Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Plommon  (läst 3798 gånger)

Guld

  • Inlägg: 639
  • Samlar på hantverkstekniker...
    • Västergötland
Plommon
« skrivet: 14 jul-10 kl 22:36 »
Plommon:
Vad kan man göra med dem?
Hur gamla kan de vara om de legat frysta innan man tar och gör något av dem?
Inga kärnor i dem.
Låt kunskap och erfarenhet följa oss alla in i framtiden...låt gamla kunskaper spridas och ge nya erfarenheter till nya generationer med lite nya grepp och idéer, för bevarandet av kultur och tradition för framtiden... och för själsligt välmående i allmänhet....

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Plommon
« Svar #1 skrivet: 14 jul-10 kl 22:52 »
Chutney, marmelad, paj, kräm...

Om de legat i lufttät förpackning, och luktar ok när man tinat dem, så är de ok, även om de legat en god stund i frysen. En del är nervösa för att använda sina sinnen, man vill gärna ha ett tryckt datum, garanterat av något företag...

Själv har jag ätit diverse bär som varit frysta i över 10 år. Inget fel på smaken, och ingen blev sjuk. Troligen är det mindre vitaminer i dem om de lagrats länge, men det är knappast farligt.

Så lukta, och om allt verkar ok, använd dem, speciellt om man kokar dem är risken nästan obefintlig för att man ska bli sjuk, snarast är det nyttigt med grönt, och det som redan finns i frysen är ju dessutom gratis.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

LasseDalom

  • Inlägg: 1025
    • -
SV: Plommon
« Svar #2 skrivet: 14 jul-10 kl 22:55 »
Man kan lägga in dem i rom eller cognac och ha till efterrätter!  :-)

Guld

  • Inlägg: 639
  • Samlar på hantverkstekniker...
    • Västergötland
SV: Plommon
« Svar #3 skrivet: 15 jul-10 kl 22:27 »
Tack för era svar! :)
Skalen är kvar, funkar det att lägga dem i alkohol utan att bli för beska då?
Bör jag ta av skalen om jag gör chutney på dem?
Har bara gjort mangochutney och då är inga skal med.
Låt kunskap och erfarenhet följa oss alla in i framtiden...låt gamla kunskaper spridas och ge nya erfarenheter till nya generationer med lite nya grepp och idéer, för bevarandet av kultur och tradition för framtiden... och för själsligt välmående i allmänhet....

Allin

  • Gäst
SV: Plommon
« Svar #4 skrivet: 25 okt-10 kl 10:50 »
Marmelad med ingefära o citron är en höjdare. Av allt jag gjort o gett bort så är det den som prisats mest  :)

Allin

  • Gäst
SV: Plommon
« Svar #5 skrivet: 25 okt-10 kl 10:53 »
Jo, skalen låter jag vara kvar, det blir inte beskt av dem. Dessutom bidrar de till en underbar färg. Senast gjorde jag på blå plommon o marmeladen blir då djupt röd.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: Plommon
« Svar #6 skrivet: 25 okt-10 kl 12:51 »
Jo, skalen låter jag vara kvar, det blir inte beskt av dem.
Är inte det olika från sort till sort?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Allin

  • Gäst
SV: Plommon
« Svar #7 skrivet: 25 okt-10 kl 23:59 »
Jag vet inte, Har använt 4 eller 5 olika sorter (fråga mig inte vilka ;) )
och haft skalen kvar utan att det blivit bittert.

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: Plommon
« Svar #8 skrivet: 26 okt-10 kl 00:03 »
Det är väl kärnorna som är bittra ? De smakar ju som bittermandel ,

 

Allin

  • Gäst
SV: Plommon
« Svar #9 skrivet: 26 okt-10 kl 00:14 »
Jo det är de ju, brukar alltid låta några kärnor koka med en stund eftersom jag gillar den lilla biton det ger. Likadant när jag gör citrusmarmelad, då lägger jag kärnorna i en liten påse av gasväv.

JennyN

  • Inlägg: 874
    • Jennys frön & sånt
SV: Plommon
« Svar #10 skrivet: 05 jul-11 kl 08:57 »
Nja, smaken på plommon är definitivt sortberoende. Vi har problem med en gul sort, allmänt gulplommon, där skalet är mycket beskt vid tillagning.


Lidhem

  • Inlägg: 164
  • Livet på landet, det enda som är bra
    • Östergötland
    • LidhemsGrönt
SV: Plommon
« Svar #11 skrivet: 05 jul-11 kl 12:55 »
Plommomsylt är väldigt gott och så chutney förstås, jag använder det sedan som bas i grytor
Månskensbonde med make, tre barn, 2 kattungar, ett gäng Kindahöns, blandisar, myskisar, Gotlandskaniner, Gutefår, Linderödsgrisar och ett antal bin http://lidhemsgront.blog.se/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

501 gäster, 1 användare
javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser