Sveriges Radio har ett matprogram som heter Meny.
Jag blev så glad när jag hörde att någon, inte bara skaffar sig extra pengar utan samtidigt gör en insats för att ta tillvara sådant som annars kastas.
---------------------
Calle Högberg har kommit på en smart idé. Han frågar om han får plocka folks frukt och bär - som de själva inte orkar eller vill ta hand om. Sedan kokar han sylt på det och säljer.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=3930456Bland kommentarerna till programmet hittade jag även Sylt från Stan.
Här är en text från deras hemsida.
Sylt från stan
Välkommen till Sylt från stan! Vi startade i Göteborg sommaren 2009 och hos oss kan du köpa lokalproducerad sylt, marmelad och mos.
Vår idé är att ta vara på frukt som annars skulle gå till spillo. Många trädgårdsägare har inte tid och möjlighet att ta vara på all sin frukt och är glada att låta oss ta hand om den. Vi transporterar med cykel och använder ekologiska råvaror, för att skapa en så klimatneutral och miljövänlig produkt som möjligt. Under hösten 2009 har vi framförallt plockat frukt i Kungsladugård, Göteborg. Våra produkter kan du beställa här på hemsidan eller köpa hos någon av våra återförsäljare. Målet är en sylt som inte bara är en fröjd för smaken utan även för samvetet.
http://www.syltfranstan.se/Sylt från stan –för att frukten ska komma till nytta!
Fråga:
Är det bara i Göteborg som man gör så här?