Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Fny skrivet 07 apr-11 kl 11:11
-
Ända sedan jag var liten har jag velat lära mig mer om vilda ätliga växter; vad man kan plocka/gräva upp, när man bäst bör göra det, vad det innehåller (som t.ex fibrer och vitaminer...), hur man bäst tillagar det osv osv... Men nu får det vara nog! I år tänker jag inte bara drömma om att skörda vilda växter, i år tänker jag banne mig ge mig ut i skog och mark och faktiskt göra!
Jag utgår från den här underbara sidan http://www.skogsskafferiet.se/] [url]http://www.skogsskafferiet.se/ (http://[url) [/url], och eftersom jag är en otroligt försiktig människa kommer jag bara ta sådant som absolut inte kan förväxlas med något giftigt, och jag kommer även försöka dubbelkolla allt med andra källor så att jag inte råkar bli felinformerad.
Nu är det ju april... och enligt min plan borde jag redan ha kunnat hitta späda björklöv och nässlor, men åtminstone här hos mig (Uppland) så ser allt fortfarande väldigt dött ut. Var ute nyss och kikade - björkarna hade inte ens knoppar än... :-\ Så det dröjer nog lite...
Är det fler som är intresserade av att haka på? Ge er ut i skog och mark och plocka allt möjligt ätbart, och berätta gärna om det här i den här tråden! Det vore väl kul att byta lite erfarenheter? :)
Det jag redan nu har tänkt mig pröva i år är följande:
Björk - späda löv och knoppar
Brännässla - blad
Daggkåpa - blad (enligt skogsskafferiet rätt svår men eftersom den inte verkar kunna förväxlas med något giftigt så vågar jag nog mig på den! Dessutom känner jag redan igen den...)
Gran - skott
Groblad - blad och frön (?)
Harsyra - blad
Kirskål - blad
Maskros - blad, blomma och rot
Rönn - bär
Ros - blomma och frukt (nypon)
Stensöta - rot
Kaveldun - rot mm
Detta utöver det jag tidigare har plockat: kantareller, lingon, blåbär och smultron... Skulle gärna lära mig känna igen fler svampar också men där är jag lite nervig faktiskt, rädd att plocka fel. :-\
-
Ända sedan jag var liten har jag velat lära mig mer om vilda ätliga växter; vad man kan plocka/gräva upp, när man bäst bör göra det, vad det innehåller (som t.ex fibrer och vitaminer...), hur man bäst tillagar det osv osv... Men nu får det vara nog! I år tänker jag inte bara drömma om att skörda vilda växter, i år tänker jag banne mig ge mig ut i skog och mark och faktiskt göra!
Jag utgår från den här underbara sidan [url]http://www.skogsskafferiet.se/]http://www.skogsskafferiet.se/] [url]http://www.skogsskafferiet.se/ (http://[url=http://www.skogsskafferiet.se/) [/url], och eftersom jag är en otroligt försiktig människa kommer jag bara ta sådant som absolut inte kan förväxlas med något giftigt, och jag kommer även försöka dubbelkolla allt med andra källor så att jag inte råkar bli felinformerad.
Nu är det ju april... och enligt min plan borde jag redan ha kunnat hitta späda björklöv och nässlor, men åtminstone här hos mig (Uppland) så ser allt fortfarande väldigt dött ut. Var ute nyss och kikade - björkarna hade inte ens knoppar än... :-\ Så det dröjer nog lite...
Är det fler som är intresserade av att haka på? Ge er ut i skog och mark och plocka allt möjligt ätbart, och berätta gärna om det här i den här tråden! Det vore väl kul att byta lite erfarenheter? :)
Det jag redan nu har tänkt mig pröva i år är följande:
Björk - späda löv och knoppar
Brännässla - blad
Daggkåpa - blad (enligt skogsskafferiet rätt svår men eftersom den inte verkar kunna förväxlas med något giftigt så vågar jag nog mig på den! Dessutom känner jag redan igen den...)
Gran - skott
Groblad - blad och frön (?)
Harsyra - blad
Kirskål - blad
Maskros - blad, blomma och rot
Rönn - bär
Ros - blomma och frukt (nypon)
Stensöta - rot
Kaveldun - rot mm
Detta utöver det jag tidigare har plockat: kantareller, lingon, blåbär och smultron... Skulle gärna lära mig känna igen fler svampar också men där är jag lite nervig faktiskt, rädd att plocka fel. :-\
Märklig sida ser inget bara nått googel
-
Burkar även plocka maskrosor för att steka men bara blomman svamp brukar vara kantareller murklor och Carl Johan och nässlor
-
Märklig sida ser inget bara nått googel
Blev nåt fel i Fnys länk, men här är den: www.skogsskafferiet.se (http://www.skogsskafferiet.se)
Jag vill gärna skaffa mer i naturen. Tyvärr har vi dåligt med det jag är mest van att plocka här hemmavid. Brännässlor- växer bara längs vägen här, kirskål och maskrosor... Jorden är nog för mager?!
Jag får åka till jobbet i stan (Djurgården, Stockholm) och hälsa på, där finns mängder av ovan nämnda ogräs av fin kvalitet ;D
/ Alba
-
Nu är vi inne på mitt favorit ämne!:D
Jag är uppvuxen med att äta allt vad naturen har att ge tex maskros,nässlor,granskott, björkblad (oftast som te), humle,rölleka osv. Min familj var jordbrukare/fiskare i finland (så allt jag kan kommer från dem) som inte hadde nära till dagens "lyxiga" affärer/läkare ;). Om man är i krokarna av södertälje så lär jag gärna ut vad jag kan.
-
Blev nåt fel i Fnys länk, men här är den: [url=http://www.skogsskafferiet.se]www.skogsskafferiet.se[/url] ([url]http://www.skogsskafferiet.se[/url])
Jag vill gärna skaffa mer i naturen. Tyvärr har vi dåligt med det jag är mest van att plocka här hemmavid. Brännässlor- växer bara längs vägen här, kirskål och maskrosor... Jorden är nog för mager?!
Jag får åka till jobbet i stan (Djurgården, Stockholm) och hälsa på, där finns mängder av ovan nämnda ogräs av fin kvalitet ;D
/ Alba
Tack nu fungera det nä ingen statss mat den är ju förgiftad utav alla av gaser :)
-
Våren ger verkligen inspiration att ge sig ut i skog och mark och ta för sig av naturens skafferi. När jag var yngre var jag väldigt inne på detta men även nu består min kost till stor del av vad jag hittar i naturen. Sallad är ju bara dumt att köpa på våren och sommaren.
Våtarv växer i mängder på många ställen och är väldigt gott till sallad, jag har testat andra arvar, narvar och allt vad de heter och de funkar bra också, dock har jag inte funnit belägg i litteraturen på att de skulle vara ätbara.
Hundlokans rötter är fina om man kokar bort tråkiga ämnen och häller bort vattnet, har provat att steka dom utan att koka och då blev jag magsjuk.
Ormroten är ju fin, grodknopparna har en nötliknande smak och kan ätas som de är, även roten kan ätas
Mjölkörten växer också överallt och där äter man späda skott och rötterna går att äta även om de är beska. De blir bättre om man tar bort märgen och torkar i solen sen blötlägger man och kokar då är mycket av den beska smaken borta.
Ett axplock av vanliga "ogräs" växter som är användbara.
Litteraturtips är Inger Ingmansons Kan man äta sånt
Lycka till med samlandet
-
En av de riktigt tidiga växterna som även går utmärkt att frysa in och använda under resten av året är ramslök!
Det är en underbar bladväxt som fungerar mycket bra fint strimlad rå i sallader, på omeletter eller där salladslök/purjolök används.
Tillagad i grytor eller soppor ger den en mycket god smak också. Funkar bra till lite kraftigare vilt som t ex hare, duva, ripa, tjäder osv.
Kommer i söder om några veckor!
-
En av de riktigt tidiga växterna som även går utmärkt att frysa in och använda under resten av året är ramslök!
Det är en underbar bladväxt som fungerar mycket bra fint strimlad rå i sallader, på omeletter eller där salladslök/purjolök används.
Tillagad i grytor eller soppor ger den en mycket god smak också. Funkar bra till lite kraftigare vilt som t ex hare, duva, ripa, tjäder osv.
Kommer i söder om några veckor!
Doftar och smakar underbart av vitlök!
-
Bor man i närheten av havet, så kan ju glasört vara ett alternativ. De senaste åren har ju den blivit mycket populär på stjärnkrogar.
http://nordicalgae.blogspot.com/2008/01/glasrt-salicornia-europaea-och-styv.html (http://nordicalgae.blogspot.com/2008/01/glasrt-salicornia-europaea-och-styv.html)
-
Fny! Det är bara dagar kvar nu innan det börjar spira! Sävja ligger någon vecka före oss, så börja spana efter nässlor och kirskål! Vill du veta hur de ser ut som små är du välkommen hit om en vecka eller två på en fika och en snabb exkursion ute i vår och grannens trädgård.
-
Ängssyra är gott i sallad eller finhackad i en gräddfilssås med annat kryddgrönt.
Våtarv kan man också äta som sallad eller woka.
Maskrosblad kan syras, utöver att de funkar som sallad (späda)
-
Kom ihåg att be ägaren om lov innan Du börjar samla
björksav.
Kan kokas ihop som vassla till mese, men även drickas som den är. Lite lätt uppvärmd ... MUMS!!!
-
Tyvärr är det ett tag kvar här uppe i norr. Men i år kommer jag att plocka mycket!
Mållor är ju inte dumma att plocka, spenatsläktingar som de är. Fast de växer mest på störd mark.
Tror ingen tipsat om dessa tidigare. Både bladen och senare fröna går bra att äta.
Ska även prova ormbunkar i år, efter att ha läst att det bara ska vara en sort som är cancerframkallande (örnbräken).
Har även planer på att hålla enkla kvällskurser i att känna igen olika matväxter, samt hur man kan utnyttja dessa.
/Patrik
-
Fny! Det är bara dagar kvar nu innan det börjar spira! Sävja ligger någon vecka före oss, så börja spana efter nässlor och kirskål! Vill du veta hur de ser ut som små är du välkommen hit om en vecka eller två på en fika och en snabb exkursion ute i vår och grannens trädgård.
Åh, det vore ju trevligt! Vi får snacka om det på nålbindningsjuntan... ;D För just det där med att känna igen växterna redan när de är små är något jag funderat en hel del på... Fullvuxna brännässlor tar man ju inte miste på, men ska man plocka de första små bladen så... där är jag osäker. :-\ Och kirskål måste jag erkänna att jag inte känner igen sen tidigare! :-[
-
Åh, det vore ju trevligt! Vi får snacka om det på nålbindningsjuntan... ;D För just det där med att känna igen växterna redan när de är små är något jag funderat en hel del på... Fullvuxna brännässlor tar man ju inte miste på, men ska man plocka de första små bladen så... där är jag osäker. :-\ Och kirskål måste jag erkänna att jag inte känner igen sen tidigare! :-[
skulle du vilja kan du få ett bestånd av mig ;D
-
Ja va kul! Jag vill plocka massor av nässlor, göra soppa och så tänkte jag prova te också för enligt trägårds apoteket på SVT så kan man dricka te med nässlor mot hösnuva så jag tänkte prova det mot min pollenallergi och se vad som händer :D
Harsyra är ju jätte gott och ganska lätt att identifiera sen finns det ju nåt som min mor kalla ängssyra också de är lite större blad och smakar nästan likadant.
Sen gillar jag rölleka den har en väldigt speciell smak och jag brukar använda små blad till sallad och krydda.
Sen har jag nån förkärlek för att äta blommor och gökärt är en annan favorit. Blomman är SUPER god och smakar lite som ärtor jag har hört att man kan använda roten också men eftersom blommorna är så goda har jag inte hjärta att gräva upp den.
I år tänker jag också gå ganska hårda räder på svartvinbärsbuskarna i min närhet. Det är inte bären jag vill åt utan bladen som är helt gudomliga som te! väldigt snyggt i koppen också med ett stort blad som flyter runt. Jag plockade en ganska stor mängd förra året men det gick åt en hel del så i år ska jag slå på stort :)
-
Tjenahej!
Jag har väl inget direkt att tillägga till föregående talares inlägg, men känner ändå för att haka på tråden.... kanske kan jag få något nytt matnyttigt i min korg ;)
ni som plockar granskott.... vad gör ni av dem?, mer än granskottssirap...
Hallonbladen är ju väldigt goda att ha i te.... det nya för mig var att använda dem som smaksättare i mat..... det skulle jag vilja ha mer tips på....någon?
Bra tråd förrästen :-*
-
. Fullvuxna brännässlor tar man ju inte miste på, men ska man plocka de första små bladen så... där är jag osäker. :-\ Och kirskål måste jag erkänna att jag inte känner igen sen tidigare! :-[
Nässlor ser nästan likadana ut som små, lite ljusare och små och sen är det ju bara att pila lite på dem så är man ju dö säker på om det är rätt eller inte.
-
Granskott kan man göra thé på!
-
Sen gillar jag rölleka den har en väldigt speciell smak och jag brukar använda små blad till sallad och krydda.
Te på torkade röllikablommor hjälper om man är uppkörd och orolig i magen. Det är ganska beskt, men det gör nytta.
-
Till min lista på växter jag ska pröva samla in i år måste jag nog få tillägga:
rödklöver - blomman
pensé - blomman (ok, inte riktigt vildväxande... men ändå!;))
Nån som vet om penséblommorna innehåller nåt vettigt också eller om det bara är vackert att ha i salladen? Vitaminer kanske?
-
Smakar penséerna som violer?
-
Smakar penséerna som violer?
Ja. Botaniskt är det samma växt.
-
Ända sedan jag var liten har jag velat lära mig mer om vilda ätliga växter; vad man kan plocka/gräva upp, när man bäst bör göra det, vad det innehåller (som t.ex fibrer och vitaminer...), hur man bäst tillagar det osv osv... Men nu får det vara nog! I år tänker jag inte bara drömma om att skörda vilda växter, i år tänker jag banne mig ge mig ut i skog och mark och faktiskt göra!
Jag utgår från den här underbara sidan [url]http://www.skogsskafferiet.se/]http://www.skogsskafferiet.se/] [url]http://www.skogsskafferiet.se/ (http://[url=http://www.skogsskafferiet.se/) [/url], och eftersom jag är en otroligt försiktig människa kommer jag bara ta sådant som absolut inte kan förväxlas med något giftigt, och jag kommer även försöka dubbelkolla allt med andra källor så att jag inte råkar bli felinformerad.
Nu är det ju april... och enligt min plan borde jag redan ha kunnat hitta späda björklöv och nässlor, men åtminstone här hos mig (Uppland) så ser allt fortfarande väldigt dött ut. Var ute nyss och kikade - björkarna hade inte ens knoppar än... :-\ Så det dröjer nog lite...
Är det fler som är intresserade av att haka på? Ge er ut i skog och mark och plocka allt möjligt ätbart, och berätta gärna om det här i den här tråden! Det vore väl kul att byta lite erfarenheter? :)
Det jag redan nu har tänkt mig pröva i år är följande:
Björk - späda löv och knoppar
Brännässla - blad
Daggkåpa - blad (enligt skogsskafferiet rätt svår men eftersom den inte verkar kunna förväxlas med något giftigt så vågar jag nog mig på den! Dessutom känner jag redan igen den...)
Gran - skott
Groblad - blad och frön (?)
Harsyra - blad
Kirskål - blad
Maskros - blad, blomma och rot
Rönn - bär
Ros - blomma och frukt (nypon)
Stensöta - rot
Kaveldun - rot mm
Detta utöver det jag tidigare har plockat: kantareller, lingon, blåbär och smultron... Skulle gärna lära mig känna igen fler svampar också men där är jag lite nervig faktiskt, rädd att plocka fel. :-\
Vill gärna hänga med på denna tråd - det finns så mycket borttapad kunskap när det gäller att skörda ur naturens skafferi.
Skulle vilja lägga till maskrosknoppen som sitter nära jordytan inpressad mellan bladens bas och innan den kommit upp med skaft.
Själva maskrosblomman har jag aldrig provat att äta - använder så lite av det gröna som sitter under blomman som möjligt (eftersom den brukar anges som väldigt besk) men gjort vin, likör och maskrossirap av blomman och det går inte att misslyckas. Det blir alltid succé :)
-
Herre så gott det låter.... kanske PM:ar för recept senare ;)
Här kommer årets första maskros och nässelsoppa serveras som förrätt i afton. Skulle tro att den klassiska ägghalvan får komma från dvärgarna, då får den oxå plats i ljuskopparnasom den ska serveras i :P :P :P
Har haft små planer på att göra vin av björksav i år...... någon som testat det innan???.... behöver en hoper rådkänner jag ::)
-
Vill gärna hänga med på denna tråd - det finns så mycket borttapad kunskap när det gäller att skörda ur naturens skafferi.
Skulle vilja lägga till maskrosknoppen som sitter nära jordytan inpressad mellan bladens bas och innan den kommit upp med skaft.
Själva maskrosblomman har jag aldrig provat att äta - använder så lite av det gröna som sitter under blomman som möjligt (eftersom den brukar anges som väldigt besk) men gjort vin, likör och maskrossirap av blomman och det går inte att misslyckas. Det blir alltid succé :)
Testade äta maskrosblommor förra sommaren och de är inte alls dumma, smörstekta på macka t ex eller i maträtt:) Överraskande gott!
-
Här kommer årets första maskros och nässelsoppa serveras som förrätt i afton. Skulle tro att den klassiska ägghalvan får komma från dvärgarna, då får den oxå plats i ljuskopparnasom den ska serveras i :P :P :P
Låter gott! Du får recensera måltiden efteråt... :P
Testade äta maskrosblommor förra sommaren och de är inte alls dumma, smörstekta på macka t ex eller i maträtt:) Överraskande gott!
Ska helt klart testas!
-
Låter gott! Du får recensera måltiden efteråt... :P
Ska helt klart testas!
Yes, förvånade mej att jag inte testat innan... Maskrosor brukar det finnas gott om.. :D
-
Till min lista på växter jag ska pröva samla in i år måste jag nog få tillägga:
rödklöver - blomman
pensé - blomman (ok, inte riktigt vildväxande... men ändå!;))
Nån som vet om penséblommorna innehåller nåt vettigt också eller om det bara är vackert att ha i salladen? Vitaminer kanske?
Rödklöverblomma innehåller något som liknar östrogen, bara så Du vet.
-
SUUUUPERGOTT :P..... lägg inte i ägghalvan förräns precis innan servering. Den blir grådassig av den gröna soppan :-\, men den smakar lika gott ;)
Hade i en matsked hemkokt hönsbuljong och redde av med lite grädde, åsså lite salt, det var allt o:)
-
;D
Igår blev lite oväntad premiär! Var på promenad när jag fann massor av fin harsyra, varvid jag plockade en del och tog hem. Sköljde och la på macka. Såg väldigt vackert ut... Tyvärr smakade det inte så mycket, kanske smaken utvecklas allteftersom sommaren går? Hur som helst blir det nog mer harsyra i sommar! ;D
-
Åh, det vore ju trevligt! Vi får snacka om det på nålbindningsjuntan... ;D För just det där med att känna igen växterna redan när de är små är något jag funderat en hel del på... Fullvuxna brännässlor tar man ju inte miste på, men ska man plocka de första små bladen så... där är jag osäker. :-\ Och kirskål måste jag erkänna att jag inte känner igen sen tidigare! :-[
Nu är de här! Plockade mitt första späda kirskålsskott igår. Smaken är outstanding!
-
Kul! Måste ta och lära mig känna igen kirskål...
-
Har även planer på att hålla enkla kvällskurser i att känna igen olika matväxter, samt hur man kan utnyttja dessa.
/Patrik
Jäkla synd du bor så långt bort annars hade jag anmält mig på stående fot :) Jag känner tyvärr bara igen nässlor och maskrosor - men det har vi gott om och andra sidan ;D
Kanske finns det i någon kunnig i Östergötland eller dess närhet som har kurs.....? ::)
-
Brännnässlor, späda skott och blad (maskros, groblad, syror) och ibland björksav brukar jag ta vara på =). Och klöverblommor, bara mumsa lite på när man är sugen.
Och såklart bär och svamp.
Ska i år försöka samla in och torka massa blommor och örter till både mig och kaninerna, såsom ljung, rölleka, älgört, daggkåpa, maskrosblommor, klöver mfl.
Kirskål har jag provat i kombination med nässlor (soppa) och det var gott, men den växer inte häruppe =/.
-
Kirskål har jag provat i kombination med nässlor (soppa) och det var gott, men den växer inte häruppe =/.
Kan det vara sant?! De verkar ju klara vad som helst, nästan! Hos mig växer de då åtminstone... men det är ju en bit upp till dig.
Här lär vi vänta ytterligare några veckor åtminstone innan det går att plocka några nya, späda saker ute: vi har en till två decimeter snö ännu, även om marken visst börjar titta fram lite här och där.
Späda skott av ollmäcken (mjölkört) lär vara en höjdare att smörsteka, de ska visst vara som sparris... måste testa det i år! Skotten som kommer är RÖDA, kan vara bra att veta så att man plockar rätt :)
Svinmålla har jag experimenterat lite med, dvs fröna (släkt med quinoa (eller 'rismålla' på svenska)!). Men det behöver nog testas lite mer. Gick bra att äta men var en aning beskt.
Mina boktips:
Nyttans växter av Kerstin Ljungqvist: en fantastisk bok! Massor av praktiskt information om väldigt många växter och hur de används. En väldigt utökad och förnyad "arvinge" till klassikern Vartill våra växter duga.
En annan väldigt bra bok är Vilda växter som mat och medicin av Stefan Källman! Där finns det väldigt mycket matnyttigt från olika håll i världen om växter som finns här och vad de innehåller i energi och näringsämnen. Lite "överlevnadsstuk" på den, han har skrivit sådana böcker också.
Pata (eller kanske någon annan hugad?), skulle du inte kunna komma på biugen här i sommar och visa och lära för alla intresserade vad man kan använda och på vilket sätt? Så kan vi göra en middag sedan den dagen på det som plockas! Det vore ju en perfekt sak att göra!! :D
-
Pata (eller kanske någon annan hugad?), skulle du inte kunna komma på biugen här i sommar och visa och lära för alla intresserade vad man kan använda och på vilket sätt? Så kan vi göra en middag sedan den dagen på det som plockas! Det vore ju en perfekt sak att göra!! :D
Jo, det vore roligt. Vet inte riktigt hur jag jobbar i sommar, eventuellt blir det fjällen hela sommaren. Om inte jobbet sätter käppar i hjulet kommer jag gärna.
Mjölkörtsmärgen är riktigt god, lite blandning mellan ärtor och äpplen om man äter den rå.
"Kan man äta sånt" av Inger Ingmansson är inte heller en dum bok.
Annars känns det som att det finns bra mycket mer amerkanska och brittiska böcker på ämnet. Fast det är klart, de är ju några fler.
I år ska jag framförallt gå loss på lavar efter att ha sett vad Noma gör med dem.
-
I Umeå hittade jag massor med kirskål när jag bodde där, i Göteborg med, men här har jag aldrig sett det...
Det ska tydligen finnas, men det är inget man vanligtvis ser. Jag ska kika ordentligt i år om jag kan hitta det någonstans.
-
Ok. Jag rekomenderar inte människor som är överkänsliga mot citrus och andra sånnadär suspekta matkänsligheter att äta maskrosor..... har tampats med ordentliga exem på mina händer sedan jag åt den där stackars halva decilitern soppa ::) ...... igår åt jag bara nässlor och det gick bra.... så jag tror mig ha ringat in maskrosorna..... krut i dem :P
(Igår blev det spättafiléer under nässel och vilökstäcke, kan rekommenderas)
Är lite nyfiken på mjölkörten..... tror att jag har det i odlingsbädarna..... det är lite svårt att känna igen dem när de är så små tycker jag..... har liksom inte haft mjölkörts-glasögonen på förut ::) ;)
Nu sprutar det formligen ur backen här hos mig.....HÄRLIGT ;D
-
Öronmärker för senare behov :)
-
Ni som är duktiga på både växter och kameror - kan Ni inte göra den här tråden till en minikurs? Jag skulle titta på bilderna och sen gå ut och kolla om jag begripit! :P
-
Jo, det vore roligt. Vet inte riktigt hur jag jobbar i sommar, eventuellt blir det fjällen hela sommaren. Om inte jobbet sätter käppar i hjulet kommer jag gärna.
Mjölkörtsmärgen är riktigt god, lite blandning mellan ärtor och äpplen om man äter den rå.
"Kan man äta sånt" av Inger Ingmansson är inte heller en dum bok.
Annars känns det som att det finns bra mycket mer amerkanska och brittiska böcker på ämnet. Fast det är klart, de är ju några fler.
I år ska jag framförallt gå loss på lavar efter att ha sett vad Noma gör med dem.
I fjällen hela sommarn! Det låter nåt, det. :D Fast jag hoppas att du ändå kan vika lite tid åt att vara här ::) Du får gärna höra av dig när du vet hur det blir :)
I Umeå hittade jag massor med kirskål när jag bodde där, i Göteborg med, men här har jag aldrig sett det...
Det ska tydligen finnas, men det är inget man vanligtvis ser. Jag ska kika ordentligt i år om jag kan hitta det någonstans.
Eftersom den har en tendens att sprida sig hejdlöst så fort den får chansen kanske man inte borde "importera"... Annars kan du få några plantor av mig så har du fullt upp sedan ;D 8)
(Kärsen, som den också kallas, lär vara införd till landet av munkarna för länge sedan och spreds till befolkningen för att den lär ska ha någon bra effekt på någon sjuklighet som jag nu inte minns. Sedan har den spritt sig kopiöst av sig själv...)
Björkblad ska vara lite urindrivande, säger de. Jag har kommit på att om man plockar bladen när de är alldeles ny, innan det har regnat, så smakar de som mest: de är litet klibbiga då. De passar då inte bara till att krydda snapsen med, som de flesta redan vet, utan att även krydda maten med! I vissa rätter blir det mycket gott, tycker jag. Kanske någon redan provat det, men är en egen idé som slog väl ut. Och i så små mängder som det då rör sig om är det ingen fara för vätskebrist i kroppen, för de smakar så mycket. Det finns så mycket ute som man kan smaksätta med fast man inte tänker på det, det är roligt att kunna hitta kryddor ute här och inte bara använda exotiska grejer från avlägsna länder. Snart skördetid!! :D
-
Björkblad är nog laxerande också, om jag förstått rätt. Men saven ... så god så man vill dricka upp den ... 8)
-
Bilder och beskrivningar för den som är osäker på en växt:
http://linnaeus.nrm.se/flora/ (http://linnaeus.nrm.se/flora/)
-
Björkblad är nog laxerande också, om jag förstått rätt. Men saven ... så god så man vill dricka upp den ... 8)
aj då det trodde ja att man skulle :D
-
Nu har jag plockat nässlor, men ser att det är små hål i bladen som att nåt har käkat lite på dem, vi har mycket mördarsniglar här, kan det vara dem, och kan man ändå torka dem.
När nu nässlorna är så små torkar jag stjälkarna med, eller ska man inte göra så, och så en sista fråga, ska de sköljas innan man torkar dem ???
härlig tråd!
-
Nu har jag plockat nässlor, men ser att det är små hål i bladen som att nåt har käkat lite på dem, vi har mycket mördarsniglar här, kan det vara dem, och kan man ändå torka dem.
När nu nässlorna är så små torkar jag stjälkarna med, eller ska man inte göra så, och så en sista fråga, ska de sköljas innan man torkar dem ???
härlig tråd!
Finns det inga kryp på bladen är de ok - tror inte mördarsniglarna äter nässlor. Stjälkarna går bra att använda och helst ingen sköljning - det lakas ut så mycket smakämnen. Ta av/klipp av dem ovanför jordstammen så brukar det inte följa med någon jord försåvitt det inte precis regnat :D
-
den här tråden vill jag läsa mer i senare ;D
-
Jag säger tvätta det ni tar in .
Än är det väl mest harmlösa inälvsparasiter ni kan få men .
Sigelbajs kan innehålla levande parasiter som ni får i er .
Jag lever med dvärgbandmasken hos mig så allt tvättas och kramas , ser jag snigelskit på så slänger jag oftast . Men om det bara är lite kan jag skrapa av och tväätta och gnugga .
Även torka och frysning motstår dessa parasiter så det hjälper inte utan tvätta !!
-
Jag säger tvätta det ni tar in .
Än är det väl mest harmlösa inälvsparasiter ni kan få men .
Sigelbajs kan innehålla levande parasiter som ni får i er .
Jag lever med dvärgbandmasken hos mig så allt tvättas och kramas , ser jag snigelskit på så slänger jag oftast . Men om det bara är lite kan jag skrapa av och tväätta och gnugga .
Även torka och frysning motstår dessa parasiter så det hjälper inte utan tvätta !!
Med all respekt för din oro så tycker jag det är oerhört svårt att som självhushållare tvätta och krama allt som plockas i naturen - blåbär, lingon, svamp, jordgubbar, etc. Det kan nog gömma sig en och annan mikrob även i det mest vältvättade blåbäret. Och när man självplockar kan man ju iaf inspektera det man äter innan det kommer i kroppen och det är nog mer än vad som görs när personer anställda och kanske ackordsavlönade plockar bär eller annat ???
Fast jag är väl luttrad - en underbar vårdag 1986 gick jag med mina småttingar i trädgården och vi plockade maskrosor till sallad, nässlor till soppa och rabarber till mellispaj. Dagen efter meddelades att Tjernobyl läckt ut radioaktiva ämnen över Sverige- ämnen som vare sig syns, luktar eller smakar. Det var förfärligt :'(
-
En liten bild på vacker smörgås: harsyra på hembakt bröd...
-
Med all respekt för din oro så tycker jag det är oerhört svårt att som självhushållare tvätta och krama allt som plockas i naturen - blåbär, lingon, svamp, jordgubbar, etc. Det kan nog gömma sig en och annan mikrob även i det mest vältvättade blåbäret. Och när man självplockar kan man ju iaf inspektera det man äter innan det kommer i kroppen och det är nog mer än vad som görs när personer anställda och kanske ackordsavlönade plockar bär eller annat ???
Fast jag är väl luttrad - en underbar vårdag 1986 gick jag med mina småttingar i trädgården och vi plockade maskrosor till sallad, nässlor till soppa och rabarber till mellispaj. Dagen efter meddelades att Tjernobyl läckt ut radioaktiva ämnen över Sverige- ämnen som vare sig syns, luktar eller smakar. Det var förfärligt :'(
Skulle man bry sig om allt då kan man nog lägga sig ner för gått det har ia i alla fall inte ja lust med än
-
En liten bild på vacker smörgås: harsyra på hembakt bröd...
Smarrit
-
En liten bild på vacker smörgås: harsyra på hembakt bröd...
mm, mer sånt ;D
-
Kaveldun går att äta, både "cigarrerna" och rötterna. Själva cigarren skall vara omogen, så grön som möjligt när den plockas. Roten rä tydlien krispig och påminner om bambuskott. Jag har själv inte provat än men planerar att göra det.
-
*bokmärkersidan*
-
Har plockat och provat en del genom åren, kirskålspaj, nässelsoppa och the, rölleka, the på blåbärsblad. I år blir det att torka mycket nässlor både till mig och kaninen, plocka älgört mot vinterns förkylningar och njuta av ramslöken jag "importerat" till trädgården. Ska förresten prova det där med smörstekta maskrosor också det lät gott, dem har jag annars gjort vin på.
Att träffas och plocka samt laga tillsammans låter kul men ni bor ju så långt bort...
Ha det gott därute alla naturälskare!
-
idag har jag varit lite produktiv apropå denna tråden. Mjölkört ligger på tork till vinterns te-bryggning. Åsså har jag ångkokt nässlor och stoppat i frysen. Kvar har jag vattnet som blev efter ångkokningen..... brunt och nässeldoftande..... vad hade ni gjort av detta guld???..... frysa in i iskuber och hotta upp roibos-teet???..... göra soppa på???.... använda som buljong???...... ge mig justa tips :-*
-
idag har jag varit lite produktiv apropå denna tråden. Mjölkört ligger på tork till vinterns te-bryggning. Åsså har jag ångkokt nässlor och stoppat i frysen. Kvar har jag vattnet som blev efter ångkokningen..... brunt och nässeldoftande..... vad hade ni gjort av detta guld???..... frysa in i iskuber och hotta upp roibos-teet???..... göra soppa på???.... använda som buljong???...... ge mig justa tips :-*
Gödselvatten!
-
Bra tänkt :D..... men eftersom jag planterar i ren hästgödsel blir det nog lite väl bra o:) ;)
-
Blanda i degspadet till bröd.
-
Eller gör nässelöl! Har aldrig provat själv dock.....
-
Aha..... nu börjar det likna något..... nån som vet hur man gör ???...... låter som om maken skulle bli nöjd och jag oxå för den delen o:) :P
-
Googla på nettle bear. Har nämligen bara hört om det från engelska vänner.
Måste sätta en sats själv.......
-
Nässel-öl! Det lät ju väldigt spännande! Synd bara att jag har så dåligt med nässlor hemma...
Berätta hur det blev, ni som testat/tänker testa!
-
Fny och Granbackstove!
Jag bor i centrala Uppsala men hänger gärna med om ni ska ut och plocka (eller bara sitta och fika och snacka)!! :) Jag har körkort och bil ifall vi vill ta oss längre ut. Känner till några skogsstigar kring Vängetrakten där jag hade häst förut som nog ska vara fina.
Försökte få igång något liknande för ett år sen eller två här omkring i trakterna men det rann ut i sanden.
Hör gärna av er - jag är på! ;D
-
Fny och Granbackstove!
Jag bor i centrala Uppsala men hänger gärna med om ni ska ut och plocka (eller bara sitta och fika och snacka)!! :) Jag har körkort och bil ifall vi vill ta oss längre ut. Känner till några skogsstigar kring Vängetrakten där jag hade häst förut som nog ska vara fina.
Försökte få igång något liknande för ett år sen eller två här omkring i trakterna men det rann ut i sanden.
Hör gärna av er - jag är på! ;D
Ja det vore ju inte helt fel att få sällskap nån gång!
Jag har för övrigt varit mycket produktiv här, varit ute i trädgården och grävt upp maskrosor. Kokade rötterna grundligt, kokade även små fina blad en liten stund med lite salt, samt plockade alla små blomknoppar... Som jag stekte i smör tillsammans med tomat. Åt det hela med ett stekt ägg. Eller ja, allt gick inte ner tyvärr. Rötterna smakade riktigt illa, huuuu! :-X Bladen gick helt klart bättre att äta men jag kan inte påstå att det var gott. :-\ De smörstekta knopparna däremot var goda! :D Sådana kan jag helt klart tänka mig att äta igen. Undrar om bladen blir godare om man steker dem lite kort på samma sätt... humm...
-
Funderar på om det lilla onda jag känner i magen är inbillning eller om magen inte tyckte om maskrosbladen... :-\
-
Funderar på om det lilla onda jag känner i magen är inbillning eller om magen inte tyckte om maskrosbladen... :-\
Har aldrig hört att man ska äta dom .
-
Har aldrig hört att man ska äta dom .
Jorå, maskrosblad är ätliga och används på flera håll i världen i sallader mm. :-[
-
Jorå, maskrosblad är ätliga och används på flera håll i världen i sallader mm. :-[
Oki det var något nytt för dom smakar ju illa beskt vad ja kommer i håg får väll prova i gen . :)
-
Den lilla antydningen till magont försvann kvickt, så ingen allergisk reaktion mot maskrosorna! :-[
-
Om man sätter tex en hink uppochner över maskrosorna ett tag, så att bladen bleknar, så är de inte alls lika beska längre! ;)
-
Om man sätter tex en hink uppochner över maskrosorna ett tag, så att bladen bleknar, så är de inte alls lika beska längre! ;)
Intressant tips! Men tyvärr är det inte så lockande att ha trädgårn full av uppochnervända hinkar... så skoj är det inte med maskrosor! :P
-
Förvisso! Men principen är bra: gör det mörkt för dem ett tag. Du kanske har eller vet något ställe där det växer gott om maskrosor och där det inte är så noga med hur det ser ut? Där kan du täcka ett område med svart plast, tidningar, halm, mossa... etc. Istället för att skaffa hundrafemti hinkar ;)
-
Tog du bort strängen på bladen?
-
Maskrosvin ;D
-
Maskrosvin ;D
Först läste jag maskro-svin (istället för maskros-vin) och tänkte "Det var ju elakt sagt om föregående"... Haha, dumma lilla jag.
-
Hahahahah ;D
-
Hallå, hallå!!
Att käka ogräs är verkligen nåt som står mej varmt om hjärtat! :D Men orkar inte käka upp all kirskål som växer här på min lilla plätt på jorden.. Rensar och käkar om vartannat.. när man blivit van så är späda, blanka kirkålsskott oemotståndliga.. stoppar i munnen så fort ett dyker upp.. plockar med in och hackar och blandar i all möjlig mat.. Plockar även brännnässlor men kokar dem i några minuter innan jag hackar och blandar i maten. Mums!!
Lycka till nu när säsongen börjat, alla ogräsätare!!!
-
Jo, föresten, jag gjorde maskrosvin en gång.. det blev väldans starkt kan jag säga.. Gott men starkt ;)
-
Tog du bort strängen på bladen?
Nej det visste jag inte att man skulle göra! Kanske det var därför bladen smakade så beskt... Upplevde att när man först stoppade bladen i munnen smakade det bara bra, men efter att ha tuggat en aning på dem kom den beska smaken och förstörde. :-\ Men det blir väl ett jäkla pillgöra att få bort strängen, när man ju plockat bara små blad!
-
Vet inte hur mycket sanning finns i det, men jag har fått lära mig att maskrosbladen får starkare smak i full sol, och att det är bättre att plocka dom på ställen där dom växer litet mer skuggigt. Kanske nått att testa i alla fall.
-
Man kan lägga något över maskrosorna för att skymma solen, förutom att bladen bleknar så blir smaken mildare.
-
Vet inte hur mycket sanning finns i det, men jag har fått lära mig att maskrosbladen får starkare smak i full sol, och att det är bättre att plocka dom på ställen där dom växer litet mer skuggigt. Kanske nått att testa i alla fall.
Man kan lägga något över maskrosorna för att skymma solen, förutom att bladen bleknar så blir smaken mildare.
Som sagts... ::) ;)
Borde förresten gälla fler gröna, beska växter... Antar jag. ???
-
Nuuuuuuu är det också perfekt tid för almfrukterna. Om någon vecka är de bruna och fnasiga men här i Närke är de ljusgröna fräscha och goda till sallad.
-
Så mpnga tips, tack vare din länk. Tack
Jo, jag brukar steka maskrosknoppar, plocka granstrunt och mixa med honung som sylt. Kärleken till nässlor är stor.
Nu "plockar"vardagen på.
Ha en fin dag.
-
Hörrni, ska vi dra ihop något snart eller? Det är ju ännu lite tidigt här i Uppland kanske men det brukar ju ta oss ett tag att mota in ett datum som de flesta kan :P
-
Snart dags att plocka granskott (iaf här hemma)
Syltade granskott på Nils-Emils vis
1 liter späda granskott
1 liter vatten
1 dl vinäger
500 g socker
Plocka granskotten på våren när de precis slagit ut några cm och är alldelens ljusgröna. 4
Blanda vatten, vinäger och socker till en lag och koka granskotten i den- försiktigt för att inte de späda skotten går sönder. Låt svalna och häll upp på burkar. Värm granskotten försiktigt i lagen när de ska ätas.
-
Hur o när ätes dessa värmda granskott? ???
-
Jag plockade en liten bunt svartvinbärs blad till mitt morgon te. Men jag vill minnas att de smakade mer sist jag plockade o då va det senare på året. Är det någon som märkt om smaken stärks under året?
-
Hur o när ätes dessa värmda granskott? ???
Som tillbehör ungefär som inlagd gurka och rödbetor.
-
Snart dags att plocka granskott (iaf här hemma)
Syltade granskott på Nils-Emils vis
1 liter späda granskott
1 liter vatten
1 dl vinäger
500 g socker
Plocka granskotten på våren när de precis slagit ut några cm och är alldelens ljusgröna. 4
Blanda vatten, vinäger och socker till en lag och koka granskotten i den- försiktigt för att inte de späda skotten går sönder. Låt svalna och häll upp på burkar. Värm granskotten försiktigt i lagen när de ska ätas.
Vad gott det låter!! Jag är inne i en sylta/pickla period så det passar mig perfekt!
Förvarar man dom i kylskåp sen? Och hur länge håller de på ett ungefär?
-
Snart dags att plocka granskott (iaf här hemma)
Syltade granskott på Nils-Emils vis
1 liter späda granskott
1 liter vatten
1 dl vinäger
500 g socker
Plocka granskotten på våren när de precis slagit ut några cm och är alldelens ljusgröna. 4
Blanda vatten, vinäger och socker till en lag och koka granskotten i den- försiktigt för att inte de späda skotten går sönder. Låt svalna och häll upp på burkar. Värm granskotten försiktigt i lagen när de ska ätas.
Hur länge ska de kokas?
-
Tills dom är mjuka.. har inte gjort än i år så jag kommer inte ihåg hur länge :-\
Hittade ett saftrecept på MK också :)
Granskottsaft med citron
5 l vatten
2 l granskott
18-20 dl socker
4-5 citroner
Mät upp vatten i en kastrull, lägg i granskotten och koka i ca 30 minuter. Sila av och tillsätt saften från
4 till 5 citroner och sockret. Koka ytterligare 30 minuter. Häll upp på rena plastflaskor och frys in.
Det här ska testas inom närmsta dagarna :)
-
Testa att göra inlagda granskott häromdagen, kan inte påstå att jag tyckte skotten var goda. Däremot smakade lagen helt underbart (tog vitvinsvinäger), så kan nog tänka mig att lägga in gurkor i den.
Granskottssaft? Måste testa.....
-
Och jag är i ölbryggar-tagen. Har plockat 4,5kg. nässlor...... nu e det bara resten kvar ;)...... provsmakning om någon vecka..... om allt går som det ska ::)
..... åsså har jag plockat de första rödklöver-blommorna för torkning :D
-
Väntar bara på att maskrosvinet ska bli klart så ska jag också göra nässelöl....
Berätta hur det smakar, vilket recept använde du?
-
Och jag är i ölbryggar-tagen. Har plockat 4,5kg. nässlor...... nu e det bara resten kvar ;)...... provsmakning om någon vecka..... om allt går som det ska ::)
.....
RECEPT! RECEPT! SNÄLLA.............
-
Jag googlade fram ett..... och valde det starka o:) Det fanns ett annat med ingefära.... lät oxå spännande :P
4,5kg nässlor
22,7 liter vatten
10 citroner skal och saft
2,27 kg turbinadosocker
0,45 kg vitt socker
148g. vinsten
44,5g. bakjäst
Kok nässlorna 15min. och sila av vätskan över resterande ingredienser (utom jästen) låt svalna till fingervarmt och strö över jästen. Lägg en handduk över hinken och lät stå över natten.
Dag två, lägg på ett lock med sånt där rör ( vad det nu heter) Låt stå i 3-4 dagar.
Häll sedan över på flaskor eller fat. Låt stå i minst 7 dagar innan du dricker.
-Måtten är konstiga eftersom vi översatt från de engelska måtten. Och vinsten lyckades jag inte få tag på. Gubben gick in en sån där bryggar-affär och hon var klart skeptisk till bakjästen och sålde istället på honom en påse ölbryggningsjäst.
Nu ikväll när jag skulle komma igång hade jag självklart leta efter det där sockret ( ett mörkt socker på bilden) ..... så man tager vad man haver.... lite råsocker, lite farinsocker, lite muskovadosocker..... åsså vitt socker upp till. Jag hade givetvis inte tillräckligt, så det får helt enkelt gå med 4hg. mindre än i receptet..... Jag tänker..... man bryggde väl öl innan digitalvågen uppfanns ;)..... åsså får vi väl se hur det blir med jästen..... det här är sannerligen spännande ;D
-
Jennyt:
Sjukt spännande! Håll oss uppdaterade! :) Hur smakar det? Är det som lager, mörkt öl, eller ale? (eller som cider?) :)
-
Ska testa så snart jag kan, nässlor finns det ju hur mycket som helst av här,
så nån nytta kan man ju få av dem.
Tack för receptet
-
Just nu ser det mörkare ut än jag trodde..... som lite klent kaffe ungefär...det jag häller av från kastrullen är nog mer som en ale i färgen, men så är det ju en del mörkt socker som jag gissar bättrar på färgen .... åsså luktar det FANTASTISKT :P
-
Just nu ser det mörkare ut än jag trodde..... som lite klent kaffe ungefär...det jag häller av från kastrullen är nog mer som en ale i färgen, men så är det ju en del mörkt socker som jag gissar bättrar på färgen .... åsså luktar det FANTASTISKT :P
Det här var riktigt spännande ;D Håll oss uppdaterade - blir det gott ska jag prova :D
-
Nu har jag startat en sats kimchi på målla, ängssyra och lite kirskål. Smakrapport kommer om några dagar. :)
-
Va e det ???.... Kimchi alltså ???
Ang. öletså puttrar det..... och vet ni vad..... det luktar faktiskt öl :o..... jag har nog inte haft några förhoppningar om just en öl-upplevelse..... mer en ....tja.... alkoholhaltig dryck ::)..... men nu tänds ett litet hopp ändå ;D
-
Va e det ???.... Kimchi alltså ???
http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/07/kimchi.html (http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/07/kimchi.html)
-
TACK..... äntligen..... jag såg någon TV-kock göra något liknande vid något tillfälle, men kom inte ihåg vad det hette och har inte kunnat hitta något recept..... det blir ju perfekt för höstens syrningar :D
..... tror bestämt det var Tina.... och hon halverade ett salladskålhuvud och hällde saltlagen i det halva huvudet..... sedan rullade hon ihop det HÅRT och tog gladpack om.... åsså låg det i kylen några dagar.....hmmm..... om jag inte minns fel .... tittade sådär med ett öga ::)
-
Nu har jag startat en sats kimchi på målla, ängssyra och lite kirskål. Smakrapport kommer om några dagar. :)
Kimchin har syrat i rumstemperatur i två dagar och nu ska den in i kylen. Första provsmakningen verkar mycket lovande!!! :D
-
Idag har vi tappat upp ölet. Nu ska det stå på flaska en vecka innan det går att det är dax att smaka.... oxå mycket lovande
-
Vilka spännande grejer ni håller på med! ;D Blir sugen jag med, på att prova något nytt.
-
Idag har vi tappat upp ölet. Nu ska det stå på flaska en vecka innan det går att det är dax att smaka.... oxå mycket lovande
Mycket spännande!
Häftig färg också.
-
Jag tycker oxå färgen e häftig..... just nu väldigt grumligt, men det blir väl som ett färsköl kan jag tro. Vi kunde ju inte hålla oss utan att smutta lite, för att få ett hum om vad som komma skall. Just nu e det väldigt sött, fruktigt och med en tydlig smak av nässla. Något mittemellan öl och cider..... eller så.
Jag går redan och funderar på vad jag skulle kunna utveckla det hela med.... och jag småfunderar på bagerivört..... det skulle kunna ge en rundare smak åt det hela..... men jag får väl se om det går tt få fram så här års ::)
Spännande e det sannerligen ;D
-
Jennyt, Jag undrar hur länge du jäste ölet och om jäsningen stannat av eller när du tappade
upp det på flaska.
Jag har en laddning på gång och det bubblar som ( ska inte skriva vad jag tänkte :-[ )
Det bubblar väldigt ofta alltså :).
Tänker mig att om jag tappar det på flaska när det har den här farten så lär väl väggarna
bli nersprutade.
Hälsningar från torpet
-
Ja, just det här funderar vi på just nu oxå ::)...... Vi har ju tappat upp det hela på flaska dag 7 ( enligt jästanvisningarna) men igår hade vi folk över och kunde ju inte hjälpa att vi började pladdra om våra flaskor i källaren. Upp med en flaska och bjöd laget runt för ett utlåtande. Unisont enades vi om att vårt öl behöver jäsa mer. Nu e frågan om det till viss del fortsätter jäsa på flaskan, eller om det avstannar helt ??? Isåfall behöver vi nog korka av alltihop och låta det stå några dagar till. Vi har enats om att låta det stå på flaskorna en vecka. Smaka av och sedan ta ställning.
Om jag förstått det hela rätt, så beror ju kolsyran på att jäsningen inte är helt färdig. Att vi bedömmer att vårt öl inte är färdigt beror på att det är för sött. Smaka på din bryggd och se vad du tycker. Jag har ju egentligen nollkoll på det här med ölbryggning, så vi testar friskt ;)
Kul att fler försöker sig på nässelölet :D ..... vad har du använt för jäst?
-
Jag tog vanlig bakjäst, mitt är inte så sött men lite beskt och så mycket kolsyra att det killar i näsan.
Men det har helt klart en eftersmak av jäst.
Nu tänker jag inte tappa upp det medan det bubblar på detta viset.
Ska bli väldigt spännande att smaka slutresultatet.
Min brygd har också övergått till rosa från grönbrunt ???
Hälsningar från torpet
-
rosa ??? .....hihihi.... låter väldigt....hmmmm.... annorlunda ;D
Du ska nog avvakta tills jästsmaken ger sig, och om det fortfarande smakar jäst när det slutat bubbla, kanske du kan pyts i lite mer socker, så att jästen förbrukas så att säga. Det ska bli riktigt spännande att se skillnaderna på våra försök :D
-
Här har det tvärslutat med bubblandet, så jag funderar om jag ska låta det bara stå eller tappa om det.
Kollade på en sida som jag hittade och man kunde tydligen göra vilket som. Om jag får tid
tror jag att jag provar tappa om det, annars får det stå en vecka eller så.
Hoppas ölet passar till Lövvattnets superduper goda korv ;D
Känner snålvattnet rinna redan vid tanken.
Hälsningar från torpet
-
hehehe :P :P :P :P
Här blev det ändrade planer. När jag kom ner i källaren igår kände jag en lustig doft av öl ??? ..... en flaska hade exploderat :o ..... blev till att kork upp alltihop och hälla tillbaka i jäshinken. Nu får det stå där tills det är mindre sött. Håller tummarna för en dunderbrygd ;)
-
Har man inte ett spännande liv så går det bra att skapa ett med lite öl ;D
Hälsningar från torpet
-
Kunde inte sagt det bättre själv.
Hälsar vi från Skogen ;D
-
Ett litet "öltips" bara!
När jag gör öl (finns färdiga satser att köpa - goda!) låter jag alltid ölet jäsa ut helt i jäskärlet. Inga bubblor i jäsröret. Låt jästen sjunka några dagar och tappa sen försiktigt upp på flaska! Se till att inte bottensatsen följer med. Sen "matar" jag jästen med ca 150 g socker per 20 liter öl. Det motsvarar 6-8 g per liter. Funkar jättebra med sockerbitar direkt i flaskan! Det står på sockerpaketet hur mycket varje bit väger. På med korkar och låt jäsningen ta fart igen och inom två veckor har du ett skummande öl! Det borde ju fungera lika bra med ditt nässelöl, eller hur!
-
Detta tips har vi nu fått från flera håll, så det verkar beprövat. En annan vi hörde från tog en tesked socker per liter öl, löste det i en kopp av ölet och hällde tillbaka innan han tappade upp och korkade.
I afton ska vi hälla upp på flaska..... igen ::) Nu har ölet ingen smak av jäst kvar alls och det är betydligt mindre sött. GOTT :P
Sedan e det dax att sätta nästa sats.... har fått lite blodad tand o:)..... Denna gången ska vi testa en ale-jäst.... åsså har jag införskaffat lite humle...... man kan ju inte göra samma två gånger ;D
För övrigt börjar många växter gå i blom i denna delen av landet, så nu känns det som sista rycket att torka blad-örter. Nässlorna slår jag av nu snart, så att jag kan fortsätta skörda hela säsongen ;)
-
Nu sitter jag och njuter av ett glas väl kylt nässelöl :P ...... Något jag varmt kan rekomendera! ..... om det beror på att det verkligen är gott eller om det beror på att jag gjort det själv kan jag inte riktigt säga ännu o:) ..... jorå.... det är riktigt gott. Något mittemellan öl och cider. Fruktigt, sött, och starkt :P
-
Jag har tappat upp mitt nässelöl i dag, men inte tyckte jag det var så gott.
Hoppas på att det mognar till sig i flaskorna, eftersmaken var ju helt okej.
Så nästa lördag kanske det bär till ;D
Hälsningar från torpet
-
kommer man över stenbär är det värt att blanda dem med andra bär (om man inte hittar så många) eller göra sylt på bara dem, jag har två burkar i frysen nu - smakar lite som en blandning mellan lingon, tranbär och hallon och är gott till bland annat söta pajer tillsammans med en klick grädde :)
-
Ända sedan jag var liten har jag velat lära mig mer om vilda ätliga växter; vad man kan plocka/gräva upp, när man bäst bör göra det, vad det innehåller (som t.ex fibrer och vitaminer...), hur man bäst tillagar det osv osv... Men nu får det vara nog! I år tänker jag inte bara drömma om att skörda vilda växter, i år tänker jag banne mig ge mig ut i skog och mark och faktiskt göra!
Jag utgår från den här underbara sidan [url]http://www.skogsskafferiet.se/]http://www.skogsskafferiet.se/] [url]http://www.skogsskafferiet.se/ (http://[url=http://www.skogsskafferiet.se/) [/url], och eftersom jag är en otroligt försiktig människa kommer jag bara ta sådant som absolut inte kan förväxlas med något giftigt, och jag kommer även försöka dubbelkolla allt med andra källor så att jag inte råkar bli felinformerad.
Nu är det ju april... och enligt min plan borde jag redan ha kunnat hitta späda björklöv och nässlor, men åtminstone här hos mig (Uppland) så ser allt fortfarande väldigt dött ut. Var ute nyss och kikade - björkarna hade inte ens knoppar än... :-\ Så det dröjer nog lite...
Är det fler som är intresserade av att haka på? Ge er ut i skog och mark och plocka allt möjligt ätbart, och berätta gärna om det här i den här tråden! Det vore väl kul att byta lite erfarenheter? :)
Det jag redan nu har tänkt mig pröva i år är följande:
Björk - späda löv och knoppar
Brännässla - blad
Daggkåpa - blad (enligt skogsskafferiet rätt svår men eftersom den inte verkar kunna förväxlas med något giftigt så vågar jag nog mig på den! Dessutom känner jag redan igen den...)
Gran - skott
Groblad - blad och frön (?)
Harsyra - blad
Kirskål - blad
Maskros - blad, blomma och rot
Rönn - bär
Ros - blomma och frukt (nypon)
Stensöta - rot
Kaveldun - rot mm
Detta utöver det jag tidigare har plockat: kantareller, lingon, blåbär och smultron... Skulle gärna lära mig känna igen fler svampar också men där är jag lite nervig faktiskt, rädd att plocka fel. :-\
hej ,utan att ha läst i tråden-har du testat:
www.skogsskafferiet.se (http://www.skogsskafferiet.se)
-
Jag brukar plocka granskott på våren och blanda i sallad, sen funkar de bra i kall sås till fisk eller kyckling med lite mer kryddor, blanda bara med yoghurt. Våtarv kan man ha på mackan också, och den växer dessutom nästan hela vintern om det bara är frostfritt. Rölleka kan man också ha i sås
-
Åh vad bra. Jag har alltid undrat hur man kan använda granskott till mer än dricka.
-
Jag har gjrot granskottsirap.
Funkar riktigt bra och enkelt.
Man tar granskott max 2cm långa.
Man varvar granskott och vanligt socker som man packar hårt, i en glasburk.
På med locket och låt stå i ett fönster,,,,, rakt i i soljuset ca 2 månader.
Granskotter kommer att vattnas ur och allt blir till en sockersaft/sirap med granskottsmak.
Färgen på granskotten kommer ändras till ljusbruna, vilket är som det ska.
Sen får fantasin råda till vilken maträtt man vill anväda detta.
Jag har också läst att sirapen tillsammans med lite vodka (40% sprit) som man blandar i, kan bli hostmedicin.
Det prövade jag,,,, men är lite osäker om det fungera.
-
Tjahas, nu kommer även jag att boa mig här!
Jag har blivit inspirerad av "gröna smoothies". ( http://www.hallbarhalsa.nu/?q=h%C3%A4lsonyheter/gr%C3%B6na-smoothies (http://www.hallbarhalsa.nu/?q=h%C3%A4lsonyheter/gr%C3%B6na-smoothies) )
Kortfattat innebär det att man blandar alla möjliga gröna blad med frukt/bär + vatten och mixar till en dryck.
För mig låter det helt fantastiskt att kunna dricka alla nyttigheter som allt grönt innehåller i god källskap.
Många gröna nyttigheter är ju inte alltid det godaste i smaken och man tuggar inte i sig så mycket som man skulle önska.
Jag har under många år experimenterat med grönkål, och har till slut hittat ett maträtt ( fisksoppa) där smaken smälter in.
Men när jag mixade grönkål med jordgubbar, blåbär, vinbär och lite päron tyckte hela familjen att det blev riktigt gott.
Jag började testa detta med familjen 2 veckor sedan och vi har druckit nu 3-5dl / person/ dag.
Allt har gått att äta och det mesta har blivit riktigt gott!
Man kan använda alla ätbara grönt från naturen ( vi har kunnat använda lite kirskål och rätt mycket våtarv nu under november) på trädgården har jag fortfarande spenat, grönkål, persilja, kålblad. och mangold. vi har även testat rättikablad, men det är inte det godaste. Jo, jag hade även frösådda små palsternackablad.
I frysen har jag blast av morot och rödbeta och groddningen är på startgroparna.
Lika så funderar jag vinterodlingar under lampan i förrådet och växthuset....
Till nästa vår räknar jag med att vi ska ut och plocka mängder av godingar och torka till vintern!
Tror ni att de små färska grantillväxten skulle kunna användas till drycker eller innehåller det mycket av något som inte är bra att "överdosera" ?
-
Jag tror att de kan dricka ganska mycket med granskott i i Finland. Jag vet inte om det kan överdoseras, kanske någon med känslig mage kan protestera mot garvsyrorna? Jag har druckit såna saker utan att känna något men jag har plåtmage. Tänkte föreslå litet fler grejor som är goda att blanda i smoothies: Gurka och squash! Gurkan är oerhört läskande och har en egen smak. Squashen/pumpan får gärna vara litet förvälld. Mynta är gott som smakbrytare. Har jag ingen färsk hemma så brukar jag ta litet från en tepåse.
-
idalinda - blir det bra att frysa blasten till morötter och rödbetor? Förväller du dom innan frysning eller?
Mixar du ner dom frysta?
-
När det gäller granskott så gjorde jag inlaggda granskott.
Och det gjorde jag utan förvällning eller något sådant.
Det ledde till att jag fick obehag i magen.
Troligtvis så är det syran som spökade.
Jag är amatör och vill lära mig så jag gjorde nog lite fel där.
"Idalinda" att använda morotsblasten var en kul grej. Där skulle jag vilja veta mera.
-
idalinda - blir det bra att frysa blasten till morötter och rödbetor? Förväller du dom innan frysning eller?
Mixar du ner dom frysta?
Jag fryste morotsblasten som det var, det kändes som persilja som går att frysa in som den är.
Rödbetor förvälde jag för dom kändes som spenat/mangold....
Jag mixade inte dom, hackade bara lite mindre bitar så att det blev smidigt att stoppa dom i påsar.
Det var bara fingertoppkänsla ingen vetenskap. Jag har ännu inte testat dessa i smoothies, för det finns fortfarande färska blad ute.
Förvällningen lär ta bort mycket av det nyttiga....
I mina tankar experimenterar jag med rötter i hinkar i växthuset, gödar dom med massa kväve och struntar i rötter och samla bara bladen ;D
-
Är det någon som provat lav?
Renlav
Islandslav
skägglav.
-
Är det någon som provat lav?
Renlav
Islandslav
skägglav.
Vet inte om det är något att äta men bra att rena grumligt vatten i .
-
jo, de är att äta ;D, jag är också nyfiken om någon har smakat!
-
Är det någon som provat lav?
Renlav
Islandslav
skägglav.
På Noma, världens bästa restaurang serverar de renlav. Även Fäviken kör renlav.
Man kan koka den ca 10 minuter och sedan friterar man snabbt. Men om det innehåller nån sort näring vet jag inte.
-
Här kommer ett urdrag ur Militärens överlevnadshandbok.
Det gäller Lava:
Näringsinnehåll: De lavar som är att föredra som föda (islandslav, skägglav och Tuschlav)
producerar kolhydrater som påminner om stärkelse. Dessa
lavar kan bestå av så mycket som 60% lavstärkelse.
Lavstärkelse är inte lika lätt att tillgodogöra sig som vanlig
stärkelse, men efter en tids användning ökar kroppens
förmåga att bryta ner den. Undersökningar har visat att
kroppen kan tillgodogöra sig ca hälften av lavarnas näringsinnehåll.
De är rika på fibrer.
Du behöver äta 1/4 kg lav (1/2 10-litershink) för att täcka
minsta dagsbehovet av kolhydrater (ca 2100 kJ = 500
kcal).
Men man måste laka ur lavan först innan man äter.
Det står beskriver hur man gör i den boken med.
-
Jag tycker det skulle va spännande att lägga upp lite lava bredvid maten när man ska äta.
Som något ätbart och dekorativt.
Så jag har nu hämtat hem lite från skogen som jag ska laka ur och steka i smör.
Så får vi se hur det blir.
När jag är ute i skogen brukar jag tugga lite på lavar.
Smaken direkt är inte så speciellt.
men tillagad och som tilltugg tror jag det kan bli bra.
renlav ser ju kul ut att ha på tallriken.
Jag vet att på en restaurant uppe i kiruna (tror jag det va)
där friterar man renlav och lägger på renköttet.
-
Jo, jag har provat.... nån gång i min ungdom.Kommer inte ihåg exakt vilken sort. Smakar ....hmmm.... ingenting. Ska man bli mätt krävs det en del ::) Jag föredrar nog blåstång, den smakar iallafall lite salt ;)
-
Islandslav, renlav och lunglav.
Nu har jag lakat ur, och stekt lite lava.
Stekte dom hårt i smör och saltade.
Lunglaven var ju en pertfekt ersättare istället för murklor murkelsås tyckete jag, den rekomenderar verkligen.
Islandslaven tycker jag passar perfekt i sås för pastan. Hacka laven i mindre bitar.
Renlaven var ingen favorit, men jag har nu prövat.
Jag kan säga att jag kommer plocka mer Islandslav och lunglav.
En kul grej, jag tror många kommer bli förvåndade när man ätit klart och man berättar vad man ätit.
-
Åh, spännande med lavar! En sån där sak man annars lätt glömmer...
Inser att jag borde önska mig en ordentlig flora i julklapp, med riktigt tydliga bilder som inte kan missförstås...
-
Åh, spännande med lavar! En sån där sak man annars lätt glömmer...
Inser att jag borde önska mig en ordentlig flora i julklapp, med riktigt tydliga bilder som inte kan missförstås...
En annan grej som jag undrar över om det är någon som har något bra tips på hur man tar reda på Penningört.
Jag tog hem lite och torkade, när dom torkat så var det ju perfekt krydda.
Men att sitta där och plocka ur fröna var inte kul.
Är det någon som vet något beprövat sätt?
-
Bra tråd ! Lav har jag inte testat (än)
Inte heller penning ört :)
Jag vill nämna Vass rötter och den vilda släktingen till kärleks ört (som man kan äta om man är hungrig)
Bild på den senare här !
http://www.flickr.com/photos/candidum/3162259183/# (http://www.flickr.com/photos/candidum/3162259183/#)
Man kan torka och mala löv från äpple päron vide mm och göra typ vara koppen soppa !
Dvs alla löv som är från ätliga växter som ex används som djur foder !
För att inte glömma svamp som är en viktig naturlig källa till D-vitamin !
Svampars nyttighet börjar bli känd nu och endel är rena hälsomedlet !
Svamp kan dessutom planteras in i liggande virke i omgivningen !
-
Man kan äta färska frön av pennigört också, om man inte vill vänta på att de mognar, passar som krydda i woken, om man vill kan man mortla dem lite innan man wokar dem
-
Bra tråd ! Lav har jag inte testat (än)
Inte heller penning ört :)
Jag vill nämna Vass rötter och den vilda släktingen till kärleks ört (som man kan äta om man är hungrig)
Bild på den senare här !
[url]http://www.flickr.com/photos/candidum/3162259183/#[/url] ([url]http://www.flickr.com/photos/candidum/3162259183/#[/url])
Man kan torka och mala löv från äpple päron vide mm och göra typ vara koppen soppa !
Dvs alla löv som är från ätliga växter som ex används som djur foder !
För att inte glömma svamp som är en viktig naturlig källa till D-vitamin !
Svampars nyttighet börjar bli känd nu och endel är rena hälsomedlet !
Svamp kan dessutom planteras in i liggande virke i omgivningen !
Svamp kan dessutom planteras in i liggande virke i omgivningen !
Det där blev jag nyfiken på!
Har du mer information om att plantera in svamp i liggande virke.
-
Svamp kan dessutom planteras in i liggande virke i omgivningen !
Det där blev jag nyfiken på!
Har du mer information om att plantera in svamp i liggande virke.
:) en stock kan man skörda ifrån ca 12 år !
Här är en film det finns fler på nätet !
Detta är shiitake en av dom hälsosammaste !
Enkel beskrivning stock borra hål häll i start substratet täpp igen ändar och hål med vax el stearin !
Håll stockarna våta och i skugga ! Men inte så noga för svamparna "blommar" när det blir rätt !
Leta mer info på nätet :)
Shiitake mushroom farming (http://www.youtube.com/watch?v=r5FiB7F_jBk#)
-
Nu till våren/sommaren ska jag pröva hundkex i alla former
Man kan äta roten och blad.
Man kan tydligen känna en svag morotsdoft.
Jag ska kolla upp detta, och koka och fixa, få se om man kan hitta något gott i hundkex.
Är det någon som har prövat?
Idalinda kanske kan man göra en grön drink.
-
Nu till våren/sommaren ska jag pröva hundkex i alla former
Man kan äta roten och blad.
Man kan tydligen känna en svag morotsdoft.
Jag ska kolla upp detta, och koka och fixa, få se om man kan hitta något gott i hundkex.
Är det någon som har prövat?
Idalinda kanske kan man göra en grön drink.
Vad försiktig tur-johan så du inte har otur :)
Odört och sprängört är väldigt giftiga och kan lätt förväxlas med hundkex. Så var 130% säker att du har rätt växt innan du smakar.
Lycka till
-
det är sant att man kan förväxla sprängört o hundkex, odört vet jag inget om, men hundkex o sprängört växer på HELT olika platser, så om man är försiktig tar man inte fel, dessutom har sprängörten en rot som består av en massa hålrum, det har inte hundkex
-
Vad försiktig tur-johan så du inte har otur :)
Odört och sprängört är väldigt giftiga och kan lätt förväxlas med hundkex. Så var 130% säker att du har rätt växt innan du smakar.
Lycka till
Ja det är viktigt att ha koll på hur och var växterna växer !
Spräng ört växer alltid i våta områden vill stå i vatten så plocka inga hundkex liknande växter där det är mycket sankt.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Spr%C3%A4ng%C3%B6rt (http://sv.wikipedia.org/wiki/Spr%C3%A4ng%C3%B6rt)
Odörten har fläckiga stammar som är lätt att se dom sitter långt ner på stammen !
http://sv.wikipedia.org/wiki/Od%C3%B6rt (http://sv.wikipedia.org/wiki/Od%C3%B6rt)
Det är mycket viktigt att man gör en säker identifiering så det inte är en giftig växt !
Förväxling kan äve ske med vildpersilja
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vildpersilja (http://sv.wikipedia.org/wiki/Vildpersilja)
Hundkex ska se ut såhär
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hundk%C3%A4x (http://sv.wikipedia.org/wiki/Hundk%C3%A4x)
Om man är det minsta osäker så ÄT INTE ibland kan det vara bra att se alla stadier undersök frön rot stam växtställe mm Och om allt stämmer med växt beskrivningen och man är 100 % säker på att det är rätt växt så... bon appetit
-
Jag är mycket nöjd med förra årets skörd. Nässlor i långa banor, torkade till te och nu sist i brödet, och till hönsen, ångkokta i frysen till pesto och andra maträtter, samt de vi gjorde öl utav. Jag använder oxå den torkade mjölkörten till te med riktigt gott resultat. Gärna i kombination med lite honung och rosenblad :P
I år tror jag bestämt jag ska ge mig på björksaven..... hmmm.... dax att börja planera :D
-
Använder du dig av mjölkört unga plantor som gamla?
-
Njaea. När jag plockade det sista var plantorna ganska höga... mitten på låret... men det var fortfarande innan midsommar. Vill man avansera tekonsten kan man fermentisera mjölkörten. Jag har kört med enklast möjliga teknik.... bara torkat. I år ska jag ge mig på att använda stjälken som sparris oxå. Det hann jag aldrig med förra året o:)
-
Jag lägger ut bladen på ett lakan i ett dygn sedan knyter jag ihop lakanet hårt hänger på varm plats då börjar teet jäsa låt jäsa ett par dygn bre sedan ut bladen på ett torrt lakan och låt torka du får ett te som om man inte vet att det är mjölkört så tror man det är köpete brygg te och ha lite lingonsylt i toppen gott eller blanda med andra torkade örter och få ditt eget örtte /praline1
-
Det lät ju fasligt enkelt :D Så får det bli i år! ... och lingon till :P
-
Jag lägger ut bladen på ett lakan i ett dygn sedan knyter jag ihop lakanet hårt hänger på varm plats då börjar teet jäsa låt jäsa ett par dygn bre sedan ut bladen på ett torrt lakan och låt torka du får ett te som om man inte vet att det är mjölkört så tror man det är köpete brygg te... /praline1
Intressant! Vill veta mer!
När du först lägger ut bladen, ligger lakanet på något då eller ska det hänga med luft under?
Ungefär hur mycket blad per lakan i liter eller kilo?
Hur varm ska en "varm plats" vara?
Ska "ett par dygn" tolkas bokstavligt som 2 dygn?
/hoppas på svar:)
-
Ja det vill jag också veta. Det lät intressant.
MvH
Christina G
-
Men sablar också,,,, praline1. Vad du gör oss nyfikna.
Det där ska jag göra.
Men jag vill också veta mer.
Detta är bästa tråden!!!!
Det här gillar jag.
-
En annan grej som jag blivit mycket nyfiken på är barkmjöl.
Men hur ska man mala den torkade barken på ett bra sätt.
Jag har tagit ner lite skog, så jag tänkte ta vara på barken där och torka.
Är det någon som har erfarenhet?
Är det bara kvarnstenar som gäller.
-
Hej och förlåt att jag inte har sett era frågor men jag har skrivit utförligt i tråden te på mjölkört
Kram och förlåt en en gång praline1
-
En annan grej som jag blivit mycket nyfiken på är barkmjöl.
Men hur ska man mala den torkade barken på ett bra sätt.
Jag har tagit ner lite skog, så jag tänkte ta vara på barken där och torka.
Är det någon som har erfarenhet?
Är det bara kvarnstenar som gäller.
Min kompis mal alltid sitt mjöl.
Det finns både eldrivna och manuella modeller.
Tyvärr inga egna erfarenheter men jag ska själv investera i en sådan apparat då näringen är livsviktig för hälsan. Men dom är mycket effektiva.
Obs kyl ner det du ska mala innan så inte den värmen som skapas förstör maten.
OBS det finns många modeller och det kan vara lönt att titta på priser i andra länder.
http://www.hemmakvarnen.se/catalog/product_info.php/cPath/21/products_id/32 (http://www.hemmakvarnen.se/catalog/product_info.php/cPath/21/products_id/32)
-
Bark låter inte som om det finns mycket kalorier i, mest bukfylla och litet mineraler? Består väl mest av lignin. Å andra sidan kan man ju blanda ut det med annat. Jag har näringsinnehållet nånstans hemma uppskrivet, kommer tyvärr inte åt det nu. Här finns en länk med finskt brödrecept från svält-tider, där det beskrivs som nyttigt (innerbarken):
http://sydaby.eget.net/swe/jp_bark.htm (http://sydaby.eget.net/swe/jp_bark.htm)
MvH
Christina G
-
Nu snart är det dags för björksav.
Mitt rör och flaskor är redo.
det blir nog några flaskor som ska frysas in.
Men det som är spännande är att björksaven ska tydligen vara rena vaccsinet mot pollenalergi, för dom som har det.
-
Syltade granskott är mums!
-
Har du något bra recept som du gillar
-
undrar jag också
-
granskottsolja är fint också. Häll olivolja över granskotten och låt det dra några veckor passar fint till att marinera vilt med.
-
Nu har jag två burkar med granskott.
1st granskott i olivolja
1st granskot varvat med socker = sirap / Hostmedicin
Jag håller på att pröva göra te ,,,,,man jag får inte till det nå bra.
Det blir liksom smaklöst.
Jag får bara fortsätta.
-
Te på granskott eller så kallat granstrunt är det gott det?
Var utan mat i tre dagar under februari månad i Karelen och hade bara granstrunt att drick, efter det är jag måttligt förtjust i granbarrsdryck, men visst det blir nog något godare när skotten är ljusa. Innehåller ju en del kolhydrater.
-
Jag vill inte ha trådarna nedspammat med hundöra, man kan bokmärka trådar man tycker är intressanta.
/MOD
-
Hur ser det ut för er andra nu i okt?
Vad tar ni rätt på nu i naturen?
-
Hur ser det ut för er andra nu i okt?
Vad tar ni rätt på nu i naturen?
Svamp! :P
-
Fläderbär, äpplen och nypon.
Edit: Hm, vilda växter var det ju ::)
-
pepparrot upp, innan tjälen !
-
Jag har tagit reda på svamp som jag torkat.
Sedan har jag malt ner en del av svampen till pulver som jag sedan har som smaksättare i sås.
Otroligt gott!
Sedan har jag tagit islandslav som jag lakat ut och torkat.
brukar ha det i gröten eller steka som snaks!
-
Nu är det dags med gröna växter i naturen igen. Här har backskärvfrö kommit igång, så det blir årets första "vildmat".
-
Nu är det dags med gröna växter i naturen igen. Här har backskärvfrö kommit igång, så det blir årets första "vildmat".
Vad använder du den till??
Jag har käkat späda maskros blad som krydda nu i några veckor här :)
-
Vad använder du den till??
Jag har käkat späda maskros blad som krydda nu i några veckor här :)
Tja, den smakar inte supermycket. Så man kan ha den i sallad, eller koka soppa på den tillsammans med en potatis och en skvätt grädde. Det är ungefär vad jag provat hittills. Blommorna är ganska fina, och ätbara. Jobbigare att plocka än kirskål och nässlor, men här är det det enda som finns för tillfället.
-
Sen kan man ju dra upp maskrosorna med rötterna också, de rötterna man drar upp på hösten kommer ju inte igen på våren och smakar gott kokta, men de kan inte lagras, då blir de bittra
-
Nu är bästa tiden för almfrukter. Mums! De finns bara ca 2 veckor så då är det fest.
-
Oj vad kan man göra med dessa almfrukter egentligen?
God pesto kan man göra med björklöv (musöronen): Mixa björklöv med torrostade hasselnötter/valnötter, olivolja och gröna oliver och lite apelsin- eller citronsaft. :)
-
Här i Dalarna där jag bor så är det Kirskål som gäller.
Av den blir det PESTO för hela slanten.
T om barnen tycker mycket om den, och det är ett gott betyg,,,, trotts den gröna färgen.
Allt som blir över kokas in och förvaras i jordkällaren.
-
Almfrukterna ja, jag strör dem bara över sallad men de kan säkert användas till pesto eller annat. De smakar ju lite nötaktigt i sig själva.
-
Ängssyra är jättegott att använda på samma sätt som spenat, och även att göra pesto på. Jag gör en pesto på ängssyror, solrosfrön, västerbottenost, blommor från slingerkrasse, salt peppar, vitlök och lite citronolivolja. Jättegod! Här i Skåne kan man ju också plocka Ramslök nu och den är ju användbar till mycket http://ramsloksfrossa.blogspot.se/ (http://ramsloksfrossa.blogspot.se/).
-
Finns fortfarande svamp i skogarna 😊
-
För en vecka sedan plockade vi frostvaxskivling uppe i lapplandet, men nu är allt täckt av snö. Nu är det barr, lav och knoppar från det vilda som är tillgängligt. Förra året försökte vi göra pesto på granbarr men det var inte lätt att mortla de små hårda barren.