Alltså, pumpor torkas lätt, det är därför de håller länge, och både vanliga större pumpor och sk prydnadspumpor kan förvaras torrt och luftigt, i normal rumstemperatur, eller lite svalare, fram till nästa försommar.
Pumpor tål inte minusgrader, då säckar de ihop och möglar på nolltid. Men annars är det bara att vända dem då och då, och använda dem som verkar få något mjukt parti direkt.
Skalen blir hårdare under förvaringen, så det kan bli lite svårare att dela dem, beroende på sort. Är de hårda får ni väl ta till sågen

. Pumpakärnor är nyttiga, men om hönsen inser det vet jag inte. Det är i varje fall fritt fram att ge pumpa till hönsen. Och om ni gör urgröpt halloweenpumpa, släng inte innehållet, utan ge det till hönsen. Eller är upp det själva. Ungsrostad, i ratatouille, i pumpapaj- antingen mat- eller efterrättsvariant, i soppor osv. Pumpa är gott och nyttigt.