Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  glögg  (läst 18504 gånger)

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:glögg
« Svar #20 skrivet: 31 okt-07 kl 16:20 »
Du får lov att tala om hur det blir. Om det blir bra startar jag några liter också.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:glögg
« Svar #21 skrivet: 31 okt-07 kl 16:28 »
Idag bestämde jag mig för att göra Frances recept (och dessutom 2 olika enbärsdrickor från bl a Simatråden), modifierat à la Vitis. Men dessutom tittade jag i Edelmanns gamla vinbok och han rekommenderar att man gör en liten förjäsning först om man använder sig av äpplemust (= juice). Så längre har jag inte kommit. Men det blir nog smaskens.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:glögg
« Svar #22 skrivet: 31 okt-07 kl 16:44 »
Edelmans säljer (eller sålde?) väl flytande vinjäst. En sån flaska innehåller ganska liten mängd jäst ifh. torrjästen man köper i påse, därav rekomendationen att sätta en förkultur för att föröka upp jästen och sen snabbt komma igång med jäsningen i hela musten.

Om man använder vanlig torr vinjäst är förkultur som regel inte nödvändig.

Hoppas alla dina brygder blir bra !!

Mitt äppelvin (av juicekonc.) bubblar på så fint. Det ska bli glögg av det men jag ska krydda i efterhand så kan man laborera med lite olika kryddblandningar.  

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:glögg
« Svar #23 skrivet: 31 okt-07 kl 16:52 »
Jag har fortfarande inte fått några åsikter om det gårlika bra med krossad råg som hel. Men hur som helst så verkar det inte gå.. Det jäser inte, vilket är konstigt...

Det är jämn temperatur tack vare el-element i badrummet.

Jag tror jag heller ut sörjan och försöker med nåt annat  >:(
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:glögg
« Svar #24 skrivet: 31 okt-07 kl 17:01 »
Edelmans säljer (eller sålde?) väl flytande vinjäst. En sån flaska innehåller ganska liten mängd jäst ifh. torrjästen man köper i påse, därav rekomendationen att sätta en förkultur för att föröka upp jästen och sen snabbt komma igång med jäsningen i hela musten.

Aha? Har aldrig fått tag på annat än flytande vinjäst (dock ej Edelmanns) här i Tyskland och visste inte att det fanns (längre). I Edelmanns bok står det ju att man för all del inte ska använda torrjäst eftersom den är så dålig. Men det var väl ett visst egetintresse i detta uttalande. Tog Steinberger (eller ngt liknande namn) till glöggen. Det ska förresten bli tredubbel sats när jag ändå är igång.

Så i de där recepten för enbärsdricka etc, där det står 1 tsk jäst t ex, där menar de verkligen vinjäst? Trodde att det var såna där mer primitiva recept med bakjäst. Ja, strunt samma, har ju inte gjort så stora satser och har inte heller lust att åka iväg och lägga ut 3 Euro på enbärsdrickan. Förutom tågbiljetten och tiden.

Lycka till själv med glöggen, förresten!

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:glögg
« Svar #25 skrivet: 31 okt-07 kl 18:29 »
Tror att Edelmans bok är från 70-talet. Mycket har hänt sen dess och torrjäst funkar alldeles utmärkt.

Och, ja, naturlitvis talar Edelmannen i eget intresse. ;)

Steinberger är en av de vanligaste jäststammarna som används vid vintillverkning och är alltså inte ett varumärke utan ett namn på en selekterad jästsort som används mycket av tyska vintillverkare. Används ofta till riktigt torra vita viner eftersom den effektivt kan jäsa bort allt socker och är aktiv i de låga temperaturer som vitt vin jäser under.

koko

  • Gäst
Re:glögg
« Svar #26 skrivet: 01 nov-07 kl 11:56 »
Frances: Jag tror inte det spelar nån roll om rågen är krossad eller hel.
Undrar varför det inte jäser, hade du rätt temp på vätskan när du blandade i jästen? Fingervarmt.

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:glögg
« Svar #27 skrivet: 07 nov-07 kl 13:54 »
I söndags hade plötsligt min glöggbrygd jäst ut allt socker i druvjuicen. Så jag tillsatte då 650 gram honung till den. Jag tyckte också att den hade ordentlig glöggdoft så jag silade av alla kryddorna. Oe ökade i och med honungen från +2 till +37.

Idag blev nyfikenheten för stor ;D så jag kollade lite. Oe ligger nu på +16 och alkoholhalten är nu då ca 11 %.
Smaken på denna grumliga och fortfarande jäststinna dryck bådar mycket gott inför framtiden! Det smakar glögg och det smakar bra  ;D
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:glögg
« Svar #28 skrivet: 07 nov-07 kl 14:10 »
Nu ledsnade jag på glöggen o hällde ut den.. Den luktade inte bra.. som typ klister.. är fortfarande lite skeptisk till krossade rågen..
Körde igång en med potatis i istället och det sattte igång o puttra på en gång!!  ;D Så nu sitter mina små tejer och lär sig låta dom ett jäsrör  ;D Dom tycker den är skitkul.. ;D
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:glögg
« Svar #29 skrivet: 07 nov-07 kl 15:11 »
Min modifierade Frances-glögg luktar så gott av kryddor och jäsning. Låter den stå ett par dagar till i köket innan jag tar bort kryddorna och kanske vetet (fick tyvärr inte tag på råg, så nu blev det som det blev). Blir riktigt sugen. Sen kan maken släpa ner dunken i gillestugan till det andra som står och jäser.

Jo, receptet blev så här:
1/2 l äpplejuice plus Steinbergjäst fick jäsa 5 dgr. Sen tillsatte jag 11,5 l äpplejuice (dvs det fattas en liter som någon drack upp innan jag hann hälla i, men jag ska shoppa i eftermiddag och fylla på). 3 kg socker och 6 l vatten uppkokt och avsvalnat (Edelmanns idé). 750 g russin. 2msk hel kardemumma, 2msk nejlikor i en tygpåse. 6msk vete i en annan påse. 4krm jästnärsalt i ljummet vatten.

Synd att din jäsning blev fel, Frances. Hoppas potatisvinet blir bra! Fast jag tycker fortfarande att det låter mysko. Hur smakar potatisvin?

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
Re:glögg
« Svar #30 skrivet: 07 nov-07 kl 18:17 »
Jag kylde glöggen i förrgår för jag vill inte ha så hög alkoholhalt (Har han blivi toki?!) och densmakar mer vin än glögg. Lade i mer kanel men jag tror ändå att det är något som fattas.
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:glögg
« Svar #31 skrivet: 10 nov-07 kl 09:25 »
Nu ledsnade jag på glöggen o hällde ut den.. Den luktade inte bra.. som typ klister.. är fortfarande lite skeptisk till krossade rågen..


Jag läste i Niklas Lindblads bok "Eget vin av frukt och bär" och han har ett recept på apelsinvin där det ingår råg. Man ska ha hel råg som man krossar lätt i morteln innan man häller i det i brygden. Så att den är lite krossad är tydligen inga problem...
Kan din glögg ha angripits av oönskade bakterier innan jäsningen kom igång? Risken är stor, att om jäsningen dröjer så hinner bakterier och "skrufs" i luften ta plats och föröka sig och göra sin egen läskiga grej av musten. Den är inte skyddad förrän ett "koldioxidtäcke" bildats genom jäsningen.

Körde igång en med potatis i istället och det sattte igång o puttra på en gång!!  ;D Så nu sitter mina små tejer och lär sig låta dom ett jäsrör  ;D Dom tycker den är skitkul.. ;D

 ;D  ;D  ;D  ;D

Edit: Nu har jag läst i Kjeld Erlandsens bok "Hemmaframställning av vin", finns online här fast lättare att läsa i lånebok från biblioteket. Där skriver han att om vinet inte svavlas kan butylacetat bildas som är en förening av butylalkohol och ättiksyra. Butylakohol är en tyngre alkohol, en s.k. finkelolja som lätt bildas av stärkelse från t.ex. ris eller råg(!). Butylacetat kan påminna om förtunning. Det kan kanske vara det som hänt din glögg eftersom den luktade klister.... Så rågen var nog boven som du själv misstänker  8)
« Senast ändrad: 10 nov-07 kl 10:09 av Rafiki »
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:glögg
« Svar #32 skrivet: 10 nov-07 kl 15:53 »
När jag drar mig till minnesså provade jag en gång för längesen med krossad råg.. med samma resultat..men då kunde jag även skylla på temperaturväxlingar..

Nu är det utprovad alltså att det inte går med krossad råg, den måste va hel.. ;) Med hel råg har jag lyckatsjättebra!!

Finkel ja.. det luktar ungefär som jättedåligt hembränt >:(

Och denna potatis glögg puttrar på o doftar ljuvligt :-*

När den är klar kör jag även en med äppeljuice.. undrar bara vad det blir för hållbarhet på hemmagjord glögg?? Kan man spara  till nästa år eller rent av lagra??
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:glögg
« Svar #33 skrivet: 10 nov-07 kl 16:18 »
........

När den är klar kör jag även en med äppeljuice.. undrar bara vad det blir för hållbarhet på hemmagjord glögg?? Kan man spara  till nästa år eller rent av lagra??

Ja, den kan definitivt lagras om den håller tillräcklig styrka, minst 11-12% bör det vara för att inte riskera att bli dålig, starkare är bättre, det minskar risken för att "oönskade mikroorganismer", som det heter, ska växa till sig.

Har man tänkt att lagra är det viktigt med hygienen och flaskornas förslutning, ättiksyrabakterier kan förstöra även starkt vin om dom får fäste och det finns tillgång till syre. Då blir det "glöggvinäger" i flaskorna ... kanske användbart till nåt ??  ;D

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:glögg
« Svar #34 skrivet: 12 nov-07 kl 19:50 »
Bjuder här påen annan variant av svagdricke-glögg,

En Annapanna-glögg ;D


5 liter svagdricka
2,5 kg socker
0,5 kg russin
1 påse kardemummakärnor
1 påse hel ingefära
1 påse hel kanel
2,5 påse hel nejlika
1 pkt jäst
5 st råa skivade potatisar
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"

Falin

  • Inlägg: 1794
    • -
Re:glögg
« Svar #35 skrivet: 20 nov-07 kl 09:55 »
I lördags satte jag en glöggsats, men jag baserade den på öl istället för svagdricka. Det gick bra ända tills jag upptäckte att jag köpt halvlitersburkar....inte enliters....  :-[ ;D Det enda jag hade hemma att ersätta med var kombucha, så jag pytsade i ett par liter av det.

Än så länge luktar det gott och när jag lyssnar vid hinken så frasar det, det borde väl vara ett gott tecken?

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:glögg
« Svar #36 skrivet: 20 nov-07 kl 16:05 »
.....

Det här med att ta bort kryddorna, är det ett måste? Har varit igång 6 dygn nu.
Skall allt bort och endast vätskan vara kvar?
Kryddor, russin, korn.

Det finns inget som heter "måste" men jag skulle absolut rekomendera att plocka bort kryddorna, iaf. kanel och eventuella citrusskal som ger bäsk och otrevlig smak om dom ligger i för länge.

Russinen gör varken till eller från om dom ligger kvar och kornet vet jag inte, har aldrig använt det.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:glögg
« Svar #37 skrivet: 30 nov-07 kl 06:58 »
Yes, min Frances-Vitis-glögg är färdig! Den blev jättebra. Nu ska jag göra som Frances, baka kaka på russinen. De låg i ända till slutet, precis som vetet (det senare i en liten säck, kan rekommenderas). Oechslemätaren visade 0% socker. Hittills har allt jag startat jäst riktigt ordentligt. Jag vet ju att det rekommenderas att diska alla flaskor före tappningen med borste och specialmedel, men jag tänkte att det kanske skulle gå lika bra att sterilisera de tidigare snabbdiskade flaskorna i ugnen. 8 flaskor på två plåtar får plats åt gången. Varmluft 110 grader i 30 minuter. Sen tappade jag om efter att flaskorna svalnat och ställde ut dem på terrassen (kallt, men inga minusgrader). För då avstannar väl jäsningen? Fast kan det fortsätta att jäsa om sockret är borta? Får väl vid behov värma upp glöggen med extra socker. Men som sagt (i andra inlägg) jag gillar torrt vin och glöggen är jättegod även utan socker. Tack för receptet, hör ni!

Om jag sen tar in flaskorna när det blir kallare, riskerar jag att det börjar jäsa igen? De är ganska fulla och har skruvlock. Vill ju inte att de ska explodera.

ronnbackeflicka

  • Inlägg: 5
Re:glögg
« Svar #38 skrivet: 30 nov-07 kl 11:29 »
jag har satt igång en dunderglögg nu. Gjord på svartvinbärssaft istf svagdricka. Jag har inte tidigare jäst något så jag funderar lite över hur jag ska göra med glöggen när den är klar. Spelar det någon roll vilken sorts flaskor man använder. Är det bara att hälla på i rena flaskor och sätta på korken direkt eller förstörs det då av syre?
Vill inte gärna dricka glöggvinäger :)

Frances

  • Inlägg: 7906
  • Draco Dormiens Nunquam Titillandus
    • Västergötland
Re:glögg
« Svar #39 skrivet: 01 jan-08 kl 14:49 »
Nu sa jag berätta att jag funnit en flaska av ovannämnda gögg som är ca. 10-13 år gammal..Minns inte exakt när jag gjorde den..men det har legat hos morsan..o jag vet att hon fick det nån gång då...

Så nu får vi snart svaret på lagringensegenskaperna ;D
" Först vill man bli nånting. Sen tror man att man är det man ville bli. Sen blir man kanske det man trodde att man var"


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

534 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser