Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur sparar ni rabarber?  (läst 10194 gånger)

mig

  • Gäst
Hur sparar ni rabarber?
« skrivet: 07 jun-11 kl 18:32 »
skivad i frysen?
i saft?
skivad i vatten?

Vilket är bästa sättet och hur gör ni?

 

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #1 skrivet: 07 jun-11 kl 18:36 »
Skivad i frysen.
Sylt & marmelad.
Saft går också bra, men det brukar bli så mycket av flädersaft för mig och den går det inte göra sylt av.
Inlagd rabarber med anis var supergott,även om det ser lite trist ut.. ;)
Chutney.
Färdig paj och kaka att frysa.
Torkad rabarber är höjdargodis!

Brukar jag göra  :)
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

jenses

  • Gäst
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #2 skrivet: 07 jun-11 kl 19:11 »
Sylt & marmelad
rabarbersaft --> rabarbervin

HelenaA

  • Inlägg: 113
    • Södermanland
    • keramik
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #3 skrivet: 07 jun-11 kl 19:29 »
Rabarbervin? Hur gör man det? Rabarber som är så gott och vin är gott, det måste ju vara supergott...  ;D

Kanske ni som har kan dela med er av era goda recept?

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #4 skrivet: 07 jun-11 kl 19:30 »
Frances, hur torkar du rabarbergodiset?

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #5 skrivet: 07 jun-11 kl 19:33 »
Bada rabarberskivorna i sockerlag, ev. med ngn krydda i. Har sen torkat detta i varmluftsugn på sån där hålig plåt. Det är ganska oekonomiskt att göra så. Måste komma på nt bättre sätt. Men det är jätte, jätte, jättegott!!
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #6 skrivet: 07 jun-11 kl 19:55 »
Saft går också bra, men det brukar bli så mycket av flädersaft för mig och den går det inte göra sylt av.
Fläderbär går ju utmärkt att göra sylt på... ???

Jag gjorde rabarberchutney för några veckor sen och den blev jättegod. Sen kan man baka rabarberpaj och stoppa i frysen innan den tar färg, sen är det bara att tinna den något för att den baka klart.

Jag hr märkt med mig själv att stoppar jag icke tillagad frukt osv i frysen brukar de ligga kvar nästa vår.....

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #7 skrivet: 07 jun-11 kl 19:57 »
Ja, fläderbären ja. Men det tycker jag inte är så gott.
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

jenses

  • Gäst
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #8 skrivet: 07 jun-11 kl 20:05 »
Rabarbervin? Hur gör man det?
Ja hur gör man vin? Man tar valfri fruktsaft, socker och vinjäst, tioliters plastdunk med jäsrör i locket, och sen är det bara att köra.
Men såklart kan man krångla till det, om man vill.

Gronavagen

  • Inlägg: 1554
    • Uppland
    • 1000 sätt att driva en matte till vansinne- en blogg om att (över)leva med en flock hundar
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #9 skrivet: 07 jun-11 kl 20:16 »
Ja, fläderbären ja. Men det tycker jag inte är så gott.
Hemligheten ligger i att koka med några blommor och lite citron... :)

mig

  • Gäst
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #10 skrivet: 11 jun-11 kl 17:53 »
Tack :)
Lite saft har det blivit, men den tog slut fort... Mer rabarber finns i trädgården och det kommer att bli mer saft och marmelad med ingefära och en del i frysen till vinterpajer.

elektronikfreak

  • Inlägg: 17
    • Öland
    • Elektronikfreak
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #11 skrivet: 17 jun-11 kl 23:19 »
Läste någonstans att äter man mycket rabarber så får man gallsten.   :(  Eftersom jag ÄLSKAR rabarberkräm... syrligt o gått varma  heta sommardagar... så blev jag naturligtvis jävligt besviken. Men nu drar jag bara upp alla rabarber o slänger dom bland avskrädet.   :'(

Travelerhorses

  • Inlägg: 5540
  • Häxa och djurvän.
    • Värmland
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #12 skrivet: 17 jun-11 kl 23:26 »
Har jag alldrig hör talas om faktiskt .
Jag skär mina i bitar som jag sen lägger i fryspåsar o fryser in . En mkt välkommen present sen mitt i vintern att göra paj , kräm eller saft på .
När vi kvinnor får orgasm utsöndras ämnet oxytocin, vilket gör oss mjuka, snälla, gulliga och omtänksamma.Så när ni män klagar på hysteriska, förbannade och frustrerade kvinnor,bör ni komma ihåg att det faktiskt är ni män som inte gör jobbet tillräckligt bra...

anders50

  • Gäst
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #13 skrivet: 17 jun-11 kl 23:48 »
Har jag alldrig hör talas om faktiskt .
Jag skär mina i bitar som jag sen lägger i fryspåsar o fryser in . En mkt välkommen present sen mitt i vintern att göra paj , kräm eller saft på .

Så gör jag oxå! Och ingen gallsten på alla dessa år!  :)

elektronikfreak

  • Inlägg: 17
    • Öland
    • Elektronikfreak
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #14 skrivet: 18 jun-11 kl 03:05 »
Har jag alldrig hör talas om faktiskt .
Jag skär mina i bitar som jag sen lägger i fryspåsar o fryser in . En mkt välkommen present sen mitt i vintern att göra paj , kräm eller saft på .

Så gör jag oxå! Och ingen gallsten på alla dessa år! :)

Rabarber innehåller garvsyra OCH oxalsyra. I synnerhet kan oxalsyra bilda njursten o ge njurskador.

Fakta: "Köksträdgården" av Lena Israelsson.

http://www.google.se/#hl=sv&q=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&oq=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=0l0l0l0l0l0l0l0l0l0l0ll0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=7fbfd4f845f48356&biw=1016&bih=621


anders50

  • Gäst
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #15 skrivet: 18 jun-11 kl 11:28 »
Rabarber innehåller garvsyra OCH oxalsyra. I synnerhet kan oxalsyra bilda njursten o ge njurskador.

Fakta: "Köksträdgården" av Lena Israelsson.

http://www.google.se/#hl=sv&q=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&oq=rabarber+inneh%C3%A5ller+oxalsyra+garvsyra&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=0l0l0l0l0l0l0l0l0l0l0ll0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=7fbfd4f845f48356&biw=1016&bih=621


Det kan vara farligt att andas också..... ;D

Men är man livrädd för gammaldags rabarber så kan man plantera någon av de nyare sorterna som man kan äta av utan risk njurskador.

Neiklot

  • Gäst
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #16 skrivet: 18 jun-11 kl 12:02 »
Man kan dö av allt..

Inte bara av rabarber!

Och man behöver ju inte äta det 4 gånger om dagen, heller!

:)

Kokar saft, massan som blir kvar kokar jag någon slags sylt på. (tillsätter lite vatten och socker och så får det koka ihop - gott till gröten!!).

Paj - gott i början av säsongen sen blir det bara tråkigt.
Och så är det bäst på dom späda första rabarberna som kommer.

Marmelad, chutney.
Har hört att man kan göra rabarberkethup men inte provat.


 /Neiklot - Har ett rabarberhav...


Salladsblad

  • Inlägg: 9
    • Närke
SV: Hur sparar ni rabarber?
« Svar #17 skrivet: 22 jun-11 kl 02:14 »
Sparar också skivad i frysen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

445 gäster, 1 användare
gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser