Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Vill folket köpa kärl för mjölksyrning?  (läst 10645 gånger)

AnnaSigne

 • Inlägg: 13
  • Dalarna
Vill folket köpa kärl för mjölksyrning?
« skrivet: 30 sep-10 kl 21:06 »
Hej allesammans!

Jag håller på att utbilda mig till keramiker och har förstått att det finns en viss efterfrågan ute i landet på mjölksyrningskärl. Tror ni att det finns marknad och är det något jag behöver känna till inför en eventuell tillverkning? (Jag har tyvärr aldrig sett hur de ser ut:/) Vilka storlekar är vanligast? Skulle det räcka med 2-5 liters?

Har även tankar på keramiska askar för ostförvaring...
"Jag föddes skyldig jorden, att hedra den med varsam hand. I mitt hjärta klingar alltjämt orden: mina fötter vandrar på ingenmansland".

Sommartorparn

 • Inlägg: 2835
SV: Vill folket köpa kärl för mjölksyrning?
« Svar #1 skrivet: 05 okt-10 kl 17:13 »
Det är ju svårt att svara på så här på rak arm, och beror till stor del på priset. Men om det fanns ett stort intresse, så borde man ju tänka sig att det skulle finnas importerade mjölksyrningskrukor på den svenska marknaden. I Tyskland är det inte särskilt svårt att få tag på (särskilt inte på hösten) och det finns säkert att beställa på internet (men jag skulle utgå från att frakten blir dyr, p g a vikten). Jag har aldrig sett något mindre kärl än mitt (det rymmer ca 8 kg stampad vitkål). Det känns inte som det lönar sig att stampa mindre vitkål, men man kan förstås syra andra sorters grönsaker (på vasslegrund) i mindre mängd. Å andra sidan fungerar det ganska bra i glasburkar också. Det är det som spontant faller mig in. Men som keramiker kan du ju helt enkelt göra ett par kärl och kolla om de går åt. Det kanske är fint med kärl för ostförvaring - har inte sett något - däremot har jag skaffat mig smörklockor och tycker att de är jättebra!

gråkråka

 • Inlägg: 175
  • Blekinge
SV: Vill folket köpa kärl för mjölksyrning?
« Svar #2 skrivet: 05 okt-10 kl 17:37 »
Tror också att det finns en marknad. Själv hade jag ett litet helvete att hitta syrningskärl, fann dem här:

http://www.kvarnspecialisten.se/

Så varför inte?  :)
Hellre inre utveckling än yttre inveckling.
Livet består mestadels av logistik och transaktioner, men ävenså av däribland strödda ögonblick av sällhet...

Mäster Blå

 • Inlägg: 5
  • Övriga världen
SV: Vill folket köpa kärl för mjölksyrning?
« Svar #3 skrivet: 06 feb-11 kl 00:23 »
Det finns ett stort intresse av att köpa krus för mjölksyrning, men du måste vara beredd på att dreja stora (minst 10L) krukor med vattenlås och fungerande vikter som pressar ned grönsakerna, men är lätta att flytta när man ska ta upp innehållet. Det kräver en del arbete, och betalningsviljan kommer sällan upp i motsvarande värde. Har själv drejat såna kärl då och då, men endast på beställning. Sen måste du tänka på att det är nästan bara saltglaserat som kommer på fråga p.g.a. utfällningar.

Lycka till!
www.hembrant.dinstudio.se
« Senast ändrad: 06 feb-11 kl 00:25 av Mäster Blå »

pyromanen

 • Gäst
SV: Vill folket köpa kärl för mjölksyrning?
« Svar #4 skrivet: 29 mar-11 kl 07:24 »
Fick nyss en beställning på en mjölksyrningskruka. Men när man jämför med de som finns på marknaden redan (tyska) så är det bara att konstatera att det är igen ekonomi i att göra mjölksyringskrukor. Medmindre man då lyckas göra dom så snygga att folk är beredda att betala mer för dom. 
Jag klarar inte att dreja en 10-liters kruka, men om jag skulle göra en sådan (saltglaserat)skulle jag behöva ta ca 4000 kr för den  :P och det går ju inte!  Stora saltglaserade bruksföremål tillverkas med fördel i fabrik.

Rus

 • Inlägg: 11
SV: Vill folket köpa kärl för mjölksyrning?
« Svar #5 skrivet: 24 jan-13 kl 21:03 »
Det behöver inte vara saltglaserat till syrningskrukor. Visst tål saltglaserat syra väldigt bra men så stark är ändå inte mjölksyra. Dessutom slammar ofta insidan med en lergodslera. Det är m a o en lerglasyr på insidan av saltglaserade kärl. Och det eftersom saltet kan ha svårt att komma in på insidan av krukorna.

De tyska mjölksyrningskärlen är inte saltglaserade. Dom använder någon glasyr med järn och mangan som troligen ska imitera saltglaserat.


sɹǝpuɐ

 • Inlägg: 5876
 • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
  • -
SV: Vill folket köpa kärl för mjölksyrning?
« Svar #6 skrivet: 24 jan-13 kl 21:15 »
Egentligen hade det kanske varit bättre med bara ett lock i keramik? Hyfsat tungt med en gummipackning och ett vattenlås. Då kunde man använda i stort sett vilket kärl som helst för att syra grönsaker. Exempelvis ett större konserveringsglas. Bara fylla och ställa locket på, med vatten i vattenlåset. Kanske inte ens skulle behövas ett vattenlås? Tyngden räcker för att hålla tätt, men övertryck kan ändå pysa ut.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

446 gäster, 9 användare (2 dolda)
Ett svart får, Jano, alternaiv, Adels, karsan, Efwa, anders flix

* Forum

* Om tidningen Åter- Längtar alltid till nästa nummer. De kommer aldrig tillräckligt ofta!
/Annelie R

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser