Krikon är ett samlingsnamn för massa olika sorter med olika smak som ingen har dokumenterat.
Till största delen pga att krikon var dom fattigas plommon och inget som dom skrivkunniga ville befatta sig med på den "gamla goda tiden"
Vi har ett krikon här som kallas för Karlslundkrikonet pga att det fanns på alla torp som tillhörde Karlslund herrgård.
Detta krikon är surt till första frosten har fått nypa i det. Då kommer sötman fram men skalet är fortfarande surt.
Så jag har använt det till att frysa in för vinterbehov. Om man tar upp dom frusna frukterna och spolar några få sekunder på dom med hett vatten så tinar skalet men fruktköttet är fortfarande fruset. Då lossar skalet blixtsnabbt.
Andra krikon som jag har smakat har varit fadda i smaken men några andra har varit riktigt goda direkt från trädet.
Krikon är rotäkta så man gräver helt enkelt upp ett av skotten runt om krikonträden och flyttar med sig. Tänk bara på att det får inte finnas blad på skottet när man flyttar för då vissnar det ofta ner och dör. Så flytta det under viloperioden.
Sen har vi rotäkta plommon men det är en helt annan sak men många blandar ihop dessa med varandra.
Passar på att skicka med lite recept.
http://home.swipnet.se/~w-88844/receptkrikon.htm