Dela detta:
Dags att fylla plocksidan i nästa nummer av Åter!
Har du något bra självhushållartips eller ett gott recept att bjuda på? Är det någon aktivitet, träff eller möte på gång? Är det någon bok, hemsida eller pryl du vill tipsa om?
Maila in ditt tips till petter@alternativ.nu
Alla publicerade tipsare belönas med ett gratis nummer i prenumerationspotten.
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mjölksyrning  (läst 10976 gånger)

KjellX

  • Inlägg: 291
    • Västergötland
Mjölksyrning
« skrivet: 09 mar-10 kl 19:30 »
Hej, jag hittade en firma som säljer kärl till att mjölksyra grönsaker tack vare "Stadsbarn" i en annan tråd.
http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/se/jastkrukor-15c1.html
Tänker nog köpa även om de är dyra, kanske någon har tips om alternativ?
Sen undrar vi om det är svårt att mjölksyra grönsaker, vilka är lättast att börja med? Vad ska man tänka på etc etc?

Tacksam för tips,


ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Mjölksyrning
« Svar #1 skrivet: 09 mar-10 kl 23:27 »
Det finns bra tips här på forumet om man söker på mjölksyrning.

Jag mjölksyrar i vanliga begagnade, men väl rengjorda, syltburkar, eller andra burkar med skruvlock. Billigt och fungerar alldeles utmärkt. Har också hört att många mjölksyrar i stora plastspannar med lock, som man kan få tag på från storkök, och som det varit typ lingonsylt eller annat i, dessa finns även att köpa från grossister, tomma.

Det viktigaste är god hygien och att man har en lagom salthalt i vattnet.

I bokklubben här på forumet kan man köpa Anne-Lies Schönecks bok om mjölksyrning, den är bra.

Lycka till!
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

ryagubben

  • Inlägg: 1
    • Halland
SV: Mjölksyrning
« Svar #2 skrivet: 10 mar-10 kl 10:58 »
Vi köpte från kvarnspecialisten
http://www.kvarnspecialisten.se/
Men de är nästa lika dyra. Det är viktigt med en bra stamp när man syrar.

ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Mjölksyrning
« Svar #3 skrivet: 10 mar-10 kl 12:06 »
Jag läste för någon månad sedan här på forumet om någon som sålde egentillverkade stampar för mjölksyrning, men nu hittar jag inte inlägget. Någon som vet vilket jag menar?

Eller är det någon som känner till någon som säljer stampar av hög kvalitet?
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

esten

  • Inlägg: 2093
    • -
SV: Mjölksyrning
« Svar #4 skrivet: 10 mar-10 kl 15:55 »
Kvarnspecialisten säljer både krukor och stampar

KjellX

  • Inlägg: 291
    • Västergötland
SV: Mjölksyrning
« Svar #5 skrivet: 14 mar-10 kl 13:52 »

I bokklubben här på forumet kan man köpa Anne-Lies Schönecks bok om mjölksyrning, den är bra.

Lycka till!


Tackar, har just beställt den boken :D

Vi köpte från kvarnspecialisten
http://www.kvarnspecialisten.se/
Men de är nästa lika dyra. Det är viktigt med en bra stamp när man syrar.


Jag köper nog härifrån åxo, tack för tipset.


Men sen undar jag hur man gör då man har vanliga plastspannar? Man måste väl ha nåt att tynga ner med va? Kan man ha "vadsomhelst" typ platta stenar?

ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Mjölksyrning
« Svar #6 skrivet: 14 mar-10 kl 14:37 »
Jag brukar klippa ut en plastbit ur en förpackning avsedd för mat, typ glassförpackning eller yoghurtförpackning, som är lite mindre än ytan på burken. Funkar till både skruvlocksburkar och plastspannar. Min erfarenhet är att grönsakerna inte behöver pressas ner, de måste bara ligga under vattenytan.

Själv har jag ännu inte köpt stamp, och min kål har blivit utmärkt i alla fall. Vissa gånger har jag slarvstampat med en gryta eller bunke, men inte så att det vattnar sig lika bra som med stamp, vissa gånger har jag bara lagt ner det i burken och tryckt till med handen. Sedan i med salt och avsvalnat vatten tills det täcks. Har aldrig misslyckats.

Enda gångerna syrningen har blivit lite knasig hos mig är när jag syrat mjuka grönsaker som gurka och sommarsquasch, då har det ibalnd blivit lite kolsyrat och stickigt i smaken, men fullt ätligt i alla fall.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

esten

  • Inlägg: 2093
    • -
SV: Mjölksyrning
« Svar #7 skrivet: 14 mar-10 kl 14:51 »
Det går att lägga en upp och ned vänd tallrik över kålen och sedan tynga ned den med en tyngd tex sten .
Koka stenen först så den är helt ren från ev bakterier .

KjellX

  • Inlägg: 291
    • Västergötland
SV: Mjölksyrning
« Svar #8 skrivet: 15 mar-10 kl 19:59 »
Tack Esten och ieenilorac, nu tror jag jag hajar.
Men kan ni förklara hur man får till bakteriekulturen? (Har inte fått boken ännu :-[)


ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Mjölksyrning
« Svar #9 skrivet: 15 mar-10 kl 20:16 »
Bakteriekulturen finns på grönsakerna från början, det gäller bara att göra förutsättningarna bra för mjölksyrabakterier så att de växer till sig snabbare än de dåliga bakterierna, då dör alla dåliga bakterier av det låga ph-värdet.

Burkarna ska stå 7-14 dagar, beroende på grönsak och hur syrligt man vill ha det, i rumstemperatur, sedan minst 3-4 veckor och mogna i högst 10-12 grader innan man kan äta grönsakerna. Har allt gått bra håller grönsakerna minst 6-10 månader, ibland över ett år, om de förvaras svalt.

Det är svårt att gå in på alla detaljer, läs boken när den kommer, och experimentera själv.

Lycka till!
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

esten

  • Inlägg: 2093
    • -
SV: Mjölksyrning
« Svar #10 skrivet: 15 mar-10 kl 20:20 »
De bakterier som "gör" surkålen finns redan i , de behöver bara väckas . Och det gör du med packningen och täckningen med den vätska som bildas då .
Och de förökar sig ännu mer de dagar som krukan står varmt innan mognaden startar .

Om man är osäker eller man inte har optimala förutsättningar (tex andra grönsaker som kan vara kinkigare än kål) kan man tillsätta lite vassle . Vasslen som bildas av kefir går också att använda .

Så istället för att fylla upp med saltvatten om det egna spadet från kålen inte räcker går det alltså att anväbda vassle


Ensilage lagras ju på samma sätt och där är ledorden Hacka Packa Täck , och det samma för surkålen

Zeitgeist

  • Inlägg: 19
  • Du + jag = 1
    • Skåne
    • Systemkrasch
SV: Mjölksyrning
« Svar #11 skrivet: 24 maj-10 kl 22:44 »
kan man använda surdeg istället för vassle?
www.systemkrasch.se | www.thezeitgeistmovement.com | http://thrivemovement.com/
Företag styr världen... Men folket har makten!

ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Mjölksyrning
« Svar #12 skrivet: 24 maj-10 kl 23:24 »
Nej. Du behöver inte ha vassle, bara lägg i grönsakerna i en burk, lägg i salt och fyll på vatten. När du ätit upp dina mjölksyrade grönsaker kan du använda spadet till nästa omgång.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Zeitgeist

  • Inlägg: 19
  • Du + jag = 1
    • Skåne
    • Systemkrasch
SV: Mjölksyrning
« Svar #13 skrivet: 25 maj-10 kl 23:17 »
Jag brukar klippa ut en plastbit ur en förpackning avsedd för mat, typ glassförpackning eller yoghurtförpackning, som är lite mindre än ytan på burken. Funkar till både skruvlocksburkar och plastspannar. Min erfarenhet är att grönsakerna inte behöver pressas ner, de måste bara ligga under vattenytan.

Själv har jag ännu inte köpt stamp, och min kål har blivit utmärkt i alla fall. Vissa gånger har jag slarvstampat med en gryta eller bunke, men inte så att det vattnar sig lika bra som med stamp, vissa gånger har jag bara lagt ner det i burken och tryckt till med handen. Sedan i med salt och avsvalnat vatten tills det täcks. Har aldrig misslyckats.

Enda gångerna syrningen har blivit lite knasig hos mig är när jag syrat mjuka grönsaker som gurka och sommarsquasch, då har det ibalnd blivit lite kolsyrat och stickigt i smaken, men fullt ätligt i alla fall.

Du klipper ut en plastbit, men vad gör du med den sen?
www.systemkrasch.se | www.thezeitgeistmovement.com | http://thrivemovement.com/
Företag styr världen... Men folket har makten!

ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Mjölksyrning
« Svar #14 skrivet: 25 maj-10 kl 23:42 »
Du klipper ut en plastbit, men vad gör du med den sen?
Jag lägger i grönsaker, salt och kokt avsvalnat vatten i en burk, så att det blir 1 - 1½ cm kvar till locket. Sedan lägger jag i den utklippta biten plast, oftast räcker det, men om inte alla grönsaker vill ligga snällt under ytan gör jag pyttesmå hål i plastskivan, som jag sticker delade tandpetare i, så att när locket sätts på trycks skivan ner så att den hamnar precis under vattenytan.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Zeitgeist

  • Inlägg: 19
  • Du + jag = 1
    • Skåne
    • Systemkrasch
SV: Mjölksyrning
« Svar #15 skrivet: 26 maj-10 kl 22:14 »
Jag lägger i grönsaker, salt och kokt avsvalnat vatten i en burk, så att det blir 1 - 1½ cm kvar till locket. Sedan lägger jag i den utklippta biten plast, oftast räcker det, men om inte alla grönsaker vill ligga snällt under ytan gör jag pyttesmå hål i plastskivan, som jag sticker delade tandpetare i, så att när locket sätts på trycks skivan ner så att den hamnar precis under vattenytan.
Hur mcyket vatten ska jag ha då? Bara så att grönsakerna är under vatten eller? Varför är det viktigt att plastbiten hamnar precis under ytan, eller missförstod jag? Det borde finnas något bättre än plast? Och varför kan man inte bara hälla på mer vatten istället för att ha en bit plast? Flyter grönsakerna upp till ytan då antar jag?
www.systemkrasch.se | www.thezeitgeistmovement.com | http://thrivemovement.com/
Företag styr världen... Men folket har makten!

ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Mjölksyrning
« Svar #16 skrivet: 26 maj-10 kl 22:52 »
Hur mcyket vatten ska jag ha då? Bara så att grönsakerna är under vatten eller? Varför är det viktigt att plastbiten hamnar precis under ytan, eller missförstod jag? Det borde finnas något bättre än plast? Och varför kan man inte bara hälla på mer vatten istället för att ha en bit plast? Flyter grönsakerna upp till ytan då antar jag?
Man ska ha lagom mycket vatten  ;)... Det mjölksyras bäst om man inte har för mycket vatten, men inget får sticka upp över ytan, då möglar det och hela burken blir oanvändbar.

Vissa grönsaker flyter gärna upp till ytan, har man då inget som tvingar ner det kommer burken att bli dålig.

Man kan inte fylla vatten ända upp till locket, det behövs lite luft för att processen ska fungera.

Plast är det enda rimliga jag kommit på. Det finns säkert glascirklar att få tag på, men jag har så många olika storlekar på burkar att det blir oekonomiskt och oöverskådligt. Jag använder vanliga burkar med skruvlock, eftersom jag ännu inte samlat på mig tillräckligt många konservburkar med gummiringar. Surkålskärl i stengods har jag inte ens övervägt, det är väldigt dyrt. Möjligen om jag börjar hålla på med keramik själv igen, och kan tillverka dem till en rimligare kostnad.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Nässelhäxan - babsan

  • Inlägg: 439
  • Nässlor - naturens gåva
    • -
    • Nässelhäxan
SV: Mjölksyrning
« Svar #17 skrivet: 06 jan-11 kl 22:01 »
kan man använda surdeg istället för vassle?
Bra fråga. Min surdeg som står o vilar brukar skikta sig och vattnet borde man ju kunna använda ...? Det luktar ju vinäger och jag har alltid trott att den innehåller mjölksyra. Inte är det någon mjöl i den heller.
Eller? Finns det något annat skäl till att den inte går att använda?

ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Mjölksyrning
« Svar #18 skrivet: 07 jan-11 kl 08:11 »
Jag tror inte att det är bra. Det är olika mjölksyrebakterier i olika produkter. De i vassle är inte samma som de i surdeg. Och ingen av dem är samma som de i mjölksyrade grönsaker.

Anledningen att man har i vassle är som jag förstått det att man ska förhindra tillväxt av andra bakterier innan mjölksyrebakterierna börjat växa till.

Själv har jag aldrig i något annat än vatten, havssalt, kryddor och växter. Däremot har jag gärna i färska svarta vinbärsblad, de ger lite smak och har gott om naturliga mjölksyrebakterier på sig så att syrningen kommer igång snabbt. Lite svårt att få tag på mitt i vintern dock...

När man väl mjölksyrat med gott resultat använder man lite av spadet från förra mjölksyrningen för att"ympa" den nya med.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Sågaren

  • Inlägg: 610
    • Medelpad
SV: Mjölksyrning
« Svar #19 skrivet: 01 sep-13 kl 14:28 »
kan man inte använda trä som man lägger en tyngd på, jag funderar på hur man gjorde förr antagligen laggkärl med en tillsågad platta och en sten ovanpå som tyngd, bara en fundering men jag tror knappast man hade råd  ha speciella kärl bara för syrade grönsaker.
Med många kulörta lyktor jag gick mig i världen ut. De slocknade - ljudlöst och oförmärkt,
och så tog det vackra slut...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

106 gäster, 8 användare (1 dolda)
Stengrim, bonden63, kickan1971, nifa, frulila, Sjöändan, Liisa

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser