Skydda sprätthönsen mot fågelinfluensa !
Höns, ankor och andra tamfåglar trivs bäst ute när våren kommer, men på grund av fågelinfluensan bör de ändå hållas inomhus ett tag till.
Eftersom flyttfåglarna kommer samtidigt med vårvärmen är riskerna för tamfåglar som går ute större än någonsin.
LRF och Jordbruksverket vädjar därför gemensamt till alla att följa de rekommendationer som finns.
Innan vi vet mer om riskerna att vilda fåglar ska sprida smittan till tamfåglar krävs stor försiktighet. Tamfåglar är väldigt känsliga för viruset och lider mycket om de blir sjuka.
Även om en aldrig så liten besättning skulle råka smittas, får det stora och ekonomiska konsekvenser för den enskilda besättningen, såväl som för all annan verksamhet med fåglar i hela det drabbade länet.
Att skydda sin lilla fågelflock är därför lika viktigt nu som tidigare. Det finns ingenting som tyder på att smittspridningen har avstannat, även om uppmärksamheten kring fågelinfluensa i medierna har minskat. Det upptäcks fortfarande nya fall med jämna mellanrum och nu när flyttfåglarna kommer ökar osäkerheten ännu mer.
Alla fjäderfäägare måste ge sina fåglar mat och vatten inomhus, eller utomhus under ett säkert skydd från vilda fåglar, för att skydda sig från sjukdomen. Utöver detta minimikrav vill LRF och Jordbruksverket uppmana alla att följa dessa rekommendationer:
Om det överhuvudtaget är möjligt ska fåglarna vistas inomhus på heltid.Om den möjligheten saknas bör man lägga ett tak, till exempel en tät presenning, över fåglarnas rastgård. Det är också bra att hägna in rastgården med ett finmaskigt nät för att hålla alla vilda fåglar borta.
Simfåglar, till exempel ankor eller gäss, ska ha tillgång till badvatten. Vilda fåglar måste hållas borta från det. Det går att ordna badvatten inomhus med baljor eller tråg.
God hygien, gärna med byte av skor och helst ytterkläder vid tröskeln in till fåglarna, är en enkel och effektiv smittskyddsåtgärd.
Det går också att enkelt ge ersättning för den stimulans fåglarna får när de går utomhus. Man kan ge dem extra mycket strö, som de själva kan dela sönder och sprida. Fåglarna kan också ges snäckskal, kalkgryn, hel säd eller liknande i ströet, som de kan leta efter. Ytterligare ett sätt kan vara att lägga in hela rotfrukter som fåglarna kan hacka på.
Kontaktpersoner:
Tomasz Dzieciolowski, veterinär, Jordbruksverket, 070-364 40 22
Sten-Olof Dimander, smittskyddsexpert LRF, tel 08-787 51 13