Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lax?  (läst 2874 gånger)

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Lax?
« skrivet: 05 maj-06 kl 18:37 »
Kan någon ge mig tipps om recept på lax
Laxen är ju billig ibland men vet inte vad jag kan göra med den
« Senast ändrad: 05 maj-06 kl 18:37 av Rubinen »
Älska din nästa så som dig själv

 

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Lax?
« Svar #1 skrivet: 05 maj-06 kl 18:45 »
lax är ju så gott att det bara är att steka den och äta med potatis och sallad! Citronsås är ett populärt tillbehör.

eller lägga i diverse grytor, gärna med kokosmjölk och rotfrukter + ingefära, koriander och röd currypasta (min favorit!)

ICA och tasteline har många goda recept. bara att söka på lax:
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=start
http://www.tasteline.com
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Vattenhand

  • Gäst
Re:Lax?
« Svar #2 skrivet: 20 jun-06 kl 17:22 »
Prova att marinera med granatäpplekoncentrat soja och några färska kryddor, tex. persilja, kärs, timjan oregano, rosmarin eller enbär. Du kanske inte behöver lägga i alla kryddor samtidigt, det är bara att ta det man känner för för stunden :).

Men jag kan starkt rekommendera granatäpple, det blir enligt mig godare än citron. Om inte annat har man lite och variera med.

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Lax?
« Svar #3 skrivet: 21 jun-06 kl 18:45 »
Grava, grava och grava.....alternativt rimma den.
Enkelt, billigt och fruktansvärt gott både som pålägg, förrätt, huvudrätt och frukost.

Strimlad i sallad, tunnskivad i soppa eller tärnad med parmesan i spagettin, stuvad på rostat bröd eller bräckt till frukostäggen, gravlax är gourmégudarnas gåva till mänskligheten ;)
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Ingridlinnea

  • Inlägg: 54
    • Halland
Re:Lax?
« Svar #4 skrivet: 21 jun-06 kl 19:35 »
Men du fred... hur gör man när man gravar? :)
är det svårt?
och kan man göra det med sån lax som man köper hel och fryst?


Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Lax?
« Svar #5 skrivet: 21 jun-06 kl 21:23 »
Men du fred... hur gör man när man gravar? :)
är det svårt?
och kan man göra det med sån lax som man köper hel och fryst?


Ja det går utmärkt med hel fryst lax. Köper man färsk lax så bör man frysa in den innan gravningen för att döda eventuella parasiter.

Här har du ett enkelt och gott recept.

Filea laxen och lämna skinnet kvar. Blanda lika delar socker och salt (c.a 1 dl av varje) och släng i ett par nypor krossad vitpeppar.
Skölj fileerna i kallvatten och torka av dem.
Gnid in både fram och baksida av fileerna med blandningen.
Det som du får över av blandningen strör du över på fileernas köttsida, snåla inte.
Lägg på rikligt med dillkvistar och smäll ihop fileerna med köttsidorna mot varrandra (så det ser ut som en hel fisk igen).
Slå in i folie och ett par plastpåsar så det blir luft och ljustätt.
Lägg in på en bricka i kylskåpet (saltet drar ut en hel del vätska ur fisken) och vänd fisken 2 ggr/dygn.

Efter 2-3 dygn är det klart....skiva tunnt, lägg på en bit knäckebröd och njut ;).
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Ingridlinnea

  • Inlägg: 54
    • Halland
Re:Lax?
« Svar #6 skrivet: 21 jun-06 kl 21:30 »
Det låter ju lätt som en plätt ;D

Ska jag absolut göra :)

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Lax?
« Svar #7 skrivet: 21 jun-06 kl 21:46 »
Det låter ju lätt som en plätt ;D

Ska jag absolut göra :)
Ja det är verkligen busenkelt och blir väldigt sällan misslyckat. Både gravlax och lufttorlad saltad skinka (av typen proscuttio) är maträtter som nästan glömts bort i de flesta hemmen och som kostar skjortan att köpa färdigt. Rätt ortroligt egentligen när det är så lätt att göra själv till bättre resultat.

Ska ut i köket och grava själv nu till midsommarfesten på lördag både lax, öring och hjortfilé.
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Ingridlinnea

  • Inlägg: 54
    • Halland
Re:Lax?
« Svar #8 skrivet: 21 jun-06 kl 22:09 »
Ska ut i köket och grava själv nu till midsommarfesten på lördag både lax, öring och hjortfilé.

Låter som en utmärkt plan ;)

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:Lax?
« Svar #9 skrivet: 07 aug-06 kl 17:07 »
Tack SIRPUSBOLLEN för att du gett mig ett favvoställe
förutom denna förståss Tasteline är ju toppen om man gillar mat ;)
Älska din nästa så som dig själv

mimmismat

  • Inlägg: 140
    • Mimmis Mat
SV: Lax?
« Svar #10 skrivet: 02 feb-08 kl 13:53 »
Vill lämna ett bidrag till den här Laxtråden. Tycker att det är behändigt att laga mat på lax så det händer rätt ofta. Helst vill jag laga mat på glada laxar. Bifogar länkar till er som är intresserade // mimmi

http://mimmismat.wordpress.com/2008/01/29/en-glad-lax-och-goda-knolar/
http://mimmismat.wordpress.com/2008/01/19/rotfrukter-med-lax-och-pepparotssmor/
http://mimmismat.wordpress.com/2008/01/15/laxagne/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

521 gäster, 1 användare
Bokohammare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser