Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Recept på gott matbröd innehållande:  (läst 2035 gånger)

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
Recept på gott matbröd innehållande:
« skrivet: 27 aug-10 kl 09:11 »
*Surdeg
*Bakpulver/bikarbonat (inte jäst)
*Fil/yoghurt
*Rågmjöl/rågsikt och ev. vetemjöl
*Fibrer (groddar, kli etc) och gärna kryddor.


OBS; Jag har ingen våg, bara mått, ingen
hushållsassistent eller elvisp med degkrokar, bara min egna handkraft.

Tack i förskott från en bakningsnovis med massor av kreativitet :)

PS gärna måttangivelser. Det räcker att några ingredienser är med,
eller alla, det gör inget :P

« Senast ändrad: 27 aug-10 kl 13:49 av Mánadis »
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

 

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Recept på gott matbröd innehållande:
« Svar #1 skrivet: 27 aug-10 kl 09:33 »
Surdeg på råg - salt vatten jäst - låt stå kallt 2 - 3 dygn typ kylskåp - det gör degen hanterbar att kavla tunnt - kummin ska i, hel/kröftad. Kavla tunna sjok som "sporras" till fyrkanter (använd gaffel om sporre saknas)  Sjoken behöver inte delas - lägg det på plåten o "sporra" där.Låt jäsa 30 min - 250 grader högt upp i ugnen - kolla noga - bränns snabbt - 3-6 min(hur tunna blev de?) När de kommer ut ska de ha poppat upp som pitabröd o gå att "riva" isär. Om degen inte blir milimeter tunn, liknar de Fazers rågkakor o det är gott det med.Eftertorka.
Som nybörjare får du ta till tricks.. Klibbigt bröd eftertorkas till skorpor, glömt salt? ha örtsalt på mackan, absolut inte gott! - se det som utbildningsmaterial & mata hönsen :D
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
SV: Recept på gott matbröd innehållande:
« Svar #2 skrivet: 27 aug-10 kl 13:46 »
OK

Om jag byter ut jäst mot bikarbonat/bakpulver, hur mycket ska jag ha?

Tacksam för måttangivelser också eftersom jag inte kan baka (än).

Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Recept på gott matbröd innehållande:
« Svar #3 skrivet: 27 aug-10 kl 14:57 »
Fatta fel. Du hade surdeg? Då är den jäst /du behöver inget annat jäsmedel.
Om du bakar bröd på bakpulver/bikarbonat så är det lättare att lyckas med mest vete och lite grovt, som tex scones.
Provar igen, 4 dl fil, 1tsk salt, 4tsk bakpulver, 2tsk kryddor,kummin/anis/nåt..
1hg smör, 5dlrågmjöl, 4dl vetemjöl.
Rör ihop alla torra grejer, smula ner smöret dvs lägg det i mitten, pilla med fingrarna så det lossnar flagor och smörklumpen försvinner.
Häll i filen. Häll i bakfom eller klappa ut på mjölad plåt/bakplåtspapper till 1cm tjock kaka, som markeras rutor på typ "lagom" stora med kniv.(Storleken har ingen...)
Plåtkakor 250grader 12min -kolla/lukta/gissa när det ser bra ut.
Bakform 200grader 30-40min -kolla.. Det släpper kanten på formen när det är klart. Ooops, smörj formen, så slipper du äta med sked :P
Plåten behöver smörjas/mjölas om du inte har papper på.
Grova gryn kan bytas mot lika mycket rågmjöl.
« Senast ändrad: 27 aug-10 kl 15:08 av tinna.m »
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Mánadis

  • Inlägg: 149
    • Ångermanland
    • Mánadis' Vildhäst
SV: Recept på gott matbröd innehållande:
« Svar #4 skrivet: 27 aug-10 kl 18:48 »
Tack :)
Jo du vet, förr i ti'n, då va dem dum i huve na djävulskt!

http://vildhast.blogspot.com/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

467 gäster, 3 användare
Själv är bäste dräng, pow, Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser