Låt bli kalken, plantera dem som du grävt upp, korta ev ner stjälkarna när de börjar växa, till ca 80-90 cm, detta då rötterna kan få få svårt att försörja för stor bladmassa efter flytten. Täckning med tidningar och täckbark så snart som möjligt efter flytten, och rejält med vatten 2 ggr/v, om det inte spöregnar, till slutet av säsongen. Räkna med att bara få liten skörd detta året, men att de är väl etablerade till nästa år. Det är smart att bygga en permanent ställning som stöd för hallonen, de blir lätt för tunga och hänger i vägen annars. Klipp/gräv bort skott som växer utanför raden, annars blir det svårskött. 10-12 skott per löpmeter är lagom, ta bort resten.
Om hallon underhålls på våren/försommaren, binds upp och skärs ner på hösten (spara årsskotten om det inte är hösthallon) så är hallon en fantastisk bärbuske, det godaste bäret enligt min smak. Om de får växa vilt blir de ett ogräs, svårskötta, får fula och små bär, och får mer hallonmask. Har man problem med mask på hallonen ska man satsa på hösthallon, de ger en lite senare skörd, men eftersom samtliga grenar skärs ner till marknivå på hösten och de dessutom blommar senare än vanliga hallon kan hallonmasken (vad den nu heter egentligen, orkar inte leta upp det nu) inte överleva.
Om man sysslar med självhushållning och har höns är det smart att ordna så att hönsen kan gå bland hallonen tidig vår och efter skörd, då kan man ha vanliga hallon eftersom hönsen äter upp maskäggen som övervintrar i marken. Gödning får man på köpet. Har man dessutom bin, då optimerar man pollineringen, och får extra stora, jämna och goda bär, som kan styckfrysas och användas som dekoration på tårtor, alla kommer att bli imponerade av de fina bären.
Lycka till!