Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  ostkaka  (läst 5426 gånger)

bock

  • Inlägg: 68
    • Östergötland
ostkaka
« skrivet: 14 maj-06 kl 21:38 »
Har idag provat på att göra ostkaka på getmjölk. Det gick alldeles utmärkt. Ingen större skillnad på smak och konsistens.

git

  • Inlägg: 806
    • På våran gård är det
Re:ostkaka
« Svar #1 skrivet: 14 maj-06 kl 22:22 »
Jag har inte lykats lära mig gilla tex. ost på getmjölk. har svårt att tro att det inte är skillnad i smaken
Sjuhäradsbygden
våra djur är svenka lantraser, Blandhöns,Gammalsvensk dvärghöna, Bondkatter, Drever,Västgötaspets, Rödkullor. Häst,barnkanin och akvariefiskarna  Finns också förutom oss gårdsfolk

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:ostkaka
« Svar #2 skrivet: 28 jul-06 kl 11:49 »
Bock, vilket recept använde du? Alltid kul att prova olika och jämföra.

Per L

  • Inlägg: 148
Re:ostkaka
« Svar #3 skrivet: 08 aug-06 kl 18:06 »
Vi gjorde ostkaka i helgen.
5 liter mjölk från bonden.
1 msk ostlöpe från Apoteket.
5 msk vetemjöl.

Sjukt gott.
Ostkaka på Hälsingevis.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:ostkaka
« Svar #4 skrivet: 08 aug-06 kl 19:40 »
Va, ingen mandel? Dä ä la ingen ostkaka?!  ???

Oh, herregud. Nu höll jag på att dra igång ett geografiskt gräl ala palt här. Men visst är det kul att vissa bara "ska" vara där, om man är van vid det.

Per L

  • Inlägg: 148
Re:ostkaka
« Svar #5 skrivet: 08 aug-06 kl 20:16 »
Morsan ringde strax innan vi skulle göra ostkakan.
Jag sa att vi skulle göra ostkaka.
'Småländsk då', sa morsan, 'det finns ju inget annat'.
Njae, vi ska göra äkta Hälsinge-ostkaka, sa jag.
'Näe, småländsk ska det vara', sa hon.

Du kunde ju ha sagt...'Åhh vad roligt, eller, Åhh vad gott....', sa jag

'Ostkaka från Hälsingland... har jag aldrig hört talas om', sa hon.

Nej just det.... sa jag.

Hur som helst.... det är givetvis riktigt smaskens med mandel i tycker jag.
Det lär nog bli några sådana också vad det lider men bonden vi köper mjölk av undrar nyfiket ifall vi ska göra äkta Hälsinge-ostkaka och man vill ju inte lägga sig och sova med dåligt samvete, så äkta blev det.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:ostkaka
« Svar #6 skrivet: 08 aug-06 kl 21:29 »
Ja, precis såna samtal är ju bara så kul!

Jag har följt paltkriget på nära håll genom ingifta norrlänningar och det är lika kul varje gång. Potatis eller inte potatis. Rå riven eller kokt kall och mald. Fläsk eller inte. Och i så fall, stekt eller rå? Andelen kornmjöl? Kornmjöl? Nej för helvete!

Och när jag sen utbryter att "palt, det är ju bara en överglorifierad kroppkaka utan fläsk". Ja, det var nog då den delen av släkten slutade hälsa på mig.

Suresh

  • Gäst
Re:ostkaka
« Svar #7 skrivet: 08 aug-06 kl 21:54 »
Ja, precis såna samtal är ju bara så kul!

Jag har följt paltkriget på nära håll genom ingifta norrlänningar och det är lika kul varje gång. Potatis eller inte potatis. Rå riven eller kokt kall och mald. Fläsk eller inte. Och i så fall, stekt eller rå? Andelen kornmjöl? Kornmjöl? Nej för helvete!

Och när jag sen utbryter att "palt, det är ju bara en överglorifierad kroppkaka utan fläsk". Ja, det var nog då den delen av släkten slutade hälsa på mig.

Vad i h-e....

Palten bygger ju på potatis! Vem har påstått något annat? Säkert den sär stockholmaren som försökte göra omelett utan ägg!

Dessutom skall det var 4 kokta kalla potatisar per 2 kg rårivna, ungefär. Har du inte kornmjöl kan det gå det lika bra med en blandning av vete och graham, inte för mycket vete bara eftersom de kan bli för täta då.

Däremot brukar jag blanda i ett ägg för konsistensen, något jag ser at t många hoppar över. Och som vegetarian har jag sett att lök och linser stekt i sojasås ersätter fläsket ganska bra. Salt och fint.

Så var det met det. Och pitbor har int monopol på palt, bara så ni vet.
« Senast ändrad: 08 aug-06 kl 21:54 av Suresh »

marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
SV: ostkaka
« Svar #8 skrivet: 12 mar-10 kl 16:01 »
Hur gör man hälsingeostkakan? Jag ser receptet, men gör man samma som ett på småländsk fast med dessa ingredienser (har ett sådant recept)?
elliha.blogspot.com

esten

  • Inlägg: 2325
    • -
SV: ostkaka
« Svar #9 skrivet: 12 mar-10 kl 16:22 »
Hälsinge ostkaka
3/4 dl mjöl
2 1/2 lit gammaldags mjölk
1/2 msk löpe
(ev 1/2 paket saffran för bättre färg)
Värm mjölken till 37 grader
Rör ut mjölet i lite av mjölken och späd på resten av mjölken
Häll i ostlöpet, låt vila i rums temp, i 1 tim
Sila massan genom silduk , har du plats ställ i kylskåp över natten
Nästa dag:
Ställ ugnen på 250 grader och ställ in en långpanna med vatten
Fördela massan från silduken i en ugnsfast form och grädda i vattenbad med alu,folie över i 30 min
Sänk till 225 grader och grädda tills kakan är fast i mitten ca 1 tim
Låt den svalna och häll av överflödig vätska
(Rör ut det stötta saffranet i lite vatten och pensla kakan med)
Servera med vispad grädde och hjortron sylt

Några tips . Den blir väldigt hård om man fryser den , så skär portionsbitar och styckfrys .

God att värma i ugnen om den varit fryst , häll på lite grädde innan den ställs in .
Grädda tills den börjat få lite färg .

Krantzgården

  • Inlägg: 87
    • Jämtland
SV: ostkaka
« Svar #10 skrivet: 10 apr-10 kl 22:49 »
Hej på er!
Det ska vara Småländsk ostkaka! Och med jordgubbssylt och vispgrädde...
Vaddå Paltkrig...
Framhärdar Krantzgården


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

501 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastiskt inspirerande
/Catarina L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser