Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  lergryta?  (läst 32344 gånger)

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
Re:lergryta?
« Svar #20 skrivet: 01 okt-06 kl 23:26 »
Killingkött bilr ljuvligt gott och mört i lergryta!!!
på en bädd av goda  rotfrukter :)
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

fransiska

  • Gäst
Re:lergryta?
« Svar #21 skrivet: 10 dec-06 kl 21:13 »
jag ahr gjort indisk gryta   i min, använde recept i indiska kokboken men med högrev istället för biff. så det blev mycket billigare, det tog ca 1,5 timme i grytan.

 

lite_av_varje

  • Gäst
Re:lergryta?
« Svar #22 skrivet: 05 jan-07 kl 16:04 »
Oja gjutjärnsgrytor är toppen
själv har jag svärmors gamla gryta den funkar lika bra fortfarande

köpte en gjutjärnsgryta i år till gubben(2006)än har han ej använt den, men det kommer..

Eulalia

  • Gäst
Re:lergryta?
« Svar #23 skrivet: 01 nov-07 kl 16:03 »
pushup  :)

Instruktioner och recept för lergryta modell Schlemmertopf
http://fantes.com/schlemmertopf.htm

dito för modell Römertofp
http://fantes.com/romertopf.htm
« Senast ändrad: 01 nov-07 kl 16:30 av Eulalia »

Moumolia

  • Gäst
Re:lergryta?
« Svar #24 skrivet: 01 nov-07 kl 19:13 »
för swedish recepies.... http://www.freewebs.com/malvaproduction/kok/6lergr.htm

min heter Tontopf med glaserad insida och används flitigt  8)

hittade även en formgiven lergryta med liknande funktion, tyvärr är sidan på minoritetsspråk  ;)  http://www.udumbara.fi/tuotteet/sukuna.php
« Senast ändrad: 01 nov-07 kl 21:20 av Moumolia »

Moumolia

  • Gäst
Re:lergryta?
« Svar #25 skrivet: 06 nov-07 kl 12:21 »
Mitt absoluta favoritrecept för lergryta, som jag gjort flera gånger, är:

Citronkyckling i lergryta
Antal portioner: 4
Tillagningstid: 2 tim

1 st kyckling
1 st citron
salt
svartpeppar
oregano
soja
1 st hönsbuljongtärning
20 g mjöl

Krydda kycklingen inuti med salt, peppar och oregano.

Pensla kycklingen utanpå med soja, krydda med salt, peppar och oregano och lägg den i lergrytan
Picka många små hål i citronen och lägg den inuti kycklingen.

På med locket och sätt in i kall ugn.

Sätt värmen på 200 grader och låt lergrytan stå inne i ca 90 minuter.

När kycklingen är klar; häll av spadet i en kastrull, pressa ur citronen ordentligt i såsen. Lägg i buljongtärningen.

Red av såsen med mjöl.

Moumolia

  • Gäst
Re:lergryta?
« Svar #26 skrivet: 06 nov-07 kl 12:35 »
Kyckling i Lergryta med Saffran & Vitvinssås

Det här behöver du :
ca 1kg hel kyckling
½ purjolök
1 gul lök
4 dl vatten
2 dl vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
3 msk kycklingfond
1 msk blandade örtkryddor
(jag använde torkade; Rosmarin, Mynta, Oregano, Mejram)
½ pkt saffran
Salt & peppar
20 korn rosépeppar
En klick smör till kastrullen

 
GÖR SÅHÄR :
Tina kycklingen & stycka den i delar. Låren med klubba, fileérna & vingarna. Fileérna brukar jag ta bort skinnet på för det vill jag egentligen inte ha med alls men det är så lätt att få bort på just fileérna!

Ta en kastrull & klicka i lite smör, tillsätt de örtkryddorna/saffran/salt & peppar i smöret & låt de få puttra en stund! Hacka lök  + strimla purjolök, häll i och låt fräsa ihop till löken blivit ganska mjuk men inte blivit brun. Häll på vattnet, vinet & kycklingfonden & låt koka på svag värme ca 10 min.  Fördela kycklingbitarna i lergrytan, häll på fonden &, strö lite rosépeppar på toppen & på med locket. Ställ in grytan i kall ugn & vrid på 225 grader, låt stå ca 1 timme, kolla om kycklingen är helt genomstekt, annars låt stå en stund till! När kycklingen är klar, häll av skyn i en kastrull, gör ett sista uppkok och tillsätt ev. en skvätt grädde & red av med vatten + vetemjöl om så behövs!! Servera till nykokt ris & grönsaker!

H-K

  • Gäst
SV: Re:lergryta?
« Svar #27 skrivet: 21 apr-09 kl 10:29 »
Det är fan jättesvårt att få tag i dem nu, jag har letat runt på butiker i ett år nu (man ska väl ändå inte behöva beställa allt på internet!!)



finns på ica maxi i kallekrona

H-K

  • Gäst
SV: Re:lergryta?
« Svar #28 skrivet: 21 apr-09 kl 10:31 »
Jag har kvar instruktionen till min lergryta. Det står bland annat:

Lär känna din lergryta (hihi)

Fördelarna med lergryta:
-tillskott av matfett är ej nödvändig
-det blir inget fettstänk i ugnen
-ger inget matos
-kräver ej passning, då rätten förbereds helt klar innan grytan ställs i ugnen

Användning
-Före varje användning blötlägg grytan i kallt vatten minst 15 min. Täck hela grytan med vatten.
-Lägg den förberedda rätten i grytan och lägg på locket.
-Sätt in grytan, alltid i kall ugn, på ugnsgaller i mitten av ugnen
-Ställ ugnen på vanligast 225-250 grader, för fisk och grönsakstätter på 200-225 grader, för gräddning av matbröd på 150-175 grader
-Vill man ha knaprig yta/extra färgsättning på rätten, tag av locket de sista 10-15 min
-Efter användning lägg grytan i vatten, diska för hand i hett vatten, om nödvändigt tillsätt några droppar diskmedel
obs! aldrig stålull!

Tillagningstider
kyckling, hel ca 1 kg, 1 tim 30 min
fiskrätter, 4 port, 45 min
köttfärslimpa, 4 port, 1 tim
kassler, ca 1 kg i bit, 1 tim 20 min
liten nötstek, ca 1 kg, 1 tim 50 min
lammstek, ca 2 kg, 2 tim
fläskkarré, ca 1 kg, 1 tim 45 min
stekt gädda, hel ca 1 kg, 45 min + 10 min utan lock
stekta foreller, 2 st, 45 min + 10 min utan lock
stekta äpplen, 6 st, 40 min
matbröd, 1 limpa, 2 tim

Och så finns det recept på
-Lamm på potatisbädd
-Lantråglimpa
-Sjömansbiff
-Kycklingryta med ris
-Fiskgryta med potatishalvor

Jag orkar inte skriva mer just nu...
...Är det nån som vill ha recepten?



hur gick det sedan lilla anna? lärde du känna din lergryta?

H-K

  • Gäst
SV: Re:lergryta?
« Svar #29 skrivet: 21 apr-09 kl 10:33 »
Gjorde köttförslimpa med potatis och morötter...mmmmm........
himmel vad gott det blev!

och enkelt var det! ;D

Det som vi inte orkade äta upp, slängde jag i mixern och gjorde babymat av...........jag älskar min lergryta............ :-* :-[



jag börjar också känna samhörighet med min gryta.......... :-[

Ekub

  • Inlägg: 539
SV: lergryta?
« Svar #30 skrivet: 21 apr-09 kl 11:22 »
kanske skulle plocka fram sambons lergryta från längst in i ett underskåp...blev lite intresserad av det där brödet som skulle bakas i grytan...tar gärna recept :D

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: lergryta?
« Svar #31 skrivet: 21 apr-09 kl 16:41 »
Det finns alltså en skillnad mellan Schlemmertopf och Römertopf? Jag har alltid trott att det bara var olika fabrikat, men det verkar som om Römern är helt oglaserad medan Schlemmern har en glaserad bottendel. Har jag fattat rätt, och gör det ngn skillnad?
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: lergryta?
« Svar #32 skrivet: 22 apr-09 kl 11:31 »
Ja, det stämmer nog. Skillnaden är väl att den glaserade inte behöver blötläggas...? Om det är skillnad för resultatet vet jag inte...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Ekub

  • Inlägg: 539
SV: lergryta?
« Svar #33 skrivet: 22 apr-09 kl 12:34 »
spricker inte leran om den inte blötläggs innan? bara något jag har fått för mig kanske ???
ska baka havrebröd i lergryta, hittade recept på www.matklubben.se :) grytan ligger o drar vatten och degen jäser...kan ju hoppas det blir mer lyckat än mina tidigare bak haha

Hade en som hette Schlemmer i skåpet, jungfruresa kan man ju nästan säga att det är *s* ;D

malines

  • Gäst
SV: lergryta?
« Svar #34 skrivet: 22 apr-09 kl 13:29 »
Grytan spricker om man ställer in den i varm ugn, oavsett blötläggning eller inte.
Om man inte blötlägger suger kärlet åt sig fukt ur maten = motsatsen till det man önskar när man använder lergryta.

Apropå lergryta... ngn som testat den Marockanska typen som de nu säljer på IKEA?

Ekub

  • Inlägg: 539
SV: lergryta?
« Svar #35 skrivet: 22 apr-09 kl 14:17 »

Grytan spricker om man ställer in den i varm ugn, oavsett blötläggning eller inte.
Om man inte blötlägger suger kärlet åt sig fukt ur maten = motsatsen till det man önskar när man använder lergryta.


ahaaa...bra o veta *s*  ;D

H-K

  • Gäst
SV: lergryta?
« Svar #36 skrivet: 22 apr-09 kl 14:22 »
jag tycker att den som lagar en smarrig rätt med lergrytan tar kort på den å lägger ut bilden här + recept och smakbetyg  :D

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
SV: lergryta?
« Svar #37 skrivet: 27 apr-09 kl 13:21 »
har ingen bild men i helgen lagade jag apelsinkyckling i lergrytan. kycklinglår + lite apelsinsaft, rivet skal och skivor av apelsin + salt, peppar och lite torkad ingefära. Supergott. Blev en god sås i grytan. Servera med pilaffris. Enkelt och gott!
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Ekub

  • Inlägg: 539
SV: lergryta?
« Svar #38 skrivet: 20 maj-09 kl 10:58 »
Gjorde bröd i lergryta för länge sedan men glömde lägga upp bild... receptet finns på http://matklubben.se/recept/havrebroed_i_lergryta_28870.html , jag tycker det blev jättegott iaf :)


javill

  • Inlägg: 11721
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: lergryta?
« Svar #39 skrivet: 20 maj-09 kl 11:09 »
Det såg gott ut.  :) Får jag nog ta och prova.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

977 gäster, 1 användare
The_prepping_pirate

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser