Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Älgfilé???  (läst 27811 gånger)

Daniel1983

  • Inlägg: 167
    • Västergötland
Älgfilé???
« skrivet: 05 okt-10 kl 21:37 »
Jag tänkte bjuda min sambo på middag på fredag och har tänk använda älgfilé och kantareller som utgångspungt. Finns det någon där ute i syberrymden som har något förslag/ recept på vad jag kan göra??? Tacksam för svar!

Daniel

malines

  • Gäst
SV: Älgfilé???
« Svar #1 skrivet: 05 okt-10 kl 21:50 »
Kantarellerna gör du en god och onyttig gräddsås av.
Älgfilén skärs i tjocka skivor, ca 5 cm. Salta och peppra runt hela bitarna. (Svartpeppar, grovmalen gör sig bra med viltet) Låt köttet vila lite med kryddningen i rumstemperatur. Hetta upp en stekpanna. Släng i smör och lite olivolja/kallpressad rapsolja. Fräs ett par vitlöksklyftor i fettet. Lägg i köttet, stek på båda sidor så de får fin yta, nästan bränd. Ta pannan av plattan, men låt köttet ligga kvar en stund. Servera med kokt potatis och en sallad av råa rotfrukter i stänger. Målsättningen är att köttet ska vara halvrått inuti. Gillar man inte det steker man lite längre, på lägre värme.
« Senast ändrad: 05 okt-10 kl 21:52 av M.E.J »

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Älgfilé???
« Svar #2 skrivet: 05 okt-10 kl 22:04 »
marinera i rödvin över natten eller porter.. krydda med salt och svartpeppar...bryn köttet i en het gjutjärnsgryta i riktigt smör.. in i ugnen i ca 1tim på 180grader..köttet ska vara rosa inuti..kontrollera noga.. svampen fräser du med klyftor av charlottenlök och lite bacontärningar för sälta.. har du färska lingon så lägg i det med.. önskar du lite såsigare så häll på 3dl vispgrädde... till köttet hade jag gjort ett fluffigt potatismos med mjölk,smör,salt och vitpeppar...eller olivoljade klyftpotatis med rosmarin,salt,peppar..de ska vara i ugnen tills de blir bubbliga på sidorna..skalet ska vara kvar... till det hela serverar du kokt broccoli..svartvinbärsgele... ett glas rött eller en kall öl... ps.glöm inte de levande ljusen och blommorna till damen ;) en bit tryffel till kaffet efter maten smakar gott oxå...mvh
Fjäderfän och kaniner

betsla

  • Inlägg: 2896
    • Jämtland
    • Betsla - me, myself and I
SV: Älgfilé???
« Svar #3 skrivet: 05 okt-10 kl 22:09 »
Krångla inte till det med älgkött!! Salt&peppar bara, det smakar så bra ändå så =)
70-talist som bor på vischan i Jämtland med sambo, 3 barn, 1 katt, 13 Åsenfår (genbank 1338 och MV3) och ett gäng höns - hedemora, brun leghorn, dv wyandotte, cream legbar och wyandotte samt lite araucanakorsningar och diverse andra korsningar.

Lasse46

  • Inlägg: 162
    • Jämtland
SV: Älgfilé???
« Svar #4 skrivet: 05 okt-10 kl 23:18 »
Håller med Betsla krångla inte till det utan ta tillvara de olika råvarornas egna smaker.
Jag skulle ha gjort på följande sätt, tar lite tid men köttet blir mört och smakrikt.
Sätt ugnen på 125 o,linda in filén i dubbla lager ugnsfolie utan kryddor, sätt in en ugnstermometer i köttet, in i mitten av ugnen tills termometern visar 58 o för "rare", 62 o för "medium" eller 68 o för "well done" tar ca 1-1½ timme beroende på filéns storlek.
Under tiden hacka en schalottenlök eller motsvarande mängd gul lök och en liten morot i små tärningar. Låt löken och moroten svettas i lite smör och/eller olja, rör hela tiden får inte bli brun/bränd. Om ni tänkt dricka vin till maten ta 2 dl av vinet annars vatten och häll i lök/morotsblandningen sjud ca 5 minuter, tillsätt 4 dl vatten, 1 lagerblad och 4-5 vitpepparkorn, sjud ytterligare 20 minuter, nu ska det återstå ca 3 dl sky i pannan. Ta bort pannan från spisen, avlägsna pepparkornen och lagerbladet.
Förbered potatis, helst mandelpotatis för kokning. Koka potatisen, ånga av den och skala den.
Nu borde filén vara klar, ta ut den ur ugnen och låt den vila ca 10 minuter.fortfarande invirad i folien.
Gör en potatispure, krydda enbart med lite salt och vitpeppar så att inte potatissmaken dödas.
Rensa svampen, stek den i smör, behövs inga kryddor, svampsmaken ska få en chans att kittla smaklökarna.
Skölj ur stekpannan, höj temperaturen och bryn filén (ta först tillvara den köttsaft som finns i folien, häll den i skykastrullen) i smör och/eller olja till ytan blir brun och karamelliserad så att att köttsaften stängs inne. Ta filén ur pannan salta och peppra och vira in den i folie.
Mixa skyn med morötter och lök så behövs ingen redning, värm och smaka av med salt och peppar, eventuellt kan den blankas av med en liten smörklick.
Duka bordet, glöm inte duk och servetter samt levande ljus om du vill imponera på sambon.
Skär upp köttet, servera med potatispuren och svampen på varma tallrikar, servera skyn "á pair".

Den här rätten i all sin enkelhet kräver ett kraftigt vin som harmonierar med smakerna, jag skulle föreslå något italienskt Barolio vin finns från ca 200-700/helflaskan. Som ett fullvärdigt budgetalternativ skulle jag välja ett mycket prisvärt portugiskt vin "Domingos Private Collection Reserva Touriga Nacional 2007" (beställningsnummer 2558) för 119/helflaska.

Bone appetit!!

Lasse

Attes matte

  • Inlägg: 4331
    • Jämtland
SV: Älgfilé???
« Svar #5 skrivet: 06 okt-10 kl 00:55 »
Och jag håller fullkomligt med de två tidigare talarna. Älgfilé ska man inte marinera eller hålla på och joxa med, inte heller göra "pepparbiff" av. Den ska helstekas. Basta. Lasses sätt att steka köttet är säkerligen skitbra, jag har bara aldrig testat det. Jag steker alltid köttet innan ugnen. ;) Alltså krydda med salt och peppar runt hela filén, bryn den i stekpanna runtom, in i folie och in i ugnen på ganska låg temp (125 grader låter jättebra) för att köttet ska bli jämnt stekt och inte bli sådär grått och trist ytterst och halvrått i mitten.

Själv tycker jag att ugnsrostade rotsaker (potatis, rotselleri, palsternacka) och paprika är godast till, och sen skulle jag göra en tjock, gräddig stuvning på svampen.

Herregud, va sugen jag blev på älgfilé nu då!  ;D

Jag har lyckats helgrilla en älgkalv-filé en gång så den blev sådär alldeles helt perfekt. Det tog låååång tid och det var ett jäkla vändande, men helt klart värt besväret. Fullkomligt gudomligt gott!  :D

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Älgfilé???
« Svar #6 skrivet: 06 okt-10 kl 01:15 »
Tack, Betsla!  Inte bråka med fina råvaror!

Och den onyttiga kantarellsåsen, den skulle jag gärna vilja smaka på!!!

En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Sussilo

  • Gäst
SV: Älgfilé???
« Svar #7 skrivet: 06 okt-10 kl 02:10 »
Åh, varför skulle jag läsa detta! Nu blir jag tvungen att göra en nattmacka, eller två :P.

Daniel1983

  • Inlägg: 167
    • Västergötland
SV: Älgfilé???
« Svar #8 skrivet: 06 okt-10 kl 08:21 »
Åh vad glad jag blev av era svar! Får se vad det blir. Tar kanske det bästa av allt;)
 Är ny här på Alternativ.nu och tänkte att här finns säkert tips för älgfilén. Tusen tack!!!!

Daniel1983

  • Inlägg: 167
    • Västergötland
SV: Älgfilé???
« Svar #9 skrivet: 06 okt-10 kl 08:22 »
Föresten, Sussilo, hoppas nattmackan smakade bra!:)

regnpipan

  • Gäst
SV: Älgfilé???
« Svar #10 skrivet: 06 okt-10 kl 08:40 »
Jag skulle snabbsteka ca 3 cm tjocka skivor. Köttet skall vara rumstempererat och ytorna skall torkas torra innan stekningen. Stek i het panna i smör + rapsolja. Vänd bitarna i samma ögonblick det börjar tränga upp köttsaft på ytan. Salta och peppra efter eget tycke när köttet ligger på tallriken. Ev en klick smör ovanpå som får smälta.
Serveras med råstekt potatis och tomat/mozarellasallad. Ev skippa potatisen och gör mer sallad så blir det lite argentina stuk på det....
Sås är grymt överskattat om köttet är saftigt och rätt hängt.
Ett gott bröd till är aldrig fel.

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
SV: Älgfilé???
« Svar #11 skrivet: 06 okt-10 kl 08:56 »
Argentinsk älgfilé  ;D

Håller dock med föregående talare att steka skivorna tills de blir som man vill ha dem. Lite svartpeppar räcker gott som krydda. Är sambon inte van vid älgfilé som har kraftigare smak än oxfilé så kan det nog vara säkrast att steka den åtminstone rosa i mitten.

Sen håller jag inte med längre.

Potatis behöver man inte heller krångla till. Gör en Pommes Anna: Smörj en form, skiva potatis, varva med lite smör och salt. In med det i ugnen. Se till att det inte blir hårt och torrt ovanpå. Skitenkelt!

Stek kantarellerna och häll på visprädde på järnet. lite salt. Låt det tjockna lite, men gör ingen mjölsås!

Rårörda lingon till och ge grönfodret till kaninerna.

Helst rött vin till, men det är ju som det är med folk och drycker...
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

Whippet

  • Inlägg: 549
  • Fler självhushållare i världen
    • Norrbotten
SV: Älgfilé???
« Svar #12 skrivet: 06 okt-10 kl 09:41 »
Mmmmm... Jag ska såååå tvinga svärmor att bjuda på Lasse46's recept  :P :P :P

Måste göra något att äta nu... blev superhungrig  ::)

Och jag håller med  ;D  krångla inte till det med älg... gäller ren, hjort, vildsvin och lamm också...

 :-* /Anette
Vi är ett par med 2-årig son som har en Hamiltonstövare, en Border Collie, tre bondkatter, 5+1 blandrasfår, 5+2(+1 kyckling) blandrashöns, 2 linderödgyltor. Såsmåningom kommer det Fjällnära Fjällkor och kanske någon get och häst :)

Existens?

  • Gäst
SV: Älgfilé???
« Svar #13 skrivet: 06 okt-10 kl 10:03 »
Jag tycker att oavsett hur man väljer att göra den, så är bra termometer oumbärlig. För länge i ugn eller panna och det blir kruttorrt, vilket inte är nån höjdare.

Jag har inga tider i huvudet, men att först bryna och sen köra i 180 grader i en timme, låter väldigt mycket i mina öron.. Beror ju på hur stor den är förståss, men ändå..

regnpipan

  • Gäst
SV: Älgfilé???
« Svar #14 skrivet: 06 okt-10 kl 11:33 »
Argentinsk älgfilé  ;D

jajjemän, argentinsk köttkultur är en historia för sig. älg passar alldeles utmärkt att ätas i enighet med den köttkulturen.

Argentinsk köttkultur = låt köttet dominera och se till att köttet är av hög kvalitet.

Helst rött vin till

Som sagt, ingår i den argentinska köttkulturen....

Men jag får revidera mitt tillagningsförslag lite för att löpa linan ut. Skit i att steka köttet, det går fortfarande utmärkt att sticka ut i trädgården och grilla det istället!

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Älgfilé???
« Svar #15 skrivet: 06 okt-10 kl 21:12 »
Sås är grymt överskattat om köttet är saftigt och rätt hängt.
Riktigt, men nu fanns ju de där kantarellerna i hushållet ...  :P
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

regnpipan

  • Gäst
SV: Älgfilé???
« Svar #16 skrivet: 07 okt-10 kl 15:26 »
Riktigt, men nu fanns ju de där kantarellerna i hushållet ...  :P

knaperstekta i rätt mycket smör kanske? då funkar de ändå!

Sussilo

  • Gäst
SV: Älgfilé???
« Svar #17 skrivet: 08 okt-10 kl 11:18 »
Föresten, Sussilo, hoppas nattmackan smakade bra!:)

Tack, Daniel1983, den smakade fint även om jag varken hade älgfilé eller svamp.... Välkommen hit förresten! :)

Daniel1983

  • Inlägg: 167
    • Västergötland
SV: Älgfilé???
« Svar #18 skrivet: 08 okt-10 kl 12:47 »
Tack, jag tycker alternativ.nu är sketans skoj. Precis vad jag gillar! ;D

Daniel1983

  • Inlägg: 167
    • Västergötland
SV: Älgfilé???
« Svar #19 skrivet: 08 okt-10 kl 21:47 »
Så här blev det!
Först blev det en lite förrätt bestående av paprikohalvor fyllda med en blandning av nötfärs(älgfärsen var slut, hoppas få fyllt på lagret på måndag..) och kantareller. På med lite ost och in i ugnen en stund.
Älfilén skar jag i ca tre cm skivor och stekte i grillpannan med salt och peppar. Till det blev det en typ av kantarellstuvning och in i ugnen skickade jag strimlade rotfrukter som jag kryddade med en aning rosmarin. Till det hela serverades rött vin. Jag är mycket nöjd med resultatet. Perfekt med enbart salt och svartpeppar på älgfilén. Men det bästa av allt är att min sambo tyckte det var jättegott! Trevlig helg på er!!!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

527 gäster, 1 användare
eriksjos

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser