Du måste alltså tillföra 7 kW från värmeelementen till huset i genomsnitt under ett dygn om du ska tillämpa Ingemars tumregel.
Om pannan kan ge 25 kW betyder det i så fall att du måste hålla eld i den 24*7/25 = 6,7 timmar per dygn.
Din ackumulatortank kallnar med ungefär 6 °C per timme om du tar ut 7 kW ur den. Antag att du får upp den i 90 °C efter att ha eldat och att du kan tillåta temperaturen i den att sjunka till 40 °C innan nästa eldning. Tillåtet temperaturfall är alltså 90-40=50 °C, och det tar 50/6=8,3 timmar för temperaturen att sjunka så mycket. Den tidigare siffran på att pannan kunde höja tankens temperatur med 21,5 °C per timme gällde ju om hela pannans effekt går till att värma ackumulatortanken. Ska vi nu ta ut 7 kW till elementen under tiden så går det långsammare att värma upp tanken, uppskattningsvis får vi 15,5 °C per timme. Då tar det 50/15,5 = 3,2 timmar att värma tanken. En "cykel" med avkylning och uppvärmning av ackumulatortanken tar alltså 3,2 + 8,3 = 11,5 timmar, säg 12 timmar. Det skulle i så fall innebära två eldningar per dygn, jämnt fördelade (t ex tändning kl 19 och kl 07).
Men nu gäller ju detta vid extrem kyla och vi har förmodligen räknat med att det läcker ut mer värme ur huset än det verkligen gör. Jag skulle tro att om du inte dessutom gör av med mycket varmvatten så räcker det med en eldning per dygn utom under kanske någon extremt kall vecka varje vinter. Under den korta perioden kan man ju tänka sig att stötta upp med elvärme utan att det blir orimligt dyrt, jämför kostnaden för de kWh som måste tillföras i form av el med ränta, amortering och förlustkostnader för en större ackumulatortank och en större panna!
Jag tror att vad du skulle behöva i det här fallet är framför allt en panna som sköter sig själv och brinner länge på en vedfyllning - alltså en panna som bygger på gengasprincip med omvänd förbränning som de flesta moderna centraleuropeiska (Tjeckien, Slovakien, Bosnien osv) pannor gör.