Eller så är det bara normala vinterskador, med tanke på den vintern som varit är det sannolikt att det blir så. Om de intorkade kvistarna inte har svarta eller brunorange små upphöjda fläckar (svamp) eller någon missfärgning förutom den intorkade färgen så är det troligt att det som många andra unga träd avmognade lite för sent och därför fick vinterskador på den sena nytillfäxten.
När den börjar grönska kan du försiktigt klippa bort det vissna in till närmsta gröna blad, men var uppmärksam på att trädet inte börjar blöda (sava) för mycket från de avklippta ändarna, och klipp helst inget som är grövre än typ 2 cm.
Under juli-augusti-september tar du bort grövre vissna eller felvuxna grenar, och glesar ur kronan om den är för tät på sina ställen. Klipp hellre i juli än i september - med ett ungt träd behöver du inte ta hänsyn till frukten, det blir troligen ingen i alla fall efter flytten, utan du får vänta något år. Att klippa tidigt minskar risken för att trädet fortsätter växa försent, och därmed får nya vinterskador. Det samma gäller med gödsel, lägg gärna på gräsklipp eller kompost, men inte efter juni.
Plommonträd får ofta vissna partier efter vintern även vid högre ålder, det är ett sätt för trädet att inte bli för tätt, och måste inte bero på sjukdom. Ofta bär plommonträd jättemycket frukt, och måste därför både glesas ut och ev kartgallras för att inte knäckas av tyngden. Frukten blir också större och finare om den får ljus och luft.
Om du beskär på sidan som är tät ökar du också tillväxttakten på den glesa sidan. Dessutom har trädet förlorat en hel del rötter i flytten, så jag skulle beskära lite mer än vad man vanligtvis gör på plommonträd, och göra det i början av juli, om det var mitt träd.
Lycka till!