Bra ställe att faktiskt få fakta är "Miljömat" (http://www.miljomat.se/livs.aspx?livsmedelid=6_220). Där kan man både få näringsinnehållet samt följande tänkvärda fakta:
Ris är långväga importerat från andra världsdelar och risodlingarna ger utsläpp av växthusgasen metan, varför ris kan betraktas som miljömässig "sällan-mat". Mer närproducerade ekologiska alternativ är tex. potatis, matvete, korngryn eller pasta. De gånger du ändå använder ris, välj helst KRAV-märkt.
De polerade/klibbiga rissorterna ger inte mycket vitaminer, mineraler och kostfiber. Fullkornsris, råris eller parboiled ris är bättre alternativ ur näringssynpunkt.
Elementert Mr Watsson!
Vi pratar om att använda överbliven mat, som det finns mycket att få från t.ex. en kinarestaurang. Man sätter nämnligen ut en skål ris till varje mål man serverar, som sällan ätes upp. Detta kan gå i komposten, men oxå ges till höns.
Ris som finns inom någon kilometer, och råkar inte bli uppäten, ska man se till att den blir.
Ris som hönsmat är bra kolhydrat. som de såväl behöver och uppskattar.
Mina silkes speciellt, de är ju ursprungligen från riskultur
