Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Plockmat  (läst 3871 gånger)

Snoken

  • Gäst
Plockmat
« skrivet: 03 nov-10 kl 13:53 »
På lördag kommer ett gäng vänner till oss och badar bastu som "mellan anhalt" i ett dagsspäckat dagsprogram för en tjej som fyller 30.
Skulle vilja bjuda på nåt att plocka i sig, någon som har förslag? Känns lite trist att bara ställa fram chips eller kex och ostar...

whyxz

  • Inlägg: 22
    • Närke
SV: Plockmat
« Svar #1 skrivet: 03 nov-10 kl 14:05 »
Vi brukar göra ostpinnar. Köp smördeg, kavla lätt, pensla med ägg, strö över någon god ost, skär 1 cm breda remsor, lägg på plåt, grädda tills de fått fin färg (225 grader C). Gör många!

esten

  • Inlägg: 2323
    • -
SV: Plockmat
« Svar #2 skrivet: 03 nov-10 kl 14:28 »
Varför inte laga maten i bastun ?
Finns recept att googla .
Tex små aluminiumfolie paket med lax-getost färska kryddor . Eller grilla korv över baststenarna på galler .

Det ät vanligt i bla Finland at ta tillvara bastuvärmen även till matlagning .

Finns massor att göra .Tom grytor eller lådor går bra .

Plockmat , inbakade små korvar , rulla in korven i mördeg . Inbakade oliver på samma sätt eller i bacon .

Jennyt

  • Inlägg: 3177
    • Västergötland
SV: Plockmat
« Svar #3 skrivet: 03 nov-10 kl 14:50 »
Skär smördeg i kvadrater och lägg på rökt lax, oliver och lite rosmarin. Droppa över lite olivolja och in i ugnen.... eller kanske de oxå funkar på bastuaggregatet ;)

Dadlar med grönmögelost och parmaskinka. Serveras kalla.

Köp billiga oliver och lägg in dem själv i olivolja och vitlök eller någon annan örtkrydda.

Tandpetare med liten söt tomat, fetaost och basiliablad på :P

Ha en trevlig dag :D
På gården samsas vi med tre katter, fyra hästar och ett helt gäng höns. Skånsk Blomme och Dvärg Kochin. Genbank för Svensk Blåanka sedan 2011.
Titta gärna in på www.jennysgröna.se

skiesabove

  • Inlägg: 1701
  • Permakultur med häst
    • Norrbotten
SV: Plockmat
« Svar #4 skrivet: 03 nov-10 kl 15:28 »
Dadlar inlindade i bacon <3 <3 <3

Dippa grönsaker ska inte underskattas! Gurka, blomkål, morötter, paprika... Gör en egen god dip med gräddfil + voltaires buljongpulver/annat buljongpulver utan konstigheter i.
//Lina

Snoken

  • Gäst
SV: Plockmat
« Svar #5 skrivet: 04 nov-10 kl 08:37 »
Nu blir jag hungrig  :-[ Låter gott alltihop!
Laga mat på bastun var nytt, men det låter ju logiskt att det var finnar som kommit på att man kan grilla korv där  8) Säkert dom som kom på att det luktar nybakat bröd om man häller öl på bastuspisen också...

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Plockmat
« Svar #6 skrivet: 04 nov-10 kl 09:47 »
Storburk Bullens Korv värms i sin burk i bastun. Små goda Staropramen öl i ishink.
Senap och bestick är för kärringar. Uppskuren frukt när de kommer ur bastun och citronvatten med is.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

 

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Plockmat
« Svar #7 skrivet: 04 nov-10 kl 12:41 »
Nu blir jag hungrig  :-[ Låter gott alltihop!
Laga mat på bastun var nytt, men det låter ju logiskt att det var finnar som kommit på att man kan grilla korv där  8) Säkert dom som kom på att det luktar nybakat bröd om man häller öl på bastuspisen också...
Har bestämt för mig att finnarna har en särskild bastukorv.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

763 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser