kan man inte använda trä som man lägger en tyngd på, jag funderar på hur man gjorde förr antagligen laggkärl med en tillsågad platta och en sten ovanpå som tyngd, bara en fundering men jag tror knappast man hade råd ha speciella kärl bara för syrade grönsaker.
Jag har hört talas om hur illa surkål kunde lukta förr. Det var i butik där man sålde i lösvikt ur tunna. Kanske öppnade man för ofta. Kanske förvarade man inte tillräckligt kallt.
Jag tror metoderna och redskapen har utvecklats en del på senare tid och tycker det är bra.
I början använde jag ett 10-liters höganäskrus med hemgjort lock med vattenlås. Locket bestod uppifrån och ner av tyngd (gammal bilfälg), rostfri plåt med nedvikta kanter i hörnen, liggunderlag, gummiduk av (tror jag) livsmedelskvalitet. Genom locket var borrat hål där jag satte ett vattenlås för vinjäsning med lite olika tätningar i genomföringen. Kruset stod i en gammal ölback (25-flaskors). Jag spände elastiska remmar mellan ölbacken och bilfälgen för att det skulle täta bättre. Det jäste bra.
Sen köpte jag en sådan specialkruka, men den har jag inte hunnit syra i ännu. Ska bli spännande att komma igång med det. (Självhushållet går på sparlåga f.n. p.g.a. tidsbrist.) Höganäskruset finns också kvar men locket har åldrats lite på 25 år.