Medeltidsbröd
Tunnbröd eller flatbröd, som det hette förr i tiden, är väldigt gott och enkelt att göra. Antingen
kan man grädda dem hemma i en stekpanna eller ute i skogen över öppen eld.
Detta behövs för ca 8 bröd:
3 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 tsk brödkryddor (anis, kummin fänkål eller vad som önskas)
50 g smör
2 tsk sirap
2 dl filmjölk
1 Blanda de torra ingredienserna (vetemjöl, rågsikt, bikarbonat, salt och brödkryddor).
2 Finfördela smöret i mjölblandningen.
3 Tillsätt sirap och filmjölk
4 Arbeta ihop till en deg och dela den sedan i 8 lika stora delar. Rulla dem sedan till små
runda bollar.
5 Kavla ut bollarna (eller platta ut med händerna) till runda platta kakor som är ca 0,5 cm tjocka.
6 Grädda på medelvärme 1-2 minuter på varje sida. Tunnbröden ska bli lite brunfläckiga. .
Det är gott att äta de nybakade tunnbröden med lite honung.
Lycka till!