Eller ja, någon slags lätt-rom iallafall =)
Rom är ju gott som det är men om man bara ska blanda det med Coca cola blir det ganska dyrt när en flaska kostar 200-250kr. Jag tänkte då att man kanske kunde göra något kul alternativ till detta.
Rom görs traditionellt av råsaft från rörsocker som får jäsa och sedan destilleras. Eftersom vi varken har tillgång till ren råsaft från sockerrör eller lov att destillera tänkte jag att sirap är ju en produkt från sockerrör eller sockerbetor men som inverterats från originalsockerarten sackaros till sackaros, fruktos och glukos. Mörk sirap är inte lika raffinerad som vanlig eller ljus och innehåller högre andel melass som ger mörk rom den mörka och lite brända smaken. Mer som ren råsaft helt enkelt. Om detta får jäsa till så hög alkoholhalt som går med traditionell vinjäsning och blir gott kostar detta bara mellan 5-10kr litern och blir ett mycket prisvärt alternativ om man bara vill spetsa till cola'n lite grann.
Receptet ser ut såhär och får jäsa i en liten 5 liters damejanne
2 flaskor mörk sirap á 750ml
6gr citronsyra
jästnärsalt
5l vatten
Edelmans Maderia jäst
+ev eftersötning eller mer sirap
Maderiajäst skall enligt en tabell i vinboken kunna jäsa ut 3kg socker i 10l vatten så 1,5 liter sirap i 5 l känns som en bra början. Receptet kan säkert behöva justeras.

Efter bara några dagars jäsning luktar det väldigt gott i jäsröret. Ska bli mycket spännande att se hur det här utvecklar sig
