Fantastiskt honungsår alltså. Jag hoppas att alla då har råd att inte ta allt från bina. Det är ju faktiskt en del av deras immunförsvar. Vi måste nog inse att bina idag är svagt förklenade genetiskt och ganska mottagliga mot sjukdomar, t.ex virus från varroa. Förebyggande hälsovård är att föredra. Nästa vinter kanske blir tuff. Många samhällen verkar ju ha stressat en del i sommar också?
Här kommer något om socker: Socker
Bina invintras i bivänlig biodling med honung. Om stödfodring är nödvändig används utspädd honung. Socker bör användas endast i undantagsfall. Honung är binas naturliga föda och innehåller kombinationer av ämnen de själva komponerat.
Honung anses hälsobefrämjande för människor och är det för bin också. Kemiskt framställt socker är egentligen inte ekologiskt hållbart. Överkonsumtionen av socker bidrar till att åkerareal köps upp i fattiga länder och bidrar till svält, aktuellt i tex. Kambodja Det anses alltmer orsaka en rad sjukdomar bland människor med följder för sammansättningen av bakteriefloran i tarmen. Lennart Nilssons bilder visar att bina också har bakterier i tarmarna. Honung används anticeptiskt vid hudläkning, socker skulle ha motsatt verkan. Bina berövas sin egen medicin, en del av sitt eget immunförsvar.
TobiasOlofsson_AlejandraVasquez_hemsidaDr Tobias Olofsson och Dr Alejandra Vasquez, Lunds Universitet har nyligen konstaterat att det i den omogna honungen finns 13 olika mjölksyrebakterier. Dessa medverkar sedan till att ca 100 olika för bina nyttiga ämnen, även antibiotika liknade, bildas i den mogna honungen. De hävdar att vissa bekämpningsmedel mot varroa tar död på dessa mjölksyrebakterier i binas tarmar och därmed deras immunförsvar.: ……”på vårkanten kan mjölksyrebakterierna inte leva på den sockerlösning biodlaren förser dem med. Då blir bina lätt sjuka. ……..(Ny teknik 2012)
……”Bina kläcks inte med sin bakteriekultur utan får den genom att äta honung från vuxna bin i kupan. De här faktorerna menar forskarna därför har stor betydelse eftersom det kan vara en delförklaring till den omfattande, och till stor del oförklarliga bidöd som drabbar bisamhällen över hela världen, så kallad Colony Collapse Disorder (CCD). De menar att metoderna inom biodling därför behöver förändras för att i stället stödja mjölksyrabakterierna, eller kanske till och med tillföra extra bakteriekultur”…..
……”Eva Forsgren och Ingemar Fries vid Sveriges Lantbruksuniversitet har i ett samarbete med forskarna i Lund visat att mjölksyrakulturen kan motverka de två svåraste av binas bakteriesjukdomar som kallas europeisk och amerikansk yngelröta.”….. (Miljömagasinet 2012)
”Socker, eller av bina omvandlat socker, har ett annat ph-värde än honung, vilket gynnar icke önskvärda varelser i kupan”