Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skörderekord!  (läst 17696 gånger)

Suresh

  • Gäst
Skörderekord!
« skrivet: 05 aug-06 kl 13:49 »
Nu kommer en ljuvlig tid då all vår svett och möda byts ut i maskstungna missfärgade frukter vars förvuxna likar kan köpas porslinsaktigt glänsande för 5:50 kilot i närmsta ICA-butik.

Då tänkte jag att det kunde vara på sin plats att peppa varandra med lite fina skörderekord.

Själv har jag fått fram en sommarsquash som är 55 cm lång fågelvägen och lite längre i verkligheten eftersom den är lätt krokig.

Jag förstår varför Runåbergs gav ut en separat skrift med recept på squash och pumpa.  Mitt kylskåp är fullt av squashfrukter över kilot och till helgen blir det att erbjuda (terrorisera) ut dem till vänner och arbetskamrater för försäljning.

Vad har ni andra lyckats få fram som glädjer er?


« Senast ändrad: 05 aug-06 kl 13:50 av Suresh »

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Skörderekord!
« Svar #1 skrivet: 05 aug-06 kl 15:01 »
Maskstugna och missfärgade ??? ... tala för dig själv.  :D

Jag satt igår och flätade ihop en "rista" av lite chili som jag skördat i växthuset. Blev ganska snyggt om jag får säga det själv.

Rista ... "spanska flaggan"

Tomater mumsar jag som mat och godis morgon-middag-kväll och ett antal mellanmål däremellan. Godast och snyggast är Sungold F1.

Sungold F1, friland

Störst skörd kommer att bli på den vanliga röda Money Maker men dom är inte mogna än.

Money Maker, friland

Suresh

  • Gäst
Re:Skörderekord!
« Svar #2 skrivet: 05 aug-06 kl 15:21 »
Chili är det väl ingen skadeinsekt som vågar sig på.

Men tomaterna var fina. Du ligger före mig både vad gäller växthus och friland.

Jag har dock sett en bieffekt av att vattna med gråvatten. Det blir väldigt mycket blad, men lite frukt. Jag vet inte om det beror på övergödningen eller kemikaliereseterna i tvål och tvättmedel.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Skörderekord!
« Svar #3 skrivet: 05 aug-06 kl 16:12 »
Jag tror att jag haft fåglar inne i det ena växthuset som röjt runt bland chilin men dom fick nog åka och dricka lite vatten sen ...  :)

Det där med gråvattnet, så himla mycket näring kan det väl inte innehålla ? Eller ? Överdriven kvävegödsling ger annars, som du säger, mycket blast och mindre fruktsättning i princip oavsett växtslag. För fruktsättningen brukar man vilja ha mer kalium.

Hur går det med din majsodling förresten ? Jag smakade en första liten kolv här nu i veckan ... god men konsistensen var mer flytande än fast så det får vänta några veckor till.

rosita51

  • Inlägg: 881
    • Skåne
Re:Skörderekord!
« Svar #4 skrivet: 05 aug-06 kl 20:42 »
Jag har skördat ca 10 kg squash på 2 plantor, 60 liter jordgubbar  :o, 8-10 kg slanggurka, 150 st lökar, 25 vitlökar, brytbönor, sockerärter, spritärter, bondbönor, västeråsgurka, morötter, spenat, sallat, potatis, chili (bara gröna, väntar på rödfärgade!), tomater och så har jag aubergine och passionsfrukt i vänten!  8)
Det var ju en hel del och jag glädjer mig åt alltihop!  ;)
Det blir ju liiiite överskott, men det delar jag gärna med mig av! Överskottet lägger jag ut i en balja vid tomtgränsen med en skylt: Var så god! Det brukar försvinna fort!  ;D
MVH Rosita zon 1

 

Suresh

  • Gäst
Re:Skörderekord!
« Svar #5 skrivet: 05 aug-06 kl 22:02 »
Jag tror att jag haft fåglar inne i det ena växthuset som röjt runt bland chilin men dom fick nog åka och dricka lite vatten sen ...  :)

Det där med gråvattnet, så himla mycket näring kan det väl inte innehålla ? Eller ? Överdriven kvävegödsling ger annars, som du säger, mycket blast och mindre fruktsättning i princip oavsett växtslag. För fruktsättningen brukar man vilja ha mer kalium.

Hur går det med din majsodling förresten ? Jag smakade en första liten kolv här nu i veckan ... god men konsistensen var mer flytande än fast så det får vänta några veckor till.

Jag har gråvatten och urin blandat, så nog är det näring alltid.  Pumpa och squashrankorna är 10-15 m långa och jag har dragit in de största genom fönstret som väggprydnader.

Men ingen frukt av dem iväxthuset (kan ju också bero på dålig pollinering)  - desto mer av de utplanterade i trädgården. Hittade just en pumpa på ett par kg, få se var det tar vägen med den

Min majs står manshög i dubbla rader, men det är dåligt med kolvar ännu. Har bara hittat två och några ämnen på väg. Hoppas de hinner utveckla sig i år - i fjor tog frosten dem i september.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
Re:Skörderekord!
« Svar #6 skrivet: 06 aug-06 kl 08:57 »
Det blir ju liiiite överskott, men det delar jag gärna med mig av!

Önskar att jag också hade ett överskott... här äter vi upp allting vartefter det skördas. Jag behöver fler trädgårdsland!!! Ändå har vi utökat varje år...

Jag har inte räknat eller vägt något, men en hel del gott blir det ju. Sockerärter och märgärter är slut, men vi  har börjat plocka av gråärterna. De första bondbönorna har avnjutits och vaxbönor plockar jag ungefär varannan dag. Squash mer eller mindre dagligen förstås... Frilandsgurkor, vi äter dem som vanlig gurka, men några ättiks- eller saltgurkor ska det väl också bli.

Några broccolihuvuden, fast det är ett elände med larver, trots fiberduk och samodling med diverse blommor :( Jag ser att det är insekter som verkar äta av larverna, men de hinner/orkar inte käka upp alla, tyvärr.  Hösten/vinterns grönkålsskörd ligger risigt till, brysselkålen klarar sig förhoppningsvis

Pumpa och vintersquash slänger vildsinta rankor omkring sig och försöker lägga krokben för mig, en del har jag plockat in omoget och använt som squash, men några ska förstås få mogna helt till hösten/vintern.

Potatis, förstås, Silla är slut men nu är Ovatio färdig att äta. Mycket god! Inget bladmögel i sikte ännu... hoppas det dröjer!!

Och rotfrukterna - gula och randiga betor som råkost, röda att ugnsbaka och så lägga in i ättika förstås. Majrovorna är tillfälligt slut men jag har sått nya som växer fint.  Enstaka gallrade palsternackor och persiljerötter, men de är väl små ännu. Späda fina morötter, gula och orange - mums. Kan nästan ätas som smågodis ;D

En del annat är på G. Salladen har blivit besk och börjat gå i blom, så den får snart lämna plats för asiatiska blad som står på tillväxt.  Blomsterbönorna kommer snart. Tomaterna (friland/kruka) är stora och fina men illgröna. Hoppas de hinner mogna. Annars får det bli grön tomatmarmelad, eller syltade tomater.

Vinbären har kommit jättefint i år, vi har ett betryggande förråd av saft, sylt, marmelad och vinbärsmos i källaren. (jag tror att det är betryggande, men det kommer väl ändå att vara slut i februari eller så  ::))

Det låter ju väldigt mycket, och vi äter något från trädgården i stort sett till varje måltid, men det blir nästan inget att spara. Till nästa år ska vi göra en rejäl utökning.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
Re:Skörderekord!
« Svar #7 skrivet: 06 aug-06 kl 08:59 »
Löken glömde jag ju! Vi har tagit in gul- röd- och schalottenlök som ligger på tork. Några salladslökar står kvar i landet. Vitlöken åt rådjuren upp, men jag ska sätta ny i höst.
« Senast ändrad: 06 aug-06 kl 09:00 av ChristinaR »

Suresh

  • Gäst
ChristinaR
« Svar #8 skrivet: 06 aug-06 kl 09:29 »
Jag kände igen det mesta du skrev - vi bor ju trots allt ganska nära. Men några skillnader ser jag.

Jag har varit nästan helt befriad från kållarver i år. Jag tror att en parasit har ätit upp dem - hittade en kållarv full med smålarver inuti som käkade på den.

Fröodlingen har gått åt pipan. Någon har ätit upp alla rädisefrön och det mesta av broccolifröna. Jag misstänker denlilla svarta baggen som någon här kallade för rapsbagge.

Och vinbären har torkat bort. En bok har stendött. Det var det där med sandjord ja. Jag satte tydligen vinbärsplantorna på trädgårdens torraste plats. Det har grannfrun noga poängterat för mig. Fin backe tyckte jag - moränås tyckte naturen.

Till nästa gång har jag lärt mig - konsultera de gamla i närheten  innan du gör några större planteringsprojekt.
« Senast ändrad: 06 aug-06 kl 09:37 av Suresh »

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
Re:Skörderekord!
« Svar #9 skrivet: 06 aug-06 kl 09:47 »
Vi har också nån liten insekt som käkar frön! Palsternacksfröna ser ut att gå all världens väg :(

Vi har som sagt eländigt med kållarver!! Ända har vi ambitiöst tagit till diverse knep för att slippa, men nejdå. Nu får naturen/rovinsekterna ha sin gång, så får det bli som det blir med kålskörden. Nya försök nästa år...

Våra vinbärsbuskar står soligt men ganska fuktigt. På våren står de delvis i vatten, innen tjälen släppt. Fast de är gamla, eventuellt satta redan på 40-talet, så de har väl anpassat sig. Vi har röjt rejält i dem och tagit bort den äldsta veden och de har svarat snällt med att sätta en massa bär. Åt en skål med mogna svarta vinbär till frukost, efter en omelett med diverse grönsaker (från trädgården förstås  ;D) Mums!

Gryning

  • Inlägg: 1085
    • Mirandas have
Re:Skörderekord!
« Svar #10 skrivet: 06 aug-06 kl 19:38 »
Dåligt i år: Hallonen, som bara får mer och mer virus och som dessutom betades ner av rådjuren under köldknäppen i maj. Jag har satt nya hallon på ett annat ställe men där kom ju bara en handfull i år.
Löken blev också pluttig. Ett av mina land har blivit alldeles för skuggigt och lökarna där blev mindre än golfbollar. Lök från frö torkade bort och grodde aldrig i våras, så det var sättlök. Trots att jag hade satt mycket (tyckte jag) blev skörden till torkning  ganska blygsam.
Svarta vinbären får jag se till att beskära i vinter, där är en massa gamla grenar som knappt bär nånting alls. Men eftersom jag har en hel häck blev dfet en del til saft, sylt och nån slags dessertvin från Svenska bärboken. (oj det är ju inte grönsaker)
så där i år: tomaterna som stod för kallt i maj och stod still i utveckling en månad, alla är bara gröna än men stora och fina. Men utan växthus är det SVÅRT att få lagom temperatur och ljus till tomaterna från uppkomst till utplantering!
Bra i år: Chilin. en riktigt röd har jag skördat, den var god. Plantorna dignar av chili och man ryser av förväntan av om man ska klara att ta hand om allt.
Pumporna som växer som tokiga. Vi har fått vara i fred för mördarsniglarna, kanske en kombination av torka, sträng vinter och hungriga höns (och snigelgift), som jag annars misstänker sätter i sig blommorna.
rödbetor, mangold och potatis har ocså överträffat alla förväntninga.r Att sniglarna höll sig borta gjorde att sallaten också blev fin men jag ä lite sjåpig vad gäller jordig mat så det blir nog inte så mycket huvudsallat i fortsättnignen.
Sommarmorötterna har jag för en gångs skull lyckats hålla vid liv fram till skörd, de är långa, raka och fina.
Jag har också haft slanggurka, Tanja, på friland, som har gett en hel del gurkor som varit JÄTTEGODa när man väl skalat av taggarna.
Vitlöken har jag inte skördat än, ska göra det i morgon. De flesta bönorna sådde jag långt in i juni, men är full med förtröstan för dem.
Och - alla borde odla portlak - mjäll och god och mild och nyttig - alla barnen äter den!
Nu har jag sått asiater och spenat på de plättar som inte översvämmas av pumpor. Trelleborgs kommun där jag bor ordnar en skördefest i slutet av september där hobbyodlare som jag gratis får sälja av sitt överflöd, så där hoppas jag avyttra lite pumpor och kanske chili.

Bo

  • Inlägg: 4238
Eftersom jag lyckats
« Svar #11 skrivet: 06 aug-06 kl 20:21 »
odla broccoli nu sedan förra årtusendet utan kålmaskangrepp, kan ni ju göra som jag: odla under vit byggnadsställningsväv utan glipor för fjärilarna. - De är mycket listigare än morotsflugan och hittar in om det finns ett hål och lägger även ägg genom väven om kålbladen ligger mot. Därför har jag bondbönor eller potatis närmast väven.

Det har sagts att man bör undvika odla kål år efter år på samma plats men det fungerar för mig.

Gryning

  • Inlägg: 1085
    • Mirandas have
Re:Skörderekord!
« Svar #12 skrivet: 06 aug-06 kl 20:51 »
Jag hade en snygg tunnel med fiberduk - med glipor visserligenn, men mitt stora problem tycks ha varit att broccolin växte intill en av snigelhärdarna här på tomten. Och eftersom det var tunnel över såg jag dem inte. Sen har den börjat glipa också och nu ger jag tusan i alltihop.
Någon som vet hur mycket man kan lita på att höns käkar kålmask? Eller tar de kålen också?

Bo

  • Inlägg: 4238
Tunnlar för broccoli
« Svar #13 skrivet: 06 aug-06 kl 21:50 »
har jag på upphöjda bäddar med en gång i mitten så att jag kan gå hukad under väven som är spänd över bågar av svart styv plastslang.


Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Skörderekord!
« Svar #14 skrivet: 06 aug-06 kl 22:12 »
Dom här två rackarna käkade Yrian och jag som aptitretare innan middan för en liten stund sen.

Varning : Skrytbild

 :D


Suresh

  • Gäst
Re:Skörderekord!
« Svar #15 skrivet: 06 aug-06 kl 23:01 »
Om jag får tag i den parasit det var som åt upp mina kålmaskar skall jag börja göra affärer.

Min blomkål däremot. Grrrrrrrrr. Alla djur verkar vilja åt den. De gnager och gnager och gnager. Till slut blir den bara brun och ruttnar bort.

Jag odlar inte blomkål ett år till utan avancerade skydd.

Suresh

  • Gäst
Re:Skörderekord!
« Svar #16 skrivet: 06 aug-06 kl 23:02 »
Dom här två rackarna käkade Yrian och jag som aptitretare innan middan för en liten stund sen.

Varning : Skrytbild

 :D




Snygg hand. Verkligen.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Skörderekord!
« Svar #17 skrivet: 07 aug-06 kl 11:28 »
Snygg hand. Verkligen.

Ummm ... den du ... med smör på !  :)

Linnea-maria

  • Inlägg: 323
  • grönsaksnörd
    • Dalarna
    • linnea på landet
Re:Skörderekord!
« Svar #18 skrivet: 07 aug-06 kl 13:12 »
Den här säsongen har inte varit någon hit för mig. Broccolin har haft fiberduk över sig men den har blåst sönder och blåst av så nu är det kållarver på den :(. jag har insett att man inte kan så kål utan måste förodla den inomhus för annars äter jordlopporna (eller rapsbaggen som suresh säger) upp de små hjärtbladen. jag har alltså en halvtom bädd.  Jag har ett träd för nära landet som äter näring så det måste fällas. Det som lyckats hos mig är väl de klassiska, potatisen, bönorna, morötterna, mangolden och rödbetorna. Men mest är jag deprimerad för att jag inte har så mycket tid som jag vill lägga ned på odlingen.
kan själv

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
Re:Skörderekord!
« Svar #19 skrivet: 07 aug-06 kl 20:14 »
Jordloppor är INTE kul  >:( Hos oss fungerar det bara med kål om man förodlar och sätter ut ganska stora plantor. Ett tips är att pudra plantorna rejält med vedaska. Det håller bort krypen ett tag, fast man får ju göra om det då och då. När plantorna blivit större så verkar det som om de inte längre faller dem i smaken.

Här äter jordlopporna på ALLA små kålväxter, även majrovs- och rädisblast är helt perforerade. Men de växer trots allt. Utom rucola, som jag har gett upp hoppet om, den blir uppäten direkt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

594 gäster, 2 användare (1 dolda)
ärt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser