Hittade tråden lite sent, men Sri har koll.
Jag är en av dem som kokar under namnet ÄKTASYLT.
ÄKTASYLT är en sammaslutning av flera småskaliga livsmedelsföretag , än så länge bara kvinnor som valt att gå samman för att gemensamt sälja det vi menar är ÄKTASYLT. I grunden har vi lärt känna varann i näverket Syltningssällskapet
www.syltningssallskapet.se.
Inom ÄKTASYLT kokar sylt och marmelad på traditionellt vis med riktiga råvaror (inga halvfabrikat annat än sånt vi gjort själva) inga tillsatta industripektiner, inga konserveringsmedel och givetvis inte citronsyra. Vi kokar våra marmelader i koppargryta, företrädesvis över öppen gaslåga. På detta vis koncentreras smaken i råvaran, dvs en del av vattnet i produkten ångar bort och våra sylter får en djupare smak.
Bakgrunden till detta samarbete var en vilja att lyfta hantverket och slippa bli jämförda med medioker industrisylt som ofta snyltar på gamla traditoner och "gullar till det" med rutiga hättor eller lock ex anspelar på Mormor sylt eller rent av kallar sig Mathantverk, utan att det finns någon sanning bakom namnet. Av detta skäl har vi valt en enkel och ren framtoning på våra burkar, där innehållet blir mer synligt.
Vi har absolut inget emot industrisylt, bara man är ärlig med sitt budskap och inte försöker få konsumenten att tro innehållet är nåt annat än det faktiskt är.
För att få en bra konsistens på våra produkter kombinerar vi pektinfattiga bär och frukter med mer pektinrika och tillsätter ibland nypressad citronsaft för att hjälpa till med geléeringsprocessen.
Alltså säger vi definitivt NEJ till sånt som Certo, syltsocker samt alla E-nummer
Välkomna att läsa mer om oss
www.aktasylt.seHälsn "Ebba" som egentligen heter Eva Stenvide