Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Självförsörjande på egna grönsaker...  (läst 53238 gånger)

Maria C S

  • Inlägg: 3370
    • Småland
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #40 skrivet: 22 jan-12 kl 09:06 »
Jag använder enbart nässor och det fungerar bra men då har jag växterna i jord
så det är inte testat i sådana system.
Då har jag dragit upp krävande växter så som tomater och äggplantor.
Vad du kan blanda i är aktivt kol då microorganismerna har möjlighet att bosätta sig där och du får en biologiskt aktiv odling  :)
Varför ska man betala för att bo på en planet som man är född på ?

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #41 skrivet: 28 jan-12 kl 17:49 »
Måste provas! Dessutom har läkaren sagt till mig att dricka en kopp nässelte per dag, så det blir till att ge sig ut och leta nässlor för hela slanten i vår! Undra om man kan använda tesumpen som gödsel?

Hittade förövrigt en wikipediasida om hydroponisk odlig med organiskt gödsel. Man måste ha med mikroorganismer som bryter ner gödslet så plantorna kan ta upp det: http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_hydroponics. Verkar för krångligt för mig, men intressant ändå.
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #42 skrivet: 08 feb-12 kl 11:37 »
Och här kommer lite mer bilder på Chili, Tomater och Paprika...
Sköt om Er - och en sak till - allting smakar alldeles utmärkt! Ungarna säger "Gud vad gott" så bättre betyg kan man inte få.
Jag vet inte hur många expertsidor jag har läst - "Smaklöst", "Fungerar inte

hej,

jag har kanske missat det men vad är det för sorts tomat du har satt??

mvh

JOnathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Jullan

  • Inlägg: 1036
    • Småland
    • Sevedstorp Rådgivning
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #43 skrivet: 08 feb-12 kl 14:31 »
Vill bara varna lite vid användning av nässelvatten. Det brukar vi göra på sommaren, funkar kanon, men det luktar fruktansvärt illa. Nu använder man det ju utspätt, oftast, och då luktar det ju inte så illa, men någonstans ska man ju ha det koncentrerade.  :P Fast det kanske luktar mindre om man har torkade nässlor, vi använder ju färska på sommaren.

I övrigt, vilken inspirerande tråd! Jag ska plocka fram vårt gamla akvarium till helgen, använder det varje vår för att driva upp tomat och liknande, men man skulle kanske ha det igång året runt? Eller, inte på sommaren kanske, men resten? Värt att fundera på.  :)

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #44 skrivet: 27 feb-12 kl 20:44 »
Jag undrar en sak om hydroponic.

Man ska ju byta ut vattnet varanann vecka eller nåt sånt, kan man använda det till att vattna andra plantor med då? Typ vanliga krukor, trägårdslandet, etc.?
Känns så slösaktigt att bara hälla ut det i vasken.

 (Går säkert att tillsätta extra näring och sånt etc när det behövs istället för att byta ut hela, men då måste man nog kunna mäta vad pH, salthalter etc. och såna mätgrunkor är säkert inte billiga.)
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

lejf

  • Inlägg: 56
    • Östergötland
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #45 skrivet: 28 feb-12 kl 19:57 »
Det som är kvar är ofta det som plantorna inte tagit upp, beroende på de stadier plantorna är i, eller att man inte givit dem perfekt näring (vilket såklart är en omöjlighet). Detta kan röra sig om olika mineraler eller kväve-, fosfor- och kaliumsalter. Detta betyder att det går alldeles utmärkt att ge näringen till krukväxter eller i trädsgårdslandet, MEN, precis som när man ger växter näring i vanliga fall måste man vara noga med att inte övergöda dem. Problemet som jag ser det, är att du inte vet vad det är för näringsinnehåll i den vätska du häller ut. Om man är försiktig och observerar hur plantorna mår efter försiktiga doseringar tror jag att man kan få användning av det mesta.

hagstrom88

  • Inlägg: 33
    • Södermanland
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #46 skrivet: 08 maj-12 kl 00:18 »
Hej igen,
Då var det dags att summera en säsong med Hydroponics. Generellt sett - det gick bättre än förväntat.
Sallad - olika sorter - lätt som en plätt - växer nästan "för bra". Man måste sprida ut sådden på ett vettigt sätt så att man inte får för mycket eller ibland ingenting.
Eftersom den maxar i storlek på ca 5 veckor är det bra att sätta igång odlingar med ca 2 veckors mellanrum har jag kommit fram till. Så flera olika sorter samtidigt
så att du inte tröttnar på just den som råkar finnas tillhands. Efter ca 8 veckor får man riva upp och sätta nytt.

Chili var också enkelt - fina och många frukter efter ca 6 veckor - använde minichillis - jalapenos - men det är viktigt att trimma den lilla plantan (gäller även tomaterna) vid 3-4:e bladraden
så att den "buskar" till sig och inte blir så hög. Det är svårt att tränga ned med ljus om växten blir högre än 35-40 cm.
Paprika - värdelöst - 2 frukter på hela säsongen (weibulls Mohawk) men har sen förstått att man skall ta bort första frukten så att den producerar mer - skall
pröva detta nästa säsong.
Körsbärstomater - Aerogardens tomatkit Red Heirlom - buslätt - massor massor. Producerar efter ca 3 månader och 3 av plantorna producerade i 5
månader! Går utmärkt att ta ut fröna ur en mogen tomat och plantera dem så slipper man köpa nya kit.
Viktigt: Du måste pollinera tomater/chillis sälv - vispa bara runt med handen några gånger i veckan!

Kryddor: Basilika växer som ogräs - gör Pesto - du hinner inte äta. Mynta gick bra men vi tröttnade och rev bort dem - det blir för snårigt och trassligt.
Dill och persilja fungerar men inte värt besväret. Spenat går inte alls - finns mycket skrivet om detta på nätet - gillar inte alls hydroponics.

Slutsats - det fungerar och det är både roligt, billigt och gott. Tomaterna är inte lika goda som egna sommartomater men väl så goda som
en vintertomat från Willys.Vill du ha gott om tomater - kör 4-5 apparater a 3 plantor som planteras med 2-3 veckors mellanrum från 1:a sept. Då skall du ha
tomater från Dec till Maj.

Optimering/framtid. Vi kommer att koncentrera oss på sallad och tomater och lite basilika. Akvarium fungerar bra men Aerogardens är praktiska och enkla - man behöver inte mycket gödning (kostar pengar) eftersom vattencisternen till varje apparat bara är 2-3 liter. Nackdelen med AG - lågenergilamporna är specialgjorda och skall bytas varje år för tomater åtminstone. De kan inte köpas i vanlig affär utan måste köpas från återförsäljaren/Ebay.
Salladen nöjer sig med gamla "trötta" lampor så återanvänd tomatlamporna för dem eller kör salladen i akvarium som jag beskrivit ovan i tråden.
Skall nu skaffa oss röd/blåa LED lampor för tomaterna till nästa säsong och hänga över "tomatmaskinerna". Då kommer vi ta bort den medföljande Aerogarden lamapan.
På så sätt hoppas/tror jag att tomatbuskarna dels kan få växa sig betydligt högre - kanske 60-70 cm och dessutom ge högre skörd.

Rolig sidoeffekt: Ungarna har lärt sig massor om biologi och fotosyntes/ljusspektrum mm och det har varit massor av intressserade kompisar till dem i källaren som också lärt sig (och pallat tomater!).

En annan rolig grej är att det finns ett "sticklingskit" till Aerogarden (ca 60 pluggar) - där vi snabbt och enkelt på liten yta dragit upp bönor och utomhussalladen för utesäsongen. Skönt att slippa såjord och smuts. Efter ca 2 veckor tar man bara upp pluggarna och planterar dem i en kruka.

Vi kommer sparka igång igen 1:a sept - nu är det utomhusodling som gäller några månader framåt. Fortsätt gärna posta era erfarenheter inom Hydroponics och
ställ frågor så skall vi försöka svara.
Som sagt - på återhörande!

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #47 skrivet: 08 maj-12 kl 00:31 »
Utspätt kiss borde vara den ultimata näringslösningen? Sterilt och billigt. Perfekt sammansättning. Borde gå att tillföra droppvis. Finns det någon som använder det i sin hydrokultur?

vicky-g

  • Inlägg: 371
    • Västmanland
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #48 skrivet: 09 maj-12 kl 18:09 »
Jord och mask inomhus - blir nog lukt och ohyra inomhus - hustrun skulle aldrig tillåta det. :)

Inte om man sköter den. Hade i flera år en maskompost i vardagsrummet utan att någon visste vad jag hade i mina backar. Fast fruktrester var bannlysta. Mina maskar åt rotfruktsskal och kaffe mest. Mycket fin jord blev det.

vicky-g

  • Inlägg: 371
    • Västmanland
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #49 skrivet: 09 maj-12 kl 18:37 »
Funderar på vad det egentligen är i alla dessa näringslösningar. Eftersom jag odlar allt ekologiskt så använder jag inget "onaturligt". Misstänker att dessa vattenodlingar inte uppnår mina mål med odling. Tyvärr, verkar smidigt. Så än kör jag med jord och div. egenhändigt tillverkad näring. Skulle vara kul om någon annan ville prova odling i vatten med något mer naturlig näring.

Själv har jag fiskar i mina akvarium och har inte tänkt slänga ut innevånarna. Vid vattenbyte använder jag vattnet att vattna med. Något alla växter uppskattar. Speciellt orkidéerna. Tänk om man kunde ha fiskar underst och krukor som flöt omkring med mat. Fast attans viltet djup akvarium man måste ha och jag misstänker att näringen inte skulle räcka till.

Själv har jag med framgång odlat rädisor i några månader nu. Att jag inte kommit på det innan. Bara att fylla godislåda med jord, så och vattna och några veckor senare är det bara att plocka.

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #50 skrivet: 21 maj-12 kl 19:13 »
Näringslösningarna innehåller mineraler, och mineraler brukar komma från gruvor, gruvindustri. Dessutom gissar jag att de har renats och rafinerats, kemiindustri. Är min gissning.

Det finns hydronäring som kallas ekologisk/organisk. Gjord på sjögräs etc. Men eftersom det där har blivit trend kallar dom ju lite vad som helst för så, så man vet aldrig.

Har köpt näringslösning, plastbackar, vermikulit, osv. men inte lyckats komma mig för att sätta i plantorna där. Alla dessa ikkeorganiska, ikkeförnybara, ikkekretsloppsaktiga matrial känns bara så konstiga, så plantorna står fortfarande i jord.

Men har väldans lust att prova. Inte eko, inte det allra bästa, men bättre än det man köper i affärn tycker jag. Butikstomater är antagligen också är hydro+transporterade långa sträckor.

Dessutom växer det tydligen fortare i vatten så man hinner få mer per yta. Uppskattat när man bor i en liten lägenhet. Plus att jag hoppas bli av med blomflugorna om jag skippar jorden. Hade jag en trädgård och ett litet växthus hade jag definitivt använt kompost och jord istället.
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

hagstrom88

  • Inlägg: 33
    • Södermanland
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #51 skrivet: 21 maj-12 kl 22:53 »
Intressant. Funderat kring definitionen av ekologisk/organisk odling. All odling oavsett typ har en effekt/resultat på avkastning, djuromsorg, kvalitet, resurshushållning och miljöpåverkan. Idag blir debatten lätt fundamentalstisk och allt som är s.k organiskt är bra. Bara någon sätter etiketten organiskt på en vara så smakar den automatiskt bättre, är nyttigare, ger mindre cancer osv men det behöver inte vara så - människor som levt organiskt i de tidigare århundradena har avlidit av just detta - tex dysenteri - dvs de har använt "äkta rent bajs" som gödsel, inte hanterat matvaror bra, inte kunnat konservera mat etcl. För ett par år sedan avled många i Europa när en italiensk odling sprutade denna fina äkta vara - avföring- över Ruccolafälten.

Om vi tittar på hydroponisk odling av grönsaker och tittar på de områden som påverkas ser jag följande:
Avkastning - större - högre avastning på mindre yta. Detta ser jag som positivt. Man kan odla i källaren, i höghus, ja var som helst nästan. Man kan odla på höjden vilket flerfaldigar jordens odlingsyta många gånger om och det måste väl vara bra ur ett världssvälts perspektiv.
Djuromsorg hoppar vi över - inga djur drabbas om man undantar de blomflugor som aldrig fick ha kul.
Kvalitet - antagligen lägre men subjektivt men ändå kanke bättre än ICA tomater på vintern?
Resurshushållning - bra tycker jag. Högre grobarhet, återanvändning av tomaters frön. Tar bara det vi behöver - alltid färskt - inga halva mögliga salladshuvuden som slängs. Näringen - ca 2 liter/säsong antagligen negativt - oklar hur min framställs men innehållet är ämen som finns i naturen.
Miljöpåverkan - den stora plusfaktorn för mig. Här kan vi tala om närodlat utan transporter. Förbättrat inomhusklimat mm. Visst det krävs el men nu används lågenergilampor/LED och så kan man ju köpa vindkraftsel.
Ekonomi slutligen - för oss har det inneburit en ganska stor besparing faktiskt. Sallad och tomater till 5 personer vintertid i Sverige.

Så om jag försöker att se det goda och onda med hydroponisk odling så överväger det goda kraftigt. Jag skulle gärna använda en bättre näringslösning om det fanns men det kanske finns?

Jag tror att denna teknik är bra och god och kommer ha en fantastisk utveckling för framtidens odlingar, minska miljöpåverkan, förbättra vår ekonomi och bekämpandet av svälten.  Allt det 'gamla' är inte bra även om jag nu svär i kyrkan här på alternativ.nu. Om vi skall få massorna att gå i rätt riktning för ett hållbart samhälle är detta en av vägarna att gå. Majoriteten av befolkningen kommer inte ha maskkomposter i vardagsrummet, gödsla med sin egen och kattens urin/avföring  etc - det kan vi bara glömma.

Det finns inga Perfekta lösningar - det finns grader av allt - och det är ju faktiskt bättre att snusa än att röka även om snuset inte är någon hälsokur direkt.

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #52 skrivet: 24 maj-12 kl 18:41 »
Oj, debatt! Och jag svarar till och med. Kastar mig väl in i elden nu då... Jag vill inte missionera runt med den ena eller andra metoden och säga att bara massorna gör si eller så, så blir vi frälsta. Världen är sälla svartvit. Det finns så många olika människor med så många olika behov och förutsättningar, folk måste värdera själva vad som passar dem i deras situation bäst.

Egentligen tycker jag "organiskt" är lite luddigt begrepp för det används så olika i olika sammanhang. På kemispråk är allt som innehåller kolväteföreningar organiskt, tex. plast.


Vad som är ekologiskt? Ekomärkena har ju sina kriterier. Kretsloppstänkande tänker jag. I ekologisk odling komposteras avfallet och blir till jord som blir till plantor som blir till mat som blir till avfall som blir till... kan det bli vakrare? Man skapar ett system så man kan leva av det man har istället för att ta in nytt och nytt från någon annanstansifrån, så att "någon annanstans" blir mer och mer utarmat samtidigt som man själv producerar mer och mer avfall som kanske kommer till skada istället för att användas som en resurs.

Hydrofonisk odling kan vara giftfri och energi/platseffektiv, men inte ekologisk, för den är inte uppbyggd som kretslopp. Saker går in, förbrukas och går ut.
Citera
Näringen - ca 2 liter/säsong antagligen negativt
Inte bara näringen, många av odlingsmediumena är ikke förnybara, kräver långa transporter, mycket energi att producera, osv.

MEN bor man i lägenhet eller har begränsad plats av någon anledning så är det kanske inte jättelätt att dra igång ett litet ekosystem i hemmet. I ekologisk odling ses alla organismer som en viktig del av systemet, alla har någon funktion, och ohyra får finnas där. Sunda och näringsrika grönsaker fås när det råder balans mellan allt som lever i grönsakslandet. Det är när det blir en obalans som gör att en organsim (blomflugor...) tar överhanden som det blir problem. Såna problem är nog tråkiga i trädgårdslandet, men en explosion av tex. flugor inomhus kan bli ganska så... tja. jobbig. Dessutom ger hydro som sagt mer på samma yta, som det ofta är ont om inomhus.

Citera
Kvalitet - antagligen lägre men subjektivt men ändå kanke bättre än ICA tomater på vintern?
Jag har jobbat med både kommersiell och ekologisk tomatodling. Mina föräldrar har jobbat med kommersiell tomatodling och krukväxtodling. Min farmor och farfar har jobbat med kommersiell krukväxtodling och odling av snittblommor. Komersiella ikke-ekologiska tomater, gurkor och många andra växthusgrönsaker odlas i de allra flesta fall hydroponiskt. Tomaterna sår man i bitar av rockwool, som placeras på hinkar fulla med något växtmedium, typiskt lava eller leca. De vattnas automatiskt med närlingslösning. När plantorna vuxit till taket så sänker man dem, så att nedersta delen av stammen läggs ner och blir horisontal, och toppen av plantorna kan fortsätta växa uppåt. En planta kan bli 10-15 meter innan avkastningen blir så låg att den byts ut. De pollineras antingen genom en maskin som skakar blommorna, eller med hjälp av humlor. Humlorna kan inte leva av pollenet från tomatblommorna, utan svälter så småningom ihjäl. Då sätter man in nya humlor. Växthusen värms oftast upp med olja, utom på Island där man använder vatten eller ånga från varma källor. Tomaterna plockas efter önskemål från handeln. Ska de lagras länge plockas de ganska omogna, ska de lagras kort kan de vara ganska röda. Alla tomater som har skönhetsfel, fel mognadsgrad eller en form eller storlek som inte passar i plastgrunkorna som de ska packas i, så kastas de. Ätbara blad och stjälkar från tex. broccoli och blomkål kastas också. Då stora salladshuvuden säljer dåligt skalar man av salladsblad tills huvudet får en storlek som anses säljbar. Bladen kastas. Så odlas icatomaten. Detta eller hydro hemma. Storskaligt gör säkert att man kan rationalisera och producera mer energieffektivt än i ett litet hem, MEN:

- Hemmaodlat tar bort långa transporter och gör att man kan skörda när grönsakerna är mogna. Det sägs att de smakar bättre och innehåller mer vitaminer då.
- Hemmaodlaren har friheten att bygga sin odling av återvunna material, och att undvika bekämpningsmedel och andra gifter
- Kommersiella grönsaksproducenter väljer sorter efter kriterierna att de ska vara sjukdomsresistenta och tåla transport
- Hemmaodlaren kan välja sorter med spännande smak, utseende, kulturella värden (Heirloom) etc
- Sist men inte minst, ODLINGSGLÄDJEN!

 
Citera
För ett par år sedan avled många i Europa när en italiensk odling sprutade denna fina äkta vara - avföring- över Ruccolafälten.
Naturligtvis kan både ekologisk och hydrofonisk odling skötas bra eller dåligt. Drabbas av ohyra eller till och med sjukdommar som är farliga för människor. Var det inte för ett tag sen utbrott av någon hemsk sjukdom, typ ecoli eller salmonella eller nåt, som visade sig komma från ikke-ekologiska, kommersiella och antagligen hydroponiska grönsaksodlingar? Var det sallad eller gurka från spanien det var snack om?
Med komposten i en välskött ekologisk odling får man tillfört en rik variation av näringsämnen som ger näringsrika grönsaker. I hydrofonisk odling kommer grönsakerna att innehålla de mineraler som finns i näringslösningen. Jag undrar om sån näringslösning görs med tanke på att skörden ska bli näringsrik, eller bara för att optimera växthastigheten och mängden grönsaker som man får.

Citera
Jag skulle gärna använda en bättre näringslösning om det fanns men det kanske finns?
Som jag skrev, så finns det hydro-näringslösning som kallas ekologisk och är gjord av tång, nässlor, etc. men än så vet jag inte om den.

I min lilla värld är en välskött ekologisk odling och permakultur på friland och i växthus det bästa. Även om det växer långsammare och kräver mer areal för samma produktion, så är det hållbarare. Det utarmar inte jorden, så samma åker eller grönsaksland kan användas i årtionde efter årtionde utan att kvaliteten på skörden försämras. Odlingsmetoder som inte bygger på kretslopp kommer förr eller senare att göra slut på resurserna som får odlingen att fungera.
Men mer än hälften av jordens befolkning bor ju i stan, och kan man inte ha sitt växthus eller grönsaksland, eller bor i ett klimat med kort odlingssäsong så ser jag hydrofonisk odling som det näst bästa. Den gör det möjligt att utnyttja utrymmen som annars inte kunde användas till odling.

Så. Det blev väldigt mycket predikande och tyckande och filosoferande nu. Ifall någon tog sig tid att läsa igenom allt detta så tackar jag ödmjukt för uppmärksamheten och hoppas att jag lyckats vara till nytta på något vis!
« Senast ändrad: 24 maj-12 kl 18:47 av Midvinter »
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #53 skrivet: 24 maj-12 kl 20:34 »
När jag ändå är igång:

Jag är osäker på hur vanligt det är med extrabelysning i komersiell odling, men där det används är det ofta energislukande natriumlampor (ungefär glödlampor). Såna funkar inte för hemmaodling i små utrymmen. Det är LED eller lågenergi/lysrör som gäller, oavsett om man odlar i jord eller inte.

I kommersiell odling läcker värmen från växthusena ut till ingen nytta. I isolerade hem som ändå ska värmas upp blir det inte mycket värmespill. Den energi som går åt till belysning, pumpar etc. omvandlas också till slut till värme.

Södra spanien, som är en stor grönsaksproducent, har stora problem med ökenspridning och färskvattenbrist. Konstbevattnade golfbanor bär en del av skulden, men stora områden med (hydrofonisk) odling av grönsaker är också en stor bov i dramat. Icatomaten kan mycket väl komma från ett av dessa växthus.

När man maximerar produktionen i ett begransat utrymme som dessa växthus, så konsumerar plantorna så mycket koldioxid att man måste tillsätta mer sånt i luften i växthusen. Min arbetsgivare på Island köpte Co2 från ett kraftbolag. Jag kommer ihåg att han tyckte det var dyrt, men det ökade skörden så mycket att det var värt det ändå. Cannabisfolken har något eget sätt att tillsätta Co2, kommer inte ihåg hur, men det var nånting man kunde köpa som är lätt att få tag på. Bästa sättet att tillsätta Co2 om man kan, borde vara att ha djur i växthuset. Tex. ankor eller kaniner. De ger ju också andra fördelar som gödsel och jordbearbetning. När man odlar inomhus, där odlingen bara tar upp en liten del av utrymmet, tror jag inte det gör så stor skillnad att tillsätta Co2, men jag har inte provat.

Jag vill inte dra storskalig odling i skiten för mycket, de producerar ju ändå något som alla människor behöver, nämligen mat, men hur jag än vänder på det så får jag det till att det är bättre att odla själv om man kan, helst ekologiskt, men där det inte passar så är hydrofonisk odling ett bra alternativ.
Bor man i hyreslägenhet eller en lite hispig bostadsrättsförening så känns det också lättare att vinna goodwill med hydrofonisk, som väl kan jämföras med att ha akvarium, än maskkompost och stora jordlådor. Alla tänker inte som mig! Faktum är att väldigt få folk tänker som mig, få förstår det fantastiska i att dra in halva skogen i lägenheten...
__________________________________________________
Delrapport om min egen odling:

2 st. busktomatplantor, Ida Gold, nyligen omplanterade (i jord!) i samma stora kruka. Det står på runåbergs hemsida att de passar bäst på friland, i växthus blir de lätt långa och taniga. Jag har dem inomhus och de är sannerligen långa och taniga! Få se vad som händer när frostrisken är över och jag ställer krukan utomhus. Första gången jag provar dessa. De skal ge orange halvstora tomater med tjockt skal och god smak. Vi får väl se.

2 st. busktomatplantor, tiny tim, i varsin mindre kruka (med jord!). körsbärstomat. Passar i både små och stora krukor, både inomhus och utomhus. Växer så det knakar, men ännu för små för att sätta blommor. Har provat dessa förut. De verkar tåla hur mycket misshandling som helst, så är nog bra nybörjarplanta, men smakar ganska tråkigt.

3 st. ampeltomatplantor, hundreds and thousands, nyligen omplanterade i samma stora kruka (med jord!). Såddes senare än de andra så är fortfarande ganska små, men verkar växa bra. Ska ha ett hängande växtsätt och ge massor av pyttesmå, mycket söta tomater. Första gången jag provar dessa.

Jag sådde massor med spännande chilisorter, men de flesta dog när jag var bortrest, kvar är bara sarit gat från Runåbergs och den är fortfarande ganska liten.

3 st vintersquashplantor av två olika sorter (sweet dumpling och rondini). Växer så det knakar, och tjatar på mig att jag ska plantera dem i större krukor. Hade tänkt ha dem utomhus, men funderar nu på att ha en av dem i kruka inomhus.

liten låda men olika bladgrönsaker och kryddor som precis har grott. Dessa SKA jag ta mig samman och prova plantera vermikulit och vattna med hydrofonisk näringslösning.
« Senast ändrad: 24 maj-12 kl 20:39 av Midvinter »
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

hagstrom88

  • Inlägg: 33
    • Södermanland
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #54 skrivet: 24 sep-12 kl 22:26 »
Vinterodlare! Nu är vår källare laddad igen och lamporna lyser. Vill gärna höra av andra med
sina experiment.Vi har nu 18 tomat/chili plantor som bubblar i sina vattenbad.
En del mini Pak choi och andra asiatiska minisorter samt lite vanlig plocksallad av olika sorter.
Tomat/chili hoppas vi skall börja mogna innan jul som förra året och hänga med fram till senvåren.
Salladen (romansallat) har vi redan börjat plocka av men den maxar nog om ca 10
Dagar.
Lägger upp lite bilder senare!

Climber

  • Inlägg: 1
    • Västergötland
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #55 skrivet: 23 nov-12 kl 09:41 »
Jag ramlade in på den här tråden när jag sökte på Chilli på nått annat forum. Verkligen intressant projekt du håller på med och riktigt inspirerande.
Jag ser gärna framemot lite fler bilder och uppdateringar.

Själv så påbörjade en jag en aquaponic (akvariefiskar som bajsar får vara näringsämne) installation i somras men så kom en flytt i vägen och nu kommer jag snart påbörja installationen igen på nya stället. Det kanske är lite intresant för dig vicky-g som också har akvariefiskar. Mitt projekt är mer av hobbykaraktär än sålänge.

Såhär fungerade förra installationen.
350l akvarium med akvariefiskar, en luftpump som pumpade upp vatten i 15min intervaller (samma system som används windowsfarm) till krukor ovanför akvariet. Krukorna var fyllda med special Leca kulor istället för jord ( kommer inte ihåg namnet med de är PH nutrala), vattnet rann igenom krukorna och droppade ner i akvariet igen (renat vatten), ett litet kretslopp =)  Dock så var mitt systemet för litet för att kunna skippa den ordinarie reningen. I krukorna hann jag testodla jag lite persilja med bra reslutat och samtidigt som jag höll på att dra upp chilli som var målet med odlingen. Sen sålde jag akvariet och flyttade till mindre lägenhet.

Nya projektet i badrummet
Sätta upp ett öppet 50l akvarie med sällskapsfisk i. Jag har en grön/röd 50w LED som får vara ljuskälla för växterna/kanske även fiskarna (ljuset blir rosa så kanske inte passar så bra)....

Alt1, Använda windows farm metoden, plastkrukor (återvunnet matrial), lecakulor och chilli växter. Det är väldigt kul att kolla på det här kretsloppet med små vattenmängder som pumpas upp i slangarna och sedan åker igenom krukorna och tillslut droppa tillbaka ner i akvariet.

Alt2. Använda metoden som du Hagstrom88 använder, jag har dock inte funderat så mycket på designen. kom gärna med lite förslag om du har några. Efterssom akvariet vill ha ljus men rötterna inte vill ha det så fungerar det inte att doppa rötterna i akvariet. Jag skulle kunna ha en hylla ovanför akvariet med en ljustät balja med flytande plantor på. Pumpa upp vatten i ena änden o låta det rinna ner till akvariet i den andra.. Vad behöver man för djup på baljan för att rötterna skall trivas?

Det som lockar med Alt2 är att det blir lättare att ta upp plantan om den behöver rengöras från bladlöss och liknande. Men alt 1 är roligare att titta på och en intressantare teknisk lösning:)

Hur har du det med blomflugor och bladlöss? Just nu står mina chilli plantor i jord med 50W lampan och jag har konstant blomflugor som jag smäller, samt bladlöss osm jag sköljer bort nångång i veckan *suck*

Det var nog allt för denna gången.

mvh
Fredrik






hagstrom88

  • Inlägg: 33
    • Södermanland
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #56 skrivet: 11 dec-12 kl 19:22 »
Hej!
Nu kokar det i källaren. Vi skördar och skördar! Helt otroligt. Nya favoriter är "dvärg Pak Choi" - en asiatisk rackare som är lite grönkålaktig och som passar perfekt i wokar och sallader. Lite lite bitter - som ruccola - men matig som Roman sallat.

En annan goding vi upptäckt och som växer som ogräs är den japanska "Komatsuna" - bredbladig och underbar i wokar mm.

De asiatiska fröerna köpte jag på Tyska Ebay - 1 euro för 250 frön och 1 Euro för portot - räcker flera år.

Tomaterna tuffar på - tar ca 3 månader till skörd - en liten röd dvärgis - Red Heirloom eller något sådant. Plockar ca 30 i veckan - räcker mer än väl till omelett och frukostar.Tomaterna tar ca 3 månader innan de producerar på allvar.

Basilika har vi slutat med - växer groteskt - skördbar efter 4 veckor och bara fortsätter och fortsätter. Kryddburkarna är fulla.

Chilis är på G - de tar ca 4 månader - mini jalapeno eller liknande.

Roligt är att man kan ta fröna från tomaterna och köra på - inga problem.

Den vanliga salladen (plocksallad och romansallat) sprutar fram - skördas efter ca 4 veckor.

Enda problemet så här långt är att en av maskinernas pumpar pajat (99:- för en ny) - ja det är en av 12 - efter 1 år så det kanske är ok men en snålmåns som jag knorrar lite.

OM ni håller på med denna konstiga hobby - och behöver mini chili frö och dvärgtomatfrön - hör av er till mig - det räcker med att ni pröjsar frimärket så kan vi ha en "informell klubb" som delar frön! Det som garanterat inte fungerar är SPENAT - gillar inte Hydroponics - men de asiatiska sorterna är faktiskt minst lika goda. Nu skall vi pröva att göra "Grönkålssoppa" på en Asiat. Blir nog bra - gäller bara att ha ett öppet sinne!

God Jul & Gott Nytt år från källaren!

vindensbonig

  • Gäst
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #57 skrivet: 11 dec-12 kl 19:55 »
Häftigt men har du räkna på strömåtgången lite nyfiken på det ?

hagstrom88

  • Inlägg: 33
    • Södermanland
SV: Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #58 skrivet: 11 dec-12 kl 20:40 »
Hej, ja - mycket noga - läs tråden från början! Mvh Thomas

boxofrocks

  • Inlägg: 2
    • Dalarna
Självförsörjande på egna grönsaker...
« Svar #59 skrivet: 30 dec-12 kl 08:21 »
Själv har jag fiskar i mina akvarium och har inte tänkt slänga ut innevånarna. Vid vattenbyte använder jag vattnet att vattna med. Något alla växter uppskattar. Speciellt orkidéerna. Tänk om man kunde ha fiskar underst och krukor som flöt omkring med mat. Fast attans viltet djup akvarium man måste ha och jag misstänker att näringen inte skulle räcka till.

Hej! Kul tråd, håller själv på att starta ett hydroponicsprojekt i garaget. Likt dig Vicky så söker jag en ekologisk lösning. I alla fall, gällande fiskar så såg jag ett program på national geographic där en snubbe hade en djup/grund simbassäng. I den djupa delen körde han ätbar fisk. Fiskarna bidrog till det hydroponiska systemet.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

508 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Vilken underbar inspiration!
/Anneli Ullergård

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser