Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  käka mört???  (läst 17392 gånger)

Blekslättens Gård

  • Inlägg: 486
  • Blekslatten gard.se
    • Dalsland
SV: käka mört???
« Svar #20 skrivet: 05 sep-10 kl 08:27 »
Koka några till katten och fåglarna och gör räv åtel av resten mvh.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: käka mört???
« Svar #21 skrivet: 05 sep-10 kl 09:23 »
Mört använde mina morbröder till kräftmjärdena. Och till katterna. Vi åt aldrig mört, av någon anledning. Gädda däremot, är smaskens. Ugnsbakad med mycket dill och citron, och med gräddsås och kokt potatis. Otroligt gott, men eftersom mina småbröder vägrade rensa ben själva minns jag mest med fasa hur lång tid jag la på att rensa både deras och min portion. Har 5 yngre bröder...
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: käka mört???
« Svar #22 skrivet: 05 sep-10 kl 10:17 »
mört är ett bra kräftbete... måste väl vara för att det luktar som det gör....

jeenilorac:till gäddan ska du ha pepparot..då blir det gott..
Fjäderfän och kaniner

Raveluskan

  • Inlägg: 20
    • Ångermanland
SV: käka mört???
« Svar #23 skrivet: 05 sep-10 kl 11:24 »
Bra svar!

All fisk (?) i svenska vatten går att äta utan problem. Det är bara att prova!.

Skulle aldrig falla mig in att äta den här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Spiggar  :-\
Das Grosse ist nicht, dies oder das zu sein, sondern man selbst zu sein.
Sören Kierkegaard

Huggorm

  • Gäst
SV: käka mört???
« Svar #24 skrivet: 05 sep-10 kl 13:27 »
Skulle aldrig falla mig in att äta den här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Spiggar  :-\

I Asien äter dom torkade fiskyngel som godis, så det skulle gå fint här med. Bara att håva upp spigg och torka, sedan saltar man lite och har dom att knapra i sig till lördagsfilmen

Raveluskan

  • Inlägg: 20
    • Ångermanland
SV: käka mört???
« Svar #25 skrivet: 05 sep-10 kl 15:04 »
urks......ska inte tänka nå´mer på saken  :-[
Das Grosse ist nicht, dies oder das zu sein, sondern man selbst zu sein.
Sören Kierkegaard

Lycka

  • Inlägg: 4229
    • Ångermanland
SV: käka mört???
« Svar #26 skrivet: 05 sep-10 kl 15:44 »
Har ätit mört för ca 25 år sen.
Min tyska pojkvän som var tokig i att fiska
Han stekte och lade in som stekt strömming ättika socker kryddor m.m.
Riktigt gott.
Skriver en som älskar fisk  ;)
Hedemorahöns

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: käka mört???
« Svar #27 skrivet: 05 sep-10 kl 16:20 »
Köpte en påse "Tasty Fishbone" på flygplatsen i Bangkok. Lyckades aldrig förmå vare sig mig själv eller någon i familjen att äta dem. Inte ens katten var intresserad.

Raveluskan

  • Inlägg: 20
    • Ångermanland
SV: käka mört???
« Svar #28 skrivet: 05 sep-10 kl 16:31 »
Har ätit mört för ca 25 år sen.
Min tyska pojkvän som var tokig i att fiska
Han stekte och lade in som stekt strömming ättika socker kryddor m.m.
Riktigt gott.
Skriver en som älskar fisk  ;)

Det känner jag igen, min s k brathering fast det inte var nån sill (hering)
Das Grosse ist nicht, dies oder das zu sein, sondern man selbst zu sein.
Sören Kierkegaard

sarwen

  • Inlägg: 38
    • Södermanland
SV: käka mört???
« Svar #29 skrivet: 15 sep-10 kl 14:14 »
En gång i tiden (vi var väl sådär 15 år) tänkte vi försöka lansera mört som delikatess och tjäna grova pengar...
Mina bästa tips efter vårt experimenterande är: låt bli! Kokt mört är jättegott om man gillar bomullstuss doppad i dy. Sen tröttnade vi på att bena, så vi mixade alltihop och gjorde mörtbullar. Benen liksom reste sig så bullarna blev ludna. Ingen hit, helt enkelt.
Så vi fick fixa andra sommarjobb. ;)

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: käka mört???
« Svar #30 skrivet: 04 apr-13 kl 17:53 »
fiskar ofta och är helsåld på mete... på 2timmar får man som oftast ihop ca 40mörtar...
i finland gör de tydligen inläggningar av dem så som vi gör med sill...
thailändarna gör nån slags torrfisk av det..i ugnen...

har nån koll på hur man går tillväga om man ska testa det...


Just att grava mörten i ättika och salt i 12 h är bra, då löses de kvarvarande små benen upp helt och hållet i ättikan. Men man måste först rensa bort de större benen. Receptet kan också användas på annan benrik fisk:

http://svenska.yle.fi/recept/2013/03/26/gravad-mort-med-nobis-dressing

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14919
    • Östergötland
SV: käka mört???
« Svar #31 skrivet: 30 nov-14 kl 17:58 »
Det kanske finns något recept som gör dem goda. Kurts metod är ju bra på strömming, så det fungerar kanske bra på mört.

Spigg är nog ingen ide att torka och ha som smågodis, taggarna är besvärliga. Men skärgårdsbefolkningen kokade olja ur dem och hade dem till hönsmat.

Sedan undrar jag över smaklökarna hos den som tycker att all fisk är lika, bara olika mycket ben...

Stellan_J

  • Inlägg: 882
  • Våga vägra dv. kochin
    • Halland
SV: käka mört???
« Svar #32 skrivet: 30 nov-14 kl 22:22 »
Torkad saltad mört är ett vanligt tilltugg till ölen i Ryssland. Det gäller bara att salta ordentligt innan man torkar den så att flugorna inte lägger ägg i den. Halvsaltad torkad mört med fluglarver är inte alls gott även om man har druckit många öl

Rökt eller stekt mört är helt ok. Mört smakar betydligt bättre än sarv
Man har inte alla hönsen hemma om man väljer dv. kochin för självhushållning

Peter81

  • Inlägg: 115
    • Södermanland
SV: käka mört???
« Svar #33 skrivet: 06 dec-14 kl 18:43 »
Stefan Sundström har tydligen talat sig varm för surmört, alltså nån slags fermentering.

FårEtt

  • Inlägg: 51
    • -
SV: käka mört???
« Svar #34 skrivet: 06 dec-14 kl 21:07 »
Surmört var stapelvara bland svedjefinnarna. Kan förvaras flera år i jordkällare.
Så var nog en trygg matresurs de år som skörden inte blev bra.
Finns fortfarande i levande tradition i gränstrakterna mellan Hälsingland och Dalarna.

Som jag förstått är det INTE samma sak som surströmming, utan ger annorlunda smak.
Tror det vanligaste är att man sen steker den innan man äter. (panerad?) Ingen egen erfarenhet.
Men bodde man nära en lämplig sjö borde det verkligen prövas.

q-i

  • Inlägg: 165
    • Västergötland
SV: käka mört???
« Svar #35 skrivet: 19 dec-14 kl 17:10 »
Mina erfarenheter av svensk insjöfisk såhär långt:

Mört - både rökt och stekt
Smakar hur fint som helst. Jag har aldrig haft några problem med att fisken smakar mös eller dy.
Däremot går det inte komma undan att det är mycket ben i, men det är ju bara att äta runt benen :) Rökt är klart bäst, dessutom lättast att äta.

Abborre - stekt, rökt och gravad
Samma sak här, otroligt bra matfisk. Lite mindre abborrar innehåller såklart mindre och vassare ben, men som sagt, äter man runt dem så finns inte längre något problem. Man kan för all del även äta benen i all fisk, det finns säkert något bra näringsämne i dessa också :)
Jag föredrar den rökta, men även som gravad är den hur bra som helst. Stekt fisk tenderar att smaka likadant oavsett

Gädda - stekt, rökt, kallrökt och gravad
Gädda är en extremt underskattad fisk. I mina ögon är där idel fördelar; Den är lättfångad, lättrensad, smakar bra och det finns mycket kött på varje exemplar. I mina ögon är en bra matgädda klar i färgen och väger ca. 2-3 kilo. Skulle gäddan vara svart, vilket den ofta blir i vatten med dåliga tillopp, så är det absolut ingen fara. Ta då hellre en mindre fisk, 0.5-1kg.
Rökt är gäddan helt suverän, och ofta har man pålägg för flera dagar på en bra gädda. Som kallrökt tyckte jag den smakade mindre bra, men det kan ha haft att göra med min rök också :) Att steka och grava är också två utsökta sätt.

Gös - Grillad och rökt
Gösen är troligen den bästa matfisken i sin storlek. Hittills har den smakat bra på alla sätt!

Bäcköring - grillad
Det är inte så ofta jag får upp någon fisk i bra storlek, men när jag har fått det så har jag valt att grilla den pinfärsk vid fiskestället. Extremt god fisk, tyvärr så är även de stora ganska små. Men grillad med endast lite salt så smakar den riktigt riktigt, riktigt..... riktigt bra!

Ål - rökt
Nu finns det ju en lag som säger att vi vanliga människor inte får fiska ål längre. Däremot får kommersiella fiskare som tar upp mer än 500 kilo (?!) ål om året fiska detta. Tyvärr så får jag ju bara ål när jag bottenmetar gädda nattetid, så nåt måste man ju göra med den. Rökt ål är en VÄLDIGT fet fisk, somliga har liknat det vid att tugga ister, men jag tycker det är vansinnigt gott. välsaltad och välrökt är det bästa!


GRAVAD FISK
50:50 Socker och salt + valfri krydda (ex. vitpeppar och dill)

RÖKT FISK
50-100 min 85 grader i röklåda med valfritt spån eller enris

STEKT FISK
stek fisken

KALLRÖKT FISK
Rök i 20 grader, 5-10 tim, avsluta med att höja röken till 40 grader de sista 30-40 min. Använd avbarkad lövträved, till exempel Al.

GRILLA FISK
grilla fisken


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1804 gäster, 1 användare
Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser