Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  färskost  (läst 8951 gånger)

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: färskost
« Svar #20 skrivet: 21 aug-12 kl 09:52 »
Blev den så lös? Då har den inte fått rinna av ordentligt, jag får alltid den som typ en klump man kan hålla i handen! Även på bara fil! Man måste däremot ha ett ytterst fint tyg, typ gammmal nylonskjorta annars rinne för mycket av filen genom!! Bara på att igen ju;)

Jag hällde den i dubbla såna där man har när man gör saft. Såna man häktar upp på en röd plastställning med gula ben =D Va tusan kan det tänka sig heta?!
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

Malines här igen

  • Gäst
SV: färskost
« Svar #21 skrivet: 21 aug-12 kl 11:18 »
silduk

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: färskost
« Svar #22 skrivet: 21 aug-12 kl 22:27 »
Silduk? Alldeles för grovt, bättre med gammal lakans trasa!

Ah, äntligen får jag nytta av gamla lakan =D

Köper mer fil och gräddfil i morgon då. Brukar det räcka att det står och rinner över natten?
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

rapchic

  • Inlägg: 388
    • Lappland
    • Mörtangård
SV: färskost
« Svar #23 skrivet: 21 aug-12 kl 22:32 »
enligt min göra ost bok så kan den bli för fast om man har för hög temperatur.

jag kör med 1 liter mjölk, 5 msk citronsaft (googlade "saft av en citron" och fick fram det)
häller i mjölken och citronsaften sammtidigt och värmer bara tills det börjar koagulera sen får det ysta tills vasslen är klar...
(sen får den rinna av i en silduk utan tryck)

men då är min ganska fast men om man både inte värmer för mkt och tar mindre citronsaft kanske det blir krämig :)

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: färskost
« Svar #24 skrivet: 22 aug-12 kl 00:06 »
enligt min göra ost bok så kan den bli för fast om man har för hög temperatur.

jag kör med 1 liter mjölk, 5 msk citronsaft (googlade "saft av en citron" och fick fram det)
häller i mjölken och citronsaften sammtidigt och värmer bara tills det börjar koagulera sen får det ysta tills vasslen är klar...
(sen får den rinna av i en silduk utan tryck)

men då är min ganska fast men om man både inte värmer för mkt och tar mindre citronsaft kanske det blir krämig :)

Nästan 1 deciliter citronsaft??? Blir inte det väldigt mycket för 1 liter mjölk?
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

rapchic

  • Inlägg: 388
    • Lappland
    • Mörtangård
SV: färskost
« Svar #25 skrivet: 22 aug-12 kl 06:41 »
Nästan 1 deciliter citronsaft??? Blir inte det väldigt mycket för 1 liter mjölk?
jag gjorde somsagt vad som stod i receptet och det blev ost, men du kan ju testa med nått annat
(tanken är ju lite att smaksätta osten sammtidigt vad jag förstår av receptet)

edit: kan ju vara så att det är tänkt kort ystningstid då ofta i den boken så är lång ystningstid = lite "koaguleringsedel" och kort ystningstid = mycket "koaguleringsmedel"

men jag hade bara tänkt tipsa om lägre temp då dom har det som "felsökning" i boken jag gör från men du behöver ju inte göra som jag.
« Senast ändrad: 22 aug-12 kl 06:46 av rapchic »

Malines här igen

  • Gäst
SV: färskost
« Svar #26 skrivet: 22 aug-12 kl 23:21 »
Nästan 1 deciliter citronsaft??? Blir inte det väldigt mycket för 1 liter mjölk?

Jag har använt en matsked till en liter filmjölk. det blev bra. Kommer inte ihåg hur mycket som går åt till vanlig mjölk.

 

VillVill

  • Inlägg: 18
    • Västergötland
SV: färskost
« Svar #27 skrivet: 22 nov-13 kl 09:59 »
va ganska längesen nån skrev här men ja provar ändå :)
vi gjorde nåt liknande färskost i skolan för ca 20år sen, då använde vi kaffefilter? blir ju liten mängd men kan de funka?
Har en sådan silställning som de talades om tidigare, kan man lägga i en kökshandduk i den och köra över natten?
Någon som har ett ganska exakt recept?
tack för svar och tips!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

542 gäster, 3 användare
torbjorn, javill, karsan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser