Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Är djur endast över sommaren lönsamt?  (läst 11125 gånger)

blom

  • Inlägg: 44
  • Lycko den som hann med allt han ville...
    • Östergötland
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #20 skrivet: 15 jul-10 kl 08:40 »
Men om man nu får ge exempelvis 25 kronor/kilot för en SLB-kalv på 1-2 veckor så blir det ju inte sååå fasligt dyrt ändå, de är ju inga tungviktare i den åldern direkt.

Jag håller med. Jag betalar gärna 25 kr kilot för en kalv så länge det rör sig om den vikt kalven har vid köpetillfället och inte kalvens förväntade vikt till hösten.  Kalvens tillväxt blir då min vinst. Helt rimligt i och med att man står för maten.

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #21 skrivet: 15 jul-10 kl 19:37 »
Hur kan du få ihop nån lönsamhet på det??

Förklara gärna för mig, som kämpar för att leva på grisar, hur jag ska få 2000 kr över per gris?
Smågris 500-600 kr.
Foder, 350 kg x2 kr = 700 kr.
Slakt+ styck = 700 kr.

Summa kostnader 2000 kr.

Intäkter med den lilla foderåtgången och utedrift, 55 kg kött a´50 kr. = 2750 kr.

Vinst 750 kr per gris som ska täcka kostnader för emballage, frakter till slakteriet, hämta köttet, göra reklam och sälja.
I bästa fall går det plus-minus-noll.

Och då har jag ändå räknat på 50 kr per kg som utpris. Mänder av dårar säljer kött för 35 kr/kg, styckat och klart. Jag har aldrig fattat varför man skänker bort kött.
Det blir ju givetvis inte 2000 kr i vinst. Det jag ser i din kalkyl är att slakt och styckning är inte billig och att du slaktar för små svin. Slaktvikten ska inte ligga under 75 kg, om man slaktar vid 55 kg, då slaktar man precis när tillväxten verkligen ökar

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Livkalvspris..
« Svar #22 skrivet: 16 jul-10 kl 01:47 »
de jag köpte är ju Jersey och jag vet inte om det är svårare att få betalt för dem från slakteriet
för det priset jag fick ge för dem har jag svårt att tro är ett kompispris..
Slakterierna förmedlar inte ens Jersey och Fjällkalvar...

Men om man nu får ge exempelvis 25 kronor/kilot för en SLB-kalv på 1-2 veckor så blir det ju inte sååå fasligt dyrt ändå, de är ju inga tungviktare i den åldern direkt.
Normalvikt på en 2 veckors SLB tjurkalv är 50-60 kg kostar då alltså 1250-1500kr + mpms...
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

Existens?

  • Gäst
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #23 skrivet: 16 jul-10 kl 06:56 »
Det blir ju givetvis inte 2000 kr i vinst. Det jag ser i din kalkyl är att slakt och styckning är inte billig och att du slaktar för små svin. Slaktvikten ska inte ligga under 75 kg, om man slaktar vid 55 kg, då slaktar man precis när tillväxten verkligen ökar

Nja, med 55 kg menade jag färdigt säljbart kött. Det ger ju en slaktvikt på runt 75-80 kg, vilket är helt normalt för den foderåtgången. Då väger dom ju runt 120 levande, och ska dom högre får man plussa på ytterligare foder.

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Livkalvspris..
« Svar #24 skrivet: 16 jul-10 kl 09:29 »
Normalvikt på en 2 veckors SLB tjurkalv är 50-60 kg kostar då alltså 1250-1500kr + mpms...
Oj, är det så pass mkt.. De ser så små och fjantiga ut.. :)
Nåväl, då får man nog ta och leta rätt på närmaste Jersey-besättning då om man vill ha lite djur över sommaren till ett skapligt pris. Är någon intresserad så kan jag förmedla 1-2 kontakter i Östergötland (södra Sörmland) till Jersey-besättningar.

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #25 skrivet: 16 jul-10 kl 21:38 »
Nja, med 55 kg menade jag färdigt säljbart kött. Det ger ju en slaktvikt på runt 75-80 kg, vilket är helt normalt för den foderåtgången. Då väger dom ju runt 120 levande, och ska dom högre får man plussa på ytterligare foder.
Hur många svin har du och vilken tid tar det innan dom är slaktfärdiga?
Styckar Ni bort alla ben? Det verkar så på hur mycket som försvinner

Existens?

  • Gäst
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #26 skrivet: 17 jul-10 kl 10:18 »
Vi säljer runt 100 grisar per år än så länge, och dom går ute så de är runt 7-8 månader vid slakt.
Jag säljer inte 'halvagrisar' utan köttlådor, så det är benfritt och svålfritt. Utom kotletter och karre´ då förstås, där är benen ju med.

Skogsnatt

  • Gäst
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #27 skrivet: 17 jul-10 kl 22:21 »
Okok.

Jag tycker nog att 50 kr/kg är lite i underkant då, men det är ju tyvärr många som bara ser till priset och inte till vad dom får i frysen

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #28 skrivet: 18 jul-10 kl 19:57 »
En vacker dag vill jag ha kor av köttras på min gård och kanske kunna gå ner i tid på mitt vanliga jobb.
När man läser om allt man behöver tänka på avseende föda, vinterhållning och utrustning så blir ju en föredetta stadsbo lite lätt matt. Så mycket krävs att det nästan känns övermäktigt. Jag skulle vilja börja lite försiktigt för att sedan öka. Då slog mig tanken att jag kanske skulle köpa djur på våren för att sedan sälja dem på hösten. Bara ha dem på bete till en början. Då undrar jag:
1) Hur pass svårt är det att få djuren sålda till liv på hösten?
2) Är det troligt att man får tillbaka minst lika mycket som man köpte dem för?
3) Om man inte kan sälja dem, hur ligger slaktpriset i jämförelse med inköpspriset?

1: Det är oftast ganska svårt att sälja livdjur på hösten. De enda djuren som det är efterfrågan på är nog amkalvar och helst tjurar.
2: Du får troligen tillbaka inköpspriset men inte med så mycket.
3: se 2. Djur som man räknar med kan slaktas senare samma år brukar vara ganska dyra.

Det enklast är att köpa djur som du slaktar senare på hösten om du vill ha djur. Gångtrött får ursäkta men jersey kalvar är inte det bästa om man vill få lite pengar över, även om man får de gratis. Om du vill ha kalvar köp helst SRB tjurar och föd upp de till mellankalv. Dagsnotering är ca 2000 kr för 80 kg kalv. Dessa blir inte så stora över sommaren så det är ganska lätt att slakta hemma till husbehov och sälja till släkt och vänner.
Ett annat alternativ är att köpa amkalvs kvigor från förra året. Dessa får du nog för ungefär 5000 kr i april. Dessa kan du skicka till slakt till hösten om de haft det relativt bra över sommaren. Eller slakta hemma om man kan sälja mycket kött.
Inget lantbruk är tyvärr särskilt lönsamt. Men när det gäller betesdjur måste man räkna in de olika stöden (EU-bidrag ofta kallat) i sin förtjänst. I många fall är det just dessa stöd som gör att verksamheten går ihop i slutet.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #29 skrivet: 18 jul-10 kl 21:41 »
1: Det är oftast ganska svårt att sälja livdjur på hösten. De enda djuren som det är efterfrågan på är nog amkalvar och helst tjurar.
2: Du får troligen tillbaka inköpspriset men inte med så mycket.
3: se 2. Djur som man räknar med kan slaktas senare samma år brukar vara ganska dyra.

Det enklast är att köpa djur som du slaktar senare på hösten om du vill ha djur. Gångtrött får ursäkta men jersey kalvar är inte det bästa om man vill få lite pengar över, även om man får de gratis. Om du vill ha kalvar köp helst SRB tjurar och föd upp de till mellankalv. Dagsnotering är ca 2000 kr för 80 kg kalv. Dessa blir inte så stora över sommaren så det är ganska lätt att slakta hemma till husbehov och sälja till släkt och vänner.
Ett annat alternativ är att köpa amkalvs kvigor från förra året. Dessa får du nog för ungefär 5000 kr i april. Dessa kan du skicka till slakt till hösten om de haft det relativt bra över sommaren. Eller slakta hemma om man kan sälja mycket kött.
Inget lantbruk är tyvärr särskilt lönsamt. Men när det gäller betesdjur måste man räkna in de olika stöden (EU-bidrag ofta kallat) i sin förtjänst. I många fall är det just dessa stöd som gör att verksamheten går ihop i slutet.
Nu har jag ju i.o.f. inga illusioner om att få särskilt mkt pengar över på kalvarna, men det blir ju någon tusenlapp i plus per kalv om jag säljer till de närmast sörjande. Jag har ju inte heller skrivit att det är något som man kan leva av, men som en hobby är det ju helt OK. Nu vet jag ju inte vad man kan ta per kilo om man säljer till "släkten" (och sedan beror det ju på hur rymligt samvete man har om man räknar arbetskamrater till familjen..  ;)), men nog borde man kunna ta 45-55 kronor för närproducerat, småskaligt och "ekologiskt" uppfött nötkött? I så fall borde man ju kunna dra in 1600-2200 per jerseykalv och då blir det ju en del pengar över.

Men som jag skrev i något tidigare inlägg, än så länge kan jag ju inte säga något säkert.. Det är ju första året i år. Men OM nu kalvarna uppnår en levandevikt på runt 110-120 kilo vid betessäsongens slut, och OM man nu kan få 45-55 kronor kilot för köttet så är jag fullt nöjd med upplägget.. Med det resultatet skulle jag nog kunna tänka mig att skala upp det hela nästa år, problemet blir ju då att jag skulle behöva slakta på återtag och då kommer det ju in ytterligare en kostnad som jag inte har den blekaste aning om vad den kan gå på.. Så det finns en hel del "om" i kalkylerna än så länge, men jag återkommer i höst med en fullständig rapport.. :)

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #30 skrivet: 18 jul-10 kl 22:17 »
Jag menar inget illa Gångtrött med att dissa jersey kalvar. Jag är ganska övertygad om att tex SRB skulle ge ett bättre utbyte. Men om man säljer köttet hemma går det nog runt. Som du skriver "närproducerat, småskaligt och "ekologiskt" uppfött nötkött" kan man kanske ta ganska bra betalt för. Men skicka de inte till reguljär slakt.
Jag har sett i min närhet när "grönavågare" flyttar ut till en gård och skall skaffa djur att de börjar likt Gångtrött med ett par jersey kalvar eftersom de är billigt i inköp. Men det brukar bara bli jersey det första året sedan skaffar de mer "normala" raser.
Huvudsaken är att man trivs med sina djur och inte har orealistiska förhoppningar om avkastning.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #31 skrivet: 18 jul-10 kl 22:54 »
Tjalve, jag tar inte illa upp, jag vill bara få fram min bild av det hela.. Det där med lönsamhet är ju så olika för en som har gården på hobbybasis och någon som har en mera affärsmässig relation till sin gård. För min egen del är det ett bra resultat att få 1000-1500 i plus för en kalv, jag håller ju bara på med djuren för att jag tycker att det är kul, och om jag sedan får lite öl-pengar för att ha roligt så är det ju jäkligt bra.

Nej till reguljär slakt är ju uteslutet med Jersey.. Han jag köpte kalvarna av visade mig lite avräkningar från slakteriet och det var jävlar i havet inget att yvas över, 300-500 kronor för en ko, och då hade det ändå blivit bättre sa han.. För 2-3 år sedan fick han BETALA för c:a varannan ko, så då brukade avräkningarna ligga på 0 kronor.

Nej ska man få pengar över på jerseykalvar måste det vara egen slakt eller möjligtvis slakt på återtag för att sälja privat. Det där med återtagslakt är något som jag skulle vilja kolla upp.. Skulle vara intressant att få se vad det kostar för en kalv på 100-150 kilo levandevikt Skulle man fortfarande kunna göra en vinst på 600-700 per kalv så skulle jag absolut kunna tänka mig att ta 6-8 kalvar nästa år, att bli av med köttet är nog inga större problem då jag redan nu har allt nöt- och lammkött bokat utan att jag själv ens har frågat eller annonserat.

 

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #32 skrivet: 18 jul-10 kl 23:03 »
 Vi har aldrig slaktat så unga djur, hurdana "styckdetaljer" blir det egentligen på så unga mjölkrasdjur som gått nästan bara på bete?
Blir det just nåt kött? ;) Jag menar inte att vara spydig, jag undrar eftersom jag inte vet.
 Det finns ju en anledning till att slakterierna betalar mindre för lägre klassade djur, det är ju inte bara för att dom vill vara "dumma och elaka"... Det är ju sämre slaktutbyte helt enkelt...
                                              Mvh
                                          Charlotte
 
 
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #33 skrivet: 18 jul-10 kl 23:09 »
Vi har aldrig slaktat så unga djur, hurdana "styckdetaljer" blir det egentligen på så unga mjölkrasdjur som gått nästan bara på bete?
Blir det just nåt kött? ;) Jag menar inte att vara spydig, jag undrar eftersom jag inte vet.
 Det finns ju en anledning till att slakterierna betalar mindre för lägre klassade djur, det är ju inte bara för att dom vill vara "dumma och elaka"... Det är ju sämre slaktutbyte helt enkelt...
                                              Mvh
                                          Charlotte
Har ingen aning.. Men de är ju större än lamm i.a.f. så något lär det ju gå att få ur dem.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #34 skrivet: 18 jul-10 kl 23:25 »
De har såklart grövre ben än vad ett lamm har, så därför blir andelen kött lägre om inte kalven väger rejält mycket mer än lammet.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #35 skrivet: 18 jul-10 kl 23:29 »
De har såklart grövre ben än vad ett lamm har, så därför blir andelen kött lägre om inte kalven väger rejält mycket mer än lammet.
Jo så är det ju-- Men nu får vi väl hoppas att de väger lite mer än ett lamm.. :) Skulle tippa på att de väger runt 80 kilo nu i.a.f, kanske mer. Men det är ju mest mage på dem nu, ser ut som de svalt en badboll ungefär.. :)

Mårten Swärd

  • Gäst
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #36 skrivet: 18 jul-10 kl 23:34 »
Nej faan, de måste väga mer.. Jag väger ju 80 kilo och de är banne mig fetare än mig. 100 kanske.. men som sagt, mkt mage, hoppas de växer sig lite grövre.. Men det är ju en bit kvar av betessäsongen så de borde ju växa lite till

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Kött
« Svar #37 skrivet: 19 jul-10 kl 13:53 »
men nog borde man kunna ta 45-55 kronor I så fall borde man ju kunna dra in 1600-2200 per jerseykalv och då blir det ju en del pengar över.

100 kg levandevikt på ett Jerseydjur, slaktutbyte 35-40% då hamnar man på 35-40 kg slaktkropp, som ska minskas med 25% ben, kvar då sen ungefär 22-30 kg (kött/köttfärs)

45 kr x 30 kg är 1350 kr -900 kr i legoslakt* -80 kr inköp =370kr
från dom 370 kronorna dras kostnaden för kornkrossen -?kr och mjölkersättningen -?kr =vinsten

(*Återtag från slakteri kostar.. 600 kr för slakt av litet djur + 9 kr kilot för styckningen/EU avg)
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #38 skrivet: 19 jul-10 kl 15:47 »
Det rimliga är ju att man slaktar själv när man bara har ett par djur, om man planerar slakten till november, som man brukade traditionellt, så är det dels lagom för att man ska slippa ta in djuren på stall, dels så kallt att man kan låta dem hänga i ett bra uthus, om det bara är säkert för rovdjur, och om man har en bra vinsch eller block och talja, så att man kan hantera dem. Tidpunkten beror såklart lite på klimatet.

Så gjorde alltid farfar, han slaktade två tjurar och två grisar varje november, oftast en i taget, men tror att han kunde hänga båda grisarna samtidigt. Han hade fler tjurar, som skickades med slaktbilen, så då funkade det att slakta en i taget med dem, det var ingen som blev ensam kvar.

Man får träna lite, främst på att stycka fint, det skulle jag själv behöva bli bättre på. Men med bra utrustning, eventuellt handledning första gången, och ett sakligt lugn när man hanterar djuren fram till avlivningen, så är det något alla kan klara. Man måste inte ens vara stark. Men det är en fördel om man är minst två som hjälps åt.

Om man inte kan tänka sig att slakta själv när man bara har ett par djur, eller känner någon som kan hjälpa en mot en mottjänst eller mycket billigt, så går det knappast att få en rimlig kostnad per kilo kött. Då får man ha betydligt fler djur och en lite affärsmässig inställning, även om man såklart inte behöver ha 100 djur för att det ska gå runt.

Jag går och hoppas på att reglerna ska ändras i Sverige, så att man får sälja mindre mängder av hemslaktat kött, utan att behöva följa alla de regler som gäller för slakterier. I resten av Europa är det oftast så, man får även lov att förädla köttet, tex till korv, rökt, saltat eller torkat kött, med rimligt mycket regler för hur lokal och utrustning ska se ut, och sedan sälja köttet. Om inte det blir möjligt i Sverige är det omöjligt att ha vit småskalig verksamhet, som går med liten vinst.

Om man bara håller dem till husbehov, eller säljer svart, så går det att få det att gå runt, det är därför många gör så. Men det är svårare att hitta sina kunder om man inte kan marknadsföra sig. Och jag tror att många gärna skulle redovisa och skatta för sin (eventuella och troligen mycket lilla) vinst, om man fick möjlighet att bedriva sin verksamhet så att den faktiskt var laglig.

Själv har jag fördelen av att ha många syskon, och vad jag kan förstå är det helt lagligt att dela med sig av köttet inom den närmsta familjen. Så jag kan producera ganska mycket kött innan vi inte kan äta upp det själva.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Existens?

  • Gäst
SV: Är djur endast över sommaren lönsamt?
« Svar #39 skrivet: 19 jul-10 kl 16:48 »
Men visst är det lite fantastiskt att det enda sättet att få lönsamhet i köttproduktion..är att sälja okontrollerat svartslaktat kött svart utan moms....Plus lite gratis jobb också då.. och helst gratis foder.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

578 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Alltid lika härligt när åter trillar ner i brevlådan.
/EmelieT

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser