De 12 cm tjocka väggarna kan mycket väl vara timmrade, timmer finns i från ca 10 cm upp till det dubbla beroende på var i landet etc.
Tex i Småland var det ganska vanligt med 10 cm timmer även i ytterväggar.
Det som jag kan se som problem är dels att bära upp övervåningen och dels att hålla ytterväggarna på plats.
Ett alternativ (beroende på takhöjd förståss) skulle kunna vara att sätta in en limträbalk som sätts fast i ytterväggarna som dels kan hålla uppe övervåningen och dels kan spänna ihop ytterväggarna.
Limträ skulle även kunna formas som ett upp-och-ner vänt U så att belastningen på övriga byggnadsdelar blir minimal, förmodligen är det en långt säkrare konstruktion än en murad klack på murstocken då du inte säkert vet hur murstocken är konstruerad, dom kan vara i allt från prima tegel till att vara gjorda i bara gråsten som hålls ihop med lite lera.
Limträ har lägre egenvikt än stål och är också mera hållbart ur brandskyddsynpunkt än stål, vilket gör att det många gånger är ett bättre material. Idag finns det även limträbalk med inlägg av metall och dessa bär rejält stora laster. Idag byggs det fribärande takkonstruktioner med limträ som har spännvidd på 100 meter

Ta inte ut något i förskott förrän alla byggnadsdetaljer är "avklädda", jag har sett hus som vid närmare påseende inte var timmrade utan var byggt av
stående järnvägslipers 
långt ifrån alla gammla hus är byggda i 8" timmer med lerklinad insida, det kan förekomma många oväntade variationer med rejäla överraskningar.
Så, "klä av" huset ordentligt innan du fattar några slutgiltiga beslut... lycka till med konstruerandet och "upptäcksresan" som ett sånt här projekt för med sig.