig själva och det går ju inte ??? Jag måste tyvärr dryga ut antalet burkar m bygelvarianten.
Blivande hönsägare, ett litet -ombyggnadsprojekt bort. Skulle gärna ha  Hedemora, Jersey Jätte, Norska Jär, Maran, Orpington och Grönvärpare.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser